Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  23 Ιουνίου  2012  :
Ηλιοβασίλεμα στο Αρφαρά  2012
Το  ποντικάκι στην ενημέρωση :
                                          ΚΑΛΟ     ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ !
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/22-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012 ,.-
~***  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/23-2012.html . Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 23 Ιουνίου 2012.-

*** Ισπανία – Γαλλία   2-0 , (1-0) .  {Μετάδοση  απο (ΕΤ1) } .- ^
Γκολ:
19' Τσάβι Αλόνσο , 90+2΄  Τσάβι  Αλόνσο .- ^
Κίτρινες κάρτες:
-
Κόκκινες κάρτες: -
- Ισπανία (Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Αρμπελόα, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Ινιέστα, Φάμπρεγκας, Σίλβα.
- Γαλλία (Μπλαν): Γιορίς, Ρεβεγιέρ, Κοσιελνί, Ραμί, Κλισί, Εμβιλά, Καμπάιγ, Μαλουντά, Ντεμπισί, Ριμπερί, Μπενζεμά.
Η  ΙΣΠΑΝΙΑ μετά  την ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  και Γερμανιία  στα  Ημιτελικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου  2012 .-
~**
*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :
~** Για να διεκδικήσουν τα χρήματα από τα φάρμακα
Image350 άτομα κάθε μέρα στην ουρά του ΙΚΑ
* Περίπου 15 μέρες πρέπει να περιμένει ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) από τη στιγμή που θα καταθέσει τα δικαιολογητικά δαπανών για τα φάρμακα τα οποία έχει αγοράσει, προκειμένου να πάρει πίσω τα χρήματα που δικαιολογεί το ΙΚΑ, όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα, Γιώργος Σαραντόπουλος.  
«Για όσους κατέθεσαν δικαιολογητικά δαπανών μέχρι τις 21 Ιουνίου, θα μπουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους στις 29 Ιουνίου. Κάθε 15 μέρες γίνεται πληρωμή. Όπως κατατίθενται για τις δαπάνες έκτακτης περίθαλψης σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, έτσι παίρνουν τώρα τα χρήματα και για τα φάρμακα. Γύρω στα 300 με 350 άτομα έρχονται ημερησίως.  
Περιμένουν οι άνθρωποι. Εξαρτάται τι ώρα θα έρθουν. Ένα μισάωρο περιμένουν οπωσδήποτε» σημειώνει ο κ. Σαραντόπουλος, ενώ προσθέτει: «Έχει αυξηθεί και ο όγκος της δουλειάς για τους εργαζόμενους εδώ στην υπηρεσία. Όταν αυτή την εργασία δεν την είχαν οι υπάλληλοι του συγκεκριμένου τμήματος, και τώρα έχει προστεθεί στα ήδη καθήκοντά τους και αυτό, προσπαθούν μέσα στο 8ωρο να καλύψουν όλο το φάσμα της εργασίας» αναφέρει ο κ. Σαραντόπουλος.
«Από τις 8.00 το πρωί ο  κόσμος έρχεται στο ταμείο μπροστά και περιμένει να εξυπηρετηθεί. Ζητούν από μικρά μέχρι μεγάλα ποσά, καθώς τα φάρμακα για τις σοβαρές αρρώστιες είναι ακριβά. Σίγουρα ανάμεσά τους είναι και άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά» καταλήγει ο κ. Σαραντόπουλος.

~**  Κεντρική πλατεία Καλαμάτας  
ImageΤα έργα ανάπλασης ταλαιπωρούν τους επαγγελματίες
* Ήταν «στραβό το κλήμα» για τα καταστήματα της οδού Αριστομένους λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τα τελευταία χρόνια και την τοπική αγορά, ήρθαν και τα έργα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας ως… κερασάκι και τα αποτελείωσαν.
Εκείνο που μένει πια για τους επαγγελματίες, όχι μόνο της κεντρικής οδού, αλλά και των πιο μέσα δρόμων, είναι να κάνουν υπομονή και το… σταυρό τους, ότι η υπόσχεση της Δημοτικής Αρχής για παράδοση του δρόμου σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος του μήνα δε θα μείνει μόνο στα λόγια.  
Από την άλλη, όπως μας έλεγαν χθες, δεν είναι μόνο το κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί με τα «τσίγκινα παραπατετάσματα» που χωρίζουν το κέντρο της πόλης σε ανατολικό και δυτικό, αλλά και η σκόνη που έχει πνίξει την περιοχή, κάνοντας- ιδιαίτερα- τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να υποφέρουν.

* Βεβαίως, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση μετά την αποπεράτωση του έργου θα βελτιωθεί, αλλά το ερώτημα είναι μέχρι τότε τι γίνεται. Ειδικά όταν οι υποχρεώσεις έχουν «πνίξει» τους επαγγελματίες και βλέπουν πολλοί εξ αυτών να χάνονται οι καλύτεροι μήνες του χρόνου, και μαζί με αυτούς η ευκαιρία να πάρουν μια οικονομική ανάσα...
ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
* Ιδιοκτήτρια καταστήματος
«Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ σοβαρό. Αυτό το έργο πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, γιατί, εκτός των άλλων, επηρεάζει τον τουρισμό. Πέρα από την αναδουλειά, είναι και αισθητικά άσχημη όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Βέβαια, από τη Δημοτική Αρχή μάς λένε να κάνουμε υπομονή, αλλά άμα δεν έχεις δουλειά και οι υποχρεώσεις παράλληλα τρέχουν, πού να τη βρεις την υπομονή. Ο δρόμος πρέπει, τουλάχιστον, να δοθεί το συντομότερο δυνατό. Η ζημιά που έχουμε υποστεί από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι μεγάλη. Υπάρχει, βέβαια, η κρίση, αλλά και τα έργα στην πλατεία μάς έχουν επηρεάσει πολύ».
~ Σωτήρης Παπανικολόπουλος
«Δε μας έφταναν όλα τα άλλα προβλήματα που έχουμε, ήρθαν τώρα και τα έργα στην πλατεία σαν κερασάκι πάνω στην τούρτα και μας αποτελείωσαν. Ασφαλώς και μας έχει επηρεάσει. Από την άλλη, δεν πέρασε και κανείς υπεύθυνος από τη Δημοτική Αρχή να μας εξηγήσει και να μας ενημερώσει πόσο θα διαρκέσει το έργο».
 ~ Ελένη Σπάλα
«Είναι σίγουρα δύσκολη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Από τη μια πλευρά, η κρίση και, από την άλλη, το έργο της ανάπλασης, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Θεωρώ ότι αυτό ισχύει για τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών, όχι μόνο της Αριστομένους, αλλά και των γύρω οδών. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, ότι τα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώνονται κατά καιρούς θα ισχύσουν».
Κατερίνα Κατσαρού
«Σίγουρα υπάρχει πτώση στον τζίρο του καταστήματος. Προεξέχει, βέβαια, η γενικότερη οικονομική κρίση, αλλά κι όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι προβληματική για τους επαγγελματίες. Θεωρώ ότι μια γενικότερη ενημέρωση στους επαγγελματίες από τη Δημοτική Αρχή έπρεπε να έχει γίνει».
~ Παναγιώτης Σολωμός
«Όπως και να το κάνουμε, υπάρχει πρόβλημα. Η κατάσταση ήταν χάλια όλο αυτό τον καιρό, τώρα έκλεισε και η Αριστομένους με τα τσίγκινα παραπετάσματα και ο κόσμος δεν έχει πώς να κινηθεί. Υπολογίζω ότι η πτώση στον τζίρο μας εξαιτίας των έργων μπορεί να φτάνει και το 50%».
~ Κατάστημα Μανεσιώτη
«Σίγουρα η πτώση είναι μεγάλη. Ο κόσμος έχει μειωθεί κατά πολύ στην Αριστομένους. Πρέπει τα έργα να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, για να πάρουμε και εμείς μια ανάσα».
~ Δημήτρης Τσάκωνας
«Σίγουρα θεωρώ ότι τα έργα έχουν συμβάλει στη μεγέθυνση της αρνητικής κατάστασης. Μαζί με όλα τ’ άλλα έχουμε τώρα και αυτό. Ο κόσμος δυσκολεύεται να μετακινηθεί από την ανατολή προς τη δύση και ανάποδα, με αποτέλεσμα μέσα σε όλα τ’ άλλα να έχουμε κι αυτό στο κεφάλι μας. Πρέπει ο δρόμος να δοθεί σε κυκλοφορία το συντομότερο δυνατό και σίγουρα μέσα στις ημερομηνίες που έχει εξαγγείλει η Δημοτική Αρχή».
~ Ρέη Ηλιοπούλου
«Οπωσδήποτε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι προβληματική και η κίνηση, όχι μόνο στην Αριστομένους, αλλά και στους παρακείμενους δρόμους, έχει μειωθεί, αφού η όλη περιοχή έχει γίνει δύσκολα προσβάσιμη. Εκτός όλων των άλλων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη σκόνη που μας έχει πνίξει στην κυριολεξία. Ελπίζουμε τα χρονοδιαγράμματα να τηρηθούν και το έργο να τελειώσει κάποια στιγμή».  
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
~**   Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά : 
ImageΣε επέμβαση θα υποβληθεί ο Αντώνης Σαμαράς
* Αναβάλλεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς εισήχθη στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε οφθαλμολογικές εξετάσεις και αναμένεται να υποβληθεί σήμερα σε χειρουργική επέμβαση.
Ο πρωθυπουργός υπεβλήθη σε προγραμματισμένη οφθαλμολογική εξέταση από το διευθυντή της Β΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Αττικού Δημοσίου Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής, Πάνο Θεοδοσιάδη.
Διεγνώστη αρχόμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.
Η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί το πρωί από τον κ. Θεοδοσιάδη στο Αττικό Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν, συνεργάτες του κ. Σαμαρά χαρακτήριζαν πλήρως αντιμετωπίσιμο και μη ανησυχητικό το περιστατικό.
Με τον πρωθυπουργό επικοινώνησε για να του ευχηθεί περαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον κ. Σαμαρά και ο Γιώργος Παπανδρέου, ευχόμενος κι εκείνος με τη σειρά του περαστικά και γρήγορη αποκατάσταση της υγείας του. -   Πηγή : Εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας  2012 .-

blogger :  sns arfara Greece stamos01  2012 .-
http://snsarfara.blogspot.com/  .-  

~**   Χριστιανούπολη  Φιλιατρών  Μεσσηνίας :  
ImageΑναστηλώνεται και αναδεικνύεται η Αγιά Σωτήρα του Μοριά!
* Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του ιστορικού Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στη Χριστιανούπολη Τριφυλίας και, όπως εκτιμάται, μέσα στο 2013 το έργο θα παραδοθεί!
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερης αξίας και σημασίας, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ!
*
Μιλώντας στο «Θ» ο Σπύρος Κουτρούμπας, από την Κοινοπραξία ΜΤ ΑΤΕ – ΝΗΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Τ.Ε. – RESTORE Α.Τ.Ε. που έχει αναλάβει το έργο, σημείωσε: «Εμείς κάνουμε στερεωτικές εργασίες, κυρίως, και εργασίες ανάδειξης του μνημείου. Το χωρίζουμε σε δύο μέρη: Το ένα είναι ο ιερός ναός που είναι μπροστά και το άλλο είναι ο χώρος του Επισκοπείου, πίσω».
Για τον Ιερό Ναό σημείωσε: «Οι εργασίες που γίνονται στο ναό είναι αρμολογήματα στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες, η εφαρμογή τσιμεντεδεμάτων- που είναι σφραγιστικές εργασίες που αυξάνουν τη στερεωτική συμπεριφορά του κτηρίου-, συρραφή ρωγμών, στερεώνουμε περιμετρικά όλες τις γωνίες του κτηρίου, βάζουμε ελκυστήρες για να μπορέσει ο ναός, σε ένα σεισμό, να συμπεριφερθεί τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι συμπεριφέρεται τώρα, κάνουμε μία μεγάλη ενίσχυση της διαφραγματικής λειτουργίας της θολοδομίας, βάζουμε, όπως ήταν παλιά, ένα ξύλινο δάπεδο σε μια επιφάνεια εν είδει γυναικωνίτη, υπάρχουν κάποιες συντηρήσεις τμημάτων και σπαραγμάτων από αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αναδεικνύουμε, είτε στους τοίχους, είτε στους θόλους, είτε στα δάπεδα, γίνεται πλήρης ανακεράμωση με χειροποίητα κεραμίδια και άλλες επεμβάσεις, καθώς και μια στοιχειώδης ηλεκτρολογική εγκατάσταση και αντικεραυνική προστασία».
Για το Επισκοπείο: «Γίνεται μουσειακός χώρος. Στερεώνεται με τον ίδιο τρόπο, όπως ο ιερός ναός. Είναι νεώτερη επέμβαση, βέβαια, και αναδεικνύεται. Επίσης, μονώνεται το δώμα του, για να μπορεί να κυκλοφορεί εκεί ο κόσμος και τοποθετείται μια σύγχρονη ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Θα γίνει, δε, καθαρισμός και μια στοιχειώδης ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου.
[…] Οι εργασίες προχωρούν κανονικά, μέσα στα χρονοδιαγράμματα των συμβατικών μας υποχρεώσεων, και το έργο θα παραδοθεί μέσα στο επόμενο έτος».   
Από την πλευρά του, ο αρχαιολόγος της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Κάππας, που παρακολουθεί το έργο, μιλώντας σχετικά στο «Θ» είπε: «Ο εντυπωσιακός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος δεσπόζει στο μέσο του μικρού χωριού των Χριστιάνων Τριφυλίας. Η ανέγερσή του ανάγεται στα τέλη του 11ου αιώνα (1080-1100 μ.Χ.) και συνδέεται με την ίδρυση από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό της Αρχιεπισκοπής  Χριστιανουπόλεως. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, ο τρούλος του οποίου ξεπερνά σε διάμετρο τα 8 μέτρα. Ο ναός ήταν εσωτερικά διακοσμημένος με εξαιρετικής ποιότητας μαρμάρινα αρχιτεκτονικά γλυπτά, ορθομαρμαρώσεις, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, στοιχεία που προσφέρουν τη δική τους μαρτυρία για την οικονομική ευρωστία των κτητόρων του και καθιστούν δελεαστική την άμεση σύνδεσή του με την ίδια την αυτοκρατορική οικογένεια. Στα δυτικά της εκκλησίας εφάπτεται ένα δαιδαλώδες κτήριο με σύνθετη οικοδομική ιστορία, που ταυτίζεται από τους περισσότερους ερευνητές με Επισκοπείο. Ο τρούλος και μεγάλο μέρος της ανωδομής κατέρρευσαν από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα Φιλιατρά στις 27 Αυγούστου του 1886. Έκτοτε το μνημείο παρέμεινε ερειπωμένο. Η φιλόδοξη προσπάθεια για την αναστήλωσή του οφείλεται στον αρχιτέκτονα Ευστάθιο Στίκα και ξεκίνησε το 1938. Δύο χρόνια αργότερα διεκόπη εξαιτίας της κήρυξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 1955. Την όλη εποπτεία είχε ο Αναστάσιος Ορλάνδος, ο κορυφαίος Έλληνας αναστηλωτής του 20ού αιώνα. Ωστόσο, παρά τις δραστικές επεμβάσεις του Στίκα, το μνημείο συνέχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, για την οριστική επίλυση των οποίων ανατέθηκε πριν από μερικά χρόνια στον αρχιτέκτονα-αναστηλωτή Σωτήρη Βογιατζή η εκπόνηση ειδικής μελέτης».  
Για τις εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης: «Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και μετά από διεθνή διαγωνισμό κατοχυρώθηκε στην κοινοπραξία “ΜΤ ΑΤΕ – ΝΗΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – RESTORE ATE”. Οι εργασίες ξεκίνησαν το Μάιο του 2011 υπό την επίβλεψη των κ.κ. Γεωργίας Κατζατζίδου και Αικατερίνης Κοντού, μηχανικών της ΔΑΒΜΜ, και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια.
Το Επισκοπείο, που αντιμετώπιζε και τα περισσότερα προβλήματα, ήταν το πρώτο που δέχτηκε τις ευεργετικές αναστηλωτικές επεμβάσεις. Αφαιρέθηκαν οι επιχώσεις που κάλυπταν μεγάλο τμήμα των δωματίων του ισογείου και τους χώρους του ορόφου και ολοκληρώθηκαν οι προκαταρκτικές εργασίες εξυγίανσης των δαπέδων. Επιπλέον, καθαρίστηκαν και στερεώθηκαν οι θόλοι, αποκαταστάθηκαν τα κατεστραμμένα θυραία ανοίγματα και κατασκευάστηκε το προβλεπόμενο από τη μελέτη περιμετρικό στηθαίο του ορόφου. Οι τοίχοι αρμολογήθηκαν σε βάθος, ενώ για την ενίσχυση της στατικής τους επάρκειας εφαρμόστηκαν αμφίπλευρα ενέματα, με ειδικής σύστασης κονίαμα. Παράλληλα, εκτελέστηκαν εκτεταμένες ανασκαφικές εργασίες στον κυρίως ναό, υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Σοφίας Σάκαρη, ενώ ολοκληρώθηκαν οι προκαταρκτικές επεμβάσεις για την κατασκευή των υποστρωμάτων του δαπέδου. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής διερεύνησης αποκαλύφτηκαν πολύτιμα στοιχεία για την πληρέστερη κατανόηση της οικοδομικής ιστορίας του μνημείου, ενώ στο χώρο του νάρθηκα εντοπίστηκαν δεκάδες επάλληλες ταφές πρόχειρης κατασκευής, η διερεύνηση των οποίων συνεχίζεται. Κατά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η αποκάλυψη της βάσης του τρούλου που ανέκτησε ο Στίκας. Στο σημείο αυτό η μελέτη προβλέπει την κατασκευή μιας περίπλοκης κρυφής μεταλλικής κατασκευής από τιτάνιο, που θα αποφορτίσει την υποκείμενη τοιχοποιία από το τεράστιο βάρος του τσιμεντένιου ημισφαιρικού θόλου». Και συμπλήρωσε: «Η εξέλιξη των εργασιών κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, ενώ η μέχρι σήμερα πορεία του έργου πληροί στο έπακρο τις υψηλές προδιαγραφές που ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες για την αναστήλωση αρχαίων και μεσαιωνικών μνημείων. Η επέμβαση αυτή, λόγω της μεγάλης κλίμακας του έργου, θα ήταν αδύνατον να υλοποιηθεί χωρίς την οικονομική αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, σε ένα απομακρυσμένο χωριό της ΝΔ Πελοποννήσου, δημιουργεί και θέσεις εργασίες στην τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας έμπρακτα στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της ανεργίας».

~**
~** Για ύποπτη φωτιά μιλά ο Δήμαρχος Μεσσήνης  Στάθης Ι.  Αναστασόπουλος :  
ImageΠυρκαγιά καίει από χθες το πρωί το Αγνάντι Λυκίσσης
* Μάχη με τις φλόγες δινόταν έως αργά το βράδυ για να σβήσει η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11.30 το πρωί στο Αγνάντι Λυκίσσης, του Δήμου Μεσσήνης, με 16 οχήματα, 44 άτομα, πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές της Αγίας Σωτήρας, 6 οχήματα (πέντε πυροσβεστικά του Δήμου Μεσσήνης κι ένα βυτιοφόρο του Δήμου Καλαμάτας), έχοντας αρχικά την υποστήριξη PZL και το απόγευμα 3 Καναντέρ, που επιχειρούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κατοίκων της περιοχής, είχαν καεί έως το απόγευμα περί τα 100 στρέμματα δασικής βλάστησης.

Η φωτιά πιθανολογείται πως άρχισε, όταν τυλίχτηκε στις φλόγες ένα μικρό φορτηγάκι που κινούνταν στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες που ελέγχονται, έχει ήδη συλληφθεί ο οδηγός του αυτοκινήτου    
Αργά το απόγευμα είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, χωρίς να απειλεί τις κατοικίες που βρίσκονταν στην περιοχή.
Στο χώρο θα παρέμεναν ισχυρές δυνάμεις για την αποφυγή αναζωπυρώσεων, ενώ ζητήθηκε από το Δήμο Μεσσήνης η συνδρομή και χωματουργικών μηχανημάτων   
Για ύποπτη πυρκαγιά έκανε λόγο ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος, εξηγώντας πως λίγο νωρίτερα είχαν εκδηλωθεί άλλες δύο πυρκαγιές στην Επισκοπή, που αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερες ζημιές.      
 του
 Χάρη Χαραλαμπόπουλου

~**   Οδός  Ναυαρίνου
ImageΑνάπλαση από «Πανελλήνιο» μέχρι την Ανάσταση

Επανήλθε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας στα κυκλοφοριακά προβλήματα που υπάρχουν την καλοκαιρινή περίοδο στην οδό Ναυαρίνου.
Όπως τόνισε, «διαβάζω πολλά και διάφορα για την κατάσταση, αλλά ακόμα συγκεκριμένη πρόταση δεν έχω δει. Για τη συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει αρκετά πράγματα. Αναφέρομαι στον πεζόδρομο, τον ποδηλατόδρομο, τις φυτεύσεις, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η μελέτη για το μεγάλο έργο της κατασκευής παραθαλάσσιου πάρκου από το “Πανελλήνιο” μέχρι το “Βυθό” περίπου.  
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει, μάλιστα, δημόσια διαβούλευση, για να διαπιστώσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι αυτό που πρόκειται να γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή.
Προσωπικά, δεν είμαι δογματικός, αλλά αναρωτιέμαι τι μπορεί να γίνει στη Ναυαρίνου. Οι λύσεις της πεζοδρόμησης και της μονοδρόμησης έχουν εφαρμοστεί, αλλά δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Εξάλλου, οι επαγγελματίες της περιοχής είναι κάθετα αντίθετοι σε τυχόν πεζοδρόμηση της οδού.
Για ένα μήνα το χρόνο δε γίνεται διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Παράλληλα, με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει ο Δήμος κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, όπως διαγραμμίσεις και τοποθέτηση “ματιών γάτας”. Αν είχαμε περισσότερους εργάτες, θα κάναμε ασφαλώς πιο πολλά πράγματα».  Α.Π.

***  Πριν 94 χρόνια
-  Ο καιρός μάλλον δροσερός. Το πρωί μάλιστα μάλλον ψυχρός. Μετά μεσημβρίαν λόγω του αέρος η πόλις πλέει εις νέφη σκόνης. Κατάβρεμα ουδαμού. Ούτε υπάρχει ελπίς τοιούτου αγαθού. Μόνον ένα πράγμα μπορεί να λύση την κατάστασιν αυτήν. Μία καταβολή κοινής δαπάνης εκ μέρους όλων των παροδίων, τουλάχιστον της πλατείας και της λεωφόρου Αριστομένους, καταστηματαρχών.
- ΕΘΕΑΘΗ χθες ένας υπερήλιξ κύριος με ένδυμα της μόδας. Παντελονάκι γυριστό στα κάτω. Δικαιολογείται ότι έκαμε λάθος ο ράπτης του.
- ΚΑΤ’  αναφοράν του Αστυνομικού Υποδιευθυντού Τριφυλλίας ο Παν. Σαρτζής ή Κύρος έφεδρος της κλάσεως 1910 και υπηρετών ήδη εις το 9 Πεζικόν Σύνταγμα ματαβάς εις Κυπαρισσίας άγνωστον πώς εφόνευσε την αδελφήν του Σοφίαν δια λόγους τιμής. Ο δράστης δεν συνελήφθη εισέτι.
- ΔΙΕΤΑΧΘΗ η Τράπεζα Κωστοπούλου παρά της ενταύθα Επιτροπής του Κέντρου Εφοδιασμού, όπως παραλάβη και μεταφέρη εκ Πειραιώς τας δια την πόλιν μας προ καιρού παραχωρηθείσας 6.100 οκ. μακαρονίων.
** 
*** Στο βάθος των πραγμάτων
Γονείς, γιατί τόσο άγχος;   Της Μαρίας Νίκα
Μέχρι ψεύτικες διευθύνσεις δίνουν γονείς στην Καλαμάτα, προκειμένου να πάρει το παιδί τους μετεγγραφή από το σχολείο της περιοχής τους σε άλλη σχολική μονάδα, την οποία θεωρούν καλύτερη, επειδή, κατά τη γνώμη τους, έχει συγκεντρώσει την «αφρόκρεμα» των μαθητών και των καθηγητών της πόλης.
Το γεγονός μάς σχολίασαν αρνητικά πριν από λίγες μέρες καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και, φυσικά, θα συμφωνήσουμε μαζί τους. Μάλιστα, λίγο αργότερα, αφότου είχα ακούσει τα παραπάνω, έτυχε να διαβάσω μια συνέντευξη του τραγουδοποιού Δημήτρη Αποστολάκη από το συγκρότημα «Χαΐνηδες» στην ιστοσελίδα tvxs. Σε ερώτηση που του έκαναν για το σχολείο, απαντούσε μεταξύ άλλων:
«Σύμφωνα με τους πιο φωτισμένους σύγχρονους εκπαιδευτικούς, το σχολείο προσφέρει τα ελάχιστα, σχεδόν τίποτα, παρά μόνο καταπολέμηση της φαντασίας, καλλιέργεια της στείρας αποστήθισης και κατασκευή υπάκουων ομοιόμορφων κοινωνικών πλίνθων (τούβλων, δηλαδή, που λέει ο λαός).
Ενώ, τουναντίον, λένε οι ίδιοι εκπαιδευτικοί, μια κοινωνική εργασία, μια προσωπική έρευνα, μια διεκπεραίωση μιας κοινωνικής αποστολής, μπορεί να διδάξει σε πολύ πιο σύντομο χρόνο, ό,τι δεν είχαν φανταστεί οι θιασώτες της ιδρυματοποιημένης εκπαίδευσης».
Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Η αποκλειστικά έγκλειστη εκπαίδευση είναι εξ ορισμού παρά φύσιν. Το σχολείο προπαρασκευάζει πειθήνιες καταναλωτικές μονάδες. Ο οποιοσδήποτε δύσπιστος, ας αναλογιστεί πόσο μοιάζουν τα ωράρια του σχολείου, του στρατού, της φυλακής και της μισθωτής εργασίας».
Για τους γονείς έλεγε ότι έχουν γίνει σκλάβοι (και) των παιδιών τους: «Η μητέρα κι ο πατέρας δαπανούν όλο το χρόνο τους σε γραφειοκρατικές πράξεις, σε μπέιμπι σίτινγκ, γίνονται ταξιτζήδες φροντιστηρίων, με αποτέλεσμα να χάνουν πολύ γρήγορα, όχι μόνο το δημιουργικό εαυτό τους, αλλά και την ταυτότητά τους ως αναπαραστάσεις φύλων. Παύουν, δηλαδή, να είναι μάχιμα θηλυκά και αρσενικά. Ευνουχίζονται. Το φαινόμενο της παιδεραστίας που γιγαντώνεται στις δυτικές χώρες, είναι η αρρωστημένη αντίδραση σ’ αυτόν τον ευνουχισμό κι η αναζήτηση λύσης μέσα στο κλειστοφοβικό περιβάλλον των οικογενειακών εστιών και των σχολικών κτηρίων (αυτοαναφορά).
Το σχολικό κτήριο (αν είναι καλόγουστο) μπορεί να υπάρξει σε μια μελλοντική κοινωνία μόνο σαν συμπλήρωμα της προσωπικής (άμεση σχέση δασκάλου-μαθητή) και της περιρρέουσας (δημόσιοι χώροι) παιδείας».
Δεν ξέρω εάν ο Δημήτρης Αποστολάκης έχει δίκιο σε όλα όσα λέει, όμως, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία με την εκπαίδευση, είναι ένας απίστευτος ψυχαναγκασμός για παιδιά και γονείς.

***   Έρκος οδόντων
Κόντρα στους οιωνούς   ,  του Δημήτρη ΓιατράκουΓια εκείνους που πιστεύουν στους οιωνούς (έκλεισε και το μαντείο των Δελφών, βλέπετε!) ή είναι προληπτικοί, η θητεία της συγκυβέρνησης θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν μπορούν να εξηγήσουν διαφορετικά ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Αττικό Νοσοκομείο με αρχόμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και σήμερα το πρωί θα υποβληθεί σε επέμβαση. Σαν να μην έφθανε τούτο, ο προοριζόμενος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, Βασίλης Ράπανος, μεταφέρθηκε κι αυτός χθες στο Νοσοκομείο «Υγεία» με έντονους κοιλιακούς πόνους, ιλίγγους, ναυτία, εφίδρωση και καταβολή.
Το κακό, για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, όσον αφορά στους οιωνούς, είναι ότι χθες δεν παρατηρήσαμε, αν πετούσαν και τα πουλιά χαμηλά, γιατί τότε θα το είχαμε «δέσει» το θέμα. Όλα μαζί θα προμήνυαν καταστροφή.
Λογικά, βεβαίως, δεν μπορεί να είναι παρά μια κάκιστη συγκυρία, αλλά πώς να πείσεις τους δεισιδαίμονες; Όσο, βέβαια, το σκέπτομαι, ενδέχεται οι κύριοι Σαμαράς και Ράπανος να είδαν από μέσα, βιωματικά, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και από το άγχος τους οι άνθρωποι να σάλταραν και να τους βγήκαν ψυχοσωματικές διαταραχές.
Όχι τόσο στην περίπτωση του πρωθυπουργού. Εκείνο που μπορείς να πάθεις στα μάτια είναι εξώφθαλμος βρογχοκήλη (μου πετάχτηκαν τα μάτια έξω, στη λαϊκή), που οφείλεται σε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, η οποία καμιά σχέση δεν έχει με την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
Στην περίπτωση του κ. Ράπανου, εύκολα που λένε, ο ιδρώτας που τον έλουσε μαζί με τους ιλίγγους και τα συμπαρομαρτούντα μπορεί να οφείλονται, και το ευχόμαστε, σε κρίση πανικού. Να αντίκρισε ο τραπεζίτης μας το χάος και να κατέρρευσε.
Ωστόσο, ας δούμε το θέμα οπτιμιστικά. Ας πάμε στην αντίπερα όχθη, όσων πιστεύουν κάθε εμπόδιο για καλό. Να είναι τυχεροί, λοιπόν, μέσα στην ατυχία τους οι κ.κ. Σαμαράς και Ράπανος, να ξεπεράσουν γρήγορα τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και να αφιερωθούν ψυχή τε και σώματι σε αυτά της χώρας, γιατί η κάθε ώρα που χάνεται στοιχίζει χιλιάδες ευρώ, αλλά, το κυριότερο, ανθρώπινες ζωές…

**


***  ANΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΟΥΝΙΟΥ   2012  :
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/01-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιουνίου 2012  .-                       
~***  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/02-2012.html ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/23-4-2012.html , Στο ν αγιάζι  του  τριημέρου 2,3 και  4  Ιουνίου  Σάββατο , Κυριακή  και  Δευτέρα 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html , Δευτέρα  04  Ιουνίου  2012 του Αγίου πνεύματος Ενημέρωση και  αρθρογραφία .-
~** ~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html , Άγιο Όρος - Αθωνική πολιτεία-Περιβόλι Παναγιάς Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 .-
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/05-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Ιουνίου 2012.-
 ~**  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/05062012.html ,Διάλογοι εκλογικοί και ... 05/06/2012.-

~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/6-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 .-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/06/07-2012.html , Στο αγιάζι τηγς ενημέρωσης Πέμπτη 07 Ιουνίου 2012  .-

~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/08-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής νας ενημνέρωσης Παρασκευή 08 Ιουνίου 2012  . –  

~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/06/8-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα Παρακευή 8 Ιουνίου 2012.-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/9-2012.html , Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο 9  Ιουνίου  2012  .-
  ~**   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/11-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/12-2012.html , Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  12  Ιουνίου  2012 .-
~** ~**http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/13-2012.html , ΘΕΣΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012 .-
~**  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/3-14-2012.html  , Τρείς 3 μέρες πρίν την κάλπη Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012 .- 
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/3-14-2012.html , Τρείς 3 μέρες πρίν την κάλπη Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/15062012.html ,
Εθνικός Δρόμος Καλαμάτας -Αθηνών πρίν και μετά Βίντεο 15/06/2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/15-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012 .- 
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/16-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 .-
 ~ ** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/16-2012.html , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ : Αναδημοσιεύσεις Βρίσκω και σας τα παρουσιάζω Σάββατο 16 Ιουνίου 2012.-
~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/18-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012.-
~ *** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/06/19-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Τρίτη 19 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/20-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/21-2012.html  ., Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/22-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012 ,.-
~***  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/23-2012.html . Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 23 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/06/23-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  23 Ιουνίου  2012  .-
~**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου