Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΔΡΟΜΗ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην ορεινή Αρκαδία Λακωνίας Σάββατο 26 /09/2015

~ ΕΚΔΡΟΜΗ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην ορεινή Αρκαδία Λακωνίας Σάββατο  26 /09/2015  
ΑΡΚΑΔΙΑ  ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Διαδρομή θρησκευτικής εκδρομής : ΑΡΦΑΡΑ -ΤΡΙΠΟΛΗ -ΤΕΓΕΑ-Καστρί -ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ - ΙΜ. ΜΑΛΕΒΗΣ - Ι.Μ. ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ -ΙΜ.ΣΩΤΗΡΟΣ ΛΟΥΚΟΥΣ ΑΣΤΡΟΥ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ -ΑΣΤΡΟ -ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ -ΤΥΡΟΣ - ΛΕΩΝΙΔΙΟ - Ι.Μ. ΕΛΩΝΗΣ -ΚΟΣΜΟΑΣ -Γεράκι Λακωνίας - Γκοριτσά -ΣΠΑΡΤΗ -Μαγούλα -Ταΰγετος -Αλαγονία -ΚΑΛΑΜΑΤΑ -ΑΡΦΑΡΑ .- 
Διοργάνωση:  Εκκλησία Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών -Ιερέας Μιχάλης Ε. Μπούρας και Βιβή Θεόκα.-




*** ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 Μόλις τρεις ώρες δρόμο από την Αθήνα, ο Άγιος Πέτρος έχει εξελιχθεί πλέον σε ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στα δάση και τα ανερχόμενα χωριά του Πάρνωνα. Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα από τα πρώτα ορεινά χωριά της Ελλάδας που απέκτησαν ξενοδοχείο. Ήδη από τη δεκαετία του ’60 τα πούλμαν γνώριζαν το δρόμο για το κεφαλοχώρι της Κυνουρίας, που καθιερώθηκε ως ο δημοφιλέστερος σταθμός πριν ή μετά την επίσκεψη στην περίφημη μονή της Παναγίας της Μαλεβής. Μέσα στο χωριό, κάντε μια βόλτα από τον πύργο του Τρικαλίτη, ένα πυργόσπιτο του 18ου αιώνα που στέγαζε άλλοτε το σχολαρχείο και σήμερα αποτελεί διατηρητέο μνημείο, και ανηφορίστε στην επάνω γειτονιά, που συγκεντρώνει τα ομορφότερα σπίτια του χωριού. Από τα παλιά αρχοντικά, χτισμένα με πέτρα Πάρνωνα, ξεχωρίζουν αυτά του Κοΐνη, της Φρύγαινας, του Κασουρή, του Κοντάκη, του Παπανικολάου, του Μούσχουρου. Γύρω από τη ζωντανή πλατεία θα βρείτε αρκετές ταβέρνες, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και ξενώνες.
Ι Μ  Παναγίας Μαλεβής αρτοκλασία  26/09/2015: https://youtu.be/TmF1Zvi-WDs ,
***    ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΛΕΒΗΣ Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ :
ΒΙΝΤΕΟ :  ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΠΑΡΘΕΝΙΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΑΛΕΒΗΣ : https://youtu.be/FJYPdUy58kU.-
βίντεο 1 , ΠΑΡΝΩΝΑΣ // Μονή Μαλεβής - Βαμβακού , https://youtu.be/TvNFg5_21qU .-
Βίντεο 2 : Ι.Μ. Μαλεβής Αρκαδίας : https://youtu.be/rqyW0GWkbjE  ,
Βίντεο  3 : ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΑΛΕΒΗΣ , https://youtu.be/Fqoqj_C_-ro .-
 Η πρώτη ίδρυσις της Μαλεβής εις τους Κανάλους
(Λαϊκή αφήγησις)
 Το πρώτο Μοναστήρι της Μαλεβής ήταν κτισμένο σε υψηλό μέρος του Μαλεβού που σήμερα το λέμε Κανάλους εκεί ήταν κτισμένο και απομονωμένο μέσα στα απάτητα δάση του Μαλεβού. Το πρώτο Μοναστήρι ιδρύθηκε το 717 επτακόσια δέκα επτά μ.Χ. στο βιβλίο χρονολογίας Ιερών Μονών αναφέρεται ότι το πρώτο Μοναστήρι ανηγέρθη το 717. Και μια χρονιά πέθαναν όλοι οι Μοναχοί οι ευρισκόμενοι εις το Μοναστήρι και ο τελευταίος από αυτούς βλέποντας το μοιραίον τέλος αφησε ένα σημείωμα που κατέληγε αποθνήσκω εν μέσω της βοής των ελάτων.
 Αυτή τη φράση αυτολεξί έλεγαν οι επιστρέψαντες Μοναχοί από τα Μετόχια. Από τότε απεφάσισαν οι Μοναχοί να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι των Καναλών και να κτίσουν άλλο χαμηλότερα.
 Το όρος Πάρνων έχει υψόμετρο 1937 επάνω στην τεράστια έκτασι του Πάρνωνα ιδρύθηκαν στα παλαιά χρόνια και υπάρχουν σήμερα και αποδεικνύονται τα ερείπια 70 εβδομήντα περίπου χριστιανικών Μονών.
 Η Μονή επί του Πάρνωνος
 Η επί του Πάρνωνος Μονή Μαλεβής είναι ένα από τα αρχαιότερα Μοναστήρια της περιοχής. Επειδή η τιμή και προσκύνησις της Θεοτόκου ήταν η πιο σπουδαιότερη γι αυτό και oι ασκηταί πολλά Μοναστήρια ίδρυσαν στη μνήμη της τιμώντας την γέννησιν της Θεοτόκου μεταξύ των Μοναστηριών πρός τιμήν της Παναγίας είναι η επί τον Πάρνωνος Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
 Επειδή τούτο ήταν παλαιότερα κτισμένο στην τοποθεσία Καναλόνι που πλησιάζει στην κορυφή του Μαλεβού. Έτσι και η Παναγία του Μαλεβού έγινε σιγά σιγά Παναγία Μαλεβή ή απλά Μαλεβή.
 Η επανίδρυσις της σημερινής Μαλεβής καθώς 'τούτο σημειώνεται στην ιστορική επιγραφή του καθολικού της Μονής η οποία είναι εντοιχισμένη εις την πρόσοψιν της εκκλησίας έγινε από το Σιταινιώτη Ιερομόναχον Ιωσήφ Καρατζά. Γράφει δε λεπτομερώς ως εξής το περιεχόμενο της Πινακίδος
 ΑΝΗΓΕΡΘΗΚΕΝ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΜΗΤΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗΣ ΜΑΛΒΗΣ ΔΙΑ ΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΜΟΧΘΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΤΩΝ ΟΣΙΟΤΑΤΩΝ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΩΝ ΚΑΙ ΙΩΣΗΦ ΚΑΡΑΤΖΑ ΗΓΟΥΜΕΝΟΝ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟΝ ΣΙΤΑΙΝΑ 1916
 Η ενταύθα Ιερά Μονή αναγράφεται εις την πινακίδα ότε εκτίσθη το 1116 χίλια εκατόν δέκα έξι η παλαιά εκτίσθη το 717.
 Η Θαυματουργός Εικών
 Η θαυματουργός Εικών όπως εκ παραδόσεως γνωρίζομεν είναι μία από τις εβδομήκοντα εικόνες που εζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Την εικόνα αυτή την έφεραν μαζί τους oι κάτοικοι του Αγίου Όρους που ήρθαν και εκατοίκησαν εδώ στην Κυνουρία. O ερχομός των δε εδώ αναφέρεται εις το 28ον κεφάλαιον του Τυπικού του Τσιμισκή το έτος 971.
 Η εικόνα ήταν στο πρώτο Μοναστήρι εκεί ψηλά στους Κανάλους.
Μετά το τραγικό τέλος των Μοναχών που απέθαναν από το πολύ κρύο και την βοή του αέρα η εικόνα έφυγε μόνη της και ήρθε εις την θέσιν που είναι σήμερα.
 Εδώ ήταν πολλά βάτα εκεί μέσα στα βάτα εκάθησε και δίπλα της έκαιγε ένα καντήλι.
 Τι καντήλι ήταν αυτό; Ήταν καντήλι φυσικό;  Όχι, ήταν καντήλι θεϊκό που εφώτιζε τη νύκτα στη θέση που ήταν η εικόνα. Τρεις φορές επήραν την εικόνα και την πήγαν στην θέση της στους Κανάλους και πάλι έφευγε και ερχόταν πάλι εδώ μέσα στα βάτα με το θεϊκό φως που την εφώτιζε.
 Oι πατέρες τότε απεφάσισαν να κτίσουν το Μοναστήρι εδώ στη σημερινή του θέση και ετοποθέτησαν την εικόνα στη θέση που η ίδια είχε διαλέξει. Το έκτισαν δε το έτος 1116. Το ασημένιο δε επικάλυμα της εικόνος το έχουν βάλει από το έτος 1362 καθώς αναγράφεται επί της θαυματουργού εικόνος.
 Πώς ενεφανίσθη το Άγιον Μύρον
 Εκείνο το οποίον έχει βαθύτατα συγκινήσει την ψυχή μου και με έχει κυριολεκτικά ταράξη είναι το ουράνιον, το θείον Μύρο, το υπέρκόσμιον τούτο Μύρο το οποίον αναβλύζει εκ της θαυματουργού ταύτης εικόνος.
 Πόσοι και πόσοι αλήθεια δεν ηθέλησαν να εξετάσουν και να βρουν την σύνθεσίν του στο τέλος έμειναν άφωνοι και κατησχημένοι διότι όσες προσπάθειες και αν έκαμαν έμειναν άπρακτοι.
 Το Μύρον τούτο δεν έχει όμοιόν του επί της γης. Το Μύρον αυτό δεν ομοιάζει με το Μύρον το οποίον αναβλύζουν διάφοροι  Άγιοι.
 Eίναι πρωτοφανές Μύρον το οποίον ο γλυκύς μας  Ιησούς εχάρισε ως πολυτιμώτατον δώρον εις την Αειπάρθενον Μητέρα Του.
 Και ακούσατε πώς ενεφανίσθη. Το 1964 πριν ακόμα τρέξη το Άγιον Μύρον στην εικόνα της Θεοτόκου 20 ημέρας ευωδίαζε εξαίσια και υπερβολικά σε όλο το Μοναστήρι. Η εικόνα ευωδίαζε αλλά στην αρχή δεν καταλάβαμε ότι πρόκειται περί θαύματος και η μία ερωτούσε την άλλη «ερίξατε αρώματα στις εικόνες;». αλλά καμμιά δεν ήξερε τίποτα.
 Ερωτήσαμε και τον Πατέρα Στυλιανό «τι σας μυρίζει Πάτερ;» «Τι μου μυρίζει: τα αρώματα που έχετε βάλει». «Πάτερ -είπαμε- δεν εβάλαμε τίποτα».
 Ο Δημήτριος Καλίτσης που είχε έρθη από τον Άγιο Πέτρο μας είπε «η Παναγία μυρίζει». Η ευωδία συνεχιζόταν ήταν τόσο δυνατή που ήμουν ένα βράδυ έξω στην ταράτσα που είπα, «Παναγία μου τι είναι αυτό το πράγμα θά ανοίξη κανένα ποτάμι να μας πνίξη».
 Την Παρασκενή των τελευταίων Χαιρετισμών 17 Απριλίου 1964 είχαν έρθει και προσκυνηταί για την Αγρυπνία. Ενεφανίσθησαν oι πρώτες σταγόνες. Η αδελφή Θεονύμφη τις είδε πρώτη, έτρεξαν και oι Προσκυνηταί και τις είδαν.
 Την Κυριακή Ε' τών νηστειών μετά τον εσπερινό ήρθε η αδελφή Θεοδούλη κάπως ταραγμένη και εκάθησε σε μια πολυθρόνα στο χειμωνιάτικο καί είπε «αδελφή Μαριάμ για πήγαινε στην εκκλησία στην Παναγία, κάπως σαν οφθαλμαπάτη μου φάνηκε, να δης τι είναι».
 Εγώ δεν είχα πάει στον Εσπερινό λόγω υπηρεσίας. Ετρέξαμε στην εκκλησία, εγώ επήρα μια λαμπάδα και κύταγα την εικόνα και είδα την Παναγία να ανοιγοκλείνη το στόμα της και να τρέχη όπως τρέχει η βρύση μπούρπουλας. Όταν άνοιγε το στόμα της έτρεχε προς τα επάνω πολύ όπως τρέχει η βρύση και όταν έκλεινε το στόμα της εκοβόταν. Και όταν ξανάνοιγε το στόμα της έτρεχε πάλι σαν βρύση αλλά προς τα επάνω. Και το χρώμα του νερού ετρύπαγε το τζάμι σαν να μην ήτανε τίποτα καί έτρεχε κάτω. Το προσκυνητάρι είχε γεμίση αλλά έξω από το τζάμι που έτρεχε ήταν το χρώμα σάν γάλα.
 Εταραχθήκαμε, εφοβηθήκαμε και είπαμε τι είναι αυτό το πράγμα, και δεν κοιμηθήκαμε τη βραδυά εκείνη. Την Δευτέρα το πρωί ήρθε ο Παναγιώτης Κολοβός Αγροφύλακας από τον Άγιο Πέτρο. Επήγε να προσκυνήση την Παναγία και ήρθε και μας είπε πως η Παναγία έχει σταγόνες έξω από το τζάμι. Επήγαμε οι αδελφές και είδαμε μερικές σταγόνες απ' έξω από το τζάμι και το χρώμα ήταν το χρώμα του ουρανού, γαλάζιο, αλλά η ευωδία μία ευωδία ήταν πολύ δυνατή.
 Το απόγευμα ήρθε και η γερόντισσα Παρθενία που έλειπε και της διηγηθήκαμε τι είδαμε και έμεινε έκπληκτη, δεν ήξερε τι να μας πη. Τι ήταν αυτό το θαύμα; Διότι στα θαύματα της Παναγίας που έχουμε διαβάσει παρόμοιο θαύμα δεν είχαμε δει.
 Την άλλη ημέρα πάλι έτρεξε η εικόνα μερικές σταγόνες που τις εβλέπαμε που έρχονταν από μέσα προς τα έξω. Δεν τις εμπόδιζε το τζάμι και έτρεχαν κάτω στο προσκυνητάρι. Το χρώμα ήταν σαν το κατακάθαρο διαμάντι και η ευωδία μία. Την άλλη μέρα την Τετάρτη αρχίζει συνέχεια να τρέχη κατά διαστήματα πολλές φορές την ημέρα. Το χρώμα ήταν σαν την χρυσή τη λίρα κίτρινο όπως είναι σήμερα κίτρινο σαν λάδι, έτρεχε πολλές φορές και πολύ τόσο που εβάλαμε σε ένα φιαλίδιο μέχρι μισό, το εσφραγίσαμε και την άλλη μέρα δεν είχε τίποτα το φιαλίδιο.
 Στο πρωτοφανές τούτο θαύμα ετρομοκρατηθήκαμε και εκλαίγαμε. Δεν ηξέραμε τι σημείον ήταν αυτό και τι έννοια είχε; Καλό θά ήταν; Καταστροφή; τι να λέγαμε.
 Η έκτη εβδομάς των Νηστειών η εβδομάς των Βαΐων ήταν για εμάς ημέρες θρήνων και κλαυθμών.
 Μιά ημέρα εκτυπάγαμε τις καμπάνες όλη την ημέρα αλλά κανείς δεν ήρθε. Τις άκουγαν τις καμπάνες όπως μας είπαν αργότερα αλλά δεν ήρθαν. Είμαστε μόνες. Ειδοποιήσαμε την Μητρόπολη ήρθαν οι Ιερείς της Μητροπόλεως, έβγαλαν την εικόνα από το Προσκυνητάρι, την εσκούπησαν, την επιθεώρησαν και πληροφορήθηκαν οι ίδιοι με τα μάτια τους το θαύμα της Παναγίας.
 Ήρθε η αστυνομία, ήρθε κόσμος, άρχισαν από τα χωριά να έρχονται κούρσες, μοτοσυκλέτες, άλλοι με ζώα, άλλοι πεζοί και προσκυνούσαν την Παναγία.
 Η αστυνομία έβγαλε τον κόσμο έξω, έμεινε μόνη, έκλεισαν την εκκλησία, εμείς δεν είδαμε τι έκαμαν, ο ίδιος ο αστυνόμος μας επληροφόρησε ότι όταν την εσκούπισε την εικόνα του πέταξε η Παναγία το Μύρο στο πρόσωπό του καί είπε «πιστεύω Παναγία μου». Εμύρισαν oι εικόνες, εμύρισαν τα στασίδια, ολόκληρη η εκκλησία, ολόκληρο το Μοναστήρι. Τα αυτοκίνητα που έπαιρναν Άγιο Μύρο, ο κόσμος όλος ευωδίασε που έπαιρνε το Μύρο που τους δίναμε με βαμβάκι.
 Η ευωδία έφθανε ως το δρόμο κάτω, πολύ δυνατή ευωδία. Ο τρόπος που έτρεχε η εικόνα πρώτα ήταν κατακάθαρο το τζάμι, συνέφιαζε μέσα από το τζάμι. Το βλέπαμε εγινόταν ύστερα σταγόνες μεγάλες, επέρναγε το τζάμι σαν να μην ήταν το τζάμι τίποτα και έτρεχε έξω. Έτρεχε κάτω στο προσκυνητάρι και πολλές φορές την ημέρα έφτανε κάτω στο δάπεδο και το εμαζεύαμε στα βαμβάκια και το έπαιρνε ο κόσμος. Ήταν μεγάλη η συγκίνησίς μας, διαβάζαμε συνέχεια Χαιρετισμούς της Παναγίας και Παρακλήσεις. Ήρθε η Μεγάλη Εβδομάδα και εδιαβάζαμε Χαιρετισμούς. Ελέγαμε «δεν χαιρετίζουν την Παναγία Μεγάλη Εβδομάδα» αλλά τόση μεγάλη ήταν η  συγκίνησίς μας που εδιαβάζαμε όλη την Μεγάλη Εβδομάδα. Έτρεχε η εικόνα κατά διαστήματα πολλές φορές την ημέρα. Το Άγιον Πάσχα εσταμάτησε να τρέχη. Την διακαινήσιμο εβδομάδα δεν έτρεχε, άρχισε και πάλι την εβδομάδα του Θωμά κατά τον ίδιο τρόπο.
 Χρώματα μας άλλαζε τέσσερα, όπως είπα προηγουμένως, χρώμα σαν γάλα, χρώμα γαλάζιο, χρώμα σαν διαμάντι και το χρώμα το κίτρινο που έμεινε σταθερό, δεν ξανάλλαξε. Μια φορά είδα εγώ -έμεινα έως τα μεσάνυχτα στην Παναγία- εβγήκε μέσα από την εικόνα μια σταγόνα μεγάλη σαν αίμα κόκκινη και επέρασε το τζάμι σαν να μην ήταν τίποτα και εβγήκε απέξω, έμεινε εκεί, δεν την πείραξα το πρωί εσηκώθηκα πιο πρώτα από τις αδελφές, επήγα στήν εκκλησία η σταγόνα απέξω στην εικόνα ήταν ξερή. Μετά την Ακολουθία την εξύσαμε και εβγήκε ξερή σαν αίμα αλλά η ευωδία πάντα ίδια. Όταν έτρεχε η εικόνα έως κάτω στο δάπεδο πολλές φορές μου ερχόταν σαν ξίφος και μου έσκιζε τα μέσα μου. Έτρεχα και πήγαινα και προσκυνούσα την Παναγία τότε όπου και αν ευρισκόμουν αλλιώς δεν μπορούσα. Το Μύρο το μαζεύαμε από το έδαφος. Άλλοτε η ευωδία του Μύρου ερχόταν με άλλον τρόπο, ερχόταν κύματα-κύματα, το αισθανόσουν ότι δεν ήταν κάτι το φυσικό. Μια άλλη μυρωδιά φυσική είτε αρώματα ή ότι άλλο μυρίζει σταματά. Αυτή η ευωδία του Μύρου της Παναγίας δεν ήταν σαν και αυτές, δεν την εμπόδιζαν τα ντουβάρια να έβγη έξω είτε έξω να έρθη μέσα. Όπως ο Κύριος δεν τον εμπόδισαν oι σφραγίδες και ο λίθος του μνήματος. Το ίδιο δεν εμπόδισε την ευωδία και το Μύρο να έλθη από έξω προς τα μέσα ούτε από την εικόνα που την βλέπαμε που έβγαινε το Μύρο δεν το εμπόδισε το τζάμι και ο τρόπος της ευωδίας του Μύρου δεν ήταν φυσική ερχόταν κύματα-κύματα για να μην αφήση την παραμικρή αμφιβολία και στον πιο άπιστο.
 Ασυγκίνητος δεν έμεινε κανείς, προσευχές και δεήσεις και ικεσίες και δάκρυα στην Παναγία σχεδόν όλοι oι προσκυνηταί, όλος ο κόσμος.
 Τοποτηρητής ήταν ο Χρυσόστομος Ναυπλίου μετά τον θάνατον του Δεσπότη Γερμανού Ρουμπάνη. Λίγο εκάθησε τοποτηρητής ο Δεσπότης Ναυπλίου και ήρθε τοποτηρητής ο Δεσπότης Σπάρτης Κυπριανός.
 Ήλθε εδώ στη Μονή μας, επιθεώρησε την εικόνα, επληροφορήθη ο ίδιος το θαύμα και είπε «ευλογημένον το όνομα της Θεοτόκου. Το θαύμα της Θεοτόκου να διαδίδεται».
 Αστυνομικοί και Χημικοί σπεύδουν να διαπιστώσουν την προέλευσιν του Αγίου Μύρου
 Το 1969 ήρθε ο ανώτατος διοικητής χωροφυλακής Τριπόλεως με τον διοικητή του Άστρους, επιθεώρησαν την εικόνα και όπως είπε στους  Αγιοπετρίτες ο διοικητής ότι ουδεμία νοθεία υπάρχει δεν ήταν και αυτός θεοφοβούμενος προηγουμένως αλλά όταν είδε ο ίδιος το θαύμα με τα δικά του μάτια είπε: «Μεγάλος Θεός υπάρχει».
 Και ένας Χημικός Τριπόλεως επήρε να κάμη χημική ανάλυση στο Μύρο της Παναγίας είδε θαυματουργική δύναμη δεν είδε τίποτα το φυσικό ανεβόησε «Μέγας Θεός υπάρχει».
 Το Μύρον της Παναγίας λίγα χρόνια ήταν κατ' αυτόν τον τρόπον όπως είπα παραπάνω. Όπως ήταν κατακάθαρο το τζάμι εσυνέφιαζε μέσα από το τζάμι εγινόταν σταγόνες μεγάλες και έβγαινε από το τζάμι, το ετρύπαγε, το βλέπαμε που έβγαινε και έτρεχε κάτω. Το μαζεύαμε με βαμβάκια και το δίναμε για ευλογία στον κόσμο ύστερα από λίγα χρόνια έγινε ένας μεγάλος σεισμός και από τότε τρέχει διαρκώς το τζάμι, είναι διαρκώς βρεμένο, δεν στεγνώνει, το σκουπίζουμε και σε λίγες ώρες πάλι γεμίζει.
 Το θαύμα της Παναγίας δεν ήταν διαδεδομένο πολύ μακρυά. Η περιοχή γύρω το εγνώριζε και λίγο μακρύτερα. Ύστερα από 6 χρόνια ήλθε ο Δημήτριος Παναγόπουλος το 1970, Ιούλιον μήνα από τας Αθήνας άνθρωπος ευσεβής και κήρυξ του θείου λόγου. Ο πολύς κόσμος τον γνωρίζεt από τα κηρύγματά του και από την σεμνότητα του βίου του. Αυτός ο κήρυξ του Θείου λόγου διέδωσε το θαύμα της Θεοτόκου σε ολόκληρο τον κόσμο σε φυλλάδιον που εκδίδει μία φορά το μήνα «Αγία Μαρίνα». Αρχίζουν πλέον να έρχωνται προσκυνηταί από την πρωτεύουσα, από ολόκληρη την Ελλάδα και από το εξωτερικό και όσοι δεν μπορούν να έλθουν μας στέλνουν γράμματα και ζητούν το Άγιον Μύρο της Παναγίας. Το Άγιο Μύρο θαυματουργεί, πολλοί ασθενείς θεραπεύονται.
 Η γερόντισσα Παρθενία
 Από το 1960 που ανέλαβε ως Ηγουμένη έχει φτιάσει έξι εκκλησίες. Τον Άγιο Νείλο το Μυροβλύτη όπου ήταν πρώτα το κελί του Αγίου. Τον Άγιο Γεώργιο που είναι το νεκροταφείο. Τον Άγιο Χαράλαμπο στο μετόχι του Μοναστηριού στο Κορακοβούνι. Τον Άγιο Νεκτάριο. Και τώρα έφτιασε τη μεγάλη εκκλησία τρισυπόστατη την Κοίμηση της Θεοτόκου, η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος και τα Εισόδια της Θεοτόκου. Και η κάτω Εκκλησία είναι τρισυπόστατη.
Η εορτή της Παναγίας μας
Στην Εορτή της Παναγίας όπως κάθε χρόνο κάνουμε αγρυπνία στη μικρή εκκλησία· φέτος το 1994, 15 Αυγούστου, η αγρυπνία έγινε στη Μεγάλη Εκκλησία, σε μια εκκλησία ολόλαμπρη καταστολισμένη. H θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε στη μεγάλη εκκλησία στο προσκυνητάρι και την επροσκυνούσε ο κόσμος, οι χριστιανοί. Το απόγευμα 6 η ώρα έγινε ο μικρός εσπερινός, στις 9 και μισή το βράδυ oι καμπάνες της μεγάλης εκκλησίας χτυπούσαν αρμονικά. Ψάλλουν, χτυπούν πολλές φορές κατά διαστήματα σε λίγο αρχίζει ο μεγάλος εσπερινός μετά τον εσπερινό γίνεται ευχέλαιο. Μετά το ευχέλαιο αρχίζει ο όρθρος, η λιτή ο Εξάψαλμος, ο πολυέλαιος της Παναγίας, καθίσματα, κανόνες, τελειώνουμε το μηνολόγιο και ψάλλουμε τα εγκώμια της Παναγίας, καταβασίες, ενάτη, Αίνους μετά τη δοξολογία και ενώ ψάλλουμε το Άγιος ο Θεός πολύ αργά εξερχόμεθα με τον επιτάφιο της Παναγίας μας έξωθεν της μεγάλης εκκλησίας κρατώντας όλοι λαμπάδες αναμένες.
Και ενώ oι καμπάνες της μεγάλης εκκλησίας και τα σήμαντρα της μικρής κτυπούν πανηγυρικά αρχίζει μετά μεγάλης συγκινήσεως η περιφορά του επιταφίου. Του μικρού επιταφίου προπορεύονται ο Τίμιος Σταυρός και το χρυσοκέντητο λάβαρο της Κοίμησης της Θεοτόκου. Τα φαναράκια καθώς και οι αδελφές με τους ιερείς και ενώ ψάλλομεν το Άγιος ο Θεός εν μέσω πανηγυρικών κωδωνοκρουσιών αρχίζει η περιφορά του επιταφίου. Αλήθεια πόσο συγκινητικές είναι αυτές oι στιγμές μέσα στην απέραντη σιγαλιά της νύκτας. Στις 5 το πρωί θα τελειώσει η Θεία Λειτουργία θα επακολουθήσει ομιλία για την εορτή της Παναγίας μας. Θα κοινωνήσουν oι αδελφές και οι πιστοί μετά τη Θεία Λειτουργία θα ησυχάσουμε. Στις 7 η ώρα έχουμε και δεύτερο ιερέα επακολουθεί και δεύτερη Λειτουργία επειδή άλλοι χριστιανοί έρχονται από μακρυά και δεν μπορούν να έρθουν για την αγρυπνία συνεχίζουμε με άλλον ιερέα δεύτερη Θ.Λειτουργία ώστε και αυτοί που έρχονται από μακρυά να λειτουργηθούν και να κοινωνήσουν.
Την ίδια μέρα θα κάνουμε τον εσπερινό ενωρίς μετά τον εσπερινό θα πάρουμε την εικόνα, την Κοίμηση που έχουμε κάτω από τη Μυροβλύτισσα Παναγία, τίς λαμπάδες, το θυμιατό εμπρός, το τάλαντο, τα σήμαντρα και oι καμπάνες χτυπούν, βγαίνουμε από την εκκλησία και προχωρούμε επάνω στη σκάλα και πηγαίνουμε για το σαλόνι εμείς oι αδελφές και όσοι τύχει να είναι αυτή τη στιγμή ψάλλουμε εν τη γεννήσει την Παρθενίαν...και oι καμπάνες ψάλλουν εν τη γεννήσει την Παρθενίαν εφύλαξας... και άλλους ύμνους. Στο δρόμο θα σταματήσουμε στο σαλόνι. Θα ευχηθούμε για την εορτή της Παναγίας μας χρόνια πολλά και για την εορτή της γερόντισσας που λέγεται Παρθενία επίσης θά ευχηθούμε και στις άλλες αδελφές που έχουν το όνομα της Παναγίας· τους ευχόμεθα χρόνια πολλά, να ζήσουν με αρετή, μετά θά φιληθούμε και θα ψάλλουμε ύμνους του Μοναχισμού η τελετή μας τελειώνει μέ λίγα λόγια για το Μοναχισμό.
 

Ιερά Μονή Παλαιοπαναγιάς
Σε απόσταση 5 χλμ. νότια του Άστρους πριν το Μοναστήρι της Παλαιοπαναγιάς συναντά κανείς μία σκιερή τοποθεσία, όπου ορμητικά νερά κατρακυλούσαν από ένα τεράστιο κωνικό κάδο, για να κινούν ένα νερόμυλο.
Πρόκειται για το μετόχι της Μονής με το ναό του Αγ. Γεωργίου σε σχήμα θολωτής μονόχωρης Βασιλικής.
ΒΙΝΤΕΟ :
Ι Μ  Παλαιοπαναγιάς Άστρου εντός  Ι Ν  26/09/2015: https://youtu.be/fsaEszePQds , Λίγο πιο κάτω χωμένη σε μια κατάφυτη χαράδρα βρίσκεται η Μονή της Παλαιοπαναγιάς, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου . Η Μονή αυτή είχε ερημωθεί κατά τα προεπαναστατικά χρόνια, πιθανόν τη δεκαετία 1770-1778 και αργότερα ανακαινίστηκε εκ βάθρων. Και σήμερα επίσης συντελείται γενικότερη ανακαίνιση της Μονής.
Τηλέφωνο Ιερά Μονή Παλαιοπαναγιάς 2755022176.
ΒΙΝΤΕΟ : 15~ ΑΣΤΡΟ Κυνουρίας  αφήγηση  17/08/2014: http://youtu.be/HpC-LJcAahs  ,
Μονή Μεταμόρφωση του Σωτήρος   Λουκούς           
Ι Μ  ΛΟΥΚΟΥΣ  διαδρομή από ΑΣΤΡΟ 26/09/2015: https://youtu.be/MR-vPW0j4gM ,
ΒΙΝΤΕΟ :
16~Ι Μ Λουκούς  Σωτήρος στο Άστρο Κυνουρίας  αφήγηση   2014: http://youtu.be/azsE4dLRluc  , 
 
Σε απόσταση 8,5 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος  στο δρόμο με κατεύθυνση την Τρίπολη, συναντάς την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (Λουκούς), ένα πανέμορφο Μοναστήρι, δίπλα από τα ερείπια της Βίλας του Ηρώδου του Αττικού, Έχει επικρατήσει να λέγεται «Μονή Λουκούς»! Το όνομα Λουκού, κατά μία εκδοχή, προέρχεται από το γυναικείο όνομα, Λουκιανή… ίσως και από το λατινικό LUCUS = ιερό δάσος! Όλες τις ώρες της μέρας είναι ένα ονειρώδες Μοναστήρι· περισσότερο, όμως, στο λιόγερμα, όταν όλα σιωπούνε και κουρνιάζουνε! Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός, ότι, ο Ηρώδης ο Αττικός, αυτόν τον τόπο επέλεξε να κτίσει τη Βίλα του και να την προικίσει μ’ ένα σωρό καλλιτεχνήματα… Εδώ καλούσε τις προσωπικότητες, τους φίλους του… κι έκανε τα συμπόσια του! Η Ζάβιτσα, η Παλαιοπαναγιά, το Ελληνικό είναι βουνά του «μεγάλου Πάρνωνα», που αγκαλιάζουν το Μοναστήρι ενώ, ο ήρεμος Τάνος, κυλάει τα νερά του, ακριβώς, μπροστά του! Η Μονή της Λουκούς είναι κτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Εύας -πόλη της αρχαίας Θυρέας- με το Ιερό του διάσημου γιατρού της αρχαιότητας, Πολεμοκράτους! Πρόκειται για πολύ παλιό Μοναστήρι, αν αναλογιστεί κανείς, ότι, κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ., υπήρχε Ναός εδώ, στα ερείπια του οποίου, το 1117 (από δείγματα αρχιτεκτονικής, συμπεραίνουμε) οικοδομήθηκε ο σημερινός, προς τιμή της Θείας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος! Κι αυτή η Μονή είναι, ακόμη μία, από τα Σταυροπηγιακά Μοναστήρια μας! Από τις σωζόμενες Πατριαρχικές επιστολές αποδεικνύεται, ότι, η Μονή, από το 1450 μ.Χ. και μετά, ζυμώνεται, κυριολεκτικά, σε όλες τις καταστάσεις κι εξελίξεις μ’ αφορμή, βέβαια, την κεντρική θέση της (δρόμος Τρίπολης – Λεωνιδίου, Αη-Γιάννης, Τριστενά, Μελιγού, ‘Αγ. Πέτρος, Καστρί, Πλάτανος…). Με ημερομηνία 20 Σεπτ. 1696 έχουμε Έκθεση του ηγουμένου, Νεκτ. Τζέκα, που αναφέρει ότι ‘το Μοναστήρι περικλείετο από μάντρα, διέθετε 12 κελλιά -8 σκεπασμένα και 4 ξεσκέπαστα- δίπατο Πύργο, δύο μικρότερους, μαγειρείο, τρία σπίτια, ένα Ναό, κτήμα με 600 ελιές… Η δύναμη της Μονής 6 μοναχοί…»!       Από το 1770 και μετά, μέχρι τους χρόνους της Επανάστασης, η Μονή παρουσιάζει κίνηση… όσον αφορά δωρεές, αφιερώσεις… Το βράδυ της 5 Αυγούστου 1826 -παραμονή της Μεταμορφώσεως- ο Ιμπραήμ έκαψε το Μοναστήρι! Οι ζημιές, τις οποίες αποκατέστησαν οι Μοναχοί, δεν ήταν μεγάλες… Ως Μετόχια του Μοναστηριού αναφέρονται η Αγια-Σωτήρα στη Ζάβιτσα, ο Aγιος Ιωάννης (Καλύβια), ο Aγιος Δημήτριος (Απάν’ Αγιάννης)… Το 1833 (Ιούλιος) ο ηγούμενος Κ. Κοράλλης, σ’ Έκθεσή του προς το Επισκοπείο Κυνουρίας, αναφέρει 19 κελλιά, 6 θόλους, ελαιοτριβείο… Από το 1833, με Βασιλικό Διάταγμα, η Μονή μετατρέπεται, από Αντρική σε Γυναικεία, για να επανακάμψει, ως Αντρική από το 1837 και, τελικά, από το 1946 να λειτουργεί, πολύ εύρυθμα, ως Γυναικεία Κοινοβιακή -πολλές φορές με 20 μοναχές- ανήκουσα στην Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας! Ο προσκυνητής – επισκέπτης, στο Μοναστήρι της Λουκούς, θα θαυμάσει τη σπάνια Βιβλιοθήκη με τους 300 τόμους χειρόγραφα(!), Πατριαρχικά Σιγίλλια και Κώδικες, Σταυρούς ευλογίας, το, από το 1781, Ιερό Ευαγγέλιο(!), Aγια Ποτήρια, Aμφια, τις δύο φορητές Εικόνες -του Αγ. Νικολάου και της Μεταμορφώσεως- από το 16ο αιώνα, Λείψανα Αγίων, τον αργυρό Σταυρό με Τίμιο Ξύλο…                       Εντός του Βυζαντινού Ναού -με οκταγωνικό ψηλό τρούλο -μένεις εκστατικός από την ολόγιομη επιφάνεια του από Αγιογραφικές παραστάσεις της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης του 16ου αιώνα! Μπροστά σου ξεδιπλώνεται όλη η Αγία Γραφή και ο Βίος του Κυρίου! Η αναπαράσταση – αγιογράφηση του Ακάθιστου Ύμνου είναι πρωτόγνωρη! Οι λοιπές φορητές εικόνες είναι έργα του 17ου αιώνα, όπως: της Μεταμορφώσεως, της Αναλήψεως, του Τιμίου Προδρόμου, της Δεήσεως, της Αγ. Αικατερίνης, της Παναγίας και του Χριστού ενθρόνου… Ο Αγιογράφος παραμένει άγνωστος· σίγουρα είναι της Κρητικής Σχολής και με ομοιότητες από Μυστρά!
Βίντεο :27 Μαρ 2015  Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Λουκού. Την ωραιότητα.... https://youtu.be/YhCKKJlyghg.-
Λεωνίδιο Κυνουρίας
19 Μαρ 2014 ,
VIDEO :  Στον τόπο που γεννήθηκα... Λεωνίδιο Ν. Αρκαδίας , https://youtu.be/U8MvIK1A39g .-
~^ ΚΟΣΜΑ Αρκαδίας αφήγηση φεύγοντας 26/09/2015: https://youtu.be/1BrGpGfFOl0 .-
~ ^ ΚΟΣΜΑΣ  Αρκαδίας Οινομαγειρείο "Ο  ΝΑΥΑΡΧΟΣ" φαγητό 26/09/2015: https://youtu.be/N_NCxVA_RkU .-
~^ ΚΟΣΜΑΣ Ν  Αρκαδίας Πάρνωνας  διαδρομή 26/ 09/ 2015: https://youtu.be/aho5QmxGvys ,
~^ Κοσμάς χωριό Πάρνωνα Αρκαδίας  26/09/2015: ^ Κοσμάς χωριό Πάρνωνα Αρκαδίας  26/09/2015: https://youtu.be/5CHs2auMg0M .-

Καούρ εκάνατε τη Αγιελίδη! Καλώς ήρθατε στο Λεωνίδιο, το καμάρι της Κυνουρίας, την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στο νοτιοανατολικό άκρο του Ν. Αρκαδίας. Απέχει 4 χλμ. από τον παραλιακό οικισμό της Πλάκας, η οποία θεωρείται το επίνειό του. Η απόσταση από την Τρίπολη είναι 90 χλμ. Αν όμως ερχόμαστε από την Αθήνα δεν θα περάσουμε από την Τρίπολη, θα περάσουμε μέσα από το Άργος και μετά θα συνεχίσουμε παραλιακά προς Άστρος και Λεωνίδιο, συνολική απόσταση Αθήνα - Λεωνίδιο 208 χλμ.   Έχει υψόμετρο 40 μ. και είναι χτισμένο στη ρίζα ενός χαρακτηριστικού κόκκινου βράχου που ορθώνεται κάθετα μέχρι και 250 μ. πάνω από την πόλη. Αυτός ο βράχος είναι αναμφίβολα το σήμα κατατεθέν της πόλης και είναι πολύ προσφιλής σε όσους αγαπούν την αναρρίχηση. Οι τυχεροί που θα φτάσουν στην κορυφή θα απολαύσουν αξέχαστη θέα, από το Λεωνίδιο μέχρι τον Αργολικό κόλπο. Πρόκειται για μια γωνιά της πατρίδας μας όπου επιβιώνει ακόμη μέχρι σήμερα στον προφορικό λόγο η πανάρχαια τσακώνικη διάλεκτος. Όπου και να σταθεί κανείς αντικρίζει συνεχώς πινακίδες γραμμένες στα τσακώνικα.  Σύμφωνα με τους ιστορικούς κάπου εδώ βρισκόταν ο οικισμός "Αρχαίαι Βρασιαί" ή "Αρχαίαι Πρασιαί". Ο Παυσανίας αποκαλούσε τον οικισμό αυτό "Διονύσου Κήπο". Από το 1293 γίνεται για πρώτη φορά μνεία στο ναό του Αγίου Λεωνίδου στην παραλία της Πλάκας (από τον Άγιο Λεωνίδη προέρχεται και ο "Αγιελίδης", δηλαδή το όνομα του Λεωνιδίου στα τσακώνικα). Για πρώτη όμως φορά το Λεωνίδιο ως οικισμός αναφέρεται το 1407. Στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας κατοικείτο κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποκαλούσε το Λεωνίδιο "σίγουρο τόπο". Τον Αύγουστο του 1826 ο φοβερός Ιμπραήμ πασάς έκαψε ολοσχερώς την τότε πρωτεύουσα της Κυνουρίας, τον Πραστό, οπότε οι περισσότεροι από τους 9.000 τότε κατοίκους του εγκαταστάθηκαν στο Λεωνίδιο. Από τότε ο Πραστός δεν μπόρεσε ποτέ να ανακτήσει την αίγλη του, ενώ αντίθετα το Λεωνίδιο αναπτύχθηκε ταχύτατα.     
Ο πληθυσμός στο Λεωνίδιο είχε φτάσει παλαιότερα και στις 6.000 κατοίκους, τα τελευταία όμως χρόνια φθίνει σταθερά με αποτέλεσμα σήμερα να έχει σταθεροποιηθεί περίπου στους 3.600 κατοίκους, οι οποίοι όπως είπαμε είναι περήφανοι για την ντοπιολαλιά τους και αυτό φροντίζουν να το αποδεικνύουν με κάθε δυνατό τρόπο. Άλλοι ασχολούνται με την καλλιέργεια κηπευτικών, εσπεριδοειδών και ελαιόδεντρων, άλλοι είναι ψαράδες και ναυτικοί και άλλοι έμποροι και επαγγελματίες. Τον κοινωνικό ιστό συμπληρώνουν ακόμη οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά και οι συνταξιούχοι. Σήμερα στο Λεωνίδιο εδρεύει ο νέος Δήμος Νότιας Κυνουρίας. Στο Λεωνίδιο μεταξύ άλλων έχουν γεννηθεί ο τέως υπουργός Δημήτρης Ρέππας και ο σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ.       Μπαίνοντας στο Λεωνίδιο θα εντυπωσιαστούμε από ένα γραφικό αρχιτεκτονικό σύνολο. Θα μας υποδεχτούν δεκάδες δίπατα και τρίπατα κεραμοσκεπή αρχοντόσπιτα με πλακόστρωτες αυλές καθώς και πέτρινα πυργόσπιτα, μεταξύ των οποίων δεσπόζουσα θέση κατέχει ο Πύργος του Τσικαλιώτη, ένα πέτρινο κόσμημα του 1808, που σήμερα ανήκει στο Δήμο και χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Μοιάζουν λίγο βέβαια αυτοί οι πύργοι με τους Μανιάτικους αλλά η κυριότερη διαφορά είναι ότι στη Μάνη τα παράθυρα είναι πολύ μικρά, σαν πολεμίστρες, ενώ στο Λεωνίδιο έχουμε μεγάλα και ευήλια ανοίγματα. Στη συνέχεια θα περάσουμε μπροστά από το δημοτικό σχολείο, ένα πανέμορφο νεοκλασικό του 1912, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Θα ολοκληρώσουμε τη βόλτα μας περνώντας από τον οδοστρωτήρα αντίκα του 1910             Δίπλα ακριβώς στον οδοστρωτήρα θα εντοπίσουμε το περίπτερο του Τσακώνικου Γυναικείου Συνεταιρισμού Λεωνιδίου, απ' όπου μπορούμε να προμηθευτούμε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως π.χ. γλυκά του κουταλιού, λικέρ, κουλουράκια, δίπλες, αμυγδαλωτά, ελιές, κρασί, μαρμελάδες, χειροποίητα σαπούνια, κιλίμια κλπ. (τηλ. 2757023507). Εναλλακτικά στο πολύ καλό κατάστημα Γεύση & Άρωμα, όπου η κα Γεωργία διαθέτει χειροποίητα ζυμαρικά, τραχανά, χυλοπίτες, παξιμάδια, τσάι, ρίγανη, τουρσιά, γλυκά του κουταλιού κλπ. (τηλ. 2757023020 & 6977805859). Τέλος, ακόμη μία πρόταση είναι το κατάστημα "Ροδόμελο", όπου η κα Αργυρούλα Διατσίγκου πωλεί σπιτικά ζυμαρικά, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, βότανα και μυρωδικά, γλυκά του κουταλιού, μέλι και χειροποίητα κοσμήματα (τηλ. 2757023207). Πανταχού παρόντα βέβαια - τι άλλο - το γλυκό μελιτζανάκι και το λικέρ μελιτζανάκι!
 Εκ των ων ουκ άνευ θεωρείται και μια επίσκεψη στη λεγόμενη Φάμπρικα Πολιτισμού, έναν εκθεσιακό χώρο που λειτουργεί ως "κέντρο προβολής της αγροτικής ιστορίας και των δρόμων της θάλασσας στη ανατολική Πελοπόννησο". Τηλ. 2757022807.
BINTEO : Λεωνίδιο. Η πρωτεύουσα της παλαιάς Τσακωνιάς , https://youtu.be/q3K3253uHD8 .-
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
Είπαμε και πριν ότι η Πλάκα θεωρείται το λιμάνι του Λεωνιδίου. Το Λεωνίδιο το διασχίζει ο χείμαρρος Δαφνώνας, ο οποίος συνήθως είναι κατάξερος, όταν όμως βρέξει γερά κατεβάζει πολύ νερό. Τα νερά αυτά λοιπόν χύνονται στην παραλία της Πλάκας. Δεξιότερα (νοτιότερα) των εκβολών του Δαφνώνα βρίσκεται το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες και τα ταβερνάκια, ενώ λίγο πιο κάτω υπάρχει μια ωραιότατη αμμουδιά, πάνω στην οποία απλώνουν τα τραπέζια τους δυο τρεις ταβέρνες και καφέ μπαρ. Στην παραλία της Πλάκας λειτουργεί και το πολύ καλό Camping Semeli (τηλ. 2757022995, 6970804672 & 6948881559). Αριστερά (βόρεια) των εκβολών του ποταμού θα βρούμε την τεράστια παραλία του Λάκκου, στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι. 
Ας αφήσουμε τώρα για λίγο τα τσακώνικα και τις ωραίες αμμουδιές για να... πάρουμε τα βουνά. Ο δρόμος λοιπόν που διασχίζει το Λεωνίδιο ανεβαίνει προς το όρος Πάρνωνας, ένα κατάφυτο από έλατα και πεύκα βουνό, το οποίο έχει υψόμετρο 1.934 μ. και το μοιράζονται εξίσου η Αρκαδία και η Λακωνία. Ας σημειωθεί ότι υπάρχει και δεύτερο όνομα για το βουνό αυτό: λέγεται και Μαλεβός, όμως ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως μεταξύ των ντόπιων.
Θα διανύσουμε τώρα τα πρώτα 30 χλμ. μέχρι τον Κοσμά. Αξίζει όμως τον κόπο να ανεβούμε και πιο ψηλά στον Πάρνωνα, διότι είναι ένα από τα ωραιότερα ελληνικά βουνά (διαβάστε σχετικά και το αφιέρωμα που κάναμε στο Γύρο του Πάρνωνα). Αφήνουμε το Λεωνίδιο και πάμε παράλληλα με το χείμαρρο Δαφνώνα για 15 χλμ. Περνάμε ανάμεσα από χωράφια με ελαιόδεντρα, ώσπου προβάλλει απέναντι ψηλά στο βράχο ένα μοναστήρι που κρέμεται στο χείλος του γκρεμού. 
ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΕΛΩΝΗΣ
9 Απρ 2012 , VIDEO :"  Μονή Έλωνας Λεωνίδιο   , https://youtu.be/wzIuJJbcgoA .-
Εδώ θα πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε μια στάση για να επισκεφθούμε την ιστορική Μονή Ελώνης. Πρόκειται για ένα ξακουστό γυναικείο μοναστήρι, του οποίου η ίδρυση ανάγεται περίπου στα 1.300 μ.Χ. Θα κατηφορίσουμε μερικά σκαλάκια για να φτάσουμε στο καθολικό της μονής, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Φεύγοντας θα διαπιστώσουμε ότι αν μη τι άλλο η μονή προσφέρει και καταπληκτική θέα προς το χείμαρρο Δαφνώνα.

Ανηφορίζουμε τώρα για ακόμη 15 χλμ. και τελικά φτάνουμε στο χωριό Κοσμάς, αναμφίβολα ένα από τα ωραιότερα χωριά της Πελοποννήσου. Είναι χτισμένο στα 1.150 μ. υψόμετρο, στις νότιες απολήξεις του όρους Πάρνωνας. Ο Κοσμάς έχει πολύ πράσινο και άφθονα τρεχούμενα νερά. Περιβάλλεται από πανέμορφα ελατοδάση. Τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών, καθίσταται σιγά σιγά ένας ισχυρός τουριστικός πόλος της ορεινής Ελλάδας.  
H Ιερά Μονή Ελώνης στο ANT1 News : https://youtu.be/_IgONpsjWtM .-(  9 Ιουν 2015 )
ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΑΚΩΝΙΚΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ
Επιστροφή στο Λεωνίδιο, του οποίου το χαρακτηριστικότερο προϊόν είναι η περίφημη γλυκιά τσακώνικη μελιτζάνα, ένα προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Παράγεται μόνον εδώ χάρις στο ιδιαίτερο μικροκλίμα του τόπου. Συνολικά οι καλλιέργειες με την τσακώνικη μελιτζάνα στην περιοχή καλύπτουν έκταση περίπου 800 στρεμμάτων. Προς τιμήν αυτής της μελιτζάνας λοιπόν κάθε χρόνο και συγκεκριμένα το τελευταίο Σαββατόβραδο του Αυγούστου, διοργανώνεται η "Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας". Αποτελεί θεσμό για το Λεωνίδιο και μαζεύει χιλιάδες κόσμο. Θα απολαύσουμε μια πανδαισία εδεσμάτων με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα: μελιτζάνες φούρνου με αρνάκι, παπουτσάκια, μελιτζάνες γεμιστές με τυρί, μουσακά, μελιτζάνες με τραχανά, μελιτζανόψωμο, μελιτζάνες τουρσί, πίτσα με μελιτζάνες, ιμάμ μπαϊλντί, μελιτζάνες τηγανητές με σάλτσα ντομάτας και σκορδάκι, φλογέρες με μελιτζάνα, μπριάμ, μελιτζανομπουρεκάκια, μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας, μελιτζανόπιτα, μελιτζάνες με παστουρμά, μελιτζανοσαλάτα, γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι, μελιτζανότουρτα με μελιτζανάκια κλπ. Το φεστιβάλ μελιτζάνας πλαισιώνεται με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς, συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες και άφθονα πυροτεχνήματα. Εκτός από τη Γιορτή Μελιτζάνας, κάθε χρόνο στα μέσα Ιουλίου (ήδη από το 2006) διοργανώνεται και μία ακόμη γιορτή: το Φεστιβάλ Τσακωνιάς Μελιτζάζ.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΩΝΗΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ
BINTEO  1 :  Ι Μ Έλώνης Λεωνιδίου Αρκαδίας 2014 , https://youtu.be/qcwCCunMTLU .-
~^ Ι Μ  ΕΛΩΝΗΣ  ανεβαίνοντας  26/09/2015: https://youtu.be/fezhUDazXkM ,
~^ Ι Μ  ΕΛΩΝΗΣ  Λεωνιδίου Αρκαδίας 26/09/2015: https://youtu.be/4F6nxElzpg0 ,
~^ Ι Μ  ΕΛΩΝΗΣ Λεωνιδίου  26/09/2015: https://youtu.be/rN9NKFAqOF4 .-
~^ Ι Μ  ΛΟΥΛΟΥΣ προσκύνημα τίμιου ξύλου  26 /09/ 2015: https://youtu.be/mb49HKLkgNw .-
~^ Ι Μ  ΣΩΤΗΡΟΣ ΛΟΥΚΟΥΣ  ενημέρωση από μοναχή 26/09/2015: https://youtu.be/jOgbLRvvnpw .-
** Στη μέση της διαδρομής Λεωνιδίου-Κοσμά, επάνω σε έναν τεράστιο βράχο του Πάρνωνα, στέκεται επιβλητικό και μεγαλόπρεπο το μοναστήρι της Παναγίας Ελώνης. Από την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς και σε απόσταση 14 χιλιομέτρων(107 χλμ. από την Τρίπολη) εντοπίζουμε τη μονή στο φαράγγι του Δαφνώνα. Τη διαδρομή ορίζει με γραφικό τρόπο το ποτάμι Δαφνιάς, ο αρχαίος Σεληνούντας, που δημιουργεί απότομες και άγριες χαράδρες. Ο επισκέπτης στη συνέχεια έρχεται σε επαφή με ένα εκπληκτικό θέαμα που προκαλεί ο πελώριος βράχος του Πάρνωνα, ενώ η θέα από έναν κρεμαστό εξώστη στα ριζά του μοναστηριού δημιουργεί συναισθήματα φόβου και δέους.
Έξω από τα σύνορα της Κυνουρίας, από τη Λακωνία ως την Αργολίδα και τα νησιά Ύδρα και Σπέτσες, η Παναγία Ελώνης ασκεί μια ιδιαίτερα λατρευτική επιβολή. Το πανηγύρι της δε συγκεντρώνει προσκυνητές από όλη την Ελλάδα.
Η Παναγία τιμάται αφενός κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως την 23η Αυγούστου, αλλά πάνδημος πανηγυρισμός τελείται στα Εισόδια της Θεοτόκου την 21η Νοεμβρίου. Αρχικά στο μοναστήρι ετιμάτο η Παναγία ως Ζωοδόχος Πηγή και είχε καθιερωθεί ο πανηγυρισμός αυτής την 15η Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου).
ΟΝΟΜΑ
 Για την επωνυμία της μονής δεν υπάρχει κάποια ικανοποιητική ερμηνεία. Η επωνυμία «Έλωνα» αποδίδεται στον τόπο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας ή κτίστηκε το μοναστήρι. Σε επίσημη μνεία της μονής από το Πατριαρχείο, κατά την απονομή του σταυροπηγιακού της προνομίου, ορίζεται «εις τοποθεσίαν Έλωνης καλουμένην». Η επωνυμία θα μπορούσε ίσως να συσχετιστεί με το «έλος». Σε σφραγίδα της μονής σε έγγραφο του 1798 διαβάζουμε: «ΘΕΙΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΕΛΩΝΑ».
 Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία η μονή οφείλει την επωνυμία της σε κάποια παλαιά εικόνα, η οποία –σύμφωνα με την παράδοση- μεταφέρθηκε στην Τσακωνιά από το Έλος της Λακωνίας, μια περιοχή που τρέφει ακόμη ξεχωριστή πίστη στην προστασία της Έλωνας. Κατά την παράδοση αυτή, όταν γύρω στα 582 οι κάτοικοι του Έλους εξαιτίας της εισβολής των Σλάβων κατέφυγαν άλλοι στη Μονεμβασία και άλλοι στην Τσακωνιά, έφεραν μαζί τους μια εικόνα που διατήρησε το όνομα του τόπου τους (Έλωνα από το Έλος).
Η υπόθεση αυτή είναι η επικρατέστερη, καθώς οι άλλες απόψεις παρουσιάζουν μεγαλύτερες ετυμολογικές αδυναμίες, όπως π.χ. ότι προέρχεται από τη λέξη «έλος» (=βάλτος), έναν γειτονικό τόπο δηλαδή, βαλτώδη, όπου πιθανόν είχε πρωτοϊδρυθεί η μονή. Ή ότι μπορεί να έχει προέλθει από την τσακώνικη λέξη «Έουνη» που σημαίνει «Ελεούσα» ή από την ονομασία σπηλαίου. Η επωνυμία, όπως και να ερμηνευτεί ετυμολογικά, φαίνεται παλιά. Και διατυπώνεται μια υπόθεση: Μήπως η επωνυμία « Έλωνα» έδωσε στο γειτονικό, αλλά μεταγενέστερα δημιουργημένο χωριό, το Λεωνίδιο, τον αρχικό πυρήνα της ονομασίας του; Το Λεωνίδι, που στα τσακώνικα γίνεται «Αγιελίδι», με ετυμολογική προέλευση από το «Άγιος Λεωνίδης», μπορεί να προήλθε από το «Έλωνα – Ελωνίδιο». Η μονή είχε μετόχι στο χώρο που δημιουργήθηκε το σημερινό Λεωνίδιο. Ο Pouqueville μάλιστα το αποκαλεί «Eleonition».
VIDEO : Arcadia Greece - Kosmas Greece - Arcadia - Mitropolitis - Μητροπολίτης - Moni Elonas - 1  : https://youtu.be/R0QR3KSVK18  .- (  3 Απρ 2010 )
Το παραδοσιακό χωριό Κοσμάς στην Αρκαδία

Ο Κοσμάς είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας.

Αποτελεί την έδρα της κοινότητας Κοσμά, της μοναδικής κοινότητας του νομού.  

Ο Κοσμάς είναι ένα φυσικό τοπίο από μόνος του. Αποτελεί ιδανικό μέρος για να εκδράμουν οι φυσιολάτρες. Βρίσκεται σε μία καταπράσινη πλευρά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, η οποία είναι κυριολεκτικά πλημμυρισμένη από έλατα. 

Η θέα είναι φοβερή είτε βρισκόσαστε στον προφήτη Ηλία και ατενίζετε μέχρι τις Σπέτσες είτε βρισκόσαστε στο κιόσκι και έχετε στα πόδια σας την Λακωνία. 

Εάν κατορθώσετε να πάτε και στο παρατηρητήριο, οι φήμες λένε πως τις ημέρες που επικρατεί ξαστεριά η ματιά σας μπορεί να ταξιδέψει μέχρι την Μήλο.

Ο Κοσμάς απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Τυρό , 32 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και 24 χιλιόμετρα από την Σκάλα και βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τους νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας.

Η διαδρομή από το Λεωνίδιο προς το χωριό Κοσμά είναι συναρπαστική, καθώς περνά μέσα από μοναδικές ομορφιές. Ο δρόμος διασχίζει πρώτα το επιβλητικό φαράγγι του ποταμού Δαφνώνα, όπου συναντάμε το μοναστήρι της Παναγιάς της Ελώνας, το οποίο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, και στη συνέχεια ανεβαίνει στον Πάρνωνα και μπαίνει σε ένα πανέμορφο ελατόδασος.

Εξ' ίσου συναρπαστική είναι και η διαδρομή προς το κοντινό πανέμορφο οροπέδιο του Πάρνωνα, στα όρια με την Λακωνία. Και οι δύο διαδρομές, από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά και από τον Κοσμά προς το οροπέδιο του Πάρνωνα, θεωρούνται από τις ομορφότερες ορεινές διαδρομές της Πελοποννήσου. 

Η καρδιά του χωριού χτυπά στην κεντρική πλατεία του , όπου βρίσκεται και η εκκλησία του. Χαρακτηριστικό της είναι τα τεράστια πλατάνια που την περιβάλουν και τα φημισμένα για τον μπακλαβά τους καφενεδάκια.

Σύμφωνα με τους ντόπιους τα πλατάνια φυτεύτηκαν το 1883. 

Ο Κοσμάς διαθέτει Δημοτικό σχολείο και κοινοτικό κατάστημα. Στο κτίριο της κοινότητας στεγάζονται βιβλιοθήκη, λαογραφική συλλογή και πινακοθήκη. Ο ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στους Αγίους Αναργύρους. Τα σπίτια του χωριού είναι πετρόκτιστα, ενώ οι Κοσμίτες είναι φημίζονται για τις πέτρινες κατασκευές τους.

Στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται ο Κοσμάς εικάζεται ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη Σελινούς και ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Το 1592 αναφέρεται για πρώτη φορά η ονομασία Κοσμάς σε μια επιστολή του μητροπολίτη Μονεμβασίας Γεννάδιου.

Ιστορικές αναφορές υπάρχουν για τη συμμετοχή των κατοίκων του Κοσμά τόσο στην Ελληνική επανάσταση του 1821 όσο και στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Το 1944 το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς και τα Τάγματα Ασφαλείας και αργότερα κατά τον ελληνικό εμφύλιο λεηλατήθηκε. Ξαναχτίστηκε όμως αργότερα.

Όπως φεύγει κάποιος από τον Κοσμά για Λακωνία θα συναντήσει το μνημείο του Φεστούτσιου το οποίο συμβολίζει τον δυναμικό αντιστασιακό αγώνα των κατοίκων του Κοσμά κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Γεράκι. Εκεί που η ανθρώπινη ματιά και η ενσάρκωση της σκέψης σε πολιτισμό συνοδεύονται από την επιβλητική παρουσία του Ταΰγετου και την ελευθερία που αποπνέει η θέαση του Λακωνικού κάμπου. Το αυτοκίνητό μας ακολούθησε την πινακίδα προς Γεράκι, λίγο πριν τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα και τη Σπάρτη. Ο άγνωστος “μικρός Μιστράς” μας περίμενε να τον ανακαλύψουμε.    
Γνωριμία και εντυπώσεις
Μπαίνοντας στο χωριό συναντήσαμε την όμορφη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Νεομάρτυρα που γεννήθηκε στο Γεράκι. Ανηφορίσαμε στην καρδιά του οικισμού με το βλέμμα μας καρφωμένο στα εντυπωσιακά  - από πέτρα - αρχοντικά του και συναντήσαμε τον κ. Χρήστο Μπαλαμπάνο, Πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου. Μας περιέγραψε με αγάπη τον τόπο του που αριθμεί ηλικιακά πολλούς νέους. Μας μίλησε επίσης για το κοινωνικό έργο του συλλόγου ο οποίος πριν από 5 χρόνια δημιούργησε τράπεζα αίματος και μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει 56 Γερακίτες. Ολόκληρος ο οικισμός είναι ένα ανοιχτό μπαλκόνι βαθιά μέχρι τη θάλασσα. Θαυμάσαμε τη θέα του χιονισμένου Ταΰγετου και την αρμονία του καταπράσινου ελαιώνα στα πεδινά με τους 5 ανεμόμυλους. Μας εντυπωσίασε η εικαστική παρέμβαση από γυαλί του Κώστα Βαρώτσου στο μύλο του Δούκα. Περιπλανηθήκαμε νοσταλγικά στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού και θαυμάσαμε τις επιβλητικές – από πωρόλιθο – εισόδους των αυλών των παλαιών κατοικιών.
Γεράκι το ιστορικό
Φτάσαμε στα 300μ ψηλά στο λόφο όπου βρίσκεται η Ακρόπολη της αρχαίας Μυκηναϊκής πόλης των Γερονθρών. Η πόλη άνθησε και τους μετέπειτα δωρικούς και κλασσικούς χρόνους όπου υπήρχαν ναοί αφιερωμένοι στον Απόλλωνα και τον Άρη. Σημαντικότατα όμως είναι και τα ευρήματα που ανήκουν στη Νεολιθική εποχή της 4ης π.Χ. χιλιετίας και στην εποχή του Χαλκού. Χαμηλά στο λόφο ευδιάκριτα τα ερείπια του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου. Η περιοχή  έφτασε στο απόγειο της ακμής της κατά τη Βυζαντινή περίοδο που διήρκεσε 100 χρόνια. Συνέβαλε επίσης σημαντικά στον Αγώνα της Επανάστασης. Οι Γερακίτες ήταν από τους πρώτους που άρχισαν να μεταναστεύουν το 1880 στην Αμερικανική Ήπειρο. Το Γεράκι σήμερα, έχει περίπου 1.400 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μόλις πρόσφατα αποτελούσε το Δήμο Γερονθρών και τώρα ανήκει στο καλλικρατικό Δήμο Ευρώτα με έδρα τη Σκάλα.    
Το Χριστιανικό στοιχείο της πόλης
Το Γεράκι αποτελεί ένα υπαίθριο Βυζαντινό μουσείο με πάνω από 20 διάσπαρτες πέτρινες εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Ανάμεσά τους η γραφικότατη Ευαγγελίστρια στην περιοχή της Άνω Βρύσης. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στην Κάτω Βρύση όπου στην είσοδό του έχουν εντοιχιστεί τμήματα Διατάγματος του Διοκλητιανού σχετικά με τις τιμές αγαθών. Εντυπωσιακός ο Άγιος Αθανάσιος στο τέλος του οικισμού προς το Κάστρο. Κοντά στο Δημοτικό Σχολείο πάνω στο δρόμο, οι μικροί Άγιοι Θεόδωροι. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι φτάσαμε στον Άγιο Σώζοντα και λίγο νοτιότερα ανακαλύψαμε τον Άγιο Νικόλαο. Στο κέντρο της πόλης συναντήσαμε τον ενοριακό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου του 1702, με το επιβλητικό κωδωνοστάσιο του.   
Το Κάστρο και οι εκκλησιές του
Το Κάστρο είναι κτισμένο σε λόφο μόλις 2 χλμ ανατολικά του χωριού. Η ανάβαση του εντυπωσιακή. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204, κατακτήθηκε και η Πελοπόννησος όπου διαιρέθηκε σε 12 μεγάλες τοπαρχίες. Εδώ, ανέλαβε επικεφαλής ο Γάλλος βαρώνος Γκι ντε Νιβελέ. Το 1209 έκτισε το Κάστρο ώστε να ελέγχει το φέουδο του. Το 1262 παραδόθηκε στους Βυζαντινούς μαζί με τα κάστρα της Μονεμβασιάς, του Μιστρά και της Μάνης για την απελευθέρωση του Γουλιέλμου Βιλλεαρδουίνου και των άλλων ιπποτών που αιχμαλωτίσθηκαν από τους Βυζαντινούς στη μάχη της Πελαγονίας το 1259. Κατακτήθηκε από Τούρκους, Ενετούς και Έλληνες. Σε κάθε σημείο του ερειπιώνα της παλιάς πολιτείας και των 10 Βυζαντινών εκκλησιών του αναπνέουμε τον αέρα του μυστηρίου της μεσαιωνικής εποχής. Στο υψηλότερο σημείο του, ο Ναός του Αγίου Γεωργίου. Μοναδική τόσο η απεικόνιση της Παναγίας ως αριστεροκρατούσας στο τέμπλο, όσο και το μαρμάρινο προσκυνητάρι του Αγίου Γεωργίου με τα εραλδικά ιπποτικά σύμβολα. Όμορφη η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και της Αγίας Αικατερίνης στην αρχή του μονοπατιού. Εκπληκτικές οι τοιχογραφίες του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής με τη ευρεία χρήση λευκού χρώματος. Διακρίνουμε επίσης τα Άγια Θεοφάνια, τον Προφήτη Ηλία και τον Άγιο Δημήτριο. Λίγο νοτιότερα στη δεύτερη κορυφή του λόφου, οι Άγιοι Ταξιάρχες.
Το όνομα “Γεράκι”
Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του Γερακίου: Η 1η σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ταυτίζεται με το γνωστό πουλί γεράκι που πετά και διαφεντεύει τους ουρανούς. Έτσι και το Γεράκι με το κάστρο του βιγλίζει από ψηλά. Η 2η ως παράφραση από την αρχαία του επωνυμία Γερόνθραι > Γεράκι. Η 3η και νεότερη βασίζεται σε μελέτες που συσχετίζουν την πόλη της Ιεριχούς με την περιοχή και την έντονη χριστιανικότητα της. Έτσι ως παράφραση, Ιεριχώς > Ιεράκιον > Γεράκι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην εκκλησία των Ταξιαρχών υπάρχει σπάνια τοιχογραφία της άλωσης της Ιεριχούς από τον Ιησού του Ναυή.
Το Γεράκι απέχει μόλις 39 χλμ από τη Σπάρτη ακολουθώντας το δρόμο προς Λεωνίδιο. Αποτελεί το τέλειο ορμητήριο για αποδράσεις στο βουνό του Πάρνωνα αλλά και στο Μιστρά και Ταΰγετο δυτικά, το Γύθειο και Μάνη στα νότια, την παραλία του Κυπαρισσιού ανατολικά και λίγο νοτιότερα τη Μονεμβασιά. Φυσικό κάλλος, λαϊκές παραδόσεις και αρχαιολογικοί θησαυροί δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δύσκολα συναντάται.
Έτσι, αφού αφεθήκαμε για λίγο στα ζεστά χρώματα του ηλιοβασιλέματος πάνω από τις βουνοκορφές του Ταΰγετου, αποχαιρετήσαμε το όμορφο Γεράκι μαγεμένοι… το ίδιο ευχόμαστε και για όλους εσάς!

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γερακίου κ. Χρήστο Μπαλαμπάνο και τη σύζυγό του Ευγενία Λάμπρου για την ζεστή φιλοξενία και τα νοστιμότα τοπικά εδέσματα προς τιμήν μας, την Αρχαιολόγο κ. Αναστασία Τσακμάκη και τον Συντηρητή Αρχαιοτήτων κ. Γεώργιο Μήτρη για την ξενάγηση στο κάστρο.
*** ΒΙΝΤΕΟ  :
Ι Μ Παλαιοπαναγιάς Κυνουρίας 26/09/2015  διαδρομήhttps://youtu.be/mAhMKQdRpJ0 ,
Ι Μ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΛΕΒΗΣ  διαδρομή 26/09/2015: https://youtu.be/MH34dGbCoVs ,
Ι Ν  Παναγίας Μαλεβής  προσκύνημα 26/09/2015: https://youtu.be/y2VyI5NlpXc ,
Ι Ν  Παναγίας Παλαιοπαναγιάς Άστρου  26/09/2015: https://youtu.be/rNsloeJXkRI ,
Ι Ν Παναγίας Παλαιοπαναγιάς  εντός Κυνουρίας 26/09/2015: https://youtu.be/Azd4K98siSA ,

*** Ιερά Μονή Παναγίας Αρτοκώστα ή Εορτακουστής :
Άποψη της δυτικής όψης του ναού που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Διακρίνεται στη ΝΔ γωνία το τρίλοβο καμπαναριό, καθώς και
Το μοναστήρι της Αρτοκωστάς αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιο αντιπροσωπευτικά μοναστικά κέντρα της Κυνουρίας με διατηρημένη την παραδοσιακή μορφή του. Η μονή απέχει από τον Άγιο Ανδρέα 12 χιλιόμετρα, από το Λεωνίδιο 52 χλμ.και από το Άστρος 21 χλμ. Το μοναστήρι της Αρτοκωστάς κτίστηκε πραγματικά σε «τόπον ευάρεστον και αρμόδιον», όπως λέει το σιγίλλιο του 1617, περιβαλλόμενο από ράχες και ψηλές βουνοκορφές: Στόϊ, Κλινοβάς και Σχίνου. Έχει στραμμένη τη βορινή του πλευρά προς τη ρεματιά του Βρασιάτη, ενώ από τις άλλες τρεις πλευρές περιβάλλεται από καταπράσινο τοπίο. Εμπρός στην είσοδό του, μία τεράστια καρυδιά σκιάζει ένα μεγάλο επίπεδο άπλωμα.
Η μονή ανήκει στην κοινότητα Πραστού. Εκκλησιαστικώς υπάγεται σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, ενώ κατά τον μεσαίωνα ανήκε στη Μητρόπολη Μονεμβασίας και πιο συγκεκριμένα στην  Επισκοπή Ρέοντος και Πραστού.
Υπάρχουν δύο μονές αφιερωμένες στην Παναγία: η σημερινή γυναικεία σε λειτουργία μονή Αρτοκωστάς ή Ορθοκωστάς και η πρώτη, η παλαιά βυζαντινή, κτισμένη σε απόσταση τριών χιλιομέτρων βορειοανατολικά, η οποία σε διάκριση από τη νεότερη, λεγόταν «Κάτω Παναγιά». Η παλαιά βυζαντινή μονή της Παναγίας Αρτοκωστά, που βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στη βυζαντινή πόλη του Πραστού και της νεότερης κωμόπολης του Αγίου Ανδρέα επαρχίας Κυνουρίας, είναι ερειπωμένη. Η επωνυμία που διατηρείται ακόμη –«Κάτω Παναγιά» – κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν η αρχική του παλαιού μοναστηριού, αλλά μεταγενέστερη. Για άγνωστη αιτία κάποια στιγμή εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς, οι οποίοι μετακινήθηκαν για άγνωστους λόγους ψηλότερα. Φυσικό ήταν τότε οι μοναχοί της Παναγιάς να αποκαλέσουν το αρχικό μοναστήρι σε αντιδιαστολή προς την σωζόμενη κάτω εκκλησία: «Κάτω Παναγιά». Ανεβαίνοντας από τον Άγιο Ανδρέα, αντικρίζουμε πρώτα στα δεξιά μας την «Κάτω Παναγιά». Βρίσκεται πάνω από τη ρεματιά του Βρασιώτη ή Βρασιάτη, στη τοποθεσία «Βρύση», όπου υπάρχει κρήνη των χρόνων της Τουρκοκρατίας.
Άποψη από ΒΔ του καθολικού, του αύλειου χώρου και των πτερύγων στα Νότια και Ανατολικά
ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Το όνομα της μονής –παλιάς και νέας- παραδίδεται μέσα από την προφορική παράδοση, ως «Ορθοκωστά» ή «Αρτοκωστά». Στην επένδυση της εικόνας της Παναγίας που συνδέεται από παλιά με το μοναστήρι, γνωστής με την επωνυμία «La Beata Vergine delle Grazie», η οποία έχει μεταφερθεί στην Ιταλία και σήμερα κοσμεί το ναό του San Samuele στη Βενετία, η Παναγία αναφέρεται ως «Μήτηρ Θεού η Αρτοκωστά». Στην επιγραφή της επιδιόρθωσης της Μονής του 1424/25 αναφέρεται επίσης με το όνομα: «Αρτοκωστά». Όμως, σε παλιό σιγίλλιο του 1617 τη βρίσκουμε ως εξής: «… εν τη τοποθεσία ορθοκοτζάς» και σε άλλα τρία σωζόμενα σιγίλλια άλλοτε τη συναντάμε ως «Ορθοκοτζάς» και άλλοτε ως «Ορθοκωστάς», που είναι άλλωστε και ο λόγιος τύπος που επικρατεί. Σε θύμηση του 1663 και πάλι «Αρτοκοστά». Στην ανακαίνιση του μετοχιού της, του Ευαγγελισμού, αναγράφεται  το 1774 «Αρτοκοστάς», ενώ στον Κώδικα του 1828 διαβάζουμε: «… του επιλεγομένου Εορτακουστής, τα νυν δε Ορθοκωστάς».
Υπόθεση, που βγαίνει μέσα από τη μελέτη των ενετικών εγγράφων, διατυπώνεται από τη Θεοχάρη: μήπως το τοπωνύμιο προέρχεται από το «ESCORTA ή SCORTA», που αναφέρεται στο «Χρονικό του Μωρέως»;.
Άλλη πιθανή προέλευση της ονομασίας της μονής είναι η «Εορτακουστή». Το πιθανότερο είναι ότι αυτή τη λέξη επιζητούσαν οι λόγιοι της εποχής και ίσως οι πατριαρχικοί γραφείς, που συνέτασσαν τα επίσημα πατριαρχικά έγγραφα, όταν αναζητούσαν κάποια ετυμολογική προέλευση της επωνυμίας και γράφοντας συνδύασαν την λέξη «εορτή», που αγγίζει τα νοήματα των μοναστηριακών ιεροπραξιών και παρήγαγαν μια τρίτη επωνυμία για τη μονή, «Εορτακουστή», ως φημιζόμενη και ξακουστή από άποψη εορτής. Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, έχει επικρατήσει η επωνυμία Ορθοκωστά.
~  Το Μοναστήρι της Παναγίας Αρτοκωστάς το βρίσκει κανείς καθώς διατρέχει τις βραχώδεις πλαγιές του Πάρνωνα με κατεύθυνση προς τον Πραστό.
3χλμ. ΒΑ από τη Μονή υπάρχουν τα ερείπια της παλαιάς Μονής, γνωστή ως Κάτω Παναγιά. Άγνωστο γιατί η Μονή αυτή εγκαταλείφθηκε και αργότερα κτίστηκε η καινούρια.
Το όνομα της Μονής – παλαιάς και νέας – είναι Αρτοκωστάς .Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική Μονή της Παναγίας υπήρξε η μεγαλύτερη και η σπουδαιότερη Μονή της Τσακωνιάς.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Η εικόνα αυτή περιήλθε στα χέρια των Ενετών το 1460 κατά την κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Τούρκους οπότε μεταφέρθηκε στο ενετοκρατούμενο Ναύπλιο. Κατά την εκδίωξη των Ενετών η εικόνα μεταφέρθηκε σε Αυγουστινιανό Μοναστήρι, όπου έμεινε μέχρι το 1597.
Τηλέφωνο Ιερά Μονή Αρτοκωστάς / Ορθοκωστάς Εορτακουστής 2755052630 – Πραστός // Δήμος Βόρειας Κυνουρίας

ΙΕΡΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΣΠΑΡΤΗ , https://youtu.be/3lI32iHlieM ,



 ~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~* ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  01 Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-01-2015.html  .-
~*  ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Σεπτεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-02-2015.html .-
~ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  03  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-03-2015.html .
~ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  07 Σεπτεμβρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-07-2015.html .
-~Διαδρομές -εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας  μας  4, 5  και  6  Σεπτεμβρίου  2015 : Δευτέρα  07-09-2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/09/4-5-6-2015.html ,.-
 ~ ARFARA  NEWS   Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  08  Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-08-2015.html .- 
-----------------------------------------------
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το αγιάζι στην ενημέρωση  Κυριακή  20  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-20-2015.html .- 
~ Βουλευτικές Εκλογές 20  Σεπτεμβρίου  2015:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/09/20-2015.html .-
~ Βουλευτικές Εκλογές 20 Σεπτεμβρίου 2015/ 2ον :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/09/20-2015-2.html .-
~Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ ARFARA NEWS  Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 21  Σεπτεμβρίου 2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-21-2015.html .- 
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 19 και20  Σεπτεμβρίου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/19-20-2015.html .-
~ Το  αγιάζι στην ενημέρωση  Δευτέρα 21  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/21-2015.html .-
~Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη  22 Σεπτεμβρίου  2015 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-22-2015.html .-  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  22 Σεπτεμβρίου  2015 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/09/22-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη 23  Σεπτεμβρίου 2015:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-23-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  24  Σεπτεμβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-24-2015.html .-
~Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  24  Σεπτεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/24-2015.html
*** .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Αrfara Νews  Το  αγιάζι στην ενημέρωση  25 Σεπτεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/rfara-ews-25-2015.html .-


 ~ ΕΚΔΡΟΜΗ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην ορεινή Αρκαδία Λακωνίας Σάββατο  26 /09/2015  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html .-

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4363 video.  -    Σταματης Σκουλικας ,                               
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2584 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2579   video. -                 
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9512   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4558 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 529  / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.311   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   520 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  465. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 116 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
~*
 ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .-
~  

3 σχόλια:

  1. Ο άνθρωπος είναι πράγματι , ένα απίθανο πλάσμα , πραγματικά απίθανο , διότι κάνει θαυμάσια πράγματα .- Έχει ένα θαυμάσιο δημιουργικό μυαλό , διότι δημιούργησε το χρόνο , αλλά ο χρόνος τον δυναστεύει .Ο Άνθρωπος που αγαπάει , είναι απελευθερωμένος από τις ετικέτες .- ( Λεό Μπουσκαλία .).-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ~~ Σήμερα παρά ποτέ άλλοτε , η επιβίωσή μας – η δική σας , ή δική μου και εκείνη των παιδιών μας – εξαρτάται από την προσκόλλησή μας στις ηθικές αρχές .- Η ηθική μόνη θα αποφασίσει , αν η ατομική ενέργεια θα καταστεί μια γήινη ευλογία ή η πηγή τους ολοσχερούς καταστροφής του ανθρώπινου γένους ,- Πιστεύω , ότι υπάρχουν δυο δυνάμεις που μας κυβερνούν .- Μια είναι η πίστης στην εσχάτη κρίση , ότι δηλαδή καθένας από μας θα δώσει λόγο για όσα έπραξε επί της γής , με το μέγα θεϊκό δώρο της Ζωής .- Η άλλη είναι η πίστης σε μια αθάνατη ψυχή η οποία θα απολαύσει την αμοιβή , ή θα υποφέρει την ποινή μιας τελικής κρίσης .- ( Βέρνερ Φόν Μπράουν ) .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. .-~~Τίποτε δεν εξαφανίζεται χωρίς κανένα ίχνος .-Η πίστης στον Θεό και την αθανασία , δίνει την ηθική δύναμη και καθοδήγηση που χρειαζόμεθα για κάθε πράξη της καθημερινής μας ζωής .-( Βέρνερ Φον Μπράουν )

    ΑπάντησηΔιαγραφή