Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

 Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης  , :
Τετάρτη  1 Φεβρουαρίου  2012  .

Όλα μας τα λέει ...
Το  ποντικάκι μας στην ενημέρωση !
 *** Δοκιμάζεται η συνοχή της κυβέρνησης
* Δεν φθάνουν οι δύσκολες αποφάσεις επί των οικονομικών μέτρων, πονοκέφαλο στο Μαξίμου προκαλούν οι συνεχείς δοκιμασίες της συνοχής της κυβέρνησης στη Βουλή. Την Τρίτη, βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αποχώρησαν από τη Βουλή.

***  Σταδιακή επιδείνωση του καιρού
* Επιμένει το κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας, με έντονες χιονοπτώσεις και παγετό στις ηπειρωτικές περιοχές. Ο καιρός θα επιδεινωθεί προς το απόγευμα με τις χιονοπτώσεις να γίνονται πιο έντονες ακόμα και σε νότιες περιοχές της χώρας.-

*** DJ: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον ρόλο της ΕΚΤ στο haircut

*** * Η συζήτηση για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζεται μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο πηγές.
* Ο ρόλος της ΕΚΤ εξετάζεται αυτή την εβδομάδα, αναφέρουν πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων. Στόχος είναι να βρεθεί ένας τρόπος να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση της χώρας που φτάνει περίπου τα 15 δισ. ευρώ ακόμα και μετά το PSI.
* Μέχρι τώρα η ΕΚΤ αρνείται να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθώς ανησυχεί ότι έτσι θα κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτεί τα ελλείμματα κρατών κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό της.
* Όπως αναφέρει το πρακτορείο οι ιδιώτες πιστωτές θα αντιμετωπίσουν haircut 50% στην ονομαστική αξία των ομολόγων, ωστόσο οι πραγματικές ζημιές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 70% σε βάθος χρόνου, ανάλογα με το κουπόνι που θα αποφασιστεί στα νέα ομόλογα.
* Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
* "Ο στόχος του 120% παραμένει, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί ένα έλλειμμα έως 15 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί", δηλώνει στο Dow Jones Newswires αξιωματούχος.
* Οι ιδιώτες πιστωτές δεν αναμένεται να δεχτούν μεγαλύτερο haircut σε εθελοντική βάση. Σε αυτό το πλαίσιο ένας δεύτερος αξιωματούχος σημειώνει ότι "όλα τα εμπλεκόμενα μέρη" θεωρούν πλέον ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κλείσει αυτό το κενό.
* Το Ευρωσύστημα – η  ΕΚΤ και οι 17 κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης – έχει στην κατοχή του περίπου 40 δισ. ευρώ σε ελληνικό χρέος. Μέχρι σήμερα έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση λόγω του φόβου να μην διαμορφωθεί ένα προηγούμενο για τη διαγραφή χρέους που θα μπορούσαν άλλες χώρες να εκμεταλλευτούν.
* Ωστόσο μια χρεοκοπία θα δημιουργούσε ένα πολύ μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην ΕΚΤ καθώς έχει επίσης στην κατοχή της 73 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα κυρίως ως εγγυήσεις έναντι δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
* Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές η ΕΚΤ αν δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί ζημιές, τουλάχιστον να παραιτηθεί από τα κέρδη στα ομόλογα που αγόρασε στην αγορά.
~* Στέλεχος ΥΠΟΙΚ: Θέμα ωρών μια πρώτη συμφωνία για το PSI * Θέμα ωρών εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ πως είναι πλέον η επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας για το PSI. Οι τελικές ανακοινώσεις για την ανταλλαγή ομολόγων αλλά και για το νέο πρόγραμμα προγραμματίζεται να γίνουν ως την Κυριακή με το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα που θα ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα.
* Ως πλέον κρίσιμο σημείο τις μέρες που θα ακολουθήσουν εκτιμάται η λήψη πολιτικής απόφασης και γραπτής δέσμευσης για τα μέτρα των νέων μνημονίων καθώς ακόμη υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των κομμάτων αλλά και μεταξύ Ελλάδας και τρόικας.
* Πολύωρη σύσκεψη για το ίδιο θέμα είχε έως πριν λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τα στελέχη του επιτελείου του.
* Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία με την Τρόικα για νέα δανειακή σύμβαση.
* Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των κομμάτων για τη νέα δανειακή συμφωνία, τις επόμενες ημέρες.
* Το πρακτορείο, επικαλούμενο κυβερνητικό εκπρόσωπο, τονίζει ότι οι αρχηγοί των κομμάτων πρέπει να δώσουν το «ΟΚ» για τους όρους της δανειακής σύμβασης προτού αυτή οριστικοποιηθεί.

***  Δύσκολη η στέγαση για τους Έλληνες
~ Με την οικονομική κρίση τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στον τομέα της στέγασης.

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  άλλα :  
 ImageΘρήνος για το χαμό του 18 χρονου μαθητή στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας :  
* Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ιωάννη Δούζη, η αιτία θανάτου του 18χρονου μαθητή της Γ΄ Λυκείου Αναστάσιου Μανιμάνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή ξαφνικά χθες το πρωί. Το περιστατικό με τον άτυχο νεαρό συνέβη μέσα στη σχολική τάξη, στο 6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας όπου φοιτούσε, βυθίζοντας στη θλίψη τα αγαπημένα του πρόσωπα, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που είχε γίνει.
Όπως σημείωσε στο «Θάρρος» ο διευθυντής του σχολείου Ηλίας Καραγιώργης, γύρω στις 11.00, μεταξύ της τρίτης και τέταρτη ώρας, και αφού είχε χτυπήσει το κουδούνι του διαλείμματος, το παιδί, ενώ βρισκόταν ακόμη στο κάθισμά του, έγειρε στον διπλανό του.  
Ο συμμαθητής του, που νόμισε ότι έκανε πλάκα, τον σκούντησε κάπως για να σηκωθεί, αλλά όταν είδε ότι δεν αντιδρούσε, κατάλαβε ότι τα πράγματα ήταν σοβαρά και πως το παιδί είχε χάσει τις αισθήσεις του. Αμέσως κλήθηκαν καθηγητές, αλλά και ο γυμναστής, ο οποίος του έκανε μαλάξεις. Εν τω μεταξύ, είχε ειδοποιηθεί το ασθενοφόρο.    
«Ήταν διάλειμμα, είχε χτυπήσει το κουδούνι, αλλά τα παιδιά είχαν μείνει μέσα λόγω του κρύου. Ο καθηγητής δεν είχε προλάβει να πάει 20-30 βήματα και έγινε αυτό που έγινε» συμπλήρωσε ο κ. Καραγεώργης.
«Ειδοποιήθηκε η οικογένεια του παιδιού και το ΕΚΑΒ, που ήρθε και το πήρε. Όλα έγιναν πολύ σύντομα, αλλά όταν έφτασε το παιδί στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του» ανέφερε στο «Θ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Κώστας Βασιλόπουλος.
Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Ιωάννης Δούζης, λίγο μετά τη νεκροψία - νεκροτομή που διενήργησε, μας είπε: «Η αιτία θανάτου είναι υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, κάτι το οποίο μας δίνει, δυστυχώς, αιφνίδιο θάνατο, χωρίς κάτι να μας προειδοποιήσει. Κάτι άλλο δε βρήκαμε, απολύτως τίποτα».
Ο κ. Δούζης πρόσθεσε ότι η διάγνωση είναι ξεκάθαρη, γι’ αυτό και δε χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις: «Ακόμη και το ιστορικό που πήρα από τους μάρτυρες, δηλαδή η σκηνή του θανάτου, μας οδηγεί ξεκάθαρα στην καρδιά. Το παιδί και η οικογένειά του δε γνώριζαν γι’ αυτό. Άλλωστε, για να γνωρίζεις κάτι τέτοιο, πρέπει να έχει συμβεί κάτι και να έχεις κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις, τις οποίες δεν κάνεις σε ένα νέο παιδί αν δεν υπάρχει λόγος. Δηλαδή, είναι κάτι που βρίσκεται τυχαία. Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να το έχει και να μην το ξέρει».
-

Συνέντευξη τύπου του Λ. Μπούκλη
Image«Όχι» στο λιγνιτωρυχείο από την «Οικολογική Συμπολιτεία»
* Την άποψή του για τη θέση της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά», σχετικά με την υπό συζήτηση επένδυση του λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Πυλίας, ξεκαθάρισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της παράταξης Λ. Μπούκλης.
Λίγο νωρίτερα ο ίδιος είχε συναντηθεί και συζητήσει το θέμα με το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Δ. Καφαντάρη, ενώ επισκέφθηκε και την περιοχή της Φαλάνθης και του Χωματερού.   
Μετά, λοιπόν, και την επί τόπου επίσκεψη, ο κ. Μπούκλης υποστήριξε ότι η παράταξή του είναι αντίθετη με την επένδυση, αφού τα προβλήματα που θα δημιουργήσει είναι πολύ περισσότερα από τυχόν ωφέλειες.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της «Οικολογικής Συμπολιτείας», η περιοχή έχει σαφή αγροτουριστικό προσανατολισμό και μια τέτοια επένδυση, όπως είναι αυτή της εξόρυξης λιγνίτη, θα ήταν καταστροφική για τους κατοίκους.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στην οποία παραβρέθηκε και η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων Δ. Λυμπεροπούλου, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία «σύγκρουση θέσεων» μεταξύ της αυτοδιοικητικής παράταξης και του κόμματός της, αφού και οι δύο καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα για την επένδυση.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Μπούκλη έχουν ως εξής: «Από την πλευρά μας έχουμε αντιμετωπίσει το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα. Δε θέλαμε ούτε να δημαγωγήσουμε ούτε να λαϊκίσουμε, αλλά θέλαμε και θέλουμε πραγματικά να αναδειχθεί το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις. Κι αυτές είναι αρκετές. Η πρώτη είναι πολιτική. Το θέμα του λιγνίτη μάς έχει ταλαιπωρήσει πολλά χρόνια και εμείς, ως Οικολόγοι Πράσινοι, είχαμε θέσει τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής. Άρα, στο πολιτικό αντικείμενο είμαστε κατ’ αρχήν αντίθετοι. Ένα δεύτερο θέμα είναι το περιβαλλοντικό-τεχνοκρατικό. Εκεί και πάλι, ως Οικολόγοι Πράσινοι, δημιουργήσαμε την απαίτηση για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που, δυστυχώς, στη χώρα μας δεν έχουν ανταποκριθεί πλήρως στο ρόλο που έπρεπε να παίξουν. Συνήθως είναι μελέτες αντιγραφή, χωρίς να θέτουν τα κυρίως περιβαλλοντικά προβλήματα. Κι ένα τρίτο θέμα είναι το κοινωνικό. Κάθε επένδυση έχει άμεση επίπτωση στην κοινωνία. Και είχα σήμερα τη χαρά να τηρήσω τη δέσμευσή μου και επισκέφθηκα την περιοχή της Νοτιοανατολικής Πυλίας, να μιλήσω με το δήμαρχο Δ. Καφαντάρη και ακολούθως να επισκεφθώ την περιοχή, όπου πραγματικά έκπληκτος είδα ότι γειτνιάζει με κατοικίες. Δεν είναι αυτό που είχαμε ακούσει, ότι θα είναι σε μια απομονωμένη περιοχή, δε θα υπάρχει αισθητική και περιβαλλοντική όχληση. Η αυτοψία που κάναμε, μας έδειξε εντελώς αντίθετα πράγματα.
Η περιοχή είναι εξόχως τουριστική με εγκαταστάσεις άνω των 1.000 κλινών. Είναι, επίσης, εξόχως αγροτική. Υπάρχουν επισιτιστικά επαγγέλματα, που βεβαίως και θα πληγούν από μια επένδυση που γειτνιάζει και με τις παραλίες, αλλά και με τα οδικά δίκτυα. Και δε σας κρύβω ότι ούτε και τα οδικά δίκτυα είναι επαρκή να υποστηρίξουν μια τέτοια επένδυση. Τούτων δοθέντων, η επένδυση του λιγνιτωρυχείου θα επιβάρυνε την περιοχή.
Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Πυλίας είναι πραγματικά πανέμορφη. Έχει απίστευτα στοιχεία, που πραγματικά μπορούν να δώσουν μια αναπτυξιακή εικόνα και δυνατότητα διαφορετική από αυτή που θα έδινε ένα ορυχείο. Είναι, λοιπόν, η ώρα να κάνουμε μια έκκληση προς τους επενδυτές. Τα χρήματα που θα επένδυαν σ’ ένα ορυχείο να τα επενδύσουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε άλλους τομείς της οικονομίας. Πραγματικά, αυτά τα εκατοντάδες ευρώ θα έδιναν μια ώθηση και θα είχαν και την αποδοχή όλων των φορέων. Η τοπική οικονομία χρειάζεται άλλου είδους επενδύσεις για να ανθίσει». Πηγή εφημερίδα "Θάρρος" 2012
***  Ο εορτασμό της Υπαπαντης στην Καλαμάτα και φέτος :

ImageΜε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα ο εορτασμός της στην Καλαμάτα
* Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα αναμένεται να εορταστεί αύριο στην Καλαμάτα η πολιούχος Παναγία Υπαπαντή. Σήμερα το απόγευμα στις 6.30 θα τελεστεί στο μητροπολιτικό ναό ο πανηγυρικός και πολυαρχιερατικός εσπερινός και αμέσως θα ακολουθήσει ιερά αγρυπνία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αύριο, κύρια ημέρα της γιορτής, θα τελεστεί πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, μετά το πέρας του οποίου θα γίνει λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας.
 
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γεώργιος Γεωργίου. Αναμένεται, επίσης, να παραστούν οι Μητροπολίτες Βέροιας Παντελεήμων, Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, Πατρών Χρυσόστομος, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, Ιλίου Αθηναγόρας, και οι επίσκοποι Μαρεώτιδος Γαβριήλ και Διαυλείας Γαβριήλ.
Στο μεταξύ, με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας, ανήμερα της Υπαπαντής, από τις 7.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι, απαγορεύεται η στάθμευση και η κίνηση παντός είδους οχημάτων και από τις δύο κατευθύνσεις στους δρόμους Υπαπαντής – Πλατεία 23ης Μαρτίου – Αριστομένους – Π. Καίσαρη – Φαρών – Φάριος. 
-

***
Ανέστιοι στο κρύο
Image~ Στο δρόμο κόντρα στον καιρό 
* Τρίτη πρωί, περίμενα να πατήσει το θερμόμετρο στους 5°C για να βγω στην πόλη. Για εμάς του Νότου, τέτοιες θερμοκρασίες ορίζουν το ψύχος, σε συνδυασμό με το κλίμα. Είχα δει νωρίτερα στις προγνώσεις της ΕΜΥ ότι το βράδυ θα πιάναμε τον 1 βαθμό. Οι δρόμοι –λογικό- ήταν σχεδόν άδειοι, νωρίς το πρωί. Ελάχιστοι Μεσσήνιοι, ντυμένοι τα ζεστά τους, είχαν βγει για δουλειές. Δεν είχα ξεμυτίσει καλά καλά, όταν, λίγα μέτρα από τη Νομαρχία, με πλησίασε μια πιτσιρίκα. Τι κάνεις, βρε, έξω με τόσο κρύο; τη ρώτησα αφελώς, πουλούσε εν είδει επαιτείας μανουσάκια. Φορούσε μόνο ένα φούτερ με κουκούλα. «Πουλάω μανουσάκια», είπε. «Θα πάρεις;».

* Πήρα. Και συνέχισα, για να βρω αυτούς που, παρά το κρύο, συνεχίζουν να δουλεύουν στο δρόμο. Ήλπιζα τουλάχιστον να πετύχω λαχειοπώλες. Αυτοί είναι διαχρονικά, ανεξαρτήτως κρίσης, εκεί. Στο δρόμο. Εκεί ήταν. Όμως, σε αντίθεση με το άμεσο παρελθόν, αυτή τη φορά δε θέλησαν να μιλήσουν, δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν. Κάτι παίζει με τον «κλάδο», κάτι τους κρατά να παραμένουν αφανείς. Άφαντοι. Ο κ. Νίκος δέχθηκε να φωτογραφηθεί, αλλά όχι και να μιλήσει. Ο κ. Αθανάσιος Βασιλάκης δέχθηκε και τα δύο. Δέκα χρόνια κάνει τη δουλειά.
Το κρύο δε σας πτοεί; του είπα. «Κρύο», είπε κι έβαλε τελεία. «Αλλά αυτό κάνω. Πουλάω λαχεία. Όλο και κάτι παίρνει ο κόσμος, τον πιάνει η απελπισία με την κρίση και το ρίχνει στην τύχη. Αλλά δεν παίρνει όπως παλιά».
Λίγο πιο κάτω, η κα Κυριακούλα πουλά χαρτομάντιλα. Της έδωσα 20 λεπτά (του ευρώ) ως αφορμή για να της πιάσω την κουβέντα.
Είναι από την Πάτρα, μου είπε. Είναι εδώ και ένα χρόνο στην Καλαμάτα. Στην εξαδέλφη της. Έχει τέσσερα παιδιά. Δουλειά δεν έχετε; τη ρώτησα. «Πηγαίνω στις σκάλες και καθαρίζω», απάντησε, «αλλά τώρα δεν έχει τίποτα. Αν είχα δουλειά, θα ήμουν εδώ;».
«Από τα χαράματα, όλη μέρα στο δρόμο είμαι με τα χαρτομάντιλα, μέχρι το βράδυ, για 5-6 ευρώ. Για να πάρω μακαρόνια και λίγο τυρί, ή ό,τι μπορώ, για τα παιδιά».
Απέναντι από το Δημαρχείο, ο Γιώργος από τη Ρουμανία παίζει ακορντεόν. 70 λεπτά του ευρώ, ή μόνο η ιδέα μου. Είναι εδώ και χρόνια στην Καλαμάτα. Έχει τρία παιδιά.
Με τόσο κρύο; του λέω. «Σήμερα το πρωί πήγαμε την κόρη μας στο νοσοκομείο, στα επείγοντα. Μας έγραψαν να πάρουμε αντιβίωση και μάσκα. Γι’ αυτό βγήκα με το ακορντεόν. Για να μαζέψω τα λεφτά. Εγώ δούλεψα στις ελιές, αλλά τώρα τελείωσε. Έχουμε τρία παιδιά και ενοίκιο, δε βγαίνει. Το κρύο; Κρύο. Αλλά η μικρή μας είναι άρρωστη, παίζω το ακορντεόν, τι άλλο να κάνω;».
Ο Σκάι από το Μπανγκλαντές καθαρίζει παράθυρα. Είναι γύρω στα είκοσι. Δεν του έδωσα ψιλά. Του ζήτησα να τον βγάλω φωτογραφία. «Πρόβλημα;» μου είπε και έβαλε τα χέρια του χιαστί, σαν να επίκεινται χειροπέδες.
Κανένα πρόβλημα.
Είναι εδώ και ένα χρόνο στην Καλαμάτα. Μπορεί να συνεννοηθεί στα ελληνικά. Βγαίνει με το ποδήλατό του και καθαρίζει βιτρίνες σε μαγαζιά.
Το μεροκάματο βγαίνει;
«Βγαίνει 10-15 ευρώ τη μέρα. Το πιο πολύ είναι 20 ευρώ».
Σπίτι έχεις;
«Σπίτι έχω. Όχι καλό. Έχουμε βρει ένα, στέγη, σπίτι».
Πρόβλημα; επαναλαμβάνει. Όχι πρόβλημα, τον διαβεβαιώ και τον φωτογραφίζω. Είναι από τους νέους που θα θέλαμε να συμπεριλαμβάναμε στα θετικά υποδείγματα.
Στην άκρη του πεζόδρομου της Αριστομένους μια γυναίκα έχει λουφάξει με το παιδί της στην αγκαλιά και ζητιανεύει. Της δίνω ένα ευρώ.
Πώς σε λένε;
Χριστίνα.
Πόσα παιδιά έχεις;
Τρία. Από 1,5 έως 4 ετών.
Από πού είσαι;
Από ‘δω. Δεν είχαμε ψωμί να φάμε και βγήκαμε. Θα μας φέρεις ψωμί;
Δεν έχω.
Γύρισα στο σπίτι. Όταν το θερμόμετρο είχε πιάσει τους 7. Πήρα «Τα Νέα». «Η ζωή υπό το μηδέν. Άστεγοι στο κρύο», διάβασα τον τίτλο. Μετά, θυμήθηκα το δικό μας πρωτοσέλιδο, για άνοιγμα του ΚΑΠΗ στους αστέγους, και, πιο παλιά, για την ανακοίνωση της Μητρόπολης περί συσσιτίων. Σύγχρονα, δεν είναι δυνατό να περιμένουμε να έρθουν οι πληγέντες σ’ εμάς, τόσο εύκολα. Τους έχουμε στο χου. Όλες αυτές οι κινήσεις είναι εκ του ασφαλούς. Και για το θεαθήναι. Ενώ δεν είμαστε, όπως θα θέλαμε, εν Αθήναις.
Γύρισα στο σπίτι. Και δε μου φάνηκε ότι οι άστεγοι είναι το πρόβλημά μας. Όσο οι ανέστιοι.-


***
Κ. Μαργέλης
Image«Δεν είναι Αυτόφωρο οι οφειλές προς το Δημόσιο»
* Στο Αυτόφωρο οδηγούνται σήμερα οι δύο επιχειρηματίες που έχουν συλληφθεί στη Μεσσηνία για χρέη προς το Δημόσιο. Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή σύλληψης από τον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Πεπόνη ενός υπέργηρου κατοίκου Μεσσηνίας για χρέη προς το Δημόσιο.
Χθες, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, εξέφρασε νομικές αντιρρήσεις για τη διαδικασία του Αυτοφώρου που εφαρμόζεται στην περίπτωση των επιχειρηματιών.

~ «Δεν είναι αυτόφωρο»
Αναφερόμενος ο κ. Μαργέλης στα Αυτόφωρα για οφειλές, είπε πως υπάρχει η άποψη για υπερβολική διεύρυνση της έννοιας του αξιόποινου και είναι ένα θέμα που θα κριθεί στα δικαστήρια: «Ο νομικός κόσμος αντιδρά. Δεν είναι αυτές παραβάσεις Αυτόφωρου. Άλλη είναι η έννοια του Αυτόφωρου που ξέρουμε όλοι και άλλο το διαρκές αδίκημα που έχει γίνει για φορολογικά ζητήματα. Υπάρχει η εύλογη απορία στους συμπολίτες μας για τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Εκεί τι γίνεται; Ισχύει το Αυτόφωρο για το ελληνικό Δημόσιο, όταν δεν επιστρέφει το ΦΠΑ στους συμπολίτες μας; Το Δημόσιο στην Ελλάδα, ως γνωστόν, πληρώνει όταν θέλει και πληρώνει μόνο κεφάλαιο. Ενώ, αντίθετα, ο ιδιώτης, όταν καλείται να πληρώσει, πληρώνει κεφάλαιο και προσαυξήσεις, που πολλές φορές είναι περισσότερες του κεφαλαίου. Συνεπώς, όταν το κράτος δεν πληρώνει νόμιμα και εκπρόθεσμα, πώς έχει την απαίτηση από τον πολίτη να πληρώνει. Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό. Βέβαια, αυτοί που έχουν καταχραστεί ΦΠΑ, θα πρέπει κάποια στιγμή να βρεθεί τρόπος να τον επιστρέψουν. Πάντως, η διαδικασία του Αυτόφωρου είναι μια διαδικασία που έχει πολλά νομικά σφάλματα και εκτιμώ ότι τα δικαστήρια κάποια στιγμή θα πουν ότι οι παραβάσεις αυτές δεν είναι αυτόφωρες».
* Συμψηφισμός οφειλώνΕπίσης, ο κ. Μαργέλης αναφέρθηκε στο συμψηφισμό οφειλών, βάσει νέας εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι αυτό θα δώσει ανάσα ρευστότητας στους φορολογούμενους: «Χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα βρίσκονταν εγκλωβισμένα στις οφειλές τους προς το Δημόσιο, καθώς καλούνται να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο τους χρωστούσε ακόμα και πολλαπλάσια ποσά. Επιχειρηματίες που συνελήφθησαν το τελευταίο διάστημα για χρέη προς το Δημόσιο, επικαλούνται έλλειψη ρευστότητας λόγω μη καταβεβλημένων επιστροφών ΦΠΑ. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν λάβει επιστροφές φόρων εισοδήματος που δικαιούνται. Οι ίδιοι, όμως, έπρεπε να εξοφλήσουν έγκαιρα έκτακτες εισφορές και τέλος ακινήτων».

***
Μεσσήνη
ImageΙκανοποίηση για την πρώτη χρονιά της Δημοτικής Αρχής
* Ικανοποιημένοι δείχνουν οι δημότες της Μεσσήνης από τη μέχρι στιγμής παρουσία της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με όσα είπαν χθες μιλώντας στο «Θάρρος».
Κοινός τόπος της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων εξέφρασαν τις απόψεις τους οι οικονομικά δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο τόπος και, κατά συνέπεια, ο Δήμος.
Ιδιαίτερες διαφωνίες δε φάνηκε να υπάρχουν, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί και η παρατήρηση ενός δημότη, πως «ο δήμαρχος θα πρέπει να φαίνεται στην τοπική κοινωνία».   

~ Δημ. Μιχαλόπουλος
Ο Δημ. Μιχαλόπουλος παρατήρησε ότι, όποιος και να ήταν ο νικητής των περσινών δημοτικών εκλογών, δε θα είχε και πολλά περιθώρια δράσης, λόγω των οικονομικών δεδομένων και της δυσκαμψίας του «Καλλικράτη», αλλά και της προχειρότητας του συγκεκριμένου νόμου.
Για τη Δημοτική Αρχή, σχολίασε ότι δεν έχει και πολλές δυνατότητες λόγω του περιορισμού των οικονομικών δεδομένων: «Αν καταφέρει, θα προχωρήσει τις προϋπάρχουσες μελέτες στο ΕΣΠΑ ή ό,τι άλλο περισσότερο καταφέρει να εντάξει σε αυτό. Από εκεί και πέρα, είναι δύσκολη η κατάσταση».
~ Ι. Ζέππος
Σύμφωνα με τον Ι. Ζέππο, η Δημοτική Αρχή είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη, επισημαίνοντας πως μιλά αντικειμενικά: «Ο δήμαρχος το κατέχει το αντικείμενο, ξέρει να κρατά την ουσία και να πετά το περιττό, μόνο που λόγω των οικονομικών συγκυριών τρέχει και δε φτάνει. Θεωρώ τον κ. Αναστασόπουλο πετυχημένο ως δήμαρχο, του οποίου η ικανότητα και δραστηριότητα μου θυμίζουν τον αείμνηστο Παύλο Πτωχό».   
~ Κώστας Παναγιωτόπουλος
Ο Κώστας Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε πάρα πολύ καλή τη Δημοτική Αρχή, καθώς υπάρχουν αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως στην καθαριότητα, ενώ μίλησε και για την παρουσία της σε όποιες ανάγκες έχει ο κόσμος.
Ανέφερε ότι προσπαθεί να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του Δήμου, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι ο αριθμός των ειδικών συνεργατών του είναι μεγάλος, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι οι δύο αντιδήμαρχοι δεν επαρκούν για τα προβλήματα της Μεσσήνης και πρόσθεσε: «Οι αντιδήμαρχοι που κατάγονται ή κατοικούν στην περιφέρεια του Δήμου θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι εκλέχθηκαν για όλο το Δήμο και θα πρέπει να ασχολούνται με αυτόν κι όχι μόνο με την περιοχή τους».
Ζήτησε «να φαίνεται ο δήμαρχος στην κοινωνία», ενώ τάχθηκε υπέρ της στροφής που επιχειρεί ο Δήμος στην τόνωση της αγροτικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι «η προσπάθεια δε θα πρέπει να μείνει στα λόγια, αλλά να προχωρήσει».
~ Βασ. Κοσμάς
Κατά τον Βασ. Κοσμά, η Δημοτική Αρχή πρέπει να κριθεί για το έργο της μετά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της: «Είναι νωρίς να μιλάμε για οτιδήποτε και να κάνουμε σχόλια μετά από ένα χρόνο. Υπάρχει και η δύσκολη οικονομική κατάσταση, οπότε…».
Τέλος, δημότης που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του είπε πως έκλεισαν οι χωματερές και, πλέον, έχουν γεμίσει σκουπίδια οι χώροι κάτω από τις γέφυρες. Ο ίδιος έψεξε τη Δημοτική Αρχή, λέγοντας πως θα έπρεπε να έχει ενημερώσει τους κατοίκους για το πού και πότε θα πρέπει να αφήνουν τα απορρίμματά τους, χωρίς αυτό να έχει γίνει.
***
Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας
ImageΔικάστηκε η αγωγή 44 μερικώς απασχολουμένων κατά του Δήμου Τριφυλίας
* Δικάστηκε χθες σε δημόσια συνεδρίαση του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας η εξ αναβολής αγωγή 44 μερικώς απασχολουμένων κατά του Δήμου Τριφυλίας, επειδή δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα δύο μηνών. Σημειώνουμε πως στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε επρόκειτο να δικαστεί η αγωγή, ο Δήμος Τριφυλίας είχε ζητήσει αναβολή, με τη δέσμευση πως μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα κατέβαλε τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων, χωρίς ωστόσο να τηρήσει αυτή τη δέσμευση!
 
Με την αγωγή τους οι 44 μερικώς απασχολούμενοι, προσληφθέντες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους πρώην Δήμους Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών και μετέπειτα, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», στο Δήμο Τριφυλίας, απαίτησαν τις αποδοχές δύο μηνών (από 1η Μαΐου μέχρι και 24 Ιουνίου 2011), τις αποζημιώσεις των ημερών αδείας, την αναλογία του επιδόματος αδείας καθώς και την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που δικαιούνται και, μάλιστα, νομιμοτόκως.
Οι 44 μερικώς απασχολούμενοι παραστάθηκαν στο δικαστήριο με τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους Τάσο Ορφανό, ο οποίος και αναφέρθηκε αναλυτικά στην υπόθεση, τεκμηριώνοντας με επιχειρήματα τις απαιτήσεις τους.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι συγκεκριμένοι 44 μερικώς απασχολούμενοι, καθώς και άλλοι 47, απολύθηκαν πρόωρα και άδικα, πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών, παρά την παράταση που με ΚΥΑ δόθηκε, ενώ δεν έγινε επανασύναψη των συμβάσεών τους για το υπόλοιπο που απέμενε μέχρι τη συμπλήρωση των 18 μηνών, με πρόταση του δημάρχου και απόφαση που ελήφθη στο Δ.Σ. με τις ψήφους της συμπολίτευσης, και παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Σαν να μην έφταναν αυτά, οι 91 συνολικά μερικώς απασχολούμενοι στο Δήμο Τριφυλίας είναι ακόμη και σήμερα απλήρωτοι για δύο μήνες, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών, από τις 22 Ιουλίου 2011, έχει επιχορηγήσει τους Δήμους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) έτους 2011 με 13.144.860 ευρώ προς κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού Μερικής Απασχόλησης και συγκεκριμένα το Δήμο Τριφυλίας με 58.529 ευρώ!
Θυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα καθαρογράφτηκε και δημοσιοποιήθηκε απόφαση του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας η οποία δικαίωσε απόλυτα και πλήρως 26 μερικώς απασχολουμένους, κάνοντας δεκτή την αγωγή τους κατά του Δήμου, τον οποίο και υποχρεώνει να τους καταβάλει χρηματικά ποσά από 1.502,97 ευρώ μέχρι και 5.091,24 ευρώ και, μάλιστα, νομιμοτόκως!
Σε σύντομο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί και να καθαρογραφεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας σχετικά με την αγωγή των 44 μερικώς απασχολουμένων, που δικάστηκε χθες και η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα τους δικαιώνει, υποχρεώνοντας το Δήμο Τριφυλίας να τους καταβάλλει τα ποσά που διεκδικούν και δικαιούνται, από περίπου 1.100 ευρώ έως και 1.400 ευρώ!
***
Πριν 94 χρόνια
 
- ΜΕΤΑ περισσής μεγαλοπρεπείας θα τελεσθή και εφέτος η αυριανή εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου. Την τελετήν θα παρακολουθήσουν και πολλοί εκ των εγγύς νομών οίτινες θα προσέλθουν επί τούτω ενταύθα.
- ΜΕΧΡΙ της χθες είχεν περατωθή ο διάκοσμος του εσωτερικού του Ναού ως και ο εξωτερικός τοιούτος οίτινες θα παρουσιάσουν μίαν λαμπράν εικόνα.
- ΤΗΝ 4.30 μ.μ. της σήμερον θα ψαλή ο μέγας εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Γυθείου Διονυσίου Δάφνου, την δε νύκτα θα τελεσθή η παννυχίς την οποίαν θα παρακολουθήση αρκετόν πλήθος.
- ΤΟ εσπέρας θα φωταγωγηθούν το φρούριον και άπαντα τα δημόσια και ιδιωτικά καταστήματα. Αύριον δε την πρωίαν το επίσημον της ημέρας θα αναγγείλουν οι συνήθεις κανονιοβολισμοί ριπτόμενοι εκ του φρουρίου, η φιλαρμονική της πόλεώς μας η οποία θα διέλθη τας κεντρικωτέρας οδούς παιανίζουσα το εωθινόν και οι κώδωνες του Ναού.
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΕΘΑ εξ ασφαλούς πηγής, ότι διορίζεται Νομάρχης Μεσσηνίας ο Καλκάνης αντί του μέχρι τούδε τοιούτου Λεοντίου μετατιθεμένου εις Ηράκλειον Κρήτης.
***
Χωρίς διευθυντή έμεινε η ΕΑΣ
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΔΕΛΗΣ
 Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας η χθεσινή - για άλλους ξαφνική, για άλλους αναμενόμενη - παραίτηση του Νίκου Σαρδέλη από τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της οργάνωσης. Από χθες, μάλιστα, ο κ. Σαρδέλης βρίσκεται ξανά στην οργανική του θέση, στο υποκατάστημα της ΕΑΣ στη Μεσσήνη, και όχι στα γραφεία της διεύθυνσης στην Καλαμάτα.
* Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Σαρδέλη, ο ίδιος δε θέλησε να μας κάνει καμία σχετική δήλωση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο κείμενο της παραίτησής του, το οποίο υπέβαλε προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, μιλά για κόστος που πρέπει να ληφθεί, προκειμένου να σωθεί η οργάνωση, πράγμα το οποίο, όπως επισημαίνει, δε γινόταν, γιατί κάποιοι ήθελαν να είναι αρεστοί. Επίσης, εκφράζει την πικρία του, για το γεγονός ότι ο ίδιος, όχι μόνο δε στηρίχθηκε από τη Διοίκηση στην προσπάθεια που έκανε, αλλά, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του συμβουλίου, έγινε και αποδέκτης, όπως αναφέρει, ειρωνικών και προσβλητικών σχολίων, χωρίς τα μέλη του Δ.Σ. να αντιδράσουν.
* Στο ίδιο κείμενο ο Νίκος Σαρδέλης αναφέρεται στις πρωτοβουλίες τις οποίες πήρε, τους τελευταίους 6-7 μήνες που βρέθηκε στη θέση του γεν. διευθυντή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Ένωσης. Μεταξύ άλλων: η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και των σχέσεων κεντρικού - υποκαταστημάτων, με βάση την αρχή της συνεργασίας. Η αλλαγή της πιστωτικής πολιτικής στην πράξη, με ορατά, όπως σημειώνει, θετικά αποτελέσματα ως προς τις επισφάλειες στις νέες πωλήσεις επί πιστώσει. Η τυποποίηση σταφίδας και η πρώτη εξαγωγή με την επωνυμία της ΕΑΣ. Επίσης, η συνέπεια κάθε μήνα στις ασφαλιστικές εισφορές και η ρύθμιση παλαιών οφειλών, ώστε να διαθέτει η Ένωση ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Καθημερινή χαρακτηρίζει την αγωνία, όσον αφορά στο λογιστήριο, για να μην υπάρξει πρόβλημα στις επιταγές και να πληρώνονται οι προμηθευτές και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα. Και όλα αυτά, όπως λέει, ενώ οι πληρωμές έναντι δανείων στην ΑΤΕ, ξεκίνησαν να πληρώνονται από τον Αύγουστο του 2011 και μαζί με τις παρακρατήσεις που γίνονται στην ΕΑΣ έως σήμερα ανέρχονται σε 664.031,56 ευρώ.
* Στην παραίτησή του, ο κ. Σαρδέλης χαρακτηρίζει κρίσιμους για τη βιωσιμότητα της οργάνωσης τους επόμενους 3-4 μήνες και προσθέτει ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η μόνη λύση που προτείνει είναι μείωση δαπανών και αύξηση πωλήσεων (μετρητοίς) και ρευστότητας. Συμπληρώνει, δε, ότι για όλα αυτά «θα πρέπει να γίνουμε και δυσάρεστοι σε κάποιες περιπτώσεις, για το συμφέρον της οργάνωσης, διότι το προσωπικό όφελος του καθενός μας θα έρθει μόνο μέσα από την πρόοδο της Ένωσης».  
* Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, μας δήλωσε ότι χθες έμαθε για την παραίτηση και πως αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. για να συζητήσει το θέμα.
* Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σαρδέλης, είχε αναλάβει τη θέση της γενικής διεύθυνσης ως αναπληρωτής, μετά την παραίτηση της Διονυσίας Βλαχονικολού, που είχε τοποθετηθεί στη θέση του Δημήτρη Ραπτέα, ο οποίος βρίσκεται υπό διαδικασία απόλυσης (το θέμα του είναι σε εκκρεμότητα στην ΠΑΣΕΓΕΣ, που θα αποφασίσει εάν θα επικυρώσει την απόφαση της ΕΑΣ για απόλυση).

***
~*** OI  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ :
**http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/01/arfara-kalamatas-2012.html#!/2012/01/arfara-kalamatas-2012.html , ARFARA KALAMATAS 2012  :
 Φωτογραφίες από το  πανέμορφο  Αρφαρά μας Πέμπτη 26/01/2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/27-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης , Παρασκευή 27 Ιανουαρίου  2012 .-

** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/01/28-29-01-2012.html , Αυτό το Σαββατοκύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης 28 , 29 /01 /2012  .-

** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/30-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012  .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/30-2012.html , Μια χειμωνιάτικη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 .-
** ** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/31-2012.html ,   Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης , : Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012 .-
***  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/31-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012 .-

ANAΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2012   :

 ~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/02/1-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερότητας στην ενημέρωση , Η Ελληνική γλώσσα , Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/02/2012.html , Ελλαδα - Ευρώπη και Ελευθερία 2012 , Tετάρτη 01/02/2012 .-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου