Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
Τρίτη 10 Ιανουαρίου  2012   ,

***  Κοινή γραμμή πλεύσης αναζητεί ο Παπαδήμος

* Κοινή γραμμή πλεύσης εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αναζητεί ο Λουκάς Παπαδήμος, στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Ο κ. Παπαδήμος συναντάται με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ.-
* Οι επαφές συνεχίζονται σήμερα, καθώς στις 18.00 ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο κύκλος των επαφών του κ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς άνοιξε χθες με τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά.
* Με μια λιτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης ανέφερε ότι στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για την εξέλιξη του PSI και την πορεία της οικονομίας.-
* Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, οι «μαύρες τρύπες» του 2011 και το PSI αναμένονται να είναι τα καυτά μέτωπα με την Τρόικα, την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποιεί ότι αν δεν προωθηθεί άμεσα το δεύτερο μνημόνιο θα υπάρξει ζήτημα με την επόμενη δόση.
~* Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Λουκάς Παπαδήμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί, ο οποίος στο ίδιο μήκος κύματος με τη Μέρκελ, κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει , προκειμένου να μην διακυβευτούν οι δόσεις του νέου δανείου.
* Εκτός όλων των άλλων, ο πρωθυπουργός συναντάται το μεσημέρι με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στις 16.00 με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Ehud Barak.-
**  Καυτά μέτωπα εν όψει τρόικας
Με το χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά, το Μαξίμου προσπαθεί να διασφαλίσει κοινή γραμμή πλεύσης από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Η πρώτη συνάντηση έγινε το βράδυ της Δευτέρας και ήταν με τον Αντώνη Σαμαρά.-

***  Στην κυβέρνηση πετάει το “μπαλάκι” για τη μείωση των μισθών η ΓΣΕΕ

Της Ρούλας Σαλούρου
* Το μπαλάκι και πάλι στην κυβέρνηση αναμένεται να πετάξει σήμερα, η ΓΣΕΕ όσον αφορά στη συζήτηση που άνοιξε βίαια, για νέα, θεσμοθετημένη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας της Διοίκησης αναμένεται να επιβεβαιωθεί η θέση της Συνομοσπονδίας, ότι οι εργαζόμενοι δεν συζητάνε οποιαδήποτε μείωση του μισθολογικού κόστους. Πολύ περισσότερο, δεν προτίθενται να διαπραγματευθούν με τους εργοδότες ή και την κυβέρνηση, με βάση την κοινή θέση στην οποία κατέληξαν εχθές, οι εργοδοτικές οργανώσεις.
* Η ενιαία αυτή πρόταση, περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών έως το τέλος του 2014 και επιβολή πλαφόν στους μισθούς πάνω από το οποίο θα υπάρξει περικοπή των δώρων και επιδομάτων. Με τον τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί η μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας κατά περίπου 10%, ενώ μικρότερη, κοντά στο 4% θα είναι -εφόσον θεσμοθετηθεί- η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Συνολικά, υπολογίζεται πως η κυβέρνηση -που αντιμετωπίζει έντονες αναταράξεις από την άρνηση βουλευτών όχι μόνον των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό, αλλά πολύ περισσότερο του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν μείωση του κατώτατου μισθού και ευρύτερα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα- θα επιδιώξει την μείωση του κόστους εργασίας κατά 10% με 12%.
* Σε αυτή τη βάση, έχει ουσία η πρόταση των εργοδοτικών φορέων, που όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος επιδιώκει «ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις». «Να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές, αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος αμέσως μετά τη συνάντηση των εργοδοτικών φορέων.
~* Η... λύση στηρίζεται σε 3 άξονες:
* Πρώτον, το τριετές πάγωμα μισθών. Παρ’ ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ αλλά και ΣΕΤΕ δηλώνουν αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης των κατώτατων μισθών, στην ουσία, η πρόταση για πάγωμα οδηγεί σε μείωση, αφού έχει συμφωνηθεί η καταβολή αυξήσεων της τάξης του 2,6% (ευρωπληθωρισμός 2011) από την 1η Ιουλίου.
* Δεύτερον, επιβολή πλαφόν στους μισθούς. Κάτω από το πλαφόν, οι εργοδότες θα καταβάλλουν κανονικά τον 13ο και 14ο μισθό. Δεν αποκλείουν δε, την ενσωμάτωση του συνόλου των δώρων και των επιδομάτων στον βασικό μισθό, ώστε να καταβάλλονται σε 12μηνη βάση. Κάτι το οποίο αποκλείουν τα συνδικάτα, γνωρίζοντας πως η αύξηση του ονομαστικού μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση των συντάξιμων αποδοχών, σε μια περίοδο που τα ταμεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Πάνω από το πλαφόν, για το οποίο δεν έγινε κάποια συγκεκριμένη αναφορά, οι εργοδοτικές οργανώσεις προτείνουν την «εθελοντική καταβολή των δώρων και επιδομάτων». Μάλιστα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο, ένα μέρος των ποσών αυτών να δίδεται ως «μπόνους παραγωγικότητας». Έτσι, εκτός από το διαχωρισμό των εργαζόμενων σε αυτούς που αμείβονται κάτω από το πλαφόν και δικαιούνται επιδόματα και δώρα και σε αυτούς που ξεπερνούν το όριο, θα λειτουργεί ένα δεύτερο στάδιο αξιολόγησης, βάσει της κρίσης του εργοδότη, για το ποιοι εργαζόμενοι από την δεύτερη ομάδα αξίζουν την επιπλέον αμοιβή ή όχι.
* Οι εργοδότες συμφώνησαν επίσης, στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% και την αναπλήρωση της απώλειας που θα προκληθεί για τα ταμεία με εισφορά (φόρο) που θα αντιστοιχεί στο 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου που δηλώνουν οι επιχειρήσεις με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
* Υπό το βάρος των χθεσινών εξελίξεων, συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μείωση των κατώτατων μισθών και αλλαγή στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μάλιστα, κάνει αναφορά για την τελευταία πράξη της προσπάθειας για βίαιη εσωτερική υποτίμηση μέσω της μείωσης των μισθών, που θα οδηγήσει σε επιδείνωση της κρίσης και κοινωνική έκρηξη.
* Εάν τελικά, σήμερα, η ΓΣΕΕ συμφωνήσει να συμμετάσχει στο διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ακόμη και με δεδομένη τη διαφωνία της, αυτό θα θεωρηθεί επιτυχία για την κυβέρνηση, κατά τη διαπραγμάτευσή της με την Τρόικα των δανειστών. Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη απέχει πολύ από τη θεσμοθέτηση των μειώσεων. Και σε αυτό το επίπεδο προστέθηκε ένα ακόμη αγκάθι για τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, αφού τόσο πρωτοκλασάτοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ όσο και βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ διαφωνούν δημόσια με το ενδεχόμενο υπογραφής πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Εχθές πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς διαμήνυσε πως θα αποδεχθεί όποια συμφωνία υποδείξουν οι κοινωνικοί εταίροι.-

*** Το ΔΝΤ δίνει "πράσινο φως" για το PSI

Του Γιάννη Αγγέλη * Αντίθετα με τα όσα γράφονται για την στάση του ΔΝΤ απέναντι στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται μια σημαντική αλλαγή η οποία ίσως επιτρέψει την αποκρυστάλλωση της τελικής πρότασης για το PSI.
* Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr το ΔΝΤ... διακριτικά άλλαξε την θέση του και αποδέχεται η συμφωνία για το ύψος του PSI να γίνει με βάση τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου του 2011 για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
* Στο θέμα αυτό είχαν κατά βάση σκοντάψει -μεταξύ άλλων- μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις, καθώς το ΔΝΤ είχε θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων την ανάγκη να αναθεωρηθεί η εκτίμηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να επανεκτιμηθεί το ύψος του κουρέματος με βάση την νέα έκθεση για την βιωσιμότητά του.
* Η Έκθεση αυτή όμως θα ήταν έτοιμη τον Φεβρουάριο. Το γεγονός αυτό όμως θα προκαλέσει μη αποδεκτή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας  για το PSI και θα εκτροχιάσει το συνολικό χρονοδιάγραμμα, που θα μπορούσε έτσι να συμπαρασύρει τις διαπραγματεύσεις για την νέα Δανειακή Σύμβαση.
* Τελικά, με την μεσολάβηση αλλεπάλληλων τηλεσυσκέψεων, το ΔΝΤ εμφανίζεται να υποχωρεί έναντι των αρχικών του θέσεων και να αποδέχεται την πρόταση της Κομισιόν για συμφωνία στο ονομαστικό «κούρεμα» κατά 50% (το οποίο σε πραγματικά μεγέθη οδηγεί σε «κούρεμα» της τάξης του 55% - 60%) που στηρίζεται στις (ξεπερασμένες πλέον) εκτιμήσεις του Οκτωβρίου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
* Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και στην ΕΚΤ. Στην διαδικασία αυτή φαίνεται να έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο οι τηλεφωνικές επαφές που έγιναν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, της κας Μέρκελ, του κ. Σαρκοζί, του κ. Ντράγκι και της κας Λαγκάρντ. Σημαντικό ρόλο στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να παίζει τελευταία και ο κ. Ζ. Κ.  Γιουνκέρ με τον οποίο ο κ. Παπαδήμος βρίσκεται σε επαφή για την έλευσή του στην Αθήνα.
*Να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο το ΔΝΤ υποστήριζε ότι η βάση πάνω στην οποία γίνεται η εκτίμηση για το «κούρεμα» του 50% πρέπει να αλλάξει γιατί στηρίζεται στις εκτιμήσεις του περασμένου Οκτωβρίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αυτές έχουν αλλάξει πλέον ριζικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ανεπίσημες προσωρινές εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι ότι η ύφεση για το 2012 θα είναι πολύ μεγαλύτερη της προβλεπόμενης.
* Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΝΤ, θα απαιτούσε αναθεώρηση της απόφασης για το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους εξ ού και η φιλολογία στον διεθνή οικονομικό τύπο για επικείμενη αύξηση του κουρέματος στο 70% ή και 80%.
* Εφόσον δεν υπάρξουν εκ νέου ανατροπές στο μέτωπο αυτό, το βασικό σχέδιο πρότασης που έχει στείλει ο κ. Νταλλάρα στον Λ. Παπαδήμο θα μπει στην διαδικασία της οριστικής του διαμόρφωσης ίσως και εντός της εβδομάδας.
* Το θέμα άλλωστε θα συζητηθεί την Πέμπτη στο EWG (το σώμα συμβούλων που ετοιμάζει τις αποφάσεις του Eurogroup).
* Παραμένει προς διαπραγμάτευση πάντως το ύψος των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση Νταλλάρα προβλέπει επιτόκιο εξυπηρέτησης των νέων ομολόγων μέχρι το 2020 στο ύψος του 4% και μετά το 2020 στο 5% - 5,5%.
* Στο σημείο αυτό η διαπραγμάτευση αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του επιτοκίου που θα ισχύσει μέχρι το 2020 σε επίπεδα μεταξύ 3,5% και 3,8%, γεγονός που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την βιωσιμότητα  των δαπανών για τόκους.
* Τα χρεολύσια θα μεταφερθούν για το διάστημα 2020 – 2030 καθώς τα νέα ειδικά ομόλογα θα προβλέπουν την σταδιακή εξόφληση μέρους του κεφαλαίου στην διάρκεια της δεύτερης δεκαετίας 2020 – 2030.
* Όσο για το νομικό καθεστώς των νέων ομολόγων, αυτά θα έχουν το ίδιο καθεστώς με εκείνο της δανειακής σύμβασης από το EFSF.
* Με την διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας για το PSI θα διατυπωθεί η πρόταση με την οποία το ελληνικό δημόσιο θα απευθυνθεί στους ομολογιούχους για να τους προσκαλέσει να συμμετάσχουν σ’ αυτό.
* Στο στάδιο αυτό θα κριθεί, ανάλογα με το ύψος της συμμετοχής, η επιτυχία ή μη του εγχειρήματος για το κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους γεγονός που θα καθορίσει και την …τύχη της νέας Δανειακής Σύμβασης. 

*** Τί περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

 * Παρεμβάσεις σε συμβολαιογράφους, δικηγόρους, ταμείο αξιοποίησης περιουσίας, φορολογία, εφεδρεία και ρύθμιση χρεών.
* Άρση ιθαγένειας για συμβολαιογράφους, αλλαγές στη φορολογική μεταχείριση μερισμάτων και των εισοδημάτων μισθωτών που δεν πληρώθηκαν, ρύθμιση οφειλών και χρεών δήμων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου «Επείγουσες Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015».
* Προωθεί σειρά παρεμβάσεων επτά υπουργείων. Αφήνει απ έξω τα πιο «επώδυνα» θέματα, τις επικουρικές, το εργασιακό και σειρά παρεμβάσεων για την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.
* Το νομοσχέδιο οριστικοποιείται σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προστεθούν παρεμβάσεις που έχουν ζητήσει συναρμόδιοι υπουργοί και θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή. Στόχος είναι η ψήφισή του έως την Πέμπτη, αφού οι διατάξεις ζητούνται από την τρόικα που προγραμματίζεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο.
* Το νομοσχέδιο σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Φορολογικές ρυθμίσεις. Δίνεται η δυνατότητα στους μισθωτούς που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2011 από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται, να δηλώσουν τις ανωτέρω δεδουλευμένες αποδοχές στο έτος στις οποίες αυτές εισπράττονται και όχι στο έτος που αφορούν (2011) για το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν είχαν αποκτήσει δικαίωμα είσπραξης.
* Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των φορολογικά αναγνωρίσιμων ζημιών των κοινωφελών επιχειρήσεων που συγχωνεύονται με τις διατάξεις του ν. 3852/2010, στα επόμενα οικονομικά έτη.
* Τροποποιούνται οι διατάξεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των μερισμάτων και των κερδών που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης: καταργείται η φορολόγηση των εισοδημάτων με τις γενικές διατάξεις όταν ο υψηλότερος συντελεστής φορολογίας τους είναι μικρότερος του 25%, με δυνατότητα επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου που προέκυπτε από το συμψηφισμό του φόρου που είχε παρακρατηθεί. Πλέον θα επέρχεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης με την παρακράτηση του φόρου επί αυτών.
* Επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 2‰ κατά το δανεισμό εισηγμένων μετοχών εξωχρηματιστηρικά.
- Οδικές μεταφορές. Επιταχύνεται η απελευθέρωση που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2012.
- Δικηγόροι. Επιτρέπεται στο δικηγόρο ή στη δικηγορική εταιρία η προβολή, δημοσιοποίηση και προώθηση των τομέων της επαγγελματικής δραστηριότητας είτε εντός της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό, καθώς και η δημοσίευση και κυκλοφορία επαγγελματικών καταχωρήσεων. Προβλέπεται η υποχρέωση των δικηγορικών Συλλόγων να δημοσιεύουν κατ’ έτος και στο διαδίκτυο τα οικονομικά τους στοιχεία. Αίρονται οι τοπικοί περιορισμοί για την σύσταση δικηγορικών εταιρειών. Έτσι δύο ή περισσότεροι δικηγόροι, μέλη οποιουδήποτε δικηγορικού συλλόγου της χώρας, μπορούν να συστήσουν «Αστική Επαγγελματική Δικηγορική Εταιρία» οπουδήποτε.
- Συμβολαιογράφοι. Αίρεται η προϋπόθεση ιθαγένειας για την πρόσβαση στο συμβολαιογραφικό επάγγελμα.
- Συγχωνεύσεις. Προβλέπονται διατάξεις για την άμεση συγχώνευση των ΔΕΚΟ και φορέων που ζητά το μνημόνιο.
- Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στις διαδικασίες και στους τρόπους αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχειών του που περιέρχονται στο Ταμείο.  Για την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών το Ταμείο θα μπορεί να αναθέτει την εξεύρεση αγοραστή σε χρηματιστηριακές εταιρίες, οι οποίες είτε θα εγγυώνται τη συνολική αναμενόμενη πρόσοδο, είτε θα προσφέρουν τις προς πώληση μετοχές στις τρέχουσες τιμές με ή χωρίς άνοιγμα βιβλίου προσφορών.
- Εφεδρεία. Τίθεται χρονικός περιορισμός 4 μηνών για την ολοκλήρωση τω ν διαδικασιών όσων εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας που οδηγεί σε συνταξιοδότηση.
- Δήμοι. Καθίσταται δυνατή η δανειοδότηση για την εξόφληση χρεών που έχουν γεννηθεί ως χρέη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011.
- Ρύθμιση χρεών. Οι οφειλέτες μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους με μηνιαίες δόσεις (έως 60) με ελάχιστα ποσά δόσης από 100 ευρώ ή χωρίς προσαυξήσεις για καταβολή εφάπαξ. Ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών.
- Νοικοκύρεμα δαπανών για ηλεκτρονικές επικοινωνίες όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Θα εξοφλούνται μέσω Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών (Ε.ΣΥ.Π.). Θα λειτουργήσει εντός 5 μηνών. Μετά θα διακοπεί κάθε είδους επιχορήγηση ή χρηματοδότηση δαπάνης προς κάθε φορέα.
- Ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και προμήθειας συστημάτων. Θα ονομάζεται Δίκτυο Δημόσιου Τομέα και θα συγκεντρώνει τα αιτήματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, θα αξιολογεί τις σχετικές ανάγκες και θα διενεργεί τους σχετικούς διαγωνισμούς υπό την αιγίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
- Βαθμολόγιο. Μειώνεται ο χρόνος βαθμολογικής εξέλιξης για όσους αποκτούν τίτλους σπουδών. Προβλέπεται η διατήρηση των κενών οργανικών θέσεων του ναυτικού Προσωπικού, η υποχρέωση δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των προσλήψεων-αποχωρήσεων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημοσίου, των Ν.Π.ΙΙ και των Ο.Τ.Α.
- Δημόσιες προμήθειες. Δίνεται η δυνατότητα να υπογράφονται συμφωνίες-̟πλαίσιo για δημόσιες συμβάσεις το πολύ 4ετούς διάρκειας, καθορίζονται οι όροι προσφυγής σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, και συνιστάται στο Υπουργείο Ανάπτυξης Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων.
* Ορίζεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των εμπορικών εκθέσεων και των εκθεσιακών κέντρων στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των όρων. Ορίζονται και οι κυρώσεις για παραβάσεις διατάξεων υπαιθρίου εμπορίου. Τα δημοτικά συμβούλια θα καθορίζουν τους όρους υπαίθριου εμπορίου και λαϊκών αγορών. Τροποποιούνται επίσης όροι του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο).
- Ενδοομιλικές συναλλαγές. Τροποποιείται η νομοθεσία (ν. 3728/2008) περί κανόνων τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών. Ορίζεται ότι στους παραβάτες επιβάλλεται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου Ειδικού Γραμματέα πρόστιμο, ίσο με το 10% της αξίας των συναλλαγών, για τις οποίες δεν τέθηκε στην διάθεση του ελέγχου ο οικείος φάκελος τεκμηρίωσης ή δεν υποβλήθηκαν οι προβλεπόμενες καταστάσεις. Για εκπρόθεσμη υποβολή επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, και επιπλέον 500 ευρώ για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης έως ποσού 50.000 ευρώ.
- ΕΟΜΜΕΧ. Τίθενται σε εκκαθάριση οι θυγατρικές της ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ: «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ Ανώνυμη Εταιρία» (ΕΛΚΑ ΑΕ), «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΙΛΛΟΜΑΖΗΣ Ανώνυμος Εταιρεία» (ΕΛΚΕΑ Α.Ε.), «ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (ΚΕΓ Α.Ε.), «ΕΛΚΕ,Ε Κέντρο Τεχνολογίας & Σχεδιασμού, Ανώνυμος Εταιρία» και οι θυγατρικές αυτής "Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης και Προστασίας Ε.Π.Ε." (ΕΞΥΠΠ ΕΛ.ΚΕ.,Ε.) και το "Κέντρο Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΛΚΕ,Ε Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης" (ΚΕΚ-ΕΛΚΕ,Ε Ε.Π.Ε.), καθώς και η «ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΧΑΝΙΩΝ».Η εκκαθάριση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός εξαμήνου.
* Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατηγορίας πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης της ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. μεταφέρεται στην ΕΤΕΑΝ Α.Ε. και εφαρμόζεται σε αυτό ο κανονισμός του προσωπικού της ΕΤΕΑΝ Α.Ε.
~* Οι φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου
*
Εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο, που έχουν βεβαιωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 σε 60 δόσεις, καθώς και κατάργηση της φορολόγησης των μερισμάτων, με βάση τη φορολογική κλίμακα, προβλέπει μεταξύ άλλων στις φορολογικές του διατάξεις το νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
~ Ειδικότερα, προβλέπεται:
1) Εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε έως και 60 δόσεις με απαλλαγή έως και το 100% των προσαυξήσεων εμπρόθεσμης καταβολής. Η ελάχιστη μηναία δόση περιορίζεται στα 100 ευρώ.
2) Επανέρχεται η αυτοτελής φορολόγηση μερισμάτων με συντελεστή 25%.
3) Δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και να προχωρήσουν σε πώληση ακινήτων τους. Προϋπόθεση είναι το τίμημα να διατεθεί για την εξόφληση της οφειλής.
4) Φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει δεδουλευμένες οφειλές από εργοδότες θα φορολογηθούν για αυτές κατά το χρόνο είσπραξής τους και όχι κατά το έτος της εργασίας όπως προέβλεπε η φορολογική νομοθεσία.-

*** Σαχινίδης: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το PSI
* Οι συζητήσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει πρόοδο αλλά δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι στιγμής, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης στο Real FM, όπως μεταδίδει το Reuters.
* “Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις, είμαστε σε ικανοποιητικό σημείο αλλά δεν υπάρχει τελικό κείμενο», φέρεται να δήλωσε ο κ. Σαχινίδης προσθέτοντας «επιθυμούμε μια εθελοντική συμφωνία στην οποία θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας και η οποία θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». -

***


~**   ANAΡTHΣEIΣ  IANOYAΡIOY  2012 :  
                           * ο Γέροντας Αγιορείτης  Ιερομόναχος Παϊσιος .-
 ** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/2012.html , Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ 2012 .-
** 
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/2012.html ,Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 , Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/3-2912.html  , Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/4-2012.html , Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 , Ενημέρωση για το περιβόλι της Παναγιάς .-
**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/4-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας - της Ενημέρωσης   ! .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/4-2012.html , Στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  ,  Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 ,.- 
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/2012.html , Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012  , Στο πρώτο δεκαήμερο του Γεννάρι , του έτους 2012 .-
 ** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/2011.html , ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΑΠΟ  ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ  2011 : Παρασκευή  6 Ιανουαρίου  2012 .- ΤΟ ΠΕΡΙΒΙΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post.html , Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012 , Βιντεο -παρουσιάσεις Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/6-2012.html ,  Στο  αγιάζι της καθημερινής  ενημέρωσης , Παρασκευή  6 Ιανουαρίου 2012.-   .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης του ΣαββατοΚύριακου 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
**  http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/9-2012.html , Η Ζωή δεν είναι άνοιξη , Η Ανοιξη είναι Ζωή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/01/blog-post.html , Στο αγιάζι των Μεσσηνιακών ...με άρωμα Μεσσηνίας  Δευτέρα  , 9-1-2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/10-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-

**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου