Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 02- Δεκεμβρίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02- Δεκεμβρίου  2013 : 2ο  Μέρος  στην ενημέρωση !




*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα :

 


*** Αποκαλύπτεται ο παράδεισος της Αρχαίας Θουρίας…         
  
  
Ξ. Αραπογιάννη: Μια Αθηναία που διάλεξε να ζει στην Καλαμάτα, και χτυπά η καρδιά της για τη σημαντικότερη αρχαία πόλη της Μεσσηνίας
 Η Αρχαία Θουρία ως «περίοικος» πόλη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο νομό, αφού υπήρξε η σημαντικότερη της δυτικής Μεσσηνίας και η δεύτερη σε δύναμη μετά το 369 π.Χ., όταν ιδρύθηκε η Μεσσήνη. Γι’ αυτό και η θάλασσα από την Αβία και τις Φαρές μέχρι τις εκβολές του Παμίσου ποταμού ονομαζόταν «Θουριάτης κόλπος».
Η ανασκαφή της Αρχαίας Θουρίας στη θέση «Παναγίτσα», σε απόσταση περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας, ξεκίνησε το 2007, υπό τη διεύθυνση της τότε προϊσταμένης της ΛΗ’ ΕΠΚΑ Μεσσηνίας, δρος Ξένης Αραπογιάννη, και συνεχίζεται έως και φέτος.
Χθες, η εφημερίδα «Καθημερινή» είχε ένα εκτενές ρεπορτάζ για τις ανασκαφές και την πόλη που ανακαλύπτεται σιγά σιγά. Ο τόπος μοιάζει ευλογημένος. Δέκα μόλις χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, γεμάτος συκιές και ελιές, ένα τοπίο που μοιάζει με ησυχαστήριο έχοντας θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο. Και με όλα αυτά τα ευρήματα που αποκαλύπτονται κάθε χρόνο, θα μπορούσε να γίνει ένας εξαιρετικός προορισμός.
Για τους αρχαιολόγους, πολύ περισσότερο για την ανασκαφέα του, την Ξένη Αραπογιάννη, είναι ένας παράδεισος. Όπου κι αν περπατήσεις, προβάλλουν αρχιτεκτονικά μέλη, κίονες, επιστύλια, γείσα, λες και είναι χαρισμένα από τη φύση. Είναι η Αρχαία Θουρία.
«Η σημαντικότερη πόλη της Μεσσηνίας», όπως μας λέει η υπεύθυνη των ανασκαφών, «πριν ιδρύσει ο Επαμεινώνδας το 369 π.Χ. την Αρχαία Μεσσήνη». Από το 2007 άρχισε τις δοκιμαστικές τομές στην περιοχή εντοπίζοντας τα πρώτα κτήρια.
Ο φύλακας του χώρου, Αντώνης Τσαγκλής, την οδήγησε σε ένα δύσκολο, γεμάτο άγριους θάμνους και έναν πυκνό καλαμιώνα, σημείο, τη θέση «Παναγίτσα», όπως τη λένε, εξαιτίας της εκκλησούλας που έχει χτιστεί από αρχαίο οικοδομικό υλικό. Εκεί έστεκε επιβλητικά το αρχαίο τείχος κατασκευασμένο από τεράστιους ογκόλιθους. «Από τη μορφολογία του εδάφους και το μεγάλο αναλημματικό τοίχο που είχα βρει, περίμενα ότι θα εντοπίσουμε σημαντικά αρχαία, δε φανταζόμουν όμως ότι θα πέσουμε στο Ασκληπιείο. Εύρημα σημαντικό, διότι έχουμε να κάνουμε με τις πρώτες αρχαιότητες που εμφανίζονται στην Αρχαία Θουρία».
Η κατοίκηση του λόφου ανάγεται ήδη στην 3η χιλιετία π.Χ. Στη μυκηναϊκή εποχή είναι φανερό πως γνώρισε τεράστια άνθηση, όπως αποκαλύπτουν η μυκηναϊκή νεκρόπολη και ο ηγεμονικός θολωτός μυκηναϊκός τάφος, που μαρτυρούν συνεχή χρήση έως τους ύστερους κλασικούς χρόνους. Την ταύτισαν με την ομηρική Άνθεια, άλλοι με την Αίπεια, κάποιοι με το Λεύκτρον.
«Όμως, η αρχαία πόλη, δηλαδή των κλασικών χρόνων, που συνέχισε να κατοικείται μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους (απλώς μεταφέρθηκε από το ύψωμα λίγο χαμηλότερα στην πεδιάδα), δεν είχε εμφανιστεί, εκτός από τα τείχη της ακροπόλεως που ήταν ορατά σε μια έκταση και μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε».
Ο καθαρισμός από την οργιώδη βλάστηση άρχισε αμέσως. Ο αναλημματικός τοίχος, μήκους 14 μ. και ύψους 3 μ., αποκαλύφθηκε ολόκληρος και συγκρατούσε ένα πλατύ άνδηρο που καταλάμβανε έκταση περίπου 600 τ.μ. Οι δοκιμαστικές τομές στην επιφάνειά του εντόπισαν τα πρώτα οικοδομήματα, ενώ και ένας δεύτερος ισοδομικός αναλημματικός τοίχος, μήκους 30 μ., ανασκάφηκε προς τα νότια ως επέκταση του προηγούμενου. Το 2009 η ανασκαφή στη θέση «Παναγίτσα» της αρχαίας Θουρίας έγινε συστηματική υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.
  Λαμπρό οικοδόμημα
Χρειάστηκε ολόκληρη επιχείρηση για να απομακρυνθούν οι τεράστιοι βράχοι που είχαν πέσει στα αρχαία οικοδομήματα. Και τότε ήρθαν στο φως «τα ερείπια ενός λαμπρού ιερού, στη δυτική πλαγιά του λόφου της αρχαίας πόλης, εκτός των τειχών».
Το κτήριο, χτισμένο από μεγάλους ορθογώνιους λιθοπλίνθους κατά το ισοδομικό σύστημα, «ήταν αναμφίβολα δημόσιο», ενώ ανάμεσα στις πεσμένες κεραμίδες της στέγης, βρέθηκαν κάποιες με τη σφραγίδα: ΔΑΜΟΣΙΟΙ.
«Κατά μήκος της νότιας μακράς πλευράς του υπήρχε ιωνική στοά, επάνω στο στυλοβάτη της οποίας βρέθηκαν στη θέση τους οι βάσεις πέντε κιόνων της ιωνικής κιονοστοιχίας, ενώ στέκεται όρθια στη θέση της η μία παραστάδα της θύρας της ιωνικής στοάς, με πεσμένο δίπλα της το τμήμα του επιστυλίου που αποτελούσε το ανώφλι της». Σε μικρή απόσταση, αποκαλύφθηκαν τα ερείπια δωρικού ναού.
Το μνημείο, λέει η κα Αραπογιάννη, εδράζεται σε δίβαθμη κρηπίδα και αποτελείται από τέσσερις δωρικούς ημικίονες στις στενές και 6 ημικίονες στις μακρές πλευρές. Εσωτερικά αποτελείται από στενό πρόναο, σχεδόν τετράγωνο σηκό, που επικοινωνούν μεταξύ τους με μια θύρα, η οποία εδράζεται σε πλατύ κατώφλι. Σε άριστη κατάσταση και το δάπεδο του σηκού, όπου σε μια πλευρά του βρέθηκε «θησαυρός», χρηματοκιβώτιο της εποχής, για να ρίχνουν οι πιστοί νομίσματα.
Στην επάνω επιφάνειά του, επιγραφή του 4ου-3ου αι. π.Χ. μας πληροφορεί ότι ο αρχιτέκτων ονομαζόταν Θεόδωρος! Εντυπωσιακή είναι και η λίθινη «ράμπα» εισόδου, οι αναθηματικές στήλες που βρέθηκαν εκατέρωθεν αυτής, ενώ επιγραφές μαρτυρούν ότι γονείς αφιέρωναν τα αγάλματα των παιδιών τους στον Ασκληπιό και την Υγεία.
Αν και στις μέρες μας μοιάζει εξαντλητική η αναζήτηση χορηγών, η ανασκαφή δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτούς. Εδώ βοήθησαν ο Δήμος Καλαμάτας, επίσης η κα Β. Καρέλια (καπνοβιομηχανία), όμως το όνειρο είναι η ανάδειξη όλου του Ασκληπιείου. Σε ομάδα αρχιτεκτόνων ανατέθηκε η μελέτη μερικής αναστήλωσης, ενώ το ερασιτεχνικό στέγαστρο που προστάτεψε τα αρχαία από τις καιρικές συνθήκες απαιτεί κάτι καλύτερο.
Κάθε ανασκαφική περίοδος είναι αποκαλυπτική. «Η συγκίνηση δεν κρύβεται ούτε από τους εργάτες της ανασκαφής», λέει η Ξένη Αραπογιάννη που υπηρέτησε 37 χρόνια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, διετέλεσε 20 χρόνια διευθύντρια στην Ολυμπία και ύστερα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, την οποία ίδρυσε και παρέμεινε μέχρι το 2011, όταν αναγκάστηκε να φύγει με τα μέτρα υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Μια Αθηναία που διάλεξε να ζει στην Καλαμάτα, και χτυπά η καρδιά της για την Αρχαία Θουρία.  πηγή: kathimerini.gr
 
*** Βουλιάζουν στα χρέη οι τοπικές επιχειρήσεις         
          Μετά την περίοδο των εορτών θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον αριθμό όσων κλείσουν
 Χρωστούν σε εργαζόμενους ,ασφαλιστικά ταμεία, εφορία ,τράπεζες , προμηθευτές 
 Του Αντώνη Πετρογιάννη
 Παρά την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και τα δεκαήμερα προσφορών και εκπτώσεων, η τοπική αγορά δε λέει «να σηκώσει κεφάλι», με αποτέλεσμα οι περισσότερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο νομό να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, αλλά και να μη βλέπουν φως στο τούνελ.
Σύμφωνα με στοιχεία του «Θάρρους», μετά από ρεπορτάζ στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους και όχι μόνο, πάνω από το 65% των επιχειρήσεων είναι υπερχρεωμένες, οι 3 στις 4 δηλώνουν πτώσεις τζίρου που φτάνει και στο 30%, ενώ 8 στους 10 επιχειρηματίες χρωστούν μικρά ή μεγάλα ποσά στο ταμείο τους (ΟΑΕΕ). Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να κατεβάσουν ρολά, αλλά δεν μπορούν λόγω χρεών.
Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και μιλούν για δεκάδες λουκέτα μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, μόνο μέσα στο 2013 μία στις δύο επιχειρήσεις έκλεισε. Ο μόνος κλάδος που φαίνεται να αντέχει στην κρίση είναι εκείνος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Κοινή επωδός των επιχειρηματιών με τους οποίους μιλήσαμε (Καλαμάτα, Μεσσήνη, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά, Χώρα) είναι ότι «όσο συνεχίζεται η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για αντιστροφή του κλίματος. Οι καταναλωτές αγοράζουν τα απολύτως αναγκαία και έτσι θα επιβιώσουν ελάχιστες επιχειρήσεις, που θα καλύπτουν τις ανάγκες της κατανάλωσης. Μέχρι το Φεβρουάριο που θα έχει περάσει και η τελευταία τονωτική ένεση, θα φανεί ποιοι θα συνεχίσουν.
Ως κύρια προβλήματα καταγράφονται τα υψηλά ενοίκια, οι ασφαλιστικές εισφορές και η ελαχιστοποίηση των καταναλωτικών δαπανών. Αν δεν ενισχυθεί η κατανάλωση και δε ληφθούν μέτρα, ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά, η κατάσταση για την ελληνική επιχείρηση δε θα αλλάξει. Το κλίμα είναι τόσο δυσμενές, ώστε υπάρχει θέμα επιβίωσης και για επιχειρήσεις με ιστορία δεκαετιών».
Αν δει κανείς και τους συναρτώμενους παράγοντες με την κατανάλωση, τότε γίνεται καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Στη μνημονιακή Μεσσηνία η ανεργία ανεβαίνει με γεωμετρική ταχύτητα. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ αυτήν την εβδομάδα, η ανεργία στην περιοχή αγγίζει το 25%, με εκείνη στους νέους να είναι ακόμη υψηλότερη.
Την ίδια ώρα, και οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η απόλυτη κατάρρευση της οικοδομής -κυρίως στην Καλαμάτα-, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 70%, με αποτέλεσμα να μένουν άνεργοι τόσο οι μηχανικοί όσο και οι οικοδόμοι. Σε δεινότερη θέση βρίσκονται οι οικοδόμοι, οι οποίοι, λόγω της κρίσης, δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα και, άρα, δεν έχουν ασφάλιση, ενώ και ο αγροτικός τομέας έχει τα δικά του σοβαρά προβλήματα.
-
***  Χρήστος Καλαβρυτινός: Από την Καλαμάτα στη Νορβηγία         
 
 
        Το ταξίδι του «Θάρρος» συνεχίζεται σήμερα με προορισμό την κρύα Νορβηγία. Εκεί ζει ο Χρήστος Καλαβρυτινός, ο οποίος νωρίτερα σπούδασε Μηχανολογία στην Αγγλία. Μετά από 6 μήνες αναζήτησης δουλειάς κατάφερε να πάρει υποτροφία για διδακτορικό στο Πολυτεχνείο Νορβηγίας (Norwegian University of Science & Technology – NTNU), το οποίο βρίσκεται στο Trondheim.
Από το Μάρτιο του 2013 μένει και εργάζεται εκεί ως ερευνητής στον κλάδο της αυτοματοποίησης σχεδιασμού και έρευνας σε σχεδιασμό εξεδρών άντλησης πετρελαίου.
  -Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Σπούδασα 5 χρόνια στο εξωτερικό (Αγγλία) και πλέον μένω στη Νορβηγία, όπου δουλεύω/σπουδάζω 8 μήνες τώρα.
  -Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Δυσκολεύτηκα αρκετά, ειδικά με το πτυχίο και το μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία (Μηχανολόγος Μηχανικός με προϋπηρεσία σε δύο εταιρείες). Έκανα αιτήσεις για την Αγγλία και την Ελλάδα με το τσουβάλι, με πολύ καλό βιογραφικό και κατάφερα να πάω μόνο σε 3 συνεντεύξεις.
Τελικά, βρήκα δουλειά σε άλλη χώρα τυχαία.
  -Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Όταν βρέθηκα στην Αγγλία το 2007, δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Το πρόβλημα άρχισε όταν άρχισα και την αναζήτηση δουλειάς, αρχές του 2012. Παραδείγματος χάρη, μία πολύ γνωστή εταιρεία που σχεδιάζει μοτοσικλέτες ενδιαφέρθηκε, αλλά όταν μου ζητήθηκε διαβατήριο πήρα αρνητική απάντηση.
Στη Νορβηγία είναι αρκετά καλύτερα τα πράγματα και υπάρχει ισάξια αντιμετώπιση. Ειδικά όταν βλέπουν κάποιον να μένει παραπάνω στη δουλειά, κάτι που είναι φυσιολογικό στην Ελλάδα, τους φαίνεται περίεργο και το εκτιμούν.
  -Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Τη μορφή σοσιαλισμού που επικρατεί, το διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, το πόσο ανοιχτόμυαλοι είναι σε θέματα τα οποία είναι ταμπού ή δύσκολα για συζήτηση στην Ελλάδα.
  -Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Το Τρόντχαϊμ είναι η παλιά πρωτεύουσα της Νορβηγίας και των Βίκινγκ. Δεσπόζει ο καθεδρικός Νιντάρος Ντόμεν, το κτήριο ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Επίσης, την όμορφη γειτονιά του Μπακλαντέτ.
  -Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Οι φίλοι μου και οι βόλτες με το αυτοκίνητο προς Κιτριές και Δυτική Παραλία.
  -Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Υπάρχει, αλλά όχι απαραίτητα. Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής: να είμαι εργαζόμενος ξένης εταιρείας λόγω εργασιακής ασφάλειας και σταθερότητας και, φυσικά, με μισθό σε επίπεδα Νορβηγίας.
Των Κώστα Γαζούλη- Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
*** Στ. Μπεχράκης: Φιλομνημονιακή δικτατορία Νίκα στο Δήμο Καλαμάτας          
           Με τη βοήθεια των έμμισθων θέσεων της παράταξης του 
 Επισημαίνει ο επικεφαλής του «Δικτύου» Σταμάτης Μπεχράκης
 Σκληρή κριτική, εφ’ όλης της ύλης, στη σημερινή Δημοτική Αρχή ασκεί με δήλωσή του ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτης Μπεχράκης, χαρακτηρίζοντας τη μέχρι σήμερα πορεία της ως ψηφοθηρική και σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση.
Αναλυτικά σημειώνει: «Τα συλλογικά σώματα στην ουσία έχουν καταργηθεί και έχει επιβληθεί μια κατάσταση ιδιότυπης δικτατορίας της πλειοψηφίας. Η κινητοποίηση του Δήμου για τα μεγάλα και χρήσιμα ζητήματα έχει ατονήσει ή γίνονται για προσχηματικούς λόγους κάποιες δηλώσεις. Αεροδρόμιο, λειτουργία προαστιακού σιδηρόδρομου, κατασκευή Ολυμπίας Οδού, σκουπίδια, αξιοποίηση και λειτουργία Μεγάρου Χορού, προβλήματα από τη διέλευση της νέας εθνικής και της περιμετρικής της Καλαμάτας, κομματική διοίκηση, αφωνία στη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν περάσει σε σειρά που να μην ενοχλούν την κυβέρνηση.
Οι δημοτικές υπηρεσίες ρυμουλκούνται σε ψηφοθηρικά έργα, σε σπατάλη διαθέσιμων χρηματικών πόρων. Όπου και να επισκεφθήκαμε το Δήμο, όλο και περισσότεροι πολίτες φωνάζουν για τη στάση της Δημοτικής Αρχής στα μεγάλα θέματα. Μερικές φορές γινόμαστε άδικα αντικείμενο διαμαρτυριών, ακόμα κι εμείς, ως συνυπεύθυνοι!
Όλα αυτά πλήττουν τους πολίτες και δεν είναι απλά ενδοπαραταξιακό θέμα. Η αυταρχική και ανεπαρκής διοίκηση του κ Νίκα έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.
Στην τελευταία οικονομική επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας έγινε απευθείας ανάθεση, λόγω της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης, της εκτέλεσης των έργων για την αποκατάσταση των ζημιών από πλημμύρες στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Αρφαρών, Θουρίας και Καλαμάτας, χωρίς να παρουσιαστεί ένα κοστολόγιο των εργασιών.
Δηλαδή, δεν ξέρουμε αν θα ασπρίσουμε τα πεζοδρόμια ή θα τα φτιάξουμε εξ αρχής. Για την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας είναι το ίδιο. Ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε αντίστοιχη ανάλυση κόστους εργασιών, γιατί έτσι ήθελε ο δήμαρχος. Ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες καλούνται, γιατί μπορεί να διαφωνήσουν για το τι πρέπει να γίνει.
Η παραταξιακή συμπεριφορά σε όλο το μεγαλείο της. Προφανώς, δεν πρόκειται για συνεδρίαση συλλογικού οργάνου, αλλά μια τυπική διαδικασία επικύρωσης αποφάσεων που έχουν παρθεί από το δήμαρχο (ενίοτε και τους συνεργάτες του) με τη μέθοδο “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε”. Ο διάλογος και η κουλτούρα των συνεργασιών δεν υπάρχει.
Θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι υπήρξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο περίοδοι κατά τις οποίες υπήρξε διάλογος και σεβασμός στην αντίθετη άποψη Τα στοιχεία αυτά έχουν υποκατασταθεί από τηλεοπτικούς μονολόγους και το αυτολιβάνισμα. Με αυτό τον τρόπο, χωρίς την άσκηση κριτικής, δε διορθώνονται τα προβλήματα και τελικά την πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες».  Α.Π.
 
***   Μεσσηνιακές προσωπικότητες των γραμμάτων: «Μίμης Ηλ. Φερέτος»         
    «Μίμης Ηλ. Φερέτος»
(Δημοσιογράφος – Εκδότης – Ιστοριοδίφης)
  ια την ιστορική έρευνα: Βασίλης Ι. Μανιάτης
 Στις 22 Ιουνίου του 2008 έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός και δημοσιογράφος, Μίμης Ηλία Φερέτος. Κηδεύτηκε στην Αθήνα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγίου Στεφάνου Αττικής.
Έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 100 χρόνων, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο θησαυρό ιστορικής μελέτης γύρω από τα μεσσηνιακά.
Γεννήθηκε στο Πήδημα Μεσσηνίας στις 10 Νοεμβρίου του 1908. Έγγαμος με ένα γιο, τον Ηλία, ταξίαρχο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Άρχισε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία περίπου το 1935 στην Καλαμάτα ως συντάκτης της καθημερινής εφημερίδας «Μεσσηνία».
Στην περίοδο 1935 – 1940 εργάσθηκε ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής στις καθημερινές εφημερίδες της Καλαμάτας «Θάρρος» και «Σημαία», ενώ παράλληλα ήταν ανταποκριτής των αθηναϊκών εφημερίδων «Ελεύθερος άνθρωπος», «Ασύρματος», «Καθημερινή» και «Ελληνικόν Μέλλον».
Διέκοψε τη δημοσιογραφία τον Ιούλιο του 1940, οπότε επιστρατεύτηκε ως έφεδρος ανθυπίλαρχος και έλαβε μέρος στον Ελληνο – ιταλικό πόλεμο στην Αλβανία, όπου τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Μετά την κατάρρευση του μετώπου επανήλθε στην Καλαμάτα και συνέχισε να εργάζεται στη «Σημαία» ως διευθυντής.
Στις αρχές Μάρτη του 1942 απολύθηκε από τη θέση αυτή, κατόπιν διαταγής των ιταλικών αρχών, ως εντεταγμένος στην εθνική αντίσταση και συνεργαζόμενος στην έκδοση και παράνομη κυκλοφορία δελτίων Τύπου.
Άρχισε και πάλι να εργάζεται ως δημοσιογράφος, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, ότε απεστρατεύθη ως αξιωματικός του απελευθερωτικού αγώνα (ήταν τότε υπασπιστής της 9ης ταξιαρχίας).
Χρημάτισε το Φεβρουάριο του 1945 διευθυντής της καθημερινής εφημερίδας «Ελεύθερη Μεσσηνία», μέχρι τέλους του 1946, οπότε εκδιώχθηκε για παράβαση Τύπου και τις πολιτικές του ιδέες και φυλακίσθηκε.
Μετά την αποφυλάκισή του το 1947 εκτοπίστηκε στην Ικαρία. Απελύθη στα τέλη του 1947 ως «μέλος» του τότε λειτουργούντος Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης.
Τον Οκτώβριο του 1952 προσελήφθη στην αθηναϊκή εφημερίδα «Απογευματινή» ως βοηθός συντάκτη ύλης και εξακολούθησε να εργάζεται εκεί μέχρι της συνταξιοδοτήσεώς του, τον Ιούνιο του 1977.
Συνέθεσε, συνέγραψε και εξέδωσε το περιοδικό επιστημονικό σύγγραμμα «Μεσσηνιακά», που αποτελείται από δύο τόμους με 1.300 σελίδες.
Από το 1956, διηύθυνε και εξέδιδε τη μηνιαία περιοδική εφημερίδα «Μεσσηνιακά Νέα».
Στα έτη 1938 – 1940 και 1945 – 1946 διετέλεσε διευθυντής της Λαϊκής Βιβλιοθήκης στην Καλαμάτα.
Από το 1938 – 1949 υπήρξε μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου και το 1960 ενεγράφη ως τακτικό μέλος στην ΕΣΗΕΑ.
Υπήρξε μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης και είχε τιμηθεί με αναμνηστικόν Μετάλλιον Εθνικής Αντίστασης 1941-1945.
Επίσης, με «δίπλωμα τιμής» από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών (το 1981), και ακόμα με «τιμητικό δίπλωμα» από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944.
Ο Μίμης Ηλ. Φερέτος φοίτησε στη Νομική Σχολή στα χρόνια 1922 – 1930, αλλά διέκοψε για αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα της τοπικής μας ιστορίας. Αποτέλεσμα της ερευνητικής του προσπάθειας ήταν η συγκρότηση μιας πλούσιας αρχειακής συλλογής, που περιλαμβάνει πληροφορίες για τους Μεσσήνιους αγωνιστές του 1821, για επιφανείς Μεσσήνιους, καθώς και για πόλεις και χωριά της Μεσσηνίας του 19ου αιώνα.
Το αρχειακό αυτό υλικό – δακτυλογραφημένο, φωτοτυπημένο ή φωτογραφημένο -  έχει γίνει δωρεά στα «Γενικά Αρχεία του Κράτους», Αρχεία Νομού Μεσσηνίας.
Ο Μίμης Ηλ. Φερέτος υπήρξε ένας σημαντικός πνευματικός άνθρωπος της μεσσηνιακής γης, με πλούσια προσφορά στον τομέα της έρευνας και της ιστορικής γνώσης του τόπου μας.
Σπουδαίος ερευνητής εντόπισε και αξιοποίησε αξιόπιστες πηγές και πρόβαλλε την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, συμβάλλοντας σημαντικά στο να γνωρίσουν οι νεώτερες γενιές το παρελθόν.
  Ιστορικές πηγές
-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (εφημερίδες)
-Θεόδωρος Μπρεδήμας
Εκδόσεις – φωτογραφικό αρχείο
 
***   Πλείστα τα προβλήματα αν καταργηθεί ο Λιμενικός Σταθμός Αγίου Νικολάου         
       Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Στην κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού του Αγίου Νικολάου Μάνης φαίνεται να επιμένει το υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλαίσιο του δικού του «Καλλικράτη» που ετοιμάζει, εξέλιξη που θα έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς μια τεράστια θαλάσσια περιοχή θα μείνει απροστάτευτη, ενώ οι συναλλασσόμενοι με λιμενικές υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα αλιείς) θα πρέπει να μετακινούνται για να εξυπηρετηθούν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.
Το ίδιο σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την υποβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού της Κορώνης σε Τμήμα.
  Ακρωτήριο Ταίναρο
Παρά τις διαμαρτυρίες του Δήμου Δυτικής Μάνης, το υπουργείο δε δείχνει να υποχωρεί στη θέση του και ο Λιμενικός Σταθμός Αγίου Νικολάου οδεύει προς κατάργηση. Μια τεράστια περιοχή, λοιπόν, όπως είναι ολόκληρο το Ακρωτήριο Ταίναρο, θα εξυπηρετείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, δηλαδή από Καλαμάτα, όπως και ολόκληρη η Μεσσηνιακή Μάνη, ενώ από την πλευρά της Λακωνίας η μόνη Λιμενική Αρχή είναι το Λιμεναρχείο Γυθείου. Δηλαδή, για οποιοδήποτε περιστατικό σε αυτή την περιοχή θα απαιτούνται τουλάχιστον δύο ώρες μέχρι να μεταβούν εκεί λιμενικοί.
  Κορώνη - Κυπαρισσία
Αυτή τη στιγμή στο Λιμενικό Σταθμό Αγίου Νικολάου υπηρετούν 7 άτομα και μόλις φέτος απέκτησαν όχημα για την εξυπηρέτηση της  περιοχής. Μάλιστα, το αίτημα του Δήμου Δυτικής Μάνης προς το υπουργείο για τη συνέχιση λειτουργίας του σταθμού συνοδεύεται από πρόταση δωρεάν παραχώρησης έτοιμου και εξοπλισμένου κτηρίου στην Καρδαμύλη για τη στέγασή του. Ούτε αυτό, όμως, φαίνεται να πείθει το υπουργείο.
Από την άλλη πλευρά, ο Λιμενικός Σταθμός Κορώνης προγραμματίζεται να υποβαθμισθεί σε τμήμα. Την ίδια τύχη θα έχει πιθανότατα και ο Λιμενικός Σταθμός Κυπαρισσίας, που ανήκει στο Λιμεναρχείο Πύλου.
 
*** Κανάρης Τσίγκανος «Από τα Φιλιατρά στο Χάρβαρντ»          
    Ένα παιδί μετράει τ' άστρα…
 «Με ενοχλεί η απαξίωση του ελληνικού ονόματος εντός αλλά και εκτός της Ελλάδας, αλλά πρέπει να αλλάξουμε και νοοτροπία»
 «Από τα Φιλιατρά στο Χάρβαρντ. Μακρύς ο δρόμος, μοιάζει “γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις”. Με αφετηρία τη μικρή αλλά δυναμική μεσσηνιακή επαρχιακή πόλη, άφιξη στη Βοστόνη έπειτα από μια τετραετή στάση στη Θεσσαλονίκη και άλλη μια πενταετή στάση στο Σικάγο.
Στη συνέχεια, από το αρχαιότερο αμερικανικό πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο Τζον Χάρβαρντ το 1636, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, το αρχαιότερο ελληνικό ερευνητικό κέντρο, που ίδρυσε ο Γεώργιος Σίνας το 1842, με μια ενδιάμεση στάση 17 ετών στο νεότερο ελληνικό πανεπιστήμιο (1981), στο Ηράκλειο Κρήτης. Ακολουθώντας την προτροπή του μεγάλου μας Αλεξανδρινού ποιητή: “Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ’ναι μακρύς ο δρόμος”».
Μιλάμε με τον Κανάρη Τσίγκανο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του.
  -Πώς ασχοληθήκατε με την Αστροφυσική;
Κατ' αρχάς με ενδιέφερε η Φιλοσοφία. Όμως, στο Λύκειο ένας καθηγητής με συμβούλευσε ότι καλύτερα θα ’ταν να σπουδάσω Φυσική, που σου παρέχει μοναδικά εργαλεία προσέγγισης της φύσης και της αλήθειας. Στη συνέχεια, όντας στη Φυσική, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην ακατανίκητη έλξη της Αστροφυσικής για τη μελέτη του Σύμπαντος.
  -Ήρθατε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως καθηγητής με την τιμητική διαδικασία της μετάκλησης;
Ως γνωστόν, όταν διακονείς την επιστήμη, δεν υπάρχει βασιλική οδός και οι υλικές αποδοχές είναι δυσανάλογες της εργασίας. Όμως, στην επιστήμη είναι οι ηθικές ανταμοιβές που κάνουν τη διαφορά. Μία από αυτές είναι και η διαδικασία της μετάκλησης σε καθηγητική θέση ενός ιστορικού -αν και ταλαιπωρημένου εσχάτως- πανεπιστημίου, όπως το ΕΚΠΑ.
  -Μετανιώσατε που αφήσατε τη σίγουρη καριέρα στο εξωτερικό;
Καθόλου. Βέβαια, αν γνώριζα ότι ερχόμενος στο ελληνικό πανεπιστήμιο -όπου παρότι έχει θεσπισθεί το ιερό αρχαιοελληνικό άσυλο και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών- θα υπήρχαν άτομα που θα μου απαγόρευαν για 2-3 μήνες να προσεγγίσω το γραφείο μου για να δω τους φοιτητές μου και να ασχοληθώ με την έρευνά μου, ίσως να είχα πάρει άλλη απόφαση...
  -Σε ένα φοιτητή σας που ακολουθεί την επιστήμη σας τι θα συνιστούσατε;
Ότι αξίζει να σπουδάσει φυσικές επιστήμες, όχι τόσο για την καριέρα που θα του δώσουν, όσο γιατί θα μάθει ένα μοναδικό τρόπο σκέψης για τη λύση κάθε προβλήματος. Ιδιαίτερα η Αστροφυσική, σου ξεδιπλώνει τις πτυχές της δημιουργίας του υλικού κόσμου μας και αποκαλύπτει τη σκέψη του δημιουργού μας.
  -Παρατηρώντας το Σύμπαν κοιτάζουμε πίσω στο χρόνο. Η Αστρονομία είναι η Αρχαιολογία του Σύμπαντος;
Επειδή το φως ταξιδεύει με πεπερασμένη ταχύτητα, ό,τι βλέπουμε σήμερα αφορά την κατάσταση της πηγής του φωτός στο παρελθόν, όταν εξέπεμψε το φωτεινό σήμα. Για παράδειγμα, βλέπουμε τη Σελήνη όπως ήταν 1,3 δευτερόλεπτα πριν από το παρόν, τον Ηλιο όπως ήταν πριν από 8 λεπτά, το λαμπρό Βέγα στον αστερισμό της Λύρας όπως ήταν πριν από 25 χρόνια, το μεγάλο σφαιρωτό σμήνος στον αστερισμό του Ηρακλή όπως ήταν πριν από 25.000 έτη και το μακρινότερο γαλαξία zb_GND_5296 όπως ήταν πριν από 13 δισεκατομμύρια έτη, δηλαδή μόλις 700 εκατομμύρια έτη μετά την πύρινη δημιουργία του Σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια έτη.
  -Κάτοικοι ενός ασήμαντου πλανήτη σε ένα αχανές Σύμπαν;
Μελετώντας το φυσικό μας Σύμπαν είναι δυνατό να αποκτήσουμε μια βαθύτερη αντίληψη για τη θέση μας μέσα στο μέγα σχήμα του υλικού κόσμου. Έτσι έχουμε συνειδητοποιήσει πως είμαστε εφήμερα νοήμονα πλάσματα που κατοικούμε ένα μικροσκοπικό πλανήτη, που αενάως περιστρέφεται γύρω από το ζωοδότη Ηλιο, ένα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια παρόμοια άστρα τα οποία περιστρέφονται περί το κέντρο του Γαλαξία μας, μια τυπική νησίδα του Σύμπαντος, η οποία με τη σειρά της είναι ένα απλό μέλος κάποιου από τα αναρίθμητα παρόμοια σμήνη και υπερσμήνη γαλαξιών που πλημμυρίζουν τον ασύλληπτο αλλά πεπερασμένο κοσμικό χωρόχρονο. Όμως, τα ανθρώπινα πλάσματα δεν είμαστε απλά συνδυασμοί μορίων και ατόμων με δεσμούς σε μακρινούς κόσμους και εποχές. Σε αντίθεση με την ύλη, τα ανθρώπινα πλάσματα διαθέτουμε κάτι που ίσως είναι μοναδικό στις αχανείς εκτάσεις της ορατής κοσμικής ύλης: μιαν αθέατη εσωτερική σπίθα, η οποία μας ωθεί συνεχώς να θρώσκομε προς τα άνω (άνθρωποι).
  -Ωρίωνας, Λύρα, Κόμη Βερενίκης, Ανδρομέδα, Κηφέας, Κασσιόπη… ο μυθολογικός μας ουρανός;
Είναι οι ίδιοι αστερισμοί που κατά τον Όμηρο κατηύθυναν τον Οδυσσέα στο τελικό τμήμα του ταξιδιού του στην «Οδύσσεια». Με απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως, η επιφάνεια της ουράνιας σφαίρας είναι χωρισμένη σε 88 περιοχές -τους αστερισμούς-, καθεμιά από τις οποίες φέρει ονόματα κυρίως από την ελληνική μυθολογία. Ειδικά στη ναυσιπλοΐα, ήταν μεγάλη η σημασία τους πριν από την εφεύρεση της πυξίδας, αφού οι ναυτικοί βασίζονταν στην παρατήρηση των αστερισμών για να μπορέσουν να προσανατολιστούν το βράδυ.
  -Γιατί δε διδάσκεται η Αστροφυσική στα σχολεία;
Έχω και εγώ το ίδιο ερώτημα... Για την ώρα προτεραιότητα έχουν άλλα μαθήματα, όπως οι Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων! Κρίμα, πάντως, γιατί διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών, θα 'λεγα τους κάνει καλύτερους αυριανούς πολίτες, «Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ' τη Γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της» κατά τον Ελύτη.
  -«Μουσικήν ποίει και εργάζου», το δόγμα σας;
Ναι, γιατί η εντολή αυτή που στο όνειρό του λαμβάνει ο Σωκράτης (Φαίδων 60γ - 62γ), αναδεικνύει τη σημασία της παιδείας στην ανθρώπινη ζωή, εφόσον η παιδεία έχει τελικό στόχο την ανύψωση του ανθρώπου από άτομο σε πρόσωπο με γνώση και ευαισθησία, με κρίση και ανθρωπιά, με εσωτερική καλλιέργεια και κοινωνική συνείδηση.
  -Στο Αστεροσκοπείο τι ζητήματα αντιμετωπίζετε;
Το Αστεροσκοπείο έχει μοναδική πορεία που ξεκινά τον 5ο αιώνα π.Χ., με τον Αθηναίο αστρονόμο Μέτωνα, ο οποίος είχε το ηλιοτρόπιό του πάνω στην Πνύκα. Δηλαδή, είναι το αρχαιότερο παγκοσμίως. Θα 'θελα να συμβάλω στο να μετατραπεί το Αστεροσκοπείο από το αρχαιότερο ελληνικό ερευνητικό κέντρο σε ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Η συγκυρία είναι δύσκολη, αλλά νομίζω πάμε πολύ καλά.
  Χαμηλή χρηματοδότηση
 -Διατελέσατε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας; Τι διαπιστώσατε;
Παρότι στη χώρα μας έχουμε εξαιρετικούς και ευρηματικούς ερευνητές, η χρηματοδότηση της έρευνας είναι η χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη.
  -Τι σας ενοχλεί στην Ελλάδα σήμερα;
Η απαξίωση του ελληνικού ονόματος εντός και εκτός Ελλάδος.
  -Θα τα καταφέρει η Ελλάδα να γίνει (οικονομικά) αυτόφωτη;
Οι Έλληνες εκτός συνόρων διαπρέπουν (και οικονομικά). Γιατί όχι και στη χώρα τους; Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να αλλάξουμε ριζικά νοοτροπία.
  ΠΗΓΗ: «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»
 
***Προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού με απόφαση του ΣτΕ, για όλη τη χώρα, όλα τα θηράματα         
            Έπειτα από προσφυγή ζωοφιλικής οργάνωσης κατά της υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει τα ζητήματα θήρας, το ΣτΕ απαγόρευσε προσωρινά το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα και για όλα τα θηράματα.
Η πρόεδρος του Ε' Τμήματος του ΣτΕ Αγγελική Θεοφιλοπούλου ανέστειλε προσωρινά την απόφαση που είχε εκδώσει τον Ιούλιο ο αναπληρωτής υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα της θήρας κατά την κυνηγετική περίοδο 2013-2014.
Κατά της υπουργικής απόφασης προσέφυγε στο ΣτΕ η Ζωοφιλική - Οικολογική Ένωση Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η κυνηγετική περίοδος άρχισε πρώιμα στις 20 Αυγούστου και έληξε καθυστερημένα  στις 28 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να πλήττεται η πανίδα κατά την αναπαραγωγική περίοδο και να τίθεται σε κίνδυνο η αποδημία πολλών ειδών.
Η Ένωση επισήμανε μάλιστα ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί έρευνα για τις επιπτώσεις της κυνηγητικής περιόδου όπως απαιτεί η νομοθεσία.
Ακόμα, η Ένωση υποστηρίζει ότι η κυνηγετική περίοδος θα έπρεπε να λήγει την ίδια ημερομηνία για όλα τα είδη, κάτι που δεν συνέβη. Υποστηρίζει επίσης ότι η η υπουργική απόφαση είναι παράνομη, καθώς η κυνηγητική δραστηριότητα κατά τα τέλη του καλοκαιριού και μέχρι 15 Οκτωβρίου συμπίπτει με τον αναπαραγωγικό κύκλο των πτηνών, τόσο των θηρεύσιμων, όσο και των προστατευόμενων, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου αρχίζει η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών.
Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης της θήρας για τις 264 περιοχές που έχουν προταθεί να ενταχθούν στο προστατευτικό δίκτυο Νatura 2000.
Η Ένωση εκτιμά ότι υπουργική απόφαση παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, τη Σύμβαση της Βόννης, κοινοτικές οδηγίες, την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η προσωρινή αναστολή της υπουργικής απόφασης ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση για την αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει η Ένωση στο ΣτΕ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
*** Συνελήφθη 58χρονος στην Καλαμάτα για οφειλές προς το Δημόσιο          
            Το ύψος των οφειλών του ανέρχεται στις -73.620,22- ευρώ
 Συνελήφθη, σήμερα  το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας 58χρονος , για οφειλές προς το Δημόσιο.
  Ειδικότερα, σε βάρος του 58χρονου, έχουν βεβαιωθεί χρέη από μη απόδοση Φ.Π.Α.,  ύψους -73.620,22- ευρώ.
  Ο 58χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
 
 
 
 
*** 
 
 
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,     =2925     Video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =1348   video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1371  video.-
                                             ***   Σύνολο  :  5644   βίντεο ανηρτημένα .-
***
 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2013  :
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/11/01-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  01 Νοεμβρίου  2013 , ΚΑΛΟ   ΜΗΝΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ !!!μαζί με  την ΚΑΛΗΜΕΡΑ  ΜΑΣ !!!
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/11/02-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  02  Νοεμβρίου  2013 .-
της ενημέρωσης Σάββατο  02  Νοεμβρίου  2013 .
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/11/03-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή 03  Νοεμβρίου  2013  .-
~    http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/11/04-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Νοεμβρίου  2013  .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/11/02-03-04-2013.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ  τριήμερο 02, 03  και  04  Νοεμβρίου  2013 , *** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/11/05-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 05 Νοεμβρίου  2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/11/05-2013.html ,  Το  κανάλι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  05  Νοεμβρίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/06-2013.html , Το αγιάζι  της    ενημέρωσης  Α και Ω  Τετάρτη  06  Νοεμβρίου  2013   ,  Οτι  μαθαίνουμε  σας  το  γράφουμε ... γράφοντας ...Αντιγράφοντας ! .-
~
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/11/07-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2013 .-
~   http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 08- Νοεμβρίου 2013.-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/11/09-2013.html  ,  Στο  Σαββατιάτικο  αγιάζι  της  ενημέρωσης 09  Νοεμβρίου  2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/11/11-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 .-
~    http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/11/12-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/11/12-2013.html , Όλα  τα  του  Γάμου  12 Νοεμβρίου  2013 .-
http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/12-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/11/13-2013.html  , Το  αγιάζι της  ενημέρωσης   Τετάρτη 13  Νοεμβρίου  2013 .-
~    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/11/14-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  14  Νοεμβρίου  2013.-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/11/15-2013.html ,Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή  15  Νοεμβρίου  2013 ,.-
~   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/11/16-2013.html  , Ενημέρωση  του  Σαββάτου  16  Νοεμβρίου  2013 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/11/17-2013.html ,   Ενημέρωση της  Κυριακή  17  Νοεμβρίου  2013.-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/11/18-2013.html , Ενημέρωση  Δευτέρας   18  Νοεμβρίου  2013.-
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/11/19-2013.html , Ενημέρωση  της  Τρίτης  19  Νοεμβρίου  2013 .-
~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/11/20-2013.html , Ενημέρωση  Τετάρτη  20  Νοεμβρίου  2013  .-
~http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/11/20-2013.html , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  20  Νοεμβρίου  2013 .-
~
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/11/21-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  21  Νοεμβρίου  2013  .-
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/11/22-2013.html , Ενημέρωση  της  Παρασκευής  22  Νοεμβρίου  2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/11/23-2013.html , Ενημέρωση Σαββάτου 23 Νοεμβρίου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/11/23-24-2013.html  , Αθλητικό  Σάββατο-Κύριακο 23  και  24  Νοεμβρίου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/24-2013.html , Ενημέρωση  της  Κυριακής     24  Νοεμβρίου  2013.-
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/11/25-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/11/26-2013.html  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  26  Νοεμβρίου  2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/11/27-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 ,.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/11/28-2013.html  ,  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  28  Νοεμβρίου  2013.-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/11/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 28 Νοεμβρίου 2013 .-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/30-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 .-
~   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/11/29-11-2013.html , Ελλάδα   Διαδρομές Ημερήσια στην Αχαΐα 29-11-2013 .-
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   2013 :
~   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/12/01-2013.html , Κυριακάτικο  αγιάζι  ενημέρωσης 01 -Δεκεμβρίου  2013.-
~ ****  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2013  :
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/12/01-2013.html  , Κυριακάτικο αγιάζι ενημέρωσης 01 -Δεκεμβρίου 2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/12/02-2013.html , Ενημέρωση  Δευτέρα  02  Δεκεμβρίου  2013  , .-   
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-

~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/12/03-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03  Δεκεμβρίου  2013  .-

1 σχόλιο:

  1. ** ~* Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι' αυτό που κάνουμε αλλά και γι' αυτό που δεν κάνουμε. Μολιέρος, 1622-1673, Γάλλος συγγραφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή