Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016 :
~

Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργόςΤίς ἀδυναμίες ἀφῆστε τις ὅλες, γιά νά μήν παίρνει εἴδηση τό ἀντίθετο πνεῦμα (δηλ. ὁ διάβολος) καί σᾶς βουτάει καί σᾶς καθηλώνει καί σᾶς βάζει στή στενοχώρια. Νά μήν κάνετε καμιά προσπάθεια ν’ ἀπαλλαγεῖτε ἀπό αὐτές. Ν’ ἀγωνίζεσθε μέ ἁπαλότητα καί ἁπλότητα, χωρίς σφίξιμο καί ἄγχος. Μή λέτε: «Τώρα θά σφιχτῶ, θά κάνω προσευχή ν’ ἀποκτήσω ἀγάπη, νά γίνω καλός κ.λπ.». Δέν εἶναι καλό νά σφίγγεσαι καί νά πλήττεις, γιά νά γίνεις καλός. Ἔτσι θ’ ἀντιδράσετε χειρότερα. Ὅλα νά γίνονται μέ ἁπαλό τρόπο, ἀβίαστα καί ἐλεύθερα. Οὔτε νά λέτε: «Θεέ μου, ἀπάλλαξέ με ἀπ’ αὐτό», παραδείγματος χάριν, τόν θυμό, τήν λύπη. Δέν εἶναι καλό νά προσευχόμαστε ἤ καί νά σκεπτόμαστε τό συγκεκριμένο πάθος. κάτι γίνεται στήν ψυχή μας καί μπλεκόμαστε ἀκόμη περισσότερο. Ρίξου μέ ὁρμή, γιά νά νικήσεις τό πάθος καί θά δεῖς τότε πώς θά σ’ ἀγκαλιάσει, θά σέ σφίξει καί δέν θά μπορέσεις νά κάνεις τίποτα.
Αγία Ιουστίνη  

 Αγία Ιουστίνη
~ 2 Οκτωβρίου
Του εν αγίοις πατρός ημών Κυπριανού επισκόπου Καρθαγένης και Ιουστίνης της παρθένου (1) (†304). Του αγίου Μάρτυρος Θεοδώρου, του Γραβά. Νεομάρτυρος Γεωργίου, του Χατζή (†1794). Οσίου Θεοφίλου.
(1) Ο Άγιος Κυπριανός έζησε και μαρτύρησε επί αυτοκρατορίας Δεκίου. Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας από επιφανή και πλούσια οικογένεια, η οποία του είχε προσφέρει αξιόλογη μόρφωση. Ο Κυπριανός υπήρξε για πολλά χρόνια ξακουστός μάγος. Σε αυτόν μάλιστα προσέτρεξε και ένας ειδωλολάτρης ο Αγλαΐδας, ο οποίος ήταν ερωτευμένος με μια παρθένα την Ιούστα. Επειδή όμως δεν έβρισκε ανταπόκριση στον έρωτά του ζήτησε από τον Κυπριανό να τον βοηθήσει με τις μαγικές του ικανότητες. Όμως οι ενέργειες του Κυπριανού δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα και γι` αυτό έκαψε τα βιβλία του που περιείχαν τις απατηλές γνώσεις της μαγικής τέχνης και βαπτίσθηκε χριστιανός. Έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του ευαγγελικού λόγου, προσελκύοντας στη χριστιανική πίστη πολλούς ανθρώπους. Κατόπιν έγινε ιερέας και αργότερα επίσκοπος Καρχηδόνας. Την Ιούστα την χειροτόνησε διακόνισσα και την μετονόμασε σε Ιουστίνη. Για τη χριστιανική τους δράση οι δύο Άγιοι συνελήφθησαν και εξορίσθησαν στη Νικομήδεια. Ο εκεί ηγεμόνας Κλαύδιος υπέβαλε σε πολλά βασανιστήρια τους Αγίους. Στο τέλος διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.
~ Ένας εκ των ποδών του Αγίου Κυπριανού βρίσκεται στη Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους.
Μέρος της Κάρας του Αγίου Κυπριανού βρίσκεται στον ομώνυμο Ναό Μένικου Λευκωσίας.
Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κυπριανού βρίσκεται στην ομώνυμη Μονή Φυλής Αττικής.
Η Κάρα της Αγίας Ιουστίνης βρίσκεται στη Μονή Παναχράντου Άνδρου.
Μέρος της Κάρας της Αγίας Ιουστίνης βρίσκεται στο Ναό Αγίου Κυπριανού Μενίκου Λευκωσίας.
Απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ιουστίνης βρίσκεται στη Μονή Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνης Φυλής Αττικής.
Μέρος της χειρός του Αγίου Κυπριανού βρίσκεται στο Ναό Ζλάταρι Βουκουρεστίου.*
Σήμερα 02/10/2016 εορτάζουν:
Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη, Όσιος Θεόφιλος ο Ομολογητής, Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας που μαρτύρησε στο Καρατζασού
~ Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
~ Θείας πίστεως, τὴ φωταυγεία, σκότος ἔλιπες, τῆς ἀσεβείας, καὶ φωστὴρ τῆς ἀληθείας γεγένησαι ποιμαντικῶς γὰρ φαιδρύνας τὸν βίον σου, Κυπριανὲ τὴ ἀθλήσει δεδόξασαι. Πάτερ Ὅσιε, τὸν Κτίστην ἠμὶν ἰλέωσαι, ὁμοὺ σὺν Ἰουστίνη τὴ Θεόφρονι.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Κυπριανού και Ιουστίνης - 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/qHIur11kTRg  .-

~
Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ

Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλα....
 
Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος της Μεγάλης Αρμενίας

Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος....
 
Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής

Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής
 
Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής

Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής
 
Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν Σαράντα εννέα Μάρτυρες

Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν ....
 
Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση)

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση)
 
Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος

Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος
 
Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Σύλληψη)

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Σ....
 
Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός

Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
~ Άγιος Κυπριανός και Αγία Ιουστίνη Άγιος Κυπριανός και Αγία Ιουστίνη Άγιος Κυπριανός Άγιος Κυπριανός - Καζακίδου Μαρία© (byzantineartkazakidou. blogspot.com) Άγιος Κυπριανός - www.zografiki.com©

***  Λέκκας: «Πάντα πρέπει να περιμένουμε σεισμό στην Ελλάδα»
«Πάντα πρέπει να περιμένουμε σεισμό στην Ελλάδα, γιατί αν δεν τον περιμένεις δεν προετοιμάζεται επαρκώς», δήλωσε χθες, στη Μεσσήνη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Η πιο πάνω δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΠ -ο οποίος μετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ- ήλθε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ντόπιων μέσων ενημέρωσης, με αφορμή την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Μεσσηνία, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.
Σημειώνοντας ότι η αντίδραση της Πολιτείας στην Ελλάδα, ως προς τις φυσικές καταστροφές, είναι ικανοποιητική σε επίπεδο οργάνωσης και επεμβατικών επιχειρήσεων, ο Ευθ. Λέκκας ξεκαθάρισε, όσον αφορά την ανησυχία για ενδεχόμενη σεισμική έξαρση στη χώρα μας:
«Δεν έχουμε μια γενικότερη έξαψη στον ελληνικό χώρο. Δεν το λέω για να διασκεδάσω ανησυχίες, αλλά είναι βεβαίως αποδεκτό και θεμιτό να ανησυχεί ο απλός πολίτης, που δεν ξέρει, όταν βλέπει ότι γίνεται αυτός ο χορός των ρίχτερ στην Ελλάδα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι με έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχει μια γενικότερη διέγερση».
Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε ότι ως σεισμογενής χώρα, η Ελλάδα πάντα θα έχει σεισμούς και ως εκ τούτου πάντα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εκδήλωσή τους:
«Περιμένουμε μεγάλο σεισμό ή δεν περιμένουμε; Υπάρχει μια ολόκληρη φιλολογία η οποία είναι πολλές φορές παρεξηγήσιμη, πολλές φορές αποδίδεται και λανθασμένα. Υπάρχει θέμα εκεί, ως προς τον κόσμο και την ανησυχία. Θα έλεγα πολύ ανοιχτά ότι περιμένουμε μεγάλο σεισμό -και πρέπει να τον περιμένουμε και έτσι πρέπει να γίνεται- γιατί αν δεν περιμένεις μεγάλο σεισμό, δεν προετοιμάζεσαι επαρκώς.
Αυτός ο σεισμός πότε θα γίνει; Δεν ξέρουμε. Είναι σίγουρο ότι ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών θα γίνει. Μέσα στη δεκαετία έχει υπολογιστεί ότι γίνονται τουλάχιστον 3-4 τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί. Εγώ μπορώ να σας πω δύο σεισμούς, στην Κεφαλλονιά και στη Λευκάδα. Αρα, φυσιολογικά, μέχρι να κλείσει η δεκαετία μπορεί να υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών».
Οσον αφορά την εκδήλωση πιο μεγάλου σεισμικού φαινομένου, ο καθηγητής επισήμανε ότι «ο σεισμός 6,5 βαθμών εμφανίζεται στα 30 χρόνια και ο σεισμός των 7 βαθμών στα 100 χρόνια» - και συνέχισε:
«Θα γίνει εφτάρης σεισμός; μπορεί να ρωτήσει κάποιος. Η απάντηση είναι ότι μπορεί να γίνει αύριο, μπορεί να γίνει και μετά από 100 χρόνια, γιατί αυτό μας υποδεικνύει η συχνότητα των σεισμών στην Ελλάδα. Μπαίνουν κι άλλα ερωτήματα, θα γίνει στη θάλασσα ή στην ξηρά, θα γίνει κοντά σε οικιστική μονάδα, θα είναι σεισμός βάθους ή θα είναι επιφανειακός, θα έχει κατευθυντικότητα ή δεν θα έχει; Ολα αυτά τα προβλήματα υπεισέρχονται στο πρόβλημα το μεγάλο, εάν θα έχουμε ζημιές στην επιφάνεια ή όχι. Αυτό δεν το ξέρουμε. Σεισμοί θα υπάρχουν - και πρέπει να υπάρχουν, γιατί αν δεν υπήρχαν σεισμοί στον ελλαδικό χώρο δεν θα υπήρχε ούτε ο Ταΰγετος, ούτε το βύθισμα της Καλαμάτας, ούτε η Μεθώνη, η Κορώνη, η πανέμορφη Πύλος και τίποτα άλλο. Θα ήμασταν μια Σιβηρία, μια Σαχάρα, μια επίπεδη περιοχή. Να είμαστε ευτυχείς που έχουμε τους σεισμούς και έχουμε αυτή τη χώρα».   Β.Γ.Μ.

*** Τροχαίο με ανατροπή οχήματος στο λιμάνι της Καλαμάτας
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις 8:30 το πρωί στην οδό Ναυαρίνου λίγο πριν την συμβολή με την οδό Κανάρη στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Ο οδηγός αυτοκινήτου, που εκινείτο με κατεύθυνση προς το λιμάνι έχασε κάτω απο αδιευκρίνιστες συνθήκες τον έλεγχο με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με παρκαρισμένο όχημα και να ανατραπέι επί του οδοστρώματος, ενώ στη συνέχεια το παρκαρισμένο συγκρούστηκε με άλλο παρκαρισμένο, που βρισκόταν μπροστά. Παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης δεν φαίνεται να υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμος, ενώ η Αστυνομία θα προσπαθήσει να βρει λύση στο τι ακριβώς συνέβη μεσω του οδηγού του οχήματος που ανετράπη.

*** Αποκατάσταση της γραμμής  
Εντάξει τρένο δεν περνάει και το πανηγύρι της Μεσσήνης τελείωσε, όμως παρέμβαση αποκατάστασης και προστασίας της γραμμής, στο σημείο που υποχώρησε πριν το σταθμό της πόλης, δεν πρέπει να γίνει;
Πρέπει να πέσει τελείως η γραμμή και να επιδεινωθεί η ζημιά, για να ευαισθητοποιηθεί και να παρέμβει ο ΟΣΕ; Εκτός και αν βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της διάλυσης και όχι πώλησης και εξυγίανσης της λειτουργίας του.

***  Διεθνείς διακρίσεις για κρασιά της Οινοποιίας Ψαρούλη (βίντεο-φωτογραφίες)
 Σημαντικές διακρίσεις σε έναν ιδιαίτερα αυστηρό διεθνή διαγωνισμό απέσπασαν, στα πρώτα τους κιόλας βήματα, το Ασύρτικο και το Ασύρτικο-Μαλαγουζιά της Οινοποιίας Ψαρούλη. Συμμετείχαν στον διαγωνισμό οίνου AWC Vienna International Wine Challenge 2016 και βραβεύθηκαν με χάλκινα μετάλλια, ανάμεσα σε 12.826 διαφορετικά κρασιά 1.866 παραγωγών από 41 χώρες.
Πρόκειται για μια διπλή διάκριση που έρχεται να αποτελέσει σημαντική επιβράβευση της προσπάθειας που κάνει ο Κωνσταντίνος Ψαρούλης, η οινοποιητική επιχείρηση του οποίου ιδρύθηκε το 2013 στη Βασιλάδα Μεσσηνίας.

Εκεί καλλιεργούνται οι αμπελώνες της οικογένειας, με παλιές και νέες ποικιλίες. Ανάμεσά τους και ο παραδοσιακός ροδίτης, που είχε φυτευτεί το 1947 από τον παππού του Κωνσταντίνου. Ακολούθησαν φυτεύσεις νέων ποικιλιών από τον πατέρα του, Μιχάλη, ενώ ο ίδιος σήμερα γεωπόνος οινοποιός συνεχίζει επιμένοντας στην ποιότητα του οίνου που παράγει. Ετσι, το Ασύρτικο, το οποίο καλλιεργείται από το 1975 στο αμπελοτόπι, απέκτησε την πρώτη του διάκριση, όπως και το Ασύρτικο-Μαλαγουζιά.
Αλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται για την παραγωγή της οινοποιίας είναι: Αγιωργιτικο, Φιλέρι, Μοσχοφίλερο, Μερλό, Καμπερνέ Σοβινιόν.
Ο αμπελώνας περιστοιχίζεται από κυπαρίσσια και ελαιώνες.
 Ο κ. Ψαρούλης λέει πως η φύση ολόγυρα συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα και τ’ αρώματα του κρασιού. Επίσης, εξηγεί πως σημαντικό ρόλο στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού παίζει η μεγάλη εναλλαγή της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας στη διάρκεια του καλοκαιριού - ενώ επισημαίνει ότι το γεγονός πως ο αμπελώνας βρίσκεται στον πυθμένα μιας προϊστορικής λίμνης, με πολλά απολιθώματα, βοηθάει πολύ στη θρέψη και τη δομή του σταφυλιού.
Βίντεο : Οινοποιία "Ψαρούλη" στη Βασιλάδα Μεσσηνίας , https://youtu.be/fw0bjc6ZaG0  .-
Η ιδιαίτερη δομή και τ’ αρώματα που χαρακτηρίζουν τα παραγόμενα προϊόντα της οινοποιίας, επιτυγχάνονται και μέσω της διαδικασίας οινοποίησης στην οποία εφαρμόζονται μέθοδοι από τη Γαλλία, όπως εξηγεί ο Κ. Ψαρούλης - συμπληρώνοντας πως η ζύμωση των κρασιών γίνεται με βιολογικές ζύμες.
Σημειώνει δε, επιπλέον, πως στον αμπελώνα οι νέες φυτεύσεις έγιναν σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις και τις νέες μεθόδους καλλιέργειας, με στόχο πάντα την ποιοτική καλλιέργεια.
Σήμερα, 3 χρόνια μετά την ίδρυση της επιχείρησης, ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος από την όλη πορεία, καθώς η Οινοποιία Ψαρούλη ακούγεται μεταξύ των ποιοτικών στο χώρο, στις αγορές τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Αυτό τον χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς στην υλοποίηση του εγχειρήματος τον οδήγησαν η αγάπη και μια γενικότερη κουλτούρα γύρω από το κρασί. Δεν είναι τυχαίο, εξηγεί, πως από το 1975 πρώτη η οικογένειά του καλλιέργησε το Ασύρτικο στην ευρύτερη περιοχή. Ούτε το ότι γίνεται τώρα προσπάθεια να αναβιώσει το παλιό αμπελοτόπι του παππού, που φυτεύτηκε το 1947.
Το ποιοτικό αποτέλεσμα, πέραν της θέσης του αμπελώνα, έρχεται και μέσα από τις καλλιεργητικές φροντίδες όλης της ομάδας που εργάζεται, επισημαίνει.
Για το μέλλον, τα σχέδιά του είναι να βασιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο στις ελληνικές ποικιλίες, και φυσικά να επεκταθούν ακόμα περισσότερα οι αμπελώνες.
Οσον αφορά τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων οινοποίησης, ο Κ. Ψαρούλης στέκεται ιδιαίτερα στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ο οποίος έχει επιβληθεί το τελευταίο διάστημα, με συνέπεια οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για ν' αντεπεξέλθουν. Οπως λέει: «Το κράτος, πέρα από τις δικές μας επιχειρήσεις, θα μπορούσε να εφαρμόσει ελέγχους και στο παραεμπόριο, αλλά και για τον παράνομο οίνο».
Στην ποιότητα των προϊόντων της οινοποιίας αναφέρθηκε και η Παναγιώτα Ψαρούλη, η οποία συνδράμει την προσπάθεια του αδερφού της. Στους άμεσους στόχους της εταιρείας, όπως επισημαίνει, είναι η συμμετοχή των προϊόντων της επιχείρησης σε περισσότερους διαγωνισμούς...

*** Η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Kατερίνα Κασιούμη στην "Ε": «Ονειρεύομαι να ανθίσει η πόλη μας σαν ένα λουλούδι»
«Ονειρεύομαι να ανθίσει η πόλη μας σαν ένα λουλούδι... και πιστεύω πως αν εργαστούμε και τα καταφέρουμε, η πόλη θα μπορέσει να απολαύσει όλα τα ευεργετήματα του να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Αυτό δηλώνει στην “Ε” η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Κατερίνα Κασιούμη, απαντώντας σε ερώτηση για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας - ενώ μιλώντας για το Φεστιβάλ Χορού τονίζει μεταξύ άλλων:
«Το Φεστιβάλ ενώνει επικοινωνιακά την πόλη με την Αθήνα και το εξωτερικό, είναι ένα συνεχές φόρουμ πολιτισμού. Η μόνη μου επιθυμία για αλλαγή είναι να εξελίσσεται, να είναι ταυτόχρονα ένας διευρυνόμενος κρίκος εξαγωγής πολιτισμού και όχι μόνο ένας παθητικός αποδέκτης εισαγόμενου πολιτισμού».
Για τις φετινές συνεργασίες με την Εθνική Λυρική Σκηνή, την  ΚΟΑ και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η κ. Κασιούμη θεωρεί ότι «δόθηκε η δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικά γεγονότα και αναγνωρισμένους Ελληνες καλλιτέχνες». Οσο για το ερχόμενο, 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας; Τα πράγματα φαίνεται να είναι δύσκολα, «σιωπηλά», αλλά συγκρατημένα αισιόδοξα...
- Πέρασαν ήδη 2 μήνες από το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: το 1ο, αν θέλετε, της «εποχής Κασιούμη». Αυτή η μικρή απόσταση μας βοηθάει να ρίξουμε μια πιο διεισδυτική ματιά σε όσα έγιναν το καλοκαίρι;
«Ο χρόνος πάντα βοηθά να εξαχθεί ένα πιο αμερόληπτο συμπέρασμα. Θα ήταν ιδιαίτερα τιμητικό να θεωρηθεί ότι εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή, αλλά η αλήθεια είναι πως όλα τα προηγούμενα Φεστιβάλ δημιούργησαν με την πάροδο των ετών μια δυναμική και ένα αξιοπρόσεκτο υπόβαθρο, το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να διακοπεί. Δεν έπρεπε να διακοπεί βίαια κάτι το οποίο έχει γίνει θεσμός. Δεν δημιούργησα εποχή λοιπόν, σε καμία περίπτωση, απλώς προσπαθώ με συνέπεια, υπερεργασία και γνώση να συνεχιστεί μια όαση -κατά τη γνώμη μου- πολιτισμού, σε μια πόλη που αγαπώ ιδιαίτερα.
Πρέπει να πω ότι οι δημοτικοί άρχοντες και οι υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων με περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους, δούλεψαν μαζί μου χωρίς... ωρολόγιο και  ημερολόγιο πρόγραμμα, κι όλοι μαζί φέραμε εις πέρας ένα φεστιβάλ πολλών ημερών με πλήθος εκδηλώσεων. Οι δε κάτοικοι της πόλης στήριξαν τις καλλιτεχνικές μας επιλογές, τόσο γεμίζοντας το Μέγαρο Χορού όσο και συμμετέχοντας στις παράλληλες εκδηλώσεις. Η καλή κουβέντα που απηύθυναν πολλές φορές, μου έδωσε δύναμη για να κάνω και το επόμενο βήμα - και τους ευχαριστώ πολύ».
- Πόσο βολική μπορεί να είναι μια καρέκλα στην οποία καθόταν επί 21 έτη η Βίκυ Μαραγκοπούλου, για να διευθύνει έναν θεσμό που η ίδια του η ύπαρξη είχε συνδεθεί ουσιαστικά μαζί της; 
«Ξέρετε, οι... καρέκλες ποτέ δεν μου άρεσαν πολύ, από μικρή είχα αυτό το ελάττωμα και γι' αυτό διάλεξα ν' ασχοληθώ με το χορό. Τους είχα μεγάλη αντιπάθεια, με έβαζαν στην καρέκλα και υπέφερα! Σοβαρά όμως τώρα: Η κ. Μαραγκοπούλου είχε κάποια πολύ ιδιαίτερα, θετικά χαρακτηριστικά, γι' αυτό και διηύθυνε το Φεστιβάλ επί 21 χρόνια. Είναι μεγάλο το κατόρθωμα αυτό, δεν είναι απλό.
Η άποψή μου είναι πως σε τακτά χρονικά διαστήματα οι καλλιτεχνικοί διευθυντές καλό είναι να αλλάζουν. Καταρχάς γιατί είναι πολύ βαρύ το φορτίο να φέρεις ένα φεστιβάλ εις πέρας. Είναι καλό λοιπόν να γίνονται μικρές αλλαγές, και καλλιτεχνικών διευθυντών, ώστε να μένει φρέσκο το αποτέλεσμα. Γιατί είναι τεράστια η κούραση της διοργάνωσης ενός φεστιβάλ - και ειδικά τα τελευταία χρόνια που υπάρχει η οικονομική κρίση, με όλες της τις συνέπειες που δυσκολεύουν την οργάνωση, την αρμονική λειτουργία και τις ταχύτητες που απαιτεί ένα φεστιβάλ».
- Κάποιοι βετεράνοι θεατές, αν και αναγνωρίζουν τις οικονομικές δυσκολίες, υποστηρίζουν πως το Φεστιβάλ δεν είναι πλέον τόσο «Διεθνές». Μπορεί να υπερβαίνει τα όρια της Ελλάδας μια διοργάνωση με μικρό προϋπολογισμό;
«Πρώτα πρώτα υπάρχει ο παράγοντας του χρόνου, που είναι πολύ σημαντικός για τον προγραμματισμό ενός φεστιβάλ: Οι ξένες ομάδες προγραμματίζουν τουλάχιστον 2 χρόνια μπροστά. Αυτό επηρεάζει το διεθνές μιας διοργάνωσης. Το 22ο Φεστιβάλ Χορού όμως, σε μια δύσκολη οικονομική και χρονική συγκυρία, επέλεξε και να στηρίξει Ελληνες καλλιτέχνες που έχουν διακριθεί και διαγράφουν μια ανερχόμενη πορεία στο εξωτερικό. Επέλεξε επίσης να φέρει για πρώτη φορά στην Καλαμάτα ιδιαίτερα μεγάλα σχήματα όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν επίσης Ελληνες συντελεστές οι οποίοι έχουν διαπρέψει ή διαπρέπουν στο εξωτερικό. Επέλεξε φυσικά να βρίσκεται και στη διεθνή σκηνή με τους CandoCo, τη Σιβόν Ντέιβις... και να προωθήσει τη συνεργατικότητα όσο είναι δυνατόν.
Απ' όσο γνωρίζω από προσωπικές επαφές με curators που επιζητούν συνεργασίες, η Καλαμάτα υπερέβη και αυτή τη φορά τα όρια της Ελλάδας. Τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα ευμενή.
Οσο για τον προϋπολογισμό, επιτυγχάνεις το καλύτερο δυνατό με αυτά που έχεις. Αρκεί, πρώτον, να κάνεις λογική διαχείριση και, δεύτερον, να έχεις επενδύσει ιδιαίτερα πολύ χρόνο στη στοχευμένη έρευνα αγοράς. Το δυσκολότερο όλων όμως είναι όταν δεσμεύεσαι προσωπικά αλλά δεν ξέρεις τι προϋπολογισμό θα έχεις ή πώς θα εξελιχθούν οι ροές χρηματοδότησης. Αυτό πραγματικά δυσκολεύει την κατάσταση αρκετά, ανεβάζει πολύ τον πήχη των δυσκολιών».
- Με τι εφόδια λοιπόν, σε ποια καλλιτεχνική και οικονομική βάση, προγραμματίζεται το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού;
«Το βασικό εφόδιο είναι η γνώση και η αγάπη για το χώρο. Ως προς τα άλλα δύο δεν μπορώ να σας απαντήσω ακόμα, δυστυχώς. Υπάρχουν πράγματα, όμως αυτή τη στιγμή δεν είμαι ακόμα έτοιμη να αναφερθώ σ' αυτά. Το λέω και πάλι: Είναι νωρίς... αλλά και αργά ταυτόχρονα.
Πιστεύω πως πρέπει να προσπαθήσουμε για ένα φεστιβάλ που θα κρατηθεί τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με το περσινό, αλλά και να εκμεταλλευτούμε λίγο παραπάνω το χρόνο. Εάν, βέβαια, υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες... Γιατί ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση ως προς τα χρηματοοικονομικά, κι αυτά επηρεάζουν τον προϋπολογισμό, κάποιες βασικές πτυχές όπου πρέπει να δεις πώς θα κινηθείς. Επιμένω ότι θα κάνω το καλύτερο που μπορώ, με βάση τη γνώση που έχω και την αγάπη μου για το χορό».
- Από τις φετινές συνεργασίες με φορείς όπως η Λυρική Σκηνή, η ΚΟΑ, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, τι αποκόμισε το Φεστιβάλ Χορού; Υπάρχει δημιουργικό μέλλον σε αυτή την κατεύθυνση;  
«Καταρχάς οι συνεργασίες είναι ένα ζητούμενο για κάθε φεστιβάλ, καθώς συνάδουν με τον ορισμό του. Οι συνεργασίες φορέων πολιτισμού στο εξωτερικό είναι κάτι συνηθισμένο εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι βέβαια κάτι ιδιαίτερα εύκολο, απαιτεί προσπάθεια και συνέπεια. Φέτος, θεωρώ ότι οι συνεργασίες μας αυτές πήγαν εξαιρετικά καλά, και από καλλιτεχνική πλευρά αλλά και από  εισπρακτική - και θεωρώ ότι δόθηκε η δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικά γεγονότα και αναγνωρισμένους Ελληνες καλλιτέχνες. Αυτό ήταν σημαντικό, νομίζω, γιατί δημιούργησε ένα διαφορετικό κλίμα».
- Για την κατασκευή του Μεγάρου Χορού διατέθηκαν πολλά εκατομμύρια, αλλά ανοίγει μόνο λίγες μέρες το χρόνο. Μπορεί μια πόλη σαν την Καλαμάτα να φιλοξενεί μεγάλες εκδηλώσεις, χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες;
«Η οικονομία του πολιτισμού δυστυχώς δεν παράγει άμεσα έσοδα. Τροφοδοτεί όμως την ευρύτερη οικονομία παροχής υπηρεσιών και δημιουργεί υπεραξίες και προσδοκώμενα μελλοντικά έσοδα,  συνδυαστικά και με άλλους παράγοντες. Ολα τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση της Καλαμάτας και του Μεγάρου Χορού. Γιατί το Μέγαρο Χορού αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης επένδυσης, σε σχέση με τα καλλιτεχνικά.
Είναι κάπως περίπλοκο το ζήτημα: Σίγουρα, το Μέγαρο θα μπορούσε να ανοίγει περισσότερες ημέρες το χρόνο. Χωρίς οικονομική επιβάρυνση όμως, δεν ξέρω. Αυτό έχει να κάνει με το μάνατζμεντ αυτού του κτηρίου, το πώς θα επιλεγεί να γίνει η χρήση του ώστε να λειτουργεί με τρόπο που θα φέρνει και ορισμένα έσοδα. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι τέτοια κτήρια έχουν εξ ορισμού ένα κόστος στη λειτουργία τους. Δεν πρόκειται για τους πιο φτηνούς χώρους. Τα θέατρα γενικά -δεν μιλώ μόνο για το Μέγαρο Χορού- έχουν κόστος για να λειτουργήσουν.
Ομως, χρειάζεται δουλειά προς την κατεύθυνση που είπαμε. Είναι ένα ζητούμενο, το να μπορεί το Μέγαρο Χορού να είναι ζωντανό, γιατί θεωρώ ότι έτσι δικαιώνει την ύπαρξή του. Χρειάζεται λοιπόν δουλειά για να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με το μικρότερο κόστος».
- Η πόλη διεκδικεί να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 - κάτι που, χωρίς το Φεστιβάλ Χορού κι όλη την καλλιτεχνική της παρακαταθήκη, μπορεί να μην το είχε καν σκεφτεί. Πώς ονειρεύεστε εσείς την καθημερινότητα στην Καλαμάτα, εάν τα καταφέρουμε;
«Ενας από τους λόγους που ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ είναι για να στηρίξω, από μια άλλη διακριτή θέση, αυτή την ιδιαίτερα εργώδη προσπάθεια να αναλάβει η Καλαμάτα την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Και θα σας πω ότι πραγματικά ονειρεύομαι, αφού μιλάτε για όνειρα, να ανθίσει η πόλη μας σαν ένα λουλούδι... Βέβαια τα λουλούδια για ν' ανθίσουν χρειάζονται λίγη δουλειά, πότισμα και φροντίδα. Πιστεύω πως αν εργαστούμε και τα καταφέρουμε, η πόλη θα μπορέσει να απολαύσει όλα τα ευεργετήματα του να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πραγματικά νομίζω πως με την αντίστοιχη δουλειά, θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων, οι οποίοι θα έρθουν πιο κοντά σε διεθνή και ευρωπαϊκά στάνταρντ...».
- Οι καλλιτεχνικές σχολές της «Φάρις» τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν για το σήμερα και, κυρίως, για το αύριο της πόλης; Τι θεωρείτε ότι χρειάζονται ώστε να υπηρετούν με επάρκεια το ρόλο τους;
«Εχω δουλέψει πολλά χρόνια στις σχολές, και σε διαφορετικές θέσεις. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι καλλιτεχνικές σχολές της "Φάρις" φέρουν κυριολεκτικά το μέλλον της πόλης. Σφυρηλατούν τους αυριανούς πολίτες προάγοντας το πνεύμα, τις δημιουργικές ικανότητες, αλλά και τη δυνατότητα των παιδιών να παρουσιάζουν το έργο τους μπροστά σε ακροατήριο. Αυτό είναι απαραίτητο σε κάθε επάγγελμα, διότι εδραιώνει την αυτοπεποίθηση και την εσωτερική ηρεμία που φέρνει η γνώση. Η γνώση, που είναι απαραίτητη στα παιδιά, αλλά και αργότερα στα ίδια άτομα ως ενηλίκους.
Οπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στην τέχνη, τα θεμέλια συστατικά είναι η αγάπη, η κατανόηση και η στήριξη των παιδιών από τους δασκάλους. Ο δήμος πάντα στήριζε τις καλλιτεχνικές του σχολές· εναπόκειται στους διευθυντές και τους δασκάλους να εκπαιδεύσουν τους πολίτες τού αύριο, ώστε τα σημερινά παιδιά να είναι σε θέση ως ενήλικοι να κάνουν κάτι καλύτερο από τους γονείς και τους δασκάλους τους.
Στο φετινό Φεστιβάλ -χωρίς κάτι τέτοιο να είναι αυτοσκοπός του- αποδείχτηκε κι αυτό: ότι οι δημοτικές σχολές παράγουν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό έργο. Κάποιοι από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε σχήματα τα οποία παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι και τα οποία είναι αναγνωρισμένα (τόσο στην εγχώρια και στη διεθνή σκηνή όπου παίζουν ρόλο κι έχουν μια δυναμική πορεία) έτυχε να έχουν στο δυναμικό τους καλλιτέχνες που υπήρξαν μαθητές των σχολών. Αυτό, για μια μικρή πόλη μερικών δεκάδων χιλιάδων κατοίκων όπως είναι η Καλαμάτα, είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα! Θα σας πω ένα παράδειγμα, για να μη μιλήσω για τους χορευτές γιατί θα φανεί πως ευλογώ τα γένια μου. Να σας θυμίσω τον Δημήτρη Πλατανιά, ο οποίος βγήκε από το Ωδείο, δίδαξε, και έχει κάνει όλη αυτή την καταπληκτική πορεία.
Λοιπόν, κάθε σχολή μπορεί αυτή τη στιγμή να παλεύει με διαφορετικές δυσκολίες, ανάλογα και τη φύση του αντικειμένου της, αλλά θεωρώ ότι η ποιότητα και το μεράκι είναι εκεί, από όλους... Από τους διευθυντές, από τους καθηγητές, από τα παιδιά και από τους γονείς τους. Γιατί το να συνεχίσουν να υπάρχουν οι σχολές εξαρτάται πολύ από το πώς τις αγκαλιάζουν οι γονείς και τα παιδιά, και πως αντιλαμβάνονται αυτή την προσπάθεια - η οποία συχνά έχει κομμάτια πολύ ευχάριστα, αλλά πολλές φορές έχει κομμάτια κοπιαστικά και δύσκολα».
- Πόσο βοηθητική είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα -πολιτικά, κοινωνικά και επικοινωνιακά- για τις υποθέσεις του πολιτισμού στην Καλαμάτα; Θα επιθυμούσατε να αλλάξει κάτι;
«Ελαβα αμέριστη στήριξη από όλους, δεδομένης της εποχής. Υπήρξε άριστη συνεργασία και με το υπουργείο Πολιτισμού και επιπλέον συνέβη κάτι μαγικό στην Καλαμάτα και στο Φεστιβάλ: Αισθάνθηκα ότι κι εγώ ήμουν προσιτή και το Φεστιβάλ ήταν προσιτό.
Το Φεστιβάλ Χορού ενώνει επικοινωνιακά την πόλη με την Αθήνα και το εξωτερικό, είναι ένα συνεχές φόρουμ πολιτισμού. Η μόνη μου επιθυμία για αλλαγή είναι να εξελίσσεται, να είναι ταυτόχρονα ένας διευρυνόμενος κρίκος εξαγωγής πολιτισμού και όχι μόνο ένας παθητικός αποδέκτης εισαγόμενου πολιτισμού. Πιστεύω ότι φέτος εν μέρει το πέτυχε, αλλά πρέπει να γίνει κι άλλη πολλή δουλειά ακόμα. Μακάρι να είναι τέτοιες οι συνθήκες που να μας το επιτρέψουν.
Οσο για τη γενικότερη συζήτηση για τον πολιτισμό, αυτό που ξέρω είναι πως ο πολιτισμός είναι πάντα ένας καθρέφτης του τι γίνεται σε μια εποχή. Δηλαδή αντανακλώνται άμεσα επάνω του όλες οι δυσκολίες - αλλά ταυτόχρονα γίνεται και κάτι περίεργο: Ο πολιτισμός είναι και η μόνη λύση για να τις ξεπεράσεις.
Ο απλός κόσμος έχει πάρα πολλά προβλήματα αυτή τη στιγμή, και βρίσκεται σε μια δίνη απόγνωσης. Θα πρέπει πραγματικά οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό να δίνουν την ψυχή τους, για να τον καλέσουν τουλάχιστον να ελαφρύνει την ψυχή του, πλησιάζοντας στην τέχνη. Γιατί τα προβλήματά του είναι πολλά.
Δεν είμαι από εκείνους που κοιτούν μόνο "τη δική τους δουλειά". Ως καλλιτέχνης θα ήθελα να φέρω τις καλύτερες ομάδες ασχέτως κόστους, με τη μεγαλύτερη διάρκεια φεστιβάλ που γίνεται, τον καλύτερο σχεδιασμό... Ολα αυτά τα καταλαβαίνω. Πρέπει όμως να καταλάβουμε και τι είναι αυτό που ζούμε: Είναι κάτι πολύ δυσάρεστο, πολύ επικίνδυνο, και θέλει πολλή προσοχή και μέτρο. Το μέτρο κι η καλή διάθεση, η συνεργασία, πρέπει να κυριαρχούν σε όλους τους τομείς αυτή τη στιγμή. Και στις υποθέσεις του πολιτισμού· γιατί τον πολιτισμό, επειδή είναι και επιλογή μας, έχουμε τη δυνατότητα να τον υπηρετούμε πιστεύοντας σε κάποιες αρχές. Να προσφέρουμε ποιότητα, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές».
- Πέρα από το Φεστιβάλ και τη Δημοτική Σχολή Χορού, τι άλλο περιλαμβάνει σήμερα η προσωπική σας χορογραφία; Ποια ακόμα βήματα και κινήσεις διεκδικούν την ενέργεια και το χρόνο σας;
«Η προσωπική μου χορογραφία όπως καταλαβαίνετε -και λόγω της δυσκολίας που είπαμε, στην οποία βρισκόμαστε όλοι μας- είναι αρκετά... φορτωμένη. Το πρόγραμμά μου έχει πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις στην Αθήνα, στο εξωτερικό και στην Καλαμάτα. Αυτό που πραγματικά αναζητώ είναι να έχω και λίγο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου κάποιες στιγμές, γιατί είναι κι αυτό πολύ σημαντικό: Δημιουργεί την απαραίτητη ισορροπία για να αποδώσει κανείς και στα υπόλοιπα.
Γενικότερα, αισθάνομαι πως αυτός είναι καιρός για πράξεις κι όχι για λόγια. Είναι μεν σημαντικό να λέγονται τα πράγματα, να δηλώνονται, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να γίνονται». 

*** Wheeling2help: Η Καλαμάτα αγκάλιασε τα ΑμΕΑ 
 
Στη θέση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες μπήκαν χθες μικροί και μεγάλοι στην Καλαμάτα, με αφορμή το πέρασμα των ποδηλατών του Wheeling2help. Οι Δώρα Μπίτση, Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης και Πάρις Κάρτας έχουν ξεκινήσει από τις 7 Σεπτεμβρίου από την Κωνσταντινούπολη ένα ταξίδι αγάπης 1.700 χλμ. με τελικό προορισμό το Ηράκλειο (9/10) και μαζί με τους Μίλτο Λαθουρά, Γιώργο Γαλανόπουλο, Αντωνία Γούσαρη, Μάρα Σφακιανάκη, Ηλιάννα Γκαραβέλα, Ελένη Παπανδρέου και τον οδηγό-συνοδό Μάνο Χατζηγιάννη έφτασαν το απόγευμα της 1/10 από το Μελιγαλά στη Νέα Είσοδο, όπου τους υποδέχθηκαν ντόπιοι ποδηλάτες και μαζί κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία. Εκεί, μαζί με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί σχημάτισαν μια μεγάλη καρδιά, δίνοντας εν συνεχεία το σύνθημα να ξεκινήσουν οι βιωματικές δράσεις που είχε προετοιμάσει η εθελοντική ομάδα συντονισμού σε συνεργασία με αθλητικά και κοινωνικά σωματεία και είχαν επίκεντρο τη ζωή των ατόμων με ειδικές, «απαντώντας» σε ερωτήσεις, όπως «ξέρεις πώς είναι να παίζεις μπάσκετ πάνω σε αμαξίδιο; να περπατάς, να τρέχεις, να πηδάς ή να γράφεις χωρίς να βλέπεις; να χορεύεις χωρίς να ακούς μουσική; να παίζεις βόλεϊ καθιστός;
Ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης, ο οποίος δικαιώνει το όνομά του μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, μιλώντας στο «Θ» αναφέρθηκε με θερμά λόγια για όλο το ταξίδι και την ανταπόκριση που βρίσκουν οι «πρεσβευτές» του wheeling2help σε κάθε πόλη, κάτι που έζησε έντονα και στην Καλαμάτα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ιδιαίτερα τα νέα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες.  Χ.Ε.

***   Η Πελοπόννησος δεύτερη σε μείωση πληθυσμού μετά την Αττική 
Καμπανάκι για την κατάσταση του πληθυσμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για τη φυσική κίνηση των πολιτών.
Ειδικότερα, το 2015 οι γεννήσεις στην Περιφέρεια έφτασαν στις 4.320  και οι θάνατοι στους 7.548. Υπάρχει, δηλαδή, μια μείωση του πληθυσμού κατά 3.228 άτομα, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά την Περιφέρεια Αττικής. Τέλος, τα σύμφωνα συμβίωσης έχουν φτάσει στα 135.
Γενικότερα, το συμπέρασμα της Υπηρεσίας είναι ότι μειώθηκε περαιτέρω κατά 29.365 άτομα ο πληθυσμός της χώρας το 2015 λόγω της υπογεννητικότητας και της αύξησης των θανάτων, και χωρίς το συνυπολογισμό της μετανάστευσης των Ελλήνων λόγω της κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη φυσική κίνηση πληθυσμού, πέρυσι οι γεννήσεις ανήλθαν σε 91.847 (47.294 αγόρια και 44.553 κορίτσια) και μειώθηκαν 0,3% σε σχέση με το 2014.
Σχετικά με την ιθαγένεια της μητέρας, καταγράφηκαν 79.904 γεννήσεις από Ελληνίδες (ποσοστό 87% από 86,8% το 2014) και 11.943 από αλλοδαπές (13% από 13,2% το 2014). Η μέση ηλικία της μητέρας ήταν 31,3 έτη από 31 έτη το 2014. Οι γεννήσεις εκτός γάμου ανήλθαν σε 7.393 (το 8% του συνόλου των γεννήσεων) έναντι 7.165 το 2014.
Οι θάνατοι ανήλθαν σε 121.212 (61.798 άνδρες και 59.414 γυναίκες) και αυξήθηκαν 6,6% έναντι του 2014. Η μέση ηλικία κατά το θάνατο ήταν 76,1 έτη για τους άνδρες (από 75,5 έτη το 2014) και 81,6 έτη για τις γυναίκες (από 81,2 έτη το 2014). Ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) αυξήθηκε στο 3,96 το 2015 από 3,75 το 2014.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γάμοι ανήλθαν σε 53.672, παρουσιάζοντας αύξηση 1,1% σε σχέση με το 2014 (οι πολιτικοί γάμοι ήταν 27.253 και οι θρησκευτικοί ήταν 26.419). Η μέση ηλικία των γυναικών κατά τον πρώτο γάμο ήταν 30,4 έτη (από 30,2 έτη το 2014) και των ανδρών 33,1 έτη (από 32,9 έτη το 2014). Αύξηση, τέλος, κατά 66% σημείωσαν τα σύμφωνα συμβίωσης. Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

 *** Οι Γαργαλιάνοι τιμούν τον Πολιούχο τους Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη
Τον πολιούχο τους Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη τιμούν με ευλάβεια και λαμπρότητα σήμερα και αύριο οι Γαργαλιάνοι! Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, σήμερα, παραμονή της εορτής, στις 6:30 το απόγευμα, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Αύριο το πρωί, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου της πόλης και της περιφερείας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα γίνει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, συνοδεία της Φιλαρμονικής και μαθητών, στους κεντρικούς δρόμους.
Μετά το πέρας της λιτανείας θα προσφερθούν από το δήμο Τριφυλίας, γλυκά και αναψυκτικά στη Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων.
Παράλληλα με τις θρησκευτικές τελετές, τη Δευτέρα ξεκινά και το πανηγύρι των Γαργαλιάνων που θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες της ερχόμενης εβδομάδας.
Στο πανηγύρι θα υπάρχει ποικιλία εμπορευμάτων καθώς και γλυκά και παγωτά, αλλά και σουβλάκια και γουρουνοπούλα με κρύα μπύρα και αναψυκτικά!
Πλήθος κόσμους αναμένεται να λάβει μέρος στις θρησκευτικές τελετές, αλλά και να επισκεφθεί το πανηγύρι, όπως βεβαίως αναμένονται και πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

*** Αθλητική ενημέρωση :
~ Κυριακή 02.10.2016 :
 ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΟΚ            , (0-0) .-
Τα γκολ :
Διαιτητής της αναμέτρησης είναι ο Άγγελος Ευαγγέλου, α' βοηθός ο Αϊχάν Χούσκογλου, β' ο Γεώργιος Σταυρουλάκης και 4ος ο Ανανίας Φωτιάδης
Κάρτες :
Αλλαγές :
Βέροια: Λόπες - Μαλόν, Καλί, Μαραγκός, Ναβαλόφσκι - Μπαλάφας, Άρτσε - Βασιλαντωνόπουλος, Μεληκιώτης, Βίτι – Καπετάνος ,
~ Στον πάγκο: Καντιμοίρης, Σισοκό, Σαρπόνγκ, Ασίγκμπα, Σισίνιο, Χαροντάκης, Παπαστεριανός ,
ΠΑΟΚ: Γλύκος, Βαρέλα, Μαλεζάς, Λέοβατς, Κρέσπο - Τσίμιροτ, Χάρισης, Ροντρίγκες, Μυστακίδης - Περέιρα, Αθανασιάδης.
~ Στον πάγκο: Μπρκιτς, Κάμπος, Κουλούρης, Μπίσεσβαρ, Σάκχοφ, Τζαβέλλας, Κίτσιου .-

  
 








 
 
 
 ~ **Red Bull Arts10   01-10- 2016:
https://youtu.be/Sja231eADgQ .-
~ **Red Bull Arts15  01/10- 2016 :
 https://youtu.be/_7FxkLLYVTw .-
~**Red Bull Arts 9 01/10- 2016:
https://youtu.be/RGjowtqp7dQ .-
~*   Red Bull Arts 01/10/2016 :
https://youtu.be/P2QD8rkoPfs .-

*** ΣΑΒΒΑΤΟ 01 Οκτωβρίου
«Απέδρασε» με το «διπλό» από την Κέρκυρα ο ΠΑΣ

~  Κέρκυρα - ΠΑΣ Γιάννινα 0-1  .- ^
(80΄ Βιντάλ)
Η ΑΕΛ έφυγε με τον βαθμό της ισοπαλίας από τη Λιβαδειά
~ Λεβαδειακός - ΑΕΛ 1-1  .- ^
(55΄ Σίλβα - 66΄ Ντοντό)
Να σημειωθεί ότι ο διαιτητής έδειξε κίτρινη κάρτα στο 24' στον Αναστασόπουλο και τον 91' στον Λαμπρόπουλο της ΑΕΛ και το 90΄στον 90' στον Μουλόπουλο του Λεβαδιακού
Λεβαδειακός (Ράτκο Ντόστανιτς): Μοσχονάς, Μουλόπουλος, Ουόν, Μεντί, Μιλιάζες, Μαχαίρας, Κουλιμπαλί (71΄Μπελγκαζουανί), Σίλβα, Ζεζίνιο, Γιακουμάκης (80΄ Καράμπουε), Μάντζιος.
Λάρισα (Άγγελος Αναστασιάδης): Καβουσάκης, Ρέντζας, Φάρκας, Γιοβάνοβιτς, Κόντορ, Φατιόν (80΄Λαμπρόπουλος), Γκόλιας, Ναζλίδης (88’ Ντέλετιτς) , Αναστασόπουλος, (61΄Βαρέλα) Αβραάμ, Ντοντό.
   Ο Πανιώνιος έκανε τον Ήρα... Ιράν με διπλό στο Καυτανζόγλειο
~ Ηρακλής - Πανιώνιος 1-2  .- ^
(85΄ Λεοζίνιο - 34΄ Μασούντ, 78΄ Ανσαριφάρντ)
Διαιτητής: Ιωάννης Νεοφυτιάδης (Κορίνθου)
Κίτρινες: Ρούσσος, Σαραμαντάς, Περόνε, Λουκίνας, Πασάς - Γιαννιώτης, Γκιοατά, Μασούντ, Ανσαριφάρντ, Ρισβάνης, Οικονόμου, Μπεν
Κόκκινες: +90΄ Λουκίνας - +90΄ Μπεν
ΗΡΑΚΛΗΣ (Ν.Παπαδόπουλος): Χουάντερσον, Κυριακίδης, Κούρος, Σαραμαντάς, Αγγελόπουλος (46΄ Καραγκούνης), Μοντέιρο (46΄ Λάμπρου), Ρούσσος, Ιντζόγλου (75΄ Λουκίνας), Λεοζίνιο, Πασάς, Περόνε.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Βλ.Μιλόγεβιτς): Γιαννιώτης, Οικονόμου, Ρισβάνης, Κόρμπος, Γκιοατά, Σιώπης, Αντωνιάδης, Μασούντ, Μασούρας (70΄ Μπεν), Φούντας (88΄ Ολαϊτάν), Ανσαριφάρντ (82΄ Ενγκόγκ).
Τα  Βίντεο από αγώνες Σαββάτου 01/10/2016 6ης αγωνιστικής :
~** ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1-2    αγων  01/10/2016:
https://youtu.be/PXVE4Q1F24Y .-
~**ΚΕΡΚΥΡΑ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ  0-1  6η αγων   01/10/2016 :
https://youtu.be/WDHeOFTKjRc .-
~**ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΣΑ 1-1  6η αγων  01/10/2016:
 https://youtu.be/zi2fzePvXgQ .-

***  Συνοπτικά το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος έχει ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 01/10/2016 :
 Κέρκυρα - ΠΑΣ Γιάννινα 0-1
(80΄ Βιντάλ)
Λεβαδειακός - ΑΕΛ 1-1
(55΄ Σίλβα - 66΄ Ντοντό)
Ηρακλής - Πανιώνιος 1-2
(85΄ Λεοζίνιο - 34΄ Μασούντ, 78΄ Ανσαριφάρντ)

ΚΥΡΙΑΚΗ  02/10/2016 :
 Δεύτερη σερί γκέλα του ΠΑΟΚ, 0-0 με τη Βέροια
~ Βέροια-ΠΑΟΚ 0-0
Διαιτητής: Ευαγγέλου (Αθηνών
Βοηθοί: Χουσκόγλου (Θράκης), Σταυρουλάκης (Ρεθύμνου)
Τέταρτος: Φωτιάδης (Σερρών)
Κίτρινες κάρτες: Άρτσε/Αθανασιάδης, Τσίμιροτ
Κόκκινες κάρτες: -
Βέροια (Θωμάς Γράφας): Λόπεθ, Μαλόν, Μαραγκός, Καλί, Ναβαλόφσκι, Βασιλαντωνόπουλος, Μπαλάφας, Άρτσε (83' Παπαστεργιανός), Μεληκιώτης (59΄ Χαροντάκης), Καπετάνος, Βίτι (55΄ Σισίνιο).
ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Βαρέλα, Λέοβατς, Μαλεζάς, Τσίμιροτ, Κρέσπο, Ροντρίγκες (46΄ Κάμπος), Χάρισης, Μυστακίδης (74΄ Κουλούρης), Αθανασιάδης, Περέιρα (62΄ Μπίσεσβαρ).
Βίντεο από αγώνα
~** ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΟΚ  0-0    αγων   02/10/2016 :
https://youtu.be/xB_AxS2wl4k .-


Καθάρισε τον Αστέρα με Μπεργκ και Λεντέσμα ο ΠΑΟ
~ Παναθηναϊκός-Αστέρας Τρ. 3-1
(1΄ Μπεργκ, 39΄πεν, 88΄πέν. Λεντέσμα - 67΄πεν. Ιωαννίδης)
Πλατανιάς-Παναιτωλικός 0-0
Διαιτητής: Καλογερόπουλος (Αθήνας)Κίτρινες: Χουλτ, Κουτρουμπής, Ιβανόφ - Χαμντανί, ΚουρμπέληςΚόκκινες: Φαρίνια (56΄)ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Α. Στραματσόνι): Στιλ, Κουτρουμπής, Ιβανόφ (70΄ Μολέδο), Χουλτ, Κουλιμπαλί (11΄ Ρέις), Ζέκα, Λεντέσμα, Λουντ, Βιγιαφάνιες, Ιμπάρμπο (77΄ Εμποκού), Μπεργκ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Δ.Ελευθερόπουλος): Κοσίτσκι, Μάσα (46΄ Τσιλιανίδης), Κουρμπέλης, Ιωαννίδης (75΄ Γκοντο), Τσουκαλάς, Φαρίνια, Γιαννούλης, Καλτσάς (61΄ Στανισάβλιεβιτς), Μπέρτος, Χαμντανί, Ιγκόρ
Video  με τα γκολ από τον αγώνα :
~** ΠΑΟ-ΑΣΤΕΡΑΣ 3-1 6η αγων  δηλώσεις γκολ 02/10/2016:
https://youtu.be/K7r7B_F9oQ0 .-
~**ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ- ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ  Α΄ ημίχρο 2-0 1ο γκόλ 6η αγων  02/10/2016: https://youtu.be/7wuoMSSqTwU .-


Ο Ολυμπιακός «έπνιξε» την ΑΕΚ και έφτασε άνετα στο 3-0
~ Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0
(7΄ Ιντέγε, 65΄ Μάρτινς, 79΄ Φορτούνης)
Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Κίτρινες: Μποτία - Μάνταλος, Μπακασέτας
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πάουλο Μπέντο): Καπίνο, Φιγκέιρας, Ντα Κόστα, Μποτία (46΄ λ.τρ. Βιάνα), Ντε λα Μπέγια, Μιλιβόγεβιτς, Μαρτίνς (69΄ Καμπιάσο), Σεμπά, Ελιουνούσι, Φορτούνης (81΄ Ντομίνγκες), Ιντέγε.
ΑΕΚ (Τιμούρ Κετσπάγια): Ανέστης, Γκάλο, Λέσκοτ, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Γιόχανσον, Λαμπρόπουλος, Χριστοδουλόπουλος (72΄ Πλατέλλας), Μάνταλος, Ροντρίγκες (59΄ Πέκχαρτ), Μπακασέτας.
~ Video :
~**ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ  Α΄ημίχρονο 1-0 γκόλ 02/10/2016:
~**ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ 3-0  δηλώσεις φάσεις γκολ 6η αγων  02/10/2016: https://youtu.be/TI95Gj7HRdU  .-

Μοιρασιά για Πλατανιά και Παναιτωλικό στα Χανιά
~ Πλατανιάς- Παναιτωλικός 0-0  .-^
Πλατανιάς (Παράσχος): Σωτηρίου, Σκαρντοβέλι, Καρυπίδης, Μπανανά, Αποστολόπουλος (65' Στάθης), Στανισάβλιεβιτς (82' Γουνδουλάκης), Γκνιάτιτς, Μενδρινός, Μανούσος, Μουνάφο (65' Ντίνας), Γιακουμάκης.
Παναιτωλικός (Μαντζουράκης): Κυριακίδης, Μάρκος Πάουλο, Κούσας, Μιγκέλ Ροντρίγκες, Τσοκάνης, Μάκος (75' Καμαβουάκα), Κλέσιο, Φερέιρα (58' Λεντέσμα), Τομανέ, Ουάρντα (87' Λουίς Ρόσα), Μαρκόφσκι.
Video :
~** Πλατανιάς-Παναιτωλικός 0-0 6η αγων  02/10/2016:
https://youtu.be/dA0C6kQvXtk .-
 
ΔΕΥΤΕΡΑ  03/10/2016 :
19:30 (Ξάνθη) Ξάνθη - Ατρόμητος

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)

1. Παναθηναϊκός 10
2. Ολυμπιακός 9
. Πανιώνιος 9
4. Πλατανιάς 8
5. ΑΕΚ 7
. ΠΑΣ Γιάννινα 7
7. ΑΕΛ 5
. ΠΑΟΚ 5
. Παναιτωλικός 5
10. Λεβαδειακός 4
. Βέροια 4
12. Κέρκυρα 3
. Ατρόμητος 3 -3αγ.
14. Ηρακλής 2
15. Ξάνθη 1 -3αγ.
16. Αστέρας Τρίπολης 0
 * Ο ΠΑΟΚ μεταφέρει τιμωρία -3 βαθμών από την περασμένη περίοδο.

***  Αγώνες ποδοσφαίρου ΕΠΣ Μεσσηνίας Σ/Κ  :

 Το πρόγραμμα και οι διαιτητές
Σάββατο 01/10/2016
Ανδρούσα - Αβία   2-2 .- ^
Γήπεδο Ανδρούσας, 4.30 μ.μ.
Πλακογιάννης, Σερεμέτης, Ρέκκας
Ολυμπιακός Καλαμάτας - Αναγέννηση Παραλίας  0-1 .- ^
Γήπεδο "Γ. Λουκαρέας", 4.30 μ.μ.
Καρβούνης, Σκόρδος, Βρυώνης
Κυριακή  02/10/2016
Κυπαρισσία - Καλαμάτα   1-1 .- ^
Γήπεδο Κυπαρισσίας, 4.30 μ.μ.
Μπλάνας, Ρέκκας, Γιαννέτσος
Τέλλος Άγρας - Απόλλωνας Καλαμάτας 2-2 .- ^
Γήπεδο Γαργαλιάνων, 4.30 μ.μ.
Γιαννόπουλος, Σ. Τσαούση, Παναγιωτόπουλος
Πανθουριακός - Διαβολίτσι  0-1 .- ^
Γήπεδο Ασπροχώματος, 4.30 μ.μ.
Ψηλοπαναγιώτης, Τσοπανάκης, Τσακόπουλος
Εθνικός Μελιγαλά - Α.Ο.  Φαραί  2-1 .- ^
Γήπεδο Μελιγαλά, 4.30 μ.μ.
Πλακογιάννης, Ταβουλαρέας, Σταύρου
Εράνη - Πάμισος  3-4 .- ^
Γήπεδο Φιλιατρών, 4.30 μ.μ.
Ζαρακοβίτης, Τσουκάλη, Παλλαδινός
Αστέρας Αρφαρών - Μιλτιάδης   0-1 .- ^
Γήπεδο Αρφαρών, 4.30 μ.μ.

***  Πρεμιέρα στην Α1 τοπική   Σ/Κ :
 
Σάββατο  01/10/2016
Σπερχογεία - Ηρακλής Καλαμάτας  1-0 .- ^
Γήπεδο "Πέτρος Γεωργανάς", 4.30 μ.μ.
Λάμιας, Τσίρμπας, Τσοπανάκης
Ασπρόχωμα  - Απόλλωνας Πεταλιδίου  5-1 .- ^
Γήπεδο Ασπροχώματος, 4.30 μ.μ.
Γιαννόπουλος, Μπασιλάρης, Βοσνάκης
Μεσσηνιακός - Ολυμπιακός Ανάληψης   3-1 .- ^
Γήπεδο Μεσσηνιακού, 4.30 μ.μ.
Ψηλοπαναγιώτης, Γεωργαντάς, Τσακόπουλος
Αίαντας - Χανδριναϊκός   3-2 .- ^
Γήπεδο "Π. Μπαχράμης", 4.30 μ.μ.
Κουτσαναστάσης, Γ. Μιχαλόπουλος, Ρηγόπουλου
Κυριακή  02/10/2016
Δώριο - Νέος Αρις  2-1 .- ^
Γήπεδο Δωρίου, 4.30 μ.μ.
Τουρλομούσης, Καύκας, Γ. Μιχαλόπουλος
Ομόνοια - Αστέρας Μικρομάνης  3-1 .- ^
Γήπεδο "Γ. Λουκαρέας", 4.30 μ.μ.
Σκόρδος, Βρυώνης, Νιάρχος
Ακρίτας Κορώνης - Παπαφλέσσας Χώρας  2-0 .- ^
Γήπεδο Κορώνης, 4.30 μ.μ.

Κακή εμφάνιση και ήττα 3-0 σετ για την Εθνική στην Ισπανία
***  Ισπανία-Ελλάδα 3-0 σέτ .-^
Τα σετ: 25-16, 25-21, 25-17
Ισπανία (Mουνιόθ): Βιγιένα 19 (16/20επ., 2άσοι, 1 μπλοκ), Νοντά 11 (9/14 επ., 2 μπλολ, 74%υπ. - 58% άριστες), Ρουίθ Μπ. 9 (9/10 επ.), Ρουίθ Φ. 6 (5/8 επ., 1 άσο, 79%υπ. - 57% άριστες), Φερνάντεζ Β. 7 (3/4 επ., 4 μπλοκ), Ντε Άμο 2 (1/2 επ., 1 άσο), Φερνάντεζ Ρ. –λ (64% υπ. - 45% άριστες) / Ρενέ, Ροκαμόρα 1 (1/1 επ.).
Ελλάδα (Δρίκος): Τζούριτς 11 (11/26 επ.), Στιβαχτής, Πετρέας 5 (2/3 επ., 3 μπλοκ), Ανδρεάδης 5 (3/3 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Κουμεντάκης 5 (5/11 επ., 76% υπ. – 59% άριστες), Φράγκος 0 (0/5 επ., 75% υπ. - 50% άριστες), Στεφάνου –λ (67% υπ. – 33% άριστες) / Σουλτανόπουλος, Τερζής 1 (1/2 επ.), Πρωτοψάλτης 9 (9/11 επ., 55% υπ. – 45% άριστες),.

***  ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ  ΑΓΩΝΕΣ  στο ελληνικό ποδόσφαιρο Σούπερ Λίγκα :
Αγώνας
ΑΓ
03/10/16 19:30
6
15/10/16 16:00
7
15/10/16 18:15
7
15/10/16 20:30
7
16/10/16 16:00
7
16/10/16 18:15
7
16/10/16 18:15
7
16/10/16 20:30
7
17/10/16 19:30
7
22/10/16 16:00
8

 ***  Δύσκολη έξοδος στον Ταύρο για τον Τσικλητήρα Πύλου
Τον Φωστήρα αντιμετωπίζει σήμερα και ώρα 4.00 μ.μ. στο Δημοτικό Γήπεδο Ταύρου «Σπ. Γιαλαμπίδης» ο νταμπλούχος Μεσσηνίας Τσικλητήρας Πύλου, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής. Μια δύσκολη έξοδος για την ομάδα της Πύλου, καθώς ο Φωστήρας παρουσιάζεται ισχυρός, έχει πρωταγωνιστικούς  στόχους και διαθέτει δυνατή έδρα.
Όπως και να ’χει, θα προσπαθήσει να κάνει αξιόλογη εμφάνιση και ό,τι βγει.
Ο προπονητής του Τσικλητήρα Πύλου, Νίκος Κακαλέτρης, ο συνεργάτης του Κώστας  Παλαμάρας, δεν μπορούν ξανά να υπολογίζουν στα πλάνα τους στην παρουσία του νεοαποκτηθέντος χαφ Άκη Κωστή (έχει υπόλοιπο τιμωρίας από την περυσινή σεζόν).
Ν’ αναφέρουμε ότι με μεγάλο επιθετικό  «ατού» του Φωστήρα είναι ο Μεσήνιος Μάριος Μπιτσάνης. Επίσης στο σημερινό ματς θα τεθούν  αντιμέτωποι ο Ζαγοριανός  (φορ του Φωστήρα), με τον Γραμματικόπουλο (σέντερ – φορ του Τσικλητήρα Πύλου), που προηγούνται στον πίνακα των σκόρερ του 3ου ομίλου με 3 γκολ.
Ο Τσικλητήρας Πύλου αναμένεται να έχει τη στήριξη πολυάριθμων φιλάθλων (υπάρχουν  αρκετοί που θα εκστρατεύσουν στην πρωτεύουσα, ενώ είναι έντονο το Μεσσηνιακό στοιχείο στον Ταύρο και σε γειτονικές περιοχές).
Διαιτητής είναι ο Χρήστος Βλαντής από την ΕΠΣ Πειραιά, βοηθοί οι Παναγιώτης Γκολές,  Χρήστος Κορώνας  από την ίδια Ένωση, ενώ παρατηρητής διαιτησίας ο Χαράλαμπος Λάμπρου από την ΕΠΣ Δωδεκανήσου.
~** Τα υπόλοιπα ματς της 4ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής είναι τα εξής:
3ος όμιλος
Φωστήρας – Τσικλητήρας Πύλου 0-0
Δόξα Μεγαλόπολης – ΠΑΟ Βάρδας 1-3
Θήβα – Χαλκίδα 1-0
Ζευγολατιό – Παναχαϊκή 0-2
Αχαϊκή – Λουτράκι 1-0
Αστέρας Αμαλιάδας – Παναργειακός 0-1
Αιολικός – Παναρκαδικός 2-2
Ρεπό: Ερμιονίδα

~** Στους άλλους ομίλους της Γ΄ Εθνικής στο ποδόσφαιρο :
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
1ος όμιλος
ΑΕ Ποντίων Βατολάκκου – ΑΟ Καρδίας 0-0
Μακεδονικός Φούφα – Καβάλα 2-1
Αλμωπός Αριδαίας – Νάουσα 0-0
Ορφέας Ξάνθης – Δόξα Δράμας 0-3
Λαγκαδάς – Απόλλων Παραλιμνίου 2-1
Απόλλων Καλαμαριάς – Καμπανιακός 1-0
Δόξα Προσκυνητών – Εορδαϊκός 1-0
Ρεπό: Νέστος Χρυσούπολης
 2ος όμιλος
Αχιλλέας Νεοκαισάρειας – Απόλλων Λάρισας 0-3
Αμβρακία Κωστακιών – Πιερικός 0-0
Εθνικός Φιλιππιάδας – Ρήγας Φεραίος 1-1
Πύδνα Κίτρους – Ολυμπιακός Βόλου 0-1
Νίκη Βόλου – Θεσπρωτός 1-0
Τηλυκράτης – Μαύροι Αετοί Ελευθεροχωρίου 3-0
Διαγόρας Σεβαστής – Αστέρας Πετριτή 1-0
ΑΕ Ιστιαίας – ΑΕ Καραϊσκάκης 0-1
  4ος όμιλος
ΑΕΕΚ ΙΝΚΑ – Ερμής Ζωνιανών 0-1
Προοδευτική – Ρόδος (3/10, 16:00)
Ηλυσιακός – Εθνικός 1-2
Θύελλα Ραφήνας – Ατσαλένιος 1-2
Εργοτέλης – Τριγλία Ραφήνας 2-0
Ιάλυσος – Πανθηραϊκός 2-1
Κηφισιά – Ιωνικός 1-2
Ρεπό: Άγιος Ιερόθεος
 
***  Στις 22 Νοεμβρίου η κλήρωση για το Eurobasket 2017
Εικόνα ΑθλητισμόςΣτις 22 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για το Eurobasket ανδρών του 2017, που θα διεξαχθεί σε τέσσερις χώρες, τις Ρουμανία, Ισραήλ, Φινλανδία και Τουρκία. Επιπλέον, η κλήρωση για το Eurobasket γυναικών του 2017 θα διεξαχθεί στις 9 Δεκεμβρίου στην Πράγα, ενώ στην ίδια πόλη την επόμενη μέρα (10/12) θα γίνουν οι κληρώσεις των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Νέων.

***  Στις 14/9 ορίστηκαν τα παιχνίδια της α΄ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας
Εικόνα ΑθλητισμόςΗ ΕΠΟ όρισε, για τρίτη φορά, τους δύο αγώνες της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, οι οποίοι είχαν αναβληθεί. Ο… σκόπελος της τεχνολογικής υποδομής (κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης), δηλαδή της έλλειψης καμερών ασφαλείας, ξεπεράστηκε με αλλαγή της έδρας. Έτσι, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου το παιχνίδι του ΟΦΗ με τον Αχαρναϊκό θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Ηρακλείου, ενώ εκείνο του Παναιγιάλειου με τη Σπάρτη θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο.

~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 24  και 25 Σεπτεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/24-25-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-27-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου  2016  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-28-2016.html  .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-29-2016.html .-
~ Η  Εφημερίδα μας Ενημέρωση Arfara News, Πέμπτη  29 Σεπτεμβρίου  2016 ,  Νέα ,Υγεία , Αθλητισμός , Ασήμαντα και Σημαντικά για όλους μας:  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-29-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-30-2016.html .- 
~Η  Εφημερίδα μας Ενημέρωση Arfara News,  Παρασκευή 30  Σεπτεμβρίου  2016 ,  Νέα ,Υγεία , Αθλητισμός , Ασήμαντα και Σημαντικά για όλους μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-30-2016.html .-

~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Θέρος Τρύγος Πόλεμος Σάββατο  01 Οκτωβρίου  2016
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html  ,- 
~   Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-02-2016.html .-
~
 
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5020  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3129 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3117  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.266   βίντεο   .-  

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
~

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου