Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης

Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης  :

Τρίτη  6  Μαρτίου  2012 , Στο  αγιάζι της ενημέρωσης :
Το ποντικάκι μας ενημερώνει !

***Οι έρευνες για πετρέλαια Κύπρου και Ελλάδας αλλάζουν την ατζέντα των Βρυξελλών

Του Χάρη Φλουδόπουλου* Σε πλήρη επιβεβαίωση της αποκάλυψης του «Κ» ότι το θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και η προοπτική εύρεσης κοιτασμάτων στην Κρήτη και το Αιγαίο, έχουν προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των Βρυξελλών και μπαίνουν στην ενεργειακή ατζέντα της Ε.Ε., προέβη χθες ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου.
* Ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι έρευνες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο «ξαναγράφουν την ενεργειακή σκακιέρα», δίνοντας σαφές στίγμα για τη σημασία που αποδίδουν οι  Βρυξέλλες στις ανακαλύψεις στην Κύπρο αλλά και στις έρευνες που ξεκινούν στην Ελλάδα.
* Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που υπέβαλε το «Κ» ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε ότι στην πρόσφατη σύνοδο υπουργών έγινε ενημέρωση από τον ίδιο και την Κύπρια υπουργό καθώς Ελλάδα και Κύπρος είναι οι χώρες που έχουν σε εξέλιξη διαδικασίες αναζήτησης κοιτασμάτων. «Ζητήθηκε να κάνουμε μια σύντομη ενημέρωση γιατί είμαστε οι δύο χώρες μέλη που έχουν σε εξέλιξη διαδικασίες ερευνών, η Κύπρος πιο προχωρημένη βεβαίως, αλλά και εμείς σε δεύτερο πλάνο. Είναι προφανές ότι η Ε.Ε. βλέπει εξαιρετικά θετικά μια τέτοια εξέλιξη» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει διαφοροποίηση πηγών και να τοποθετηθεί διαφορετικά η Ευρώπη, στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Πρόσθεσε ότι όπως η ελληνική πλευρά είναι επιφυλακτική το ίδιο και είναι και η Ε.Ε. «Υπάρχει η μείζων ανακάλυψη στην Κύπρο, η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που βρίσκεται και έως ότου υπάρχει μια πλήρης εικόνα δεν μπορεί να γίνει ένας τελικός σχεδιασμός και να ανατραπούν αποφάσεις ή προσανατολισμοί της πολιτικής της Ε.Ε.. Είναι σαφές όμως ότι το θέμα έχει αρχίσει και μπαίνει στην ευρωπαϊκή συζήτηση» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
* Νωρίτερα ο ίδιος είχε τονίσει ότι το αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα συνολικά για την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι υπάρχει σύνδεση του θέματος της έρευνας υδρογονανθράκων με τους αγωγούς. «Μέχρι τώρα υπήρχαν δύο βασικές πηγές αερίου για την Ευρώπη, το ρώσικο και το αζέρικο. Η νέα παράμετρος που αλλάζει την όλη συζήτηση και στην οποία η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες πρέπει να κάνει πολύ προσεκτικές κινήσεις, είναι ότι με την ανακάλυψη κοιτασμάτων στο Ισραήλ και την Κύπρο, τη δυνητική ανακάλυψη κοιτασμάτων στην Ελλάδα, δημιουργείται προοπτικά και ένας τρίτος πόλος πηγών φυσικού αερίου που αφορά την Ευρώπη, αυτή η νέα γεωστρατηγική είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας αλλά και για όλη τη ΝΑ Ευρώπη. Βεβαίως είναι νωρίς για ξέρουμε τις συνολικές δυνατότητες αυτού του τρίτου δρόμου εμείς όμως δουλεύουμε τη συνεργασία μας και τις συμμαχίες μας έχοντας και στο νου μας και αυτό» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
* Μάλιστα ο ΥΠΕΚΑ αποκάλυψε ότι στο τέλος Μαρτίου θα υπάρξει υπογραφή κοινής συμφωνίας για τα ζητήματα αυτά μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου μια κίνηση που θα δώσει μεγάλη ώθηση στα ζητήματα αυτά τη στιγμή που ξαναγράφεται η σκακιέρα των ενεργειακών αγωγών.

~ Το περασμένο Σάββατο, το «Κ» είχε αποκαλύψει σχετικά:
* «Στις Βρυξέλλες εκτιμήθηκε σχετικά πρόσφατα ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στις περιοχές της Κύπρου όπως και σε Κρήτη και Αιγαίο αποτελεί μείζον γεγονός και αλλάζει άρδην τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Οι σχετικές εκτιμήσεις έχουν αποτυπωθεί σε “non paper” που βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αρμόδιου Επιτρόπου.  Οι “ανακαλύψεις” αυτές αν και πρόκειται να αξιολογηθούν στο άμεσο μέλλον σε ανώτατο επίπεδο και να καθορίσουν τις νέες “στρατηγικές” της Ε.Ε., όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο “Κεφάλαιο” “έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο ανεπίσημων συζητήσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες...”.    .....
* «Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν στο “Κ” ότι οι τελευταίες ανακαλύψεις αναβαθμίζουν τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του στρατοπέδου που υποστηρίζει την με κάθε τρόπο παραμονή της χώρας στο Ευρώ.
* Οι ενδείξεις που έρχονται από όλες τις πλευρές ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι στα νότια της Κρήτης και στο Αιγαίο βρίσκονται “θαμμένα” κοιτάσματα ικανά να αλλάξουν τον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη και τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί οδηγώντας σε δραστική μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τις εισαγωγές φυσικού αερίου.
* Η μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία που σήμερα αντιπροσωπεύουν το 75% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης αποτελεί τη νούμερο ένα ενεργειακή προτεραιότητα των Βρυξελλών.
* Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον έχουν διαμηνύσει ότι στην κατεύθυνση αυτή θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τα κοιτάσματα της νοτιανατολικής Μεσογείου, που έχουν εντοπιστεί σε Κύπρο και Ισραήλ. Εκτός από τα κοιτάσματα που έχουν ήδη πιστοποιηθεί, διαπιστώνονται υψηλές προσδοκίες και για τις περιοχές εντός του ελληνικού ζωτικού χώρου, με πρώτη προτεραιότητα στην περιοχή νοτίως της Κρήτης».   ....
 ~* «Οι αγωγοί* Η επιμονή των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας για τον αγωγό ITGI και ιδιαίτερα τον υποθαλάσσιο ελληνοϊταλικό αγωγό, συνδέεται με τα ενεργειακά ευρήματα στην ανατολική Μεσόγειο, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα οι εταιρείες του Αζερμπαϊτζάν, απομακρύνθηκαν από την χρήση του αγωγού αυτού.
* Οι δύο κυβερνήσεις, υπογραμμίζουν ότι το έργο μπορεί να γίνει έστω και χωρίς το αέριο της Κασπίας, μεταφέροντας στην Ευρώπη, ρωσικό αέριο ή αέριο από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το πάζλ συμπληρώνουν το Ισραήλ και η Κύπρος που βρίσκονται σε αναζήτηση τρόπου μεταφοράς του φυσικού αερίου που θα παραχθεί από το Λεβιάθαν και την Αφροδίτη αλλά και πιθανές άλλες νέες ανακαλύψεις στη γεμάτη κοιτάσματα περιοχή. Οι δύο πλευρές έχουν δώσει σαφές στίγμα ότι θα δοθεί προτεραιότητα ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει την πύλη εισόδου για το αέριο της Μεσογείου στην Ευρώπη. Και όπως όλα δείχνουν, σημαντικές ποσότητες θα παράγονται εδώ».-

*** Με τον Λουκά Παπαδήμο συναντάται ο Παπανδρέου
Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου έχει ο πρωθυπουργός το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου. Την Κυριακή 18 Μαρτίου, με εκλογές από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
* Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Α. Παπανδρέου θα έχει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.
* Την Κυριακή 18 Μαρτίου, με εκλογές από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες θα διεξαχθούν μεταξύ 9ης πρωινής και 5ης απογευματινής, θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική εγκύκλιο που απέστειλε στις οργανώσεις του Κινήματος, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης. Θα προηγηθεί στις 10 και 11 Μαρτίου, Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την διαμόρφωση προγραμματικών θέσεων.
* Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι τα Μητρώα Μελών και Φίλων του ΠΑΣΟΚ, πιστοποιούνται και κλείνουν την 5η Μαρτίου, ενώ θα ανοίξουν ξανά, την Κυριακή 18 Μαρτίου, τις ίδιες ώρες στις οποίες θα διεξάγεται η ψηφοφορία προκειμένου να εγγραφούν και να ψηφίσουν νέα μέλη και φίλοι, στα πλαίσια της "ανοιχτής διαδικασίας", όπως ακριβώς έγινε και το 2007.
  
***  Στην τελική ευθεία για το κούρεμα των ομολόγων των Ταμείων


***
Της Ρούλας Σαλούρου * Εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 48ωρο για την πορεία του PSI όσον αφορά στη συμμετοχή ιδιωτών και δη, των ασφαλιστικών ταμείων. Ήδη, 4 ταμεία, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ έλαβαν μέσω των Διοικητικών τους συμβουλίων απόφαση να συμμετέχουν στο «κούρεμα».
* Να σημειωθεί εδώ, ότι οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών αφορούν σε ομόλογα ύψους περίπου 7,8 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 17 δισ. ευρώ που απαρτίζουν το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μπαίνουν στο κάδρο των εξελίξεων, όχι γιατί δεν θα κουρευτούν, αλλά γιατί η απόφαση δεν θα ληφθεί από τις διοικήσεις των ταμείων. Θα συνεδριάσει το ΔΣ της Τράπεζας της Ελλάδος και θα αποφασίσει αυτό, εξ ονόματος του συνόλου των ταμείων.
* Εχθές, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου και μετά από έντονες αντιδράσεις και παρασκήνιο, όλη την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τη συμμετοχή όχι μόνο των προέδρων-διοικητών, αλλά όλων των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ταμείων. Εκεί, σε ήπιο κλίμα (ειδικά σε σχέση με τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας), ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να πείσει τα ταμεία για την αναγκαιότητα συμμετοχής στο PSI.
* Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι, όποιο ταμείο μείνει εκτός συμφωνίας, θα δει το χαρτοφυλάκιό του να μειώνεται στο 10% της σημερινής ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Παράλληλα, είπε, πως ενώ για την απόφαση συμμετοχής, ο πρόσφατος νόμος έχει αποπλέξει τα ΔΣ από πιθανές ποινικές ευθύνες, στην περίπτωση μη συμμετοχής, η δραματική απομείωση της αξίας των ομολόγων είναι πιθανό να οδηγήσει σε κατηγορίες ακόμη και για απιστία.
* Μέχρι αύριο, Τετάρτη, που θα ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία δηλώσεων των ιδιωτών για τη συμμετοχή τους στο PSI, αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις, ώστε να υπάρξει καθολική συμμετοχή. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις ταμείων, με μεγάλο ομολογιακό χαρτοφυλάκιο, όπως το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις ή ενστάσεις. Δεν είναι λίγα τα ταμεία που δεν δέχονται εύκολα το γεγονός ότι όταν το συμφέρει, το δημόσιο αντιμετωπίζει τα ταμεία ως ιδιώτες και τους ζητά κούρεμα στα ομόλογα, ενώ όταν παρεμβαίνει στο ύψος των παροχών και των συντάξεων τα αντιμετωπίζει ως δημόσιο...
* Στην περίπτωση –εξαιρετικά αμφίβολη όχι όμως και απίθανη– που όλα τα ταμεία συμφωνήσουν στο κούρεμα, το ομολογιακό χαρτοφυλάκιο των ταμείων θα μειωθεί κατά 53%. Συνολικά, τα ταμεία διαθέτουν ομόλογα ύψους 7,8 δισ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 17 δισ. ευρώ, είναι τοποθετημένα σε ομόλογα, μέσω του Κοινού Κεφαλαίου που διαχειρίζεται η ΤτΕ. Ήδη, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) έχει προσφύγει κατά της κεντρικής τράπεζας, ενώ αντίστοιχη κίνηση προτίθεται να κάνει και η ΑΔΕΔΥ.
* Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, έγινε αναφορά και στο ταμείο ειδικού τύπου που προβλέπεται στο Μνημόνιο να δημιουργηθεί, προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να εισφέρει σε αυτό ακίνητα, ως αντάλλαγμα στις απώλειες του κουρέματος. Βέβαια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρθηκε πως από την πλευρά των δανειστών υπάρχει έντονη αντίδραση και γι’ αυτό δεν υπάρχει ξεκάθαρο κυβερνητικό σχέδιο. Αυτό που ειπώθηκε πάντως, είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εξετασθούν λύσεις, όπως η συνεισφορά εκτός από ακίνητα του δημοσίου, μετοχών ή ακόμη και περιουσίας όπως είναι «χρυσορυχεία και κάποια οικόπεδα στη Νότιο Κρήτη»…
* Το Capital.gr παρουσιάζει τα στοιχεία από την ΤτΕ που κατατέθηκαν στα ταμεία (όσα τα ζήτησαν) στο τέλος του 2011. Τα στοιχεία αφορούν στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου του κοινού κεφαλαίου στις 29/11/2011 κατά κατηγορία και διάρκεια επενδύσεων.
~* Μέσο-μακροπρόθεσμες επενδύσεις ~
Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ)
Ονομαστική Αξία
Ποσοστό επί συνόλου
Έτος λήξης 2012
1362047000
5,90%
Έτος λήξης 2013
1378169477,71
5,97%
Έτος λήξης 2014
2879644816,17
12,48%
Έτος λήξης 2015
1150000000
4,98%
Έτος λήξης 2016
2550000000
11,05%
Έτος λήξης 2017
1150000000
4,98%
Έτος λήξης 2018
1440000000
6,24%
Έτος λήξης 2019
3971099980,46
17,21%
Έτος λήξης 2020
280000000
1,21%
Έτος λήξης 2022
1040000000
4,51%
Έτος λήξης 2024
450000000
1,95%
Έτος λήξης 2026
300000000
1,30%
Έτος λήξης 2037
720000000
3,12%
Σύνολο μεσο – μακροπρόθεσμων επενδύσεων
18670961274,34
80,93%
Σύνολο Ονομαστικής Αξίας Κοινού Κεφαλαίου
23070961274,34
100,00%
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος



 ** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/02/29-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 .-
 ~** ΜΑΡΤΙΟΣ  2012 …ΟΙ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ !!! :

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/blog-post.html ,  Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας , Πέμπτη 1 Μαρτίου  2012.

 ~**   http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/1-m-2012.html , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη  1 Mαρτίου 2012  .-

 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/2-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 .-

~**  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/3-2012.html , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΣΕΛΙΔΕΣ ενημέρωση - Εδήσεις -Σχόλια κ.α  : Κυριακή 4 Μαρτίου  2012 .-

  ~**   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/03/5-2012.html , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012  .- 

** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης  , Tr;ith  6 /03/2012 .-


 ** Από την Βιντεοθήκη μας :
~* Y/H and Stamatakos 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=FgcsbY-yIGQ  ,


~** Stamatios Dance-dancing 2012
http://www.youtube.com/watch?v=CK0VWuSfJhU


Stamatis dancin on table 2012
http://www.youtube.com/watch?v=mj737Z8llhU


**~** ARFARA KALAMATAS .24 / Φεβρουαρίου / 2012 : Διαδρομές από τις γειτονιές των Αρφαρών : http://www.youtube.com/watch?v=hg079BdibbQ  ,

~** ΑΡΦΑΡΑ - KALAMATAS -ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Διαδρομές στις γειτονιές των Αρφαρών : 24/02/2012 , : http://www.youtube.com/watch?v=rubkAcpqdcM  ,


**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου