Τρίτη, 22 Απριλίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη του Πάσχα 22 Απριλίου 2014

  
*** Ανάσταση  στο Άγιο  Βασίλειο Αρφαρών  ,Δευτέρα  του Πάσχα  απόγευμα 21/4/2014 : http://youtu.be/SL9BoXPT49A , ,

*** Ανάσταση στο Αγιώργη Αρφαρών  απόγευμα Τρίτης Πάσχα  22/4/2014 : http://youtu.be/twca-5SXw8U , ,

***  Ανάσταση στον Άγιο  Γεώργιο  Αρφαρών Τρίτη Πάσχα   απόγευμα 22-4-2014 : http://youtu.be/CDB1Df0BQrU   ,

 
Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  του Πάσχα  22  Απριλίου  2014  :

 *** Μεσσηνιακά  και  άλλα  :


*** Σε αδιέξοδο διευθυντές υπηρεσιών στη Μεσσηνία, μέχρι πότε πρέπει να υποδείξουν τους κακούς υπαλλήλους          
           
Σε αδιέξοδο οδηγούνται πολλοί διευθυντές και προϊστάμενοι υπηρεσιών στη Μεσσηνία, όπως και σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας της νέας υποχρέωσης για αξιολόγηση του προσωπικού.
Με άριστα το 10 πρέπει να επιλέξουν το 15% των υπαλλήλων που έχουν στην υπηρεσία τους και να το αξιολογήσουν κάτω από 6!
Κι όταν λέμε είναι υποχρεωμένοι, το εννοούμε, καθώς όσοι διευθυντές και προϊστάμενοι δεν υπακούσουν, θα έχουν διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα και το Δημόσιο μπορεί να τους δείξει ακόμα και την έξοδο για το σπίτι τους.
  Οι καλοί, οι μέτριοι και οι άχρηστοι
Οι διευθυντές, λοιπόν, πρέπει να προχωρήσουν σε αξιολόγηση του προσωπικού τους, δεσμευόμενοι από τα εξής ανώτατα ποσοστά:
-Με βαθμό 9-10 μπορούν να βαθμολογήσουν το πολύ έως το 25% των υπαλλήλων τους
-Με βαθμό 7-8 μπορούν να βαθμολογήσουν το πολύ έως το 60% των υπαλλήλων τους
-Με βαθμό από 1-6 πρέπει να βαθμολογήσουν το 15% των υπαλλήλων.
Αναγκαστικά, σε μια υπηρεσία με 100 υπαλλήλους, οι 15 «πρέπει να πέσουν κάτω από τη βάση».
Διευθυντές σε υπηρεσίες στην Καλαμάτα, μιλώντας στο «Θάρρος», μας έλεγαν ότι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα από την εφαρμογή του μέτρου, ενώ κάποιοι δηλώνουν ήδη ότι δε θα το εφαρμόσουν και ας τους στείλουν σπίτι τους.
«Είναι αδύνατον “σώνει και καλά” να βγάλεις ένα συγκεκριμένο ποσοστό υπαλλήλων άχρηστους. Πώς θα το κάνεις αυτό; Ακόμα κι αν το κάνεις, κάποιοι υπάλληλοι θα το θεωρήσουν προσωπικό και θα σε κατηγορήσουν ότι έχεις “προσωπικά” μαζί τους. Κι αν αυτές οι επιλογές που κάνω και ενταχθούν σε αυτό το 15%, είναι το άλλοθι που θα χρησιμοποιήσει μετά το όποιο υπουργείο για να απολύσει τους δήθεν “άχρηστους”, ποια θα είναι η θέση μου; Όλοι οι διευθυντές βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», τόνισε στο «Θάρρος» διευθυντής νευραλγικής υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
  Πρέπει να πουν και γιατί
Ο νόμος για την αξιολόγηση των υπαλλήλων είναι σαφέστατος και για το τι γίνεται στην περίπτωση που προϊστάμενοι ή διευθυντές δεν εφαρμόσουν το νόμο: «Η μη τήρηση των ποσοστών αυτών από τους αξιολογητές συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα βάσει του υπαλληλικού κώδικα».
Επίσης, οι αξιολογητές πρέπει να αιτιολογήσουν για ποιον λόγο βαθμολόγησαν έναν υπάλληλό τους με πολύ καλό βαθμό ή αντίστοιχα με πολύ κακό, παραθέτοντας πραγματικά στοιχεία. Επίσης, αν βαθμολογήσει έναν υπάλληλο με 6 και κάτω, πρέπει να αναφέρει και μέτρα βελτίωσης της απόδοσής του.
Ο «τοίχος» των ποσοστών για τους διευθυντές, πάντως, έρχεται όλο και πιο κοντά, καθώς μέχρι τις 13/5/2014 πρέπει να συνταχθεί η έκθεση από τον αξιολογούμενο, έως
τις 28/5/2014 η εισήγηση από τον εισηγητή και έως τις 30/6/2014 οι εκθέσεις αξιολόγησης των υπαλλήλων.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Η «Μυθική Πελοπόννησος» βοηθά στην τουριστική μας εξωστρέφεια          
           
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΝΤΩΝ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
«Παράθυρο στον κόσμο» άνοιξε η «Μυθική Πελοπόννησος», βγάζοντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο εξωτερικό, μέσω της συμμετοχής σε διάφορες εκθέσεις, και δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να γίνουν ευρύτερα γνωστές και να «ανοίξουν τα φτερά τους», απευθυνόμενες σε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.
Τα μηνύματα είναι θετικά και για τη Μεσσηνία, όπως μας ανέφεραν συμμετέχοντες σε εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε διάφορα σημεία του εξωτερικού, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να είναι οι πρεσβευτές στις ξένες αγορές και να διαφημίσουν τόσο τις παρεχόμενες υπηρεσίες όσο και τα τοπικά, ποιοτικά, προϊόντα.
Γεωργία Γεωργαρά
Η κα Γεωργία Γεωργαρά, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Elite City Resort της Καλαμάτας, συμμετείχε στην έκθεση Emitt 2013 που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, εκπροσωπώντας το ξενοδοχείο.
Όπως μας είπε, το περίπτερο της Ελλάδας ήταν από τα πιο μεγάλα, ενώ πολύ εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το brand name «Μυθική Πελοπόννησος».
Από το περίπτερό της πέρασαν πολλοί επαγγελματίες και αρκετό κοινό, ενώ εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον, αν και δε γνώριζαν πού είναι η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία. Όταν δε πληροφορούνταν, ζητούσαν να μάθουν πώς θα βρεθούν και στην Πελοπόννησο, αλλά και στη Μεσσηνία. Εξέφραζαν, όμως, επιφυλάξεις ως προς την πρόσβαση, αφού δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη, που θα τους διευκόλυνε, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το ότι θα έπρεπε να φθάσουν στην Αθήνα και από εκεί να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα, αν και ενημερώνονταν πως υπάρχει νέα εθνική οδός που τους επιτρέπει να βρεθούν στη Μεσσηνία μέσα σε δύο ώρες.
Οι περισσότεροι έλεγαν πως προτιμούσαν χώρους στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου.
Η κα Γεωργαρά σημείωσε ότι όλες οι ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου προσέλκυσαν επισκέπτες και δημιούργησαν ένα κλίμα εξωστρέφειας για την περιοχή. «Έγινε ένα σημαντικό βήμα, θα πρέπει να γίνουν και άλλα, είναι θετικό να υπάρχουν και νέες συμμετοχές. Ήταν ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα, μια καλή εμπειρία για όλους», είπε χαρακτηριστικά.
Κώστας Αγγελόπουλος
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Κώστας Αγγελόπουλος, εκπροσώπησε την Ένωση, συμμετέχοντας στην έκθεση GREKLAND PANORAMA της Στοκχόλμης.
Χαρακτήρισε τη συμμετοχή επιτυχημένη, σημειώνοντας πως την Κυριακή το 1/3 των επισκεπτών ήταν Έλληνες της Σουηδίας. Πρόσθεσε ότι η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν πολύ καλή και οργανωμένη, αφού είχαν εντοπιστεί και βοηθούσαν, ως μεταφραστές, Έλληνες που κατοικούν εκεί. Ανέφερε ότι είχε γίνει και μία προσπάθεια προ πενταετίας, αλλά τότε η περιοχή ήταν άγνωστη. «Σήμερα», συνέχισε, «η κατάσταση έχει αλλάξει και έχουμε γίνει γνωστοί, αφού με την Costa Navarino έρχονται Σκανδιναβοί γκόλφερ».
Πρόσθεσε πως το πρώτο βήμα ήταν πολύ θετικό, αλλά χρειάζεται δουλειά για να καθιερωθεί η Πελοπόννησος ως νέα τουριστική περιοχή στη συνείδηση περισσότερων ατόμων.
Ο κ. Αποστολόπουλος εξέφρασε την ελπίδα πως στην επόμενη διοργάνωση θα υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρονται και τοπικά είδη, τουλάχιστον ελιές και λάδι, προκειμένου η Μεσσηνία να «σαρώσει» και να μην υστερεί απέναντι στους Κρήτες.
Υπογράμμισε ότι η Πελοπόννησος πρέπει να γίνει τουριστικός προορισμός, αναφέροντας ταυτόχρονα πως υπάρχει και έλλειμμα καταλυμάτων. Διευκρίνισε, όμως, πως στόχος δεν είναι ο μαζικός τουρισμός όπως στη Ρόδο και την Κρήτη και πως θα πρέπει να δημιουργηθούν μεσαίες στο μέγεθος μονάδες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες.
Τέλος, ανέφερε πως υπάρχουν και ζητήματα με τις υποδομές, με κάποιες από αυτές να μην απαιτούν μεγάλο κόστος.
Μιχ. Τοανόγλου
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Messina Mare Hotel στο Καλό Νερό, και γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Μιχ. Τοανόγλου, έχει πάρει μέρος σε πλήθος εκθέσεων και επιχειρηματικές δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο εξωτερικό, καθώς και σε συμβουλευτικές επιτροπές (νέο ΣΕΣ κ.ά.), μέσω της θεσμικής του ιδιότητας ως γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας.
Με βάση την εμπειρία του, κατέγραψε το έντονο ενδιαφέρον της Περιφέρειας Πελοποννήσου για προβολή της περιοχής. Ανέφερε ότι ο ίδιος διατύπωσε προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από την Περιφέρεια, εξ ου και η συμμετοχή στη Στοκχόλμη, όπου έγινε «άνοιγμα» στη σκανδιναβική αγορά με πολύ θετικό αντίκτυπο.
Σημείωσε πως το brand name «Μυθική Πελοπόννησος» έχει ήδη γίνει γνωστό, αν και είναι πρόσφατο, αλλά απαιτείται χρόνος μέχρι να καθιερωθεί. Η Μεσσηνία, συνέχισε, έχει το προβάδισμα, καθώς είναι περισσότερο αναγνωρίσιμη σε σχέση με άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, έχοντας το πλεονέκτημα του νέου δρόμου και του αεροδρομίου, που δίνει άλλον «αέρα», καθώς με τις νέες πτήσεις έχουν ανοίξει και νέες αγορές.
Η Μεσσηνία είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αν και υπάρχει έλλειψη καταλυμάτων, συνέχισε, και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει εξειδικευμένος, αειφόρος και βιώσιμος τουριστικός προορισμός, αλλά όχι μαζικός όπως στη Ρόδο και την Κρήτη.
Ι. Σταθόπουλος
Ο επιχειρηματίας Ι. Σταθόπουλος δραστηριοποιείται στην τυποποίηση προϊόντων από την περιοχή της Τριφυλίας με την επωνυμία «Αρκαδιά».
Μέσω της εταιρείας του έχει συμμετάσχει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις δύο μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων – ποτών, τη Sial στο Παρίσι και την Anuga στην Κολωνία.
Όπως ανέφερε, η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου κινείται σε σωστή κατεύθυνση και επισήμανε ότι βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν ευρύτερα γνωστές στο κοινό. Ευχήθηκε να συμμετέχουν και άλλοι σε αυτές τις διοργανώσεις και πρόσθεσε ότι μολονότι η παρουσία της Πελοποννήσου ήταν πολύ καλή, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υστερούσε σε κάτι. 
 
***  Ντ. Νικολάκου: «Η Μεσσηνία ατμομηχανή της ανάπτυξης για την Πελοπόννησο»         
    
Ως ατμομηχανή της ανάπτυξης για όλη την Πελοπόννησο βλέπει τη Μεσσηνία η Περιφερειακή Αρχή, όπως τόνισε μιλώντας στο «Θάρρος» η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Έργων, Ντίνα Νικολάκου.
Κάνοντας έναν απολογισμό για τη Μεσσηνία, σημείωσε ότι στα 3,5 χρόνια θητείας ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη έργα συνολικού προϋπολογισμού 270 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ απόλυτα ώριμα και υπό δημοπράτηση είναι έργα προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ. Σχεδιάζονται, δε, ή αδειοδοτούνται έργα προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ.
  Έργα οδοποιίας
Η κα Νικολάκου επισήμανε αρχικά ότι σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον η Περιφερειακή Αρχή δεν πέτυχε μόνο όσα δεσμεύτηκε, αλλά ακόμα περισσότερα: «Η Μεσσηνία μας με την κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων καθίσταται σύγχρονος κόμβος στο δίκτυο μεταφορών της Πελοποννήσου, ενώ το εσωτερικό της δίκτυο αναβαθμίζεται. Η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων της Μεσσηνίας αντιμετωπίζεται συγκροτημένα. Η επαρχιακή οδός Ριζόμυλος - Κορώνη στο τμήμα Γέφυρα Τζάνε – Έξοδος Καλαμακίου, προϋπολογισμού 25.2 εκατ. ευρώ, κατασκευάζεται. Πρόκειται για νέα χάραξη 10 χλμ. με την οποία παρακάμπτεται ο οικισμός Πεταλιδίου. Η Εθνική Οδός Κυπαρισσία - Φιλιατρών - Πύλου, στα τμήματα Γαργαλιάνοι - Ρωμανός (που απέμεινε ημιτελές από το Γ΄ ΚΠΣ), με προϋπολογισμό 10.5 εκατ. ευρώ, καθώς και στο τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ, δημοπρατείται.
Τα τμήματα Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, Καλαμάκι - Κορώνη, Πύλος-Ρωμανός και Καλαμάτα - Καρδαμύλη - Αρεόπολη ωριμάζουν σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων για να κατασκευαστούν στην προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014 – 2020».
Επίσης, η κα Νικολάκου αναφέρθηκε σε έργα οδοποιίας προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ
που ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη. Ενδεικτικά, ανέφερε την είσοδο της Κορώνης, τους δρόμους Τσακώνα-Καλό Νερό, Κυπαρισσία-Φιλιατρά, Γέφυρα Λαγκούβαρδου, τον ισόπεδο κόμβο του αερολιμένα Καλαμάτας, την οδογέφυρα Νεοχωρίου – Μελιγαλά, τους δρόμους Ριζόμυλος – Κορώνη, Καλαμάτα-Καρδαμύλη-Στούπα-Αγ. Νίκων, Καλαμάτα-Σπάρτη, Βελίκα – Νεοχώρι, ∆ροσιά - Κουρτάκι - Άγιοι Απόστολοι, Αυλώνα-Πτέρη-Πανόραμα-Καρυές–Ελαία, Θουρία-Πολιανή, Σελλά-Διόδια, Βαλύρα-Μελιγαλά, Μάλθη- Αετός, Σωτηριάνικα-Αλτομιρά, Ζευγολατιό- Διμάνδρα, Μηλέα- Παναγία Γιάτρισσα- όρια Νομού, δρόμος Αγίου Γεωργίου Δώριου κ.λπ. Το είδος των παρεμβάσεων, όπως εξήγησε, αφορά στη βελτίωση της ασφάλειας στην κυκλοφορία του οδικού δικτύου της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα πρόκειται για νέους ασφαλτοτάπητες, κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, στηθαία ασφαλείας, επενδεδυμένες κυκλοφορίσιμους τάφρους, φωτισμό οδικών κόμβων και τοποθέτηση σιδηρών πλεγμάτων για την αποτροπή κατακρημνίσεων.
  Έργα υποδομών
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα έργα παράκτιας προστασίας και ανάπλασης των ακτών του Δήμου Δυτικής Μάνης, προϋπολογισμού 6.25 εκατ. ευρώ:
«Σε ένα μήκος ακτογραμμής περίπου 5 χλμ. και συγκεκριμένα στις θέσεις Ακρογιάλι-Αβία-Παλαιόχωρα-Αρχοντικό-Μ.Μαντίνεια- Κιτριές εκτελέσθηκαν και θα εκτελεσθούν έργα προστασίας με φυσικούς ογκόλιθους και προσάμμωση. Σε τροχιά υλοποίησης είναι αντιδιαβρωτικά έργα 4,920 εκατ. ευρώ σε Αβία-Αρχοντικό –Κιτριές.
Επίσης, εκτελέστηκαν εργασίες ενίσχυσης και εκβάθυνσης στα αλιευτικά καταφύγια Μαραθούπολης, Αγίου Ανδρέα, Πεταλιδίου, Φοινικούντας και Αγίου Νικολάου, ενώ για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης έχει υποβληθεί πλήρης μελέτη για ένταξή του στο ΕΣΠΑ τον Ιούνιο».
Επιπλέον, η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε το μεγάλο φράγμα στη λεκάνη του Φιλιατρινού ρέματος, προϋπολογισμού 35.3 εκατ. ευρώ που κατασκευάζεται, το λιμάνι της Κυπαρισσίας, όπου ολοκληρώθηκαν έργα 9.71 εκατ. ευρώ και είναι προς δημοπράτηση έργα 2.26 εκατ. ευρώ, αλλά και έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων 67 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι μέσα στο 2015 βιολογικούς καθαρισμούς θα έχουν οι Δήμοι Πύλου, Μεσσήνης, ∆υτικής Μάνης και Κυπαρισσίας.
Έργα ύδρευσης 20 εκατ. ευρώ θα γίνουν σε Καλαμάτα, Λεύκτρο, Καλλιθέα, Μηλιώτη, Φιλιατρά, Πύλο, Μεσσήνη και Κορώνη.
Η κα Νικολάκου παρατήρησε ότι εκτελούνται έργα σε όλους τους τομείς και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στον τομέα του πολιτισμού εκτελούνται έργα 17 εκατ. ευρώ, στον τομέα των υποδομών παιδείας έργα 22 εκατ. ευρώ, στον τομέα των υποδομών υγείας έργα 10 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αντιπυρική προστασία και την αποκατάσταση πληγεισών περιοχών, προϋπολογισμού 1.46 εκατ. ευρώ.
  Τουρισμός
Κλείνοντας, εστίασε στο θέμα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημείωσε ρεκόρ αφίξεων το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 61,25% σε σύγκριση με το 2012:
«Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου με αεροπορικές εταιρείες, την Easy Jet και την Aegean, έπιασαν τόπο. Διενεργήσαμε εβδομαδιαίες προωθητικές δράσεις σε πολυκαταστήματα πόλεων, όπου υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς Καλαμάτα, όπως στο National Geografic- Λονδίνο, Julius Meinl am Graben- Βιέννη, Ko Gallerie- Ντίσελντορφ, Schrannenhalle at Viktualienmarkt- Μόναχο κ.ά., αλλά και εκδηλώσεις παρουσίασης της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας σε tour operator και δημοσιογράφους στο εξωτερικό, όπως Όσλο, Ελσίνκι, Μόσχα, Λονδίνο κ.α. Συμμετείχαμε σε περισσότερες από 30 διεθνείς εκθέσεις, όπως ΒΙΤ- Μιλάνο, ITB- Βερολίνο, MITT-Μόσχα, WTM-Λονδίνου, IMTM-Τελ Αβίβ, Greek Panorama-Στοκχόλμη, EMMIT-Κωνσταντινούπολη, TT Warsaw, Philoxenia-Θεσσαλονίκη, Anuga- Κολωνία, Sial-Παρίσι, Boot-Ντίσελντορφ.
Περισσότεροι από 100.000 χρήστες του διαδικτύου “μοιράστηκαν” τον τελευταίο χρόνο εικόνες και εμπειρίες από τη “Μυθική Πελοπόννησο” μέσω της ενεργής μας καμπάνιας στα social media (facebook, twitter, youtube). Δημιουργήσαμε σύγχρονο portal www.mythicalpeloponnese.gr, τρεις καινοτόμες εφαρμογές για smartphone συσκευές (Mythical Peloponnese tourist guide, game, products & gastronomy), οκτώ προωθητικά σποτ που είδαν περισσότεροι από 29.800 χρήστες στο youtube, αλλά και μέσω διεθνούς κάμπανιας σε διεθνή δίκτυα, όπως το Travel Channel».
Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Με στάσεις εργασίας απαντούν οι καθηγητές στην απόφαση του Υπουργείου για αναπλήρωση των μαθημάτων          
           
Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να καλύψει τις χαμένες διδακτικές ώρες με μαθήματα πριν τελειώσουν οι διακοπές του Πάσχα, οι καθηγητές της Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας απαντούν στο Υπουργείο με στάσεις εργασίας.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μεσσηνίας καταγγέλλει την νέα απόπειρα του ΥΠΑΙΘ να εφαρμόσει μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα ενάντια στους μαθητές και σε ολόκληρη της Σχολική Κοινότητα, επιβάλλοντας «αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών» από καταλήψεις μέσα στις διακοπές του Πάσχα.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, εναντιώνεται σ αυτές τις πρακτικές και κηρύσσει στάσεις εργασίας τις ώρες 11:00 – 14:00  και τις τρεις τελευταίες ώρες κάθε επόμενης βάρδιας για τις ημέρες 23, 24 και 25 Απριλίου 2014, στα σχολεία της Μεσσηνίας.
Καλεί τους συναδέλφους των σχολείων, στα οποία υπάρχει απόφαση λειτουργίας τους τις αντίστοιχες ημερομηνίες, να μην νομιμοποιήσουν μια ακόμη  αυταρχική απόφαση του Υπουργείου, που σκοπό έχει να φιμώσει κάθε ελεύθερη φωνή στα σχολεία, προτάσσοντας το δήθεν ενδιαφέρον του για τις χαμένες ώρες, όταν αντίστοιχα  δεν έκανε τίποτε για να καλυφθούν οι χιλιάδες ώρες που χάθηκαν εξαιτίας του.
Οι  στάσεις αυτές είναι συμπληρωματικές εκείνων οι οποίες ήδη έχουν προκηρυχτεί από την ΟΛΜΕ (08:00 – 11:00 π.μ. και τις τρεις πρώτες ώρες κάθε επόμενης βάρδιας).
  Για το ΔΣ
Ο Αντιπρόεδρος
 Κουφόγιαννης Δημήτριος
Ο Γ. Γραμματέας
Γεωργιόπουλος Βασίλειος
 
*** Ζέστη, σκόνη και βροχή αύριο στην Καλαμάτα          
           
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 22/4/2014 προβλέπεται άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, ενώ υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη άνοδο και θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Α-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης σε μεγαλύτερες ποσότητες, με αποτέλεσμα ότι πέσει να είναι λασπόβροχο, ενώ θα επικρατεί και κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα.       Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα)

***  Χάθηκε στην Καλαμάτα (φωτογραφία)         
   
Χάθηκε Πίνσερ λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Δευτέρας στην οδό Λακωνικής (κήπος του Αλλάχ) και οι ιδιοκτήτες κάνουν έκκληση όποιος το βρει να επικοινωνήσει στο  6986808001 συνοδεύεται από τσιπ ακούει στο όνομα Τσοκο

*** Οι Έλληνες ανακαλύπτουν τη ζέα

  Ζέα ή ζειά θεωρείται το αρχαιότερο δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Αναφέρεται και ως βρίζα, ή όλυρα, και ορισμένες φορές συγχέεται με τη σίκαλη και με το καλαμπόκι, το αραβοσίτι, επειδή η λέξη ζέα είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. Η ζέα είναι κάτι ανάμεσα στο σιτάρι και στο κριθάρι, δεν έχει καμία σχέση στην όψη με το καλαμπόκι. Το σπυρί του είναι όπως του σιταριού, αλλά πιο πλατύ και πιο χονδρό. Η ζέα με το σιτάρι είναι όπως η νερατζιά με την πορτοκαλιά. Από μακριά, η νερατζιά είναι όμοια με την πορτοκαλιά και το νεράτζι είναι όμοιο με το πορτοκάλι. Όμως, στην πραγματικότητα έχουν μεγάλες διαφορές ως προς τα συστατικά τους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τους σπόρους της ζέας και του σιταριού. Η ζέα αποτελούσε τη βασική διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης έφτιαχναν μείγμα κριθαριού με σιτάρι. Η ζέα εκαλλιεργείτο και στην Αττική. Η Αθήνα ονομαζόταν και ζείδωρος, επειδή ακριβώς στο έδαφός της εκαλλιεργείτο η ζέα. Τα πλοία κουβαλούσαν (φορτοεκφόρτωναν) τη ζέα από το λιμάνι του Πειραιά. Από το δημητριακό ζέα έλαβε και το όνομά του το λιμάνι «Ζέα», που υπάρχει μέχρι σήμερα με το ίδιο όνομα στον Πειραιά. Το ψωμί από ζέα και το ψωμί από σιτάρι έχουν αρκετή διαφορά. Ειδικότερα, το ψωμί από το σιτάρι έχει διαφορετικές πρωτεΐνες στηρίξεως από το ψωμί της ζέας. Στο σιτάρι υπάρχει άφθονη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μία ισχυρή κόλλα, η οποία παλιότερα χρησιμοποιούνταν και ως φυσική κόλλα στην καθημερινή ζωή. Όμως, η γλουτένη, ως πρωτεΐνη στήριξης (συγκόλλησης-σταθεροποίησης) των πρωτεϊνών του εγκεφάλου για τη δημιουργία της μνήμης, είναι καλή, διότι δημιουργεί ισχυρή μνήμη. Ισχυρή, αλλά περιορισμένη μνήμη, διότι συγκολλά περισσότερες πρωτεΐνες από τις απαιτούμενες, και περιορίζει το απόθεμά τους. Το αποτέλεσμα είναι να περιορίζει τη μνήμη. Επιπλέον, η γλουτένη επικάθεται στα τοιχώματα όλων των αγγείων που διέρχεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αντίθετα, η ζέα δεν έχει πολλή γλουτένη. Αυτό το χαρακτηριστικό της την κάνει πολύτιμη εις τον ανθρώπινο οργανισμό. Διότι ενώ χρησιμεύει ως πρωτεΐνη στήριξης (συγκόλλησης-σταθεροποίησης) των πρωτεϊνών του εγκεφάλου για τη δημιουργία τής μνήμης, δεν μπλοκάρει τον εγκέφαλο, δε δημιουργεί σταθερές και αναλλοίωτες ενώσεις στον εγκέφαλο, όπως η γλουτένη του σιταριού. Το αποτέλεσμα είναι ότι λειτουργεί καλύτερα η μνήμη και οι άλλες νοητικές λειτουργίες (σκέψη, φαντασία κ.τ.λ.). Επίσης, δεν επικάθεται στα τοιχώματα των αγγείων που διέρχεται και, ως εκ τούτου, δεν έχει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, που έχει η γλουτένη. Επιπλέον, η ζέα περιέχει αρκετή βιταμίνη Ο, πολλά ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας, και το αμινοξύ «λυσίνη» (πολυτιμότατο συστατικό για τον οργανισμό μας, που αγοράζουμε πανάκριβα ως συμπλήρωμα διατροφής). Εκτός από τη χρησιμότητα στη λειτουργία του εγκεφάλου (μνήμης, φαντασίας κτλ.), η ζέα επιπλέον: α) Βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. β) Καταστέλλει τις φλεγμονές που χρονίζουν στον οργανισμό και καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα. γ) Εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου. δ) Περιέχει το αμινοξύ «λυσίνη», που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου. Η ζέα εκαλλιεργείτο στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα (1928). Το έτος αυτό με νόμο καταργήθηκε η καλλιέργεια της ζέας και σε λίγα χρόνια έπαψε να καλλιεργείται. Για ποιους λόγους; Προσωπικά, δε γνωρίζω. Χρειάζεται έρευνα. Πάντως, σήμερα κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για την απαγόρευση της ζέας. Σήμερα, η ζέα καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και σε μεγάλη έκταση στον Καναδά. Σε κάθε χώρα έχει και διαφορετικό όνομα. Για παράδειγμα, οι Ιταλοί την ονομάζουν Faro, οι Γερμανοί Dingel κ.τ.λ. Στην Ελλάδα σήμερα εισάγουμε αλεύρι ζέας από τη Γερμανία (Dingel), γιατί δεν περιέχει γλουτένη, αλλά είναι πολύ ακριβότερο από το αλεύρι του σιταριού. Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες ανακαλύπτουν τη ζέα. Απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας γίνεται λόγος για τη ζέα. Η ζέα βρίσκεται στην «Ημερήσια Διάταξη» των Ελλήνων. Ήδη οι φούρνοι, ο ένας μετά τον άλλον, προσφέρουν ψωμί από ζέα. Ήδη έχει αρχίσει και η καλλιέργεια της ζέας, κι όπως όλα δείχνουν θα έχει λαμπρό μέλλον. Πάντως, από προσωπική εμπειρία, το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα και τα μακαρόνια από αλεύρι ζέας είναι πολύ πιο εύγευστα και νοστιμότερα από τα αντίστοιχα που γίνονται με αλεύρι σιταριού. Βέβαια, είναι λίγο ακριβότερα, αλλά αξίζει. Μόνο ψωμί ζέας με λάδι είναι φανταστικό. Αξίζει να τα δοκιμάσετε και θα με θυμηθείτε! Του Παύλου Μάραντου - 

***  Για 8η χρονιά αναβιώνουν τα «Λελώνεια» στα Φιλιατρά!         
   
Για 8η συνεχή χρονιά αναβιώνουν, στα πλαίσια εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, τα «Λελώνεια» στα Φιλιατρά! Τα «Λελώνεια» είναι Ιππικοί αγώνες στη μνήμη του Φιλιατρινού Πανάγου Λελώνη, που διοργανώνουν ο Αθλητικός Ιππικός Όμιλος Τριφυλίας «Η Αίθη» με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών στον οποίο υπάγεται το ιστορικό και γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και, πλέον, έχουν καταστεί θεσμός στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας. Σήμερα το απόγευμα, στις 6.30, στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου θα τελεστεί Εσπερινός με Αρτοκλασία. Αύριο, ανήμερα της εορτής, στις 7 το πρωί θα ξεκινήσει ο Όρθρος και ακολούθως θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Μετά την Απόλυση, θα γίνει περιφορά της Σημαίας του Αγίου Γεωργίου, από ιππείς, από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Φιλιατρών και στη συνέχεια Ιππική παρουσίαση, με τους πιστούς να παρακολουθούν τα άλογα, τις αμαζόνες και τους ιππείς από τη Μεσσηνία και γειτονικές περιοχές.
Μετά το πέρας τον εκδηλώσεων θα προσφερθεί κέρασμα σε όλους στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
  Ιστορία
Ο Πανάγος Λελώνης τον καιρό της τουρκοκρατίας έπαιρνε μέρος και νικούσε συνεχώς στους ιππικούς αγώνες που τελούνταν με το πρόσχημα τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούσαν προετοιμασία για την Επανάσταση του 1821. Οι Τούρκοι, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν δυσαρεστημένοι από τις συνεχείς νίκες του και αποφάσισαν να τον συλλάβουν και να τον απαγχονίσουν αν ξανανικούσε. Ο Λελώνης το πληροφορήθηκε, αλλά ξανανίκησε στους αγώνες. Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον απαγχόνισαν σε μια βελανιδιά έξω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Από την κρεμάλα τον γλίτωσε η αρραβωνιαστικιά του η Κρινιώ, που έκοψε με ένα σπαθί το βρόχο και τον απελευθέρωσε. Ανέβηκαν σε άλογο, οι Τούρκοι τούς κυνήγησαν και για να αποφύγουν το θάνατο από αυτούς, προτίμησαν να πνιγούν σε μια μικρή λίμνη, κοντά στην εκκλησία. Το έθιμο αυτό σταμάτησε να διεξάγεται το 1960 και μετά από 47 χρόνια, το 2007, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη, με πρωτοβουλία του εφημέριου του Ι.Ν,  στην ενορία του οποίου υπάγεται το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αποφάσισε να αναβιώσει τα «Λελώνεια», τα οποία τα τελευταία χρόνια διοργανώνει ο Αθλητικός Ιππικός Όμιλος Τριφυλίας «Η Αίθη» με συμμετοχές αλόγων, αμαζόνων και ιππέων από τη Μεσσηνία και γειτονικές περιοχές.   Του Ηλία Γιαννόπουλου

***

*** Αθλητική  ενημέρωση  :
 

*** ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΟ ΦΑΙΝΑΛ-ΦΟΡ στην  ΙΤΑΛΙΑ  ΜΙΛΑΝΟ 2014 Ευρωμπάσκετ :
Live: Ολυμπιακός-Ρεάλ (45-38, 20') και Παναθηναικός-ΤΣΣΚΑ (21:45)
*** 3ος   αγώνας  για  το  Φάϊναλ -Φόρ  στο  ευρωμπάσκετ :
LIVE: Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 23-15 (2ο Δεκάλεπτο)
~   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Πειραιώς -  ΡΕΑΛ Μαδρίτης  78-76 , (45-38) .- ^
Τα  δεκάλεπτα  :  23-15 ,(45-38) ,65-58 , 78-76 .-
 ΟΣΦΠ : Μάντζαρης, Σπανούλης, Λοτζέσκι, Πέτγουεϊ και Ντάστον η πεντάδα του Ολυμπιακού Παπαπέτρου ,Πρίντεζης , Σλούκας , Κόλινς , Σίμονς ,
Ρεάλ :  Γιοούλ , Ρούντι ,Ρέγιες , Φερνάντες , Μίροτιτς , Μάτζαρης , Ντάρντεν , Μεϊερί , Ροντρίγκεθ ,


LIVE: Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 11-3 (A΄ΔΕΚ/ΠΤΟ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας  65-59 , (41-35) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 20-11 , (41-35) , 51-47 , 65-59 .- ^
ΠΑΟ : Μπράμος , Κάρι, Διαμαντίδης , Μπατίστ , Ματσιούλης , Μαυροκεφαλίδης ,Λάσμε , Παππάς , Ράϊτ ,  Γκίστ , Φώτσης ,
Η πεντάδα της ΤΣΣΚΑ: Τζάκσον, Ουίμς, Χριάπα, Κρίστιτς, Χαίνς ,   Καούν , Βοροντσέβιτς ,Πάργκο , Τριτζόν , Γουϊνς , Μίτσοφ ,

*** ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ -ΛΑΛΑΤΑ  ΣΕΡΑΪ   Η Μπαρτσελόνα προκρίνεται στο Φαϊναλ-φόρ.-
1ος αγώνας :  88-61 , 2ος αγώνας : 84-63 , 3ος αγώνας : 78-75 .- συν. : 3-0  νίκες .-
 *** ΡΕΑΛ  Μαδρίτης -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
1ος αγώνας : 88-71 , 2ος  αγώνας : 82-77 , 3ος αγώνας : 76-78 , 4ος αγώνας  ;   συν. : 2-1 νίκες.-
*** ΤΣΣΚΑ Μόσχας-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
1ος  αγώνας :77-74 , 2ος  αγώνας : 77-51 , 3ος  αγώνας  59-65 , 4ος αγώνας:   ; συν. :2-1 νίκες .-
***ΑΡΜΑΝΙ  ΜΙΛΑΝΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ-ΑΒΙΒ
1ος  αγώνας :99-101 , 2ος αγώνας : 91-77, 3ος αγώνας  : 63-75 , 4οςαγώνας :  ; συν. : 1-2 νίκες .-
 
 
***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

 http://www.youtube.com/stamos01 ,      3250   video.-         
http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1755   video .-   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1768   video.-                                                                                                                        
Σύνολον                                                     6773   βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 2489    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  269  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    554 -   

 https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-  114.                                            

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2014  :  
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/03/27-2014.html  ,  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  27  Μαρτίου  2014 ,-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/28-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή 28  Μαρτίου  2014  , Δ΄ Χαιρετισμοί προς  την  Παναγία  μας .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/03/29-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/30-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/03/31-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 31 Μαρτίου 2014  ,
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/31-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014  ,

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2014  :
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/04/01-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Απριλίου 2014  , .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/04/02-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Τετάρτη 02 Απριλίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/04/03-2014.html , Το αγιάζι ενημέρωσης Πέμπτη 03 Απριλίου 2014  .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/04/04-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04 Απριλίου 2014  ,
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/04/04-2014.html , Άρωμα  στην  ενημέρωση  Παρασκευή  04  Απριλίου  2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/04/05-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Σάββατο 05 Απριλίου 2014  , .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/04/06-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Κυριακή 06 Απριλίου 2014 , .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/04/06-2014.html , Ανθολόγιο   Ανθολογώντας   και    γράφοντας   Κυριακή   06   Απριλίου   2014 .-
 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/04/07-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα    07  Απριλίου  2014 .-
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/04/08-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Τρίτη 08 Απριλίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/04/09-2014.html , Το  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Τετάρτη  09  Απριλίου  2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html , ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 10- Απριλίου  2014 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/04/10-2014.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 , .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/04/11-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 , .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/04/11-2014.html , Άρωμα   ενημέρωσης  Παρασκευή  11  Απριλίου  2014 ,
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/04/188-12-13-2014.html  , 188η Επέτειο εορτασμού Εξόδου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Σ/Κ 12 και 13 Απριλίου 2014.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/04/14-2014.html, Άρωμα ενημέρωσης Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/04/15-2014.html , Άρωμα Ελλάδας Όμορφες διαδρομές Μ. Τρίτη 15 Απριλίου 2014.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/04/15-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Μ. Τρίτη  15  Απριλίου  2014 .-
~   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/04/16-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ.Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 , .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/04/17-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ.Πέμπτη 17 Απριλίου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/04/18-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ. Παρασκευή 18 Απριλίου 2014 , .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/04/19-2014.html , Το  αγιάζι  της   ενημέρωσης  Μ. Σάββατο  19  Απριλίου  2014  , ΚΑΛΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ !! και  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ! ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ !  .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/04/19-2014.html , Η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΣΗΜΑΙΑ  ΜΑΣ  Ιστορία  και  γεγονότα ,  Μ. Σάββατο  19  Απριλίου 2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/04/20-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή  ΠΑΣΧΑ  Αναστάσεως  20  Απριλίου  2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/04/21-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  του ΠΑΣΧΑ  21  Απριλίου 2014 .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου