Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου  2016 , 11ο κεφάλαιο -μέρος  :

 Λέων Χαιρώνειας Βοιωτίας  

 Σφεντύλι φράγμα Αποσελέμη Ηρακλείου

  Καταρράκτης Αγόριανης Παρνασσού

 Γέφυρα Χαρ. Τρικούπη Ρίο-Αντίρριο
 ***   Αχλαδιά Καρδίτσας
Η Αχλαδιά ανήκει στο Δήμο Σοφάδων. Το χωριό απέχει από την Καρδίτσα 30 χλμ. και από το
γειτονικό Λεοντάρι μόλις 3 χλμ. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Αχλαδιάς (454 άτομα) κατάγονται από τη Στερεά Ελλάδα, τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία. Το 20% αυτών είναι Βλάχοι από το Γαρδίκι Τρικάλων και Σαρακατσάνοι και οι περισσότεροι κατέβηκαν μετά την απελευθέρωση, το 1881 – 5. Αυτοί ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (βαμβάκι, σιτάρι, τεύτλα, καπνό, τριφύλλι, βιομ. ντομάτα) και την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα).
Ιστορία – Μνημεία – Αξιοθέατα
Η Αχλαδιά της οποίας το παλιό όνομα ήταν Αμαρλάρ από το 1882 ως το 1920 αποτελούσε ιδιοκτησία του Δημ. Μαλλιόπουλου, το κτήμα του οποίου ήταν καλλιεργήσιμο κατά το μεγαλύτερο τμήμα του (10.296 στρεμ.), αλλά και ορεινό (9.000 στρεμ.). Το 1920 πουλήθηκε στους κολίγους και διαιρέθηκε τότε σε 70 κλήρους.
Έθιμα – Παραδόσεις
Η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου χτίστηκε το 1898 στα ΒΔ του χωριού από τον τσιφλικά Δημ. Μαλλιόπουλο. Το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος χτίστηκε το 1901 ΒΔ του οικισμού, ως ευχαριστία από τον ίδιο τον τσιφλικά, γιατί εκείνη την ημέρα ελευθέρωσαν οι ληστές με λύτρα τη γυναίκα του.
Φυσική Ομορφιά – Δραστηριότητες
Τα δάση της περιοχής είναι αδιαπέραστα λόγω της πυκνής τους βλάστησης. Η έκταση αυτών είναι 3.000 στρέμματα και 9.000 στρέμματα ορεινά. Αυτά είναι το δάσος Ζερβός, Ν του χωριού, το δάσος Κούμαρος αριστερά στο δρόμο για Λεοντάρι και το δάσος Τουρμπές στο ύψωμα του Αγ.Γεωργίου. Καλύπτονται από δρυς, αειθαλή πλατύφυλλα και πουρνάρια.
Η τοποθεσία «Παλαιοχώρι» έχει μοναδική φυσική ομορφιά, νερό πηγής, πολύ πράσινο και χώρο για εκδρομή και πικ-νικ. Φυσική ομορφιά θα θαυμάσει κάποιος και κατά τη διαδρομή προς το φράγμα Σμόκοβου.
Η περιοχή «Πλατάνα» επίσης, που απέχει 2,5 χλμ. περίπου από το χωριό, είναι κατάφυτη από πλατάνια και ιδανικός χώρος για την Πρωτομαγιάτικη εκδρομή.
Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Κάθε χρόνο στην κινητή γιορτή του Αγ.Γεωργίου γίνεται δοξολογία στην ομώνυμη εκκλησία και αρτοκλασία και ακολουθούν εκδηλώσεις. Επίσης στις 6 Αυγούστου στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η Αχλαδιά πανηγυρίζει με θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο ομώνυμο ξωκλήσι. Υπάρχει Πολιτιστικός Σύλλογος, Ποδοσφαιρικός Σύλλογος, Αγροτικός Σύλλογος και Αγροτικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός.
 
***  Βαπτιστής Ιωαννίνων
Ο Βαπτιστής (ή Γκούρα) είναι ένα ορεινό χωριό της Περιφέρειας Ηπείρου (νομαρχιακή ενότητα
Ιωαννίνων), και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Είναι χτισμένο σε μία πλαγιά των Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 900 μέτρων περίπου. Τριγύρω του κυριαρχούν δάση, λαγκάδια, γκρεμοί και, ανατολικά η επιβλητική κορυφή Καταρραχιάς των Τζουμέρκων, με υψόμετρο 2.280 μ. Το χωριό αυτό έχει πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 195 μόνιμους κατοίκους. Η πλαγιά που είναι χτισμένο το χωριό στέκεται πάνω από την χαράδρα του ποταμού Καλαρρύτικου. Τα Ιωάννινα απέχουν 40 km, δηλαδή μία ώρα ορεινής διαδρομής. Οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοί του, ασχολούνται κυρίως με την πτηνοτροφία. Οι προηγούμενες γενιές ήταν ξακουστές για το μεράκι και την μαεστρία με την οποία λάξευαν την πέτρα και δημιουργούσαν μοναδικά πέτρινα κτίσματα, όχι μόνο στην περιοχή τους αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
 
*** Λίθινο Ιωαννίνων
Το Λίθινο (Τοπική Κοινότητα Λιθίνου - Δημοτική Ενότητα ΖΙΤΣΑΣ), ανήκει στον δήμο ΖΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “το Λίθινον”. Έδρα του δήμου είναι η Ελεούσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Λίθινο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Λιθίνου, του πρώην Δήμου ΖΙΤΣΑΣ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Το Λίθινο έχει υψόμετρο 294 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,7643693006 και γεωγραφικό μήκος 20,6051849583. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Λίθινο θα βρείτε εδώ.
*** Καστανώνας Ανατολικού Ζαγορίου Ιωαννίνων
Ο Καστανώνας είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι και ονομάζεται έτσι από τις πολλές καστανιές της περιοχής. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.030 μέτρων στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου και θεωρείται το πλέον ρομαντικό χωριό του Αν. Ζαγορίου λόγω της φύσης του.
Ο Καστανώνας ανήκει στον δήμο Ζαγορίου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 50 κατοίκους. Το παλιότερο όνομα του χωριόυ ήταν Δραγάρι, προς τιμή του Δρουγγάριου Μιχαήλ, βυζαντινού αξιωματούχου, που ήταν ο ιδρυτής του χωριού καθώς και της εκκλησίας της Παναγίας. 
Το 1870 το χωριό είχε 310 κατοίκους. Οι κάτοικοι στο παρελθόν μετανάστευαν στην Ρουμανία και τη Μικρά Ασία, ασχολούνται με την αμπελουργία, την ξυλουργική και την υλοτομία.
Πεύκα, έλατα, οξιές, καστανιές, καρυδιές δίνουν την εικόνα αλπικού χωριού.
Κατά την γερμανική κατοχή (1941-1944) πυρπολήθηκε μεγάλο μέρος του οικισμού, ως αποτέλεσμα σήμερα η παραδοσιακή ζαγορίσια αρχιτεκτονική να έχει διατηρηθεί μόνο σε τμήμα του χωριού. Από τον Καστανώνα καταγόταν και είχε την έδρα του ο Λοχαγός Δημήτριος Βράγκαλης διοικητής του ανεξαρτήτου Λόχου Ζαγορισίων του ΕΔΕΣ κατά την διάρκεια της αντίστασης τον Β'ΠΠ. 
Στο χωριό υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός δωματίων προς ενοικίαση.
Σημαντικά μνημεία του χωριού είναι η εκκλησία της Παναγιάς και του Αγίου Αθανασίου (1798).
Αξιπρόσεκτα είναι τα Δάση Ανατολικού Ζαγορίου και το γεφύρι στο Δρογάνι.  
***  Τσεπέλοβο Ζαγορίου Ιωαννίνων
Στα απότομα βράχια της γρανιτένιας οροσειράς της Τύμφης βρίσκεται το Τσεπέλοβο. Θεωρείται το αγαπημένο χωριό των φυσιολατρών και των περιπατητών. Οι ντόπια το αποκαλούν "αετοφωλιά του Ζαγορίου". Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό της περιοχής του Ζαγορίου και απέχει 51 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Νομού, Ιωάννινα.
Η παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική είναι παρούσα σε όλες τις κατοικίες, στα μονοπάτια και στις εκκλησίες του χωριού. Ξεχωρίζουν το πολιτιστικό κέντρο της «Εστίας», ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 18ο αιώνα σαν τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και αγιογραφήθηκε το 1786 από τους δεξιοτέχνες αγιογράφους από το Καπέσοβο, οι Ναοί Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κάτω Παναγιάς και διάφορα αρχοντικά ιστορικών οικογενειών του χωριού. Στο Τσεπέλοβο διατηρείται η περισπούδαστη παλαιά "γέφυρα του Κοκκόρη" που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ζαγορίτικης γεφυροποιίας.
Το Τσεπέλοβο υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου από τον 18ο αιώνα και ήκμασε εμπορικά κατά τα οθωμανικά χρόνια ιδιαίτερα λόγω του εμπορίου ξυλείας. Το 1700 λειτούργησε το πρώτο σχολείο του χωριού. Στο χωριό κατέφυγαν πριν την πτώση του Αλή Πασά και το ξέσπασμα της Επανάστασης (1820) ο Γιαννιώτης ποιητής Ιωάννης Βηλαράς και ο δάσκαλος του Γένους Αθανάσιος Ψαλίδας και συγκρότησαν κεντρική επαναστατική οργάνωση που ανέλαβε την καθοδήγηση του Αγώνα κατά την πρώτη του φάση. Ο Α. Ψαλίδας, μάλιστα δίδαξε για μικρό χρονικό διάστημα στο σχολείο του χωριού.
Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, πάνω από το λεγόμενο φαράγγι «Βικάκι», βρίσκεται η πέτρινη Μονή Ρογκοβού, χτισμένη τα χρόνια 1028-1034 και ανακαινισμένη το 1745. Οι καλοδιατηρημένες αγιογραφίες και τα ξυλόγλυπτα της εκκλησίας έγιναν σταδιακά κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Εκεί, ο Νεόφυτος Δούκας ήθελε να ιδρύσει ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα («Ανωτέρα Σχολή»), όμως το όραμά του τελικά δεν πραγματοποιήθηκε με τις αναταραχές κατά την πτώση του Αλή Πασά.
Σήμερα, το χωριό αποτελεί τουριστικό προορισμό κατά τους χειμερινούς μήνες. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με πολλά από τα κτίρια του διατηρητέα.
Το Τσεπέλοβο είναι ένα αρχοντικό χωριό, γνωστό από το 16ο αιώνα, χτισμένο σε υψόμετρο 1.080 μέτρων. και πρωτεύουσα των τουρκικών αρχών του Ζαγορίου. Το πρώτο σχολείο του λειτούργησε το 1700, ενώ στην περιοχή σώζονται ακόμα τα αρχοντικά των οικογενειών Κέντρου, Παπάζογλου, Βαζίμα και Τσαβαλιά. 
Tο χωριό αυτό χρωστάει τη φήμη του στο τριήμερο πανηγύρι του, που γίνεται τον Aύγουστο και συγκεντρώνει κόσμο απ' όλα τα Zαγοροχώρια. Kαι τον υπόλοιπο χρόνο, όμως, προσφέρεται για βόλτες - ειδικά τα Χριστούγεννα είναι ιδανικά.
*** Τρίστενο Ανατολικού Ζαγορίου Ιωαννίνων
Το Τρίστενο είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, του δήμου Ζαγορίου . Βρίσκεται στις ανατολικές
πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 940 μέτρων. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 141 κάτοικοι. Το Τρίστενο τέως Δρεστενίκον Επαρχίας Δωδώνης μέχρι το 1927 όπου και άλλαξε το όνομά του, δεν είναι γνωστό πότε δημιουργήθηκε ως χωριό.  Γραπτώς πρώτη φορά αναφέρεται σ' ένα χρυσόβουλο 1319 (παραχωρητήριο περίπου) του Ανδρόνικου Β' σε κάποιο άρχοντα των Ιωαννίνων με το όνομα Δρεστενίκος του οποίου το όνομα υπήρχε τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο αιώνα στα Γιάννινα. Προφανώς από το όνομα του Βυζαντινού αυτού τιμαριούχου, ονομάστηκε το χωριό Δρεστενίκου και αργότερα Δρεστένικο και Ντρεστένικο. Μετονομάσθηκε σε Τρίστενο προφανώς από τα τρία στενά που υπάρχουν πάνω από το χωριό. Σαν πρώτοι οικιστές του αναφέρονται ποιμένες από την Χειμάρρα που έφερναν τα πρόβατά τους για βοσκή στο Ζαγόρι το καλοκαίρι. Αυτήν την εκδοχή δεν την δέχονται οι κάτοικοί του που αντιπαρατάσουν την άποψη ότι οι πρώτοι οικιστές ήρθαν από την Βέροια και ήταν τεχνίτες σκαφιδίων. Το Τρίστενο, αναφέρεται σαν τόπος θανάτου του Αγωνιστή των Βαλκανικών Πολέμων, Χατζημιχαήλ Κωνσταντίνου, το 1913.
Αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη με κλασική Ζαγορίσια αρχιτεκτονική το 1793. Λίγα είναι τα κτίσματα που διατηρούν την κλασική Ζαγορίσια αρχιτεκτονική αφού όπως και τα υπόλοιπα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου, έτσι και το Τρίστενο κάηκε από τους Γερμανούς κατά το 1943. 
Σημείο αναφοράς του χωριού είναι ο παραδοσιακός πέτρινος νερόμυλος ο οποίος κτίστηκε το 1835. Στην αρχή ήταν διπλός με δύο μονάδες παραγωγής και είχε την δυνατότητα να αλέθει 100 οκάδες δημητριακών την ώρα. Τα τελευταία χρόνια ανακαινίστηκε και ξαναλειτουργεί. Πρόκειται για έναν από τους τελευταίους νερόμυλους στην χώρα που βρίσκεται σε λειτουργία. Τέλος το πέτρινο γεφυράκι που ενώνει το χωριό που έχει κόψει στα δύο το ρέμα Γκούρα που το διασχίζει.
 
***  Καπέσοβο Ζαγορίου Ιωαννίνων
Το Καπέσοβο είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό του Ν. Ιωαννίνων και ένα από τα πιο γραφικά
Ζαγοροχώρια. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός με εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντόσπιτα, καλοδιατηρημένα καλντερίμια και παραδοσιακούς ξενώνες.  Έχει πληθυσμό 30 περίπου μόνιμων κατοίκων και είναι χτισμένο σε υψόμετρο από 1.100 μ. έως και 1.130 μ., δίπλα στη χαράδρα της Μεσαριάς. Απέχει 43 χλμ. από τα Γιάννενα, απόσταση που καλύπτεται με αυτοκίνητο περίπου σε 50΄. Αφήνουμε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή μας στην είσοδο του χωριού και σε 3΄ λεπτά με τα πόδια φτάνουμε στην πλατεία, την οποία δροσίζει το καλοκαίρι με τη σκιά του ένας αιωνόβιος πλάτανος.
Το Καπέσοβο είναι ένα μνημείο της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, και σήμερα είναι ήσυχο και ολιγάνθρωπο. Το Καπέσοβο ιδρύθηκε γύρω στον 16ο αιώνα και στην ακμή του είχε εύρωστη αγροτική οικονομία, όμως το εμπόριο ήταν αυτό που έφερε αληθινό πλούτο και φήμη στο χωριό. Ο εύπορος Καπεσοβίτης έμπορος Ιωαννούτσος Καραμεσίνης ήταν αυτός που μεσολάβησε στον Σουλτάνο για να έρθει στην Ηπειρο ο Αλή Πασάς. Ο γιος του Καραμεσίνη, ο Αλέξης Νούτσος, έγινε γενικός προεστός Ζαγορίου.
Καπεσοβίτες ήταν και πλήθος άλλοι επιφανείς πολυταξιδεμένοι και εύποροι Ζαγορίσιοι του 18ου και του 19ου αιώνα (Μαρίνογλου, Πασχάλογλου, αδέλφια Μπρούζου, αδελφοί Πασχάλη κλπ.). Πολλοί στο χωριό είχαν και έχουν αρχαία μικρά ονόματα όπως Πλάτωνας, Κλέαρχος, Θουκυδίδης, τα οποία δίνονταν στα παιδιά από τον 19ο αιώνα αφενός γιατί οι κάτοικοί του ήταν μορφωμένοι με κλασική παιδεία, αφετέρου γιατί έτσι ήθελαν να τονώσουν το φρόνημα και την ελληνικότητα της τουρκοκρατούμενης τότε περιοχής.
Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία του Ζαγοριού. Είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, του 1793, με μοναδικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό της φτιαγμένες από τους περίφημους Καπεσοβίτες ζωγράφους και με σαφείς δυτικές επιρροές. Οι καλλιτέχνες αυτοί ζωγράφισαν πάμπολλους ναούς ή φορητές εικόνες και χρύσωσαν πολλά τέμπλα στη Βόρεια Ελλάδα. Ηταν επαγγελματίες ζωγράφοι με μόρφωση και απόλυτο καταμερισμό εργασιών. Τρεις καλλιτεχνικές οικογένειες έδρασαν έως τις αρχές του 19ου αιώνα όταν εμφανίστηκε το επώνυμο Μπογάς για τους Καπεσοβίτες ζωγράφους, από τις μπογιές που χρησιμοποιούσαν. Σε επίπεδο αξίας είναι αν όχι καλύτεροι, σίγουρα εφάμιλλοι με τους διάσημους Χιονιαδίτες.
Προτεινόμενες δραστηριότητες
Επίσκεψη στις εξοχές γύρω από το χωριό, με αρκετά ονομαστά πέτρινα γεφύρια. Πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου. Ανάβαση στην κορυφή της Τύμφης και τη Δρακολίμνη. στις όχθες του ποταμού Βοϊδομάτη. Ποδήλατο βουνού και διαδρομές 4x4 στα γύρω χωριά και στις ορεινές διαδρομές της περιοχής. Ράφτινγκ και καγιάκ στον ποταμό Βοϊδομάτη. Αιωροπτερισμός πάνω από τη χαράδρα του Βίκου.
Σε υψόμετρο 1.100 μ., ξεχωρίζει για τα υπέροχα αρχοντικά του -μεταξύ των οποίων και η Πασχάλειος Σχολή με τα σπάνια βιβλία και το λαογραφικό της μουσείο (στα εκθέματα θα βρείτε και ένα από τα τέσσερα αυθεντικά αντίτυπα της Xάρτας του Pήγα Bελεστινλή). Εξω από το χωριό έχουν ανακαλυφθεί ίχνη αρχαίου τείχους, πράγμα που μαρτυρεί την ιστορία του.

***  Γρεβενίτι Ανατολικού Ζαγορίου Ιωαννίνων
Το Γρεβενίτι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 980 μ. και απέχει από τα Γιάννενα 44 χλμ. Είναι ένα από τα βλαχοχώρια της περιοχής του Ζαγορίου και οι κάτοικοί του ασχολούνται από παλιά με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Διαθέτει καταπληκτική θέα, πάρα πολύ πράσινο, αφού περιβάλλεται από δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Τα σπίτια του δεν έχουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα, που συναντά ο επισκέπτης στο Ζαγόρι, αλλά διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις εκκλησίες και στα καλντερίμια. Μετά το χωριό, προς την κατεύθυνση της Βοβούσας, υπάρχει το ρέμα της Ζουρίκας, τα νερά του οποίου χρησιμοποιεί ιχθυοτροφείο που υπάρχει εκεί, για την εκτροφή πέστροφας. Χαμηλότερα, βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Βουτσάς και ο ποταμός Βάρδας.
Η κεντρική εκκλησία του χωριού, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και μπροστά απ’ αυτή είναι η μεγάλη πλατεία με τον πλάτανο και το παλαιό σχολείο του χωριού. Άλλη εκκλησία του χωριού είναι αυτή του Αγίου Δημητρίου, η οποία κοσμείται με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες-αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Στην εκκλησία αυτή βρίσκεται σήμερα το νεκροταφείο του χωριού. Παλαιότερα το χωριό διέθετε διάφορες υπηρεσίες όπως Αστυνομικό Σταθμό, Δασονομείο, Ταχυδρομείο, έδρα μεταβατικού δικαστηρίου αλλά και το Μαλάμειο Νοσοκομείο, το οποίο προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στους κατοίκους. Από τις υπηρεσίες αυτές, σήμερα έχει απομείνει μόνο το Ταχυδρομείο.
Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, το Γρεβενίτι πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Το χωριό πυρπολήθηκε τρεις ή τέσσερις φορές από τους Γερμανούς και κατεστράφησαν πάρα πολλά σπίτια ενώ πολλοί ήταν οι κάτοικοι που εκτελέσθηκαν. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί και την απώλεια του παραδοσιακού χαρακτήρα από τα σπίτια του χωριού. Αξιοσημείωτο είναι ότι την περίοδο εκείνη λεηλατήθηκε και η Ι.Μ. Βουτσάς, μια από τις αρχαιότερες της Ηπείρου.
Για το λόγο αυτό, το Γρεβενίτι, όπως και άλλα χωριά του Ζαγορίου, έχει χαρακτηρισθεί «Μαρτυρικό χωριό. Από το 1991 έχει κατασκευασθεί στο χωριό μνημείο, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσθέντων κατοίκων του, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Πέρα από τις εκκλησίες, άλλα αξιοθέατα στην περιοχή του Γρεβενιτίου είναι το πέτρινο γεφύρι της Κούρτιας και η μικρή «λίμνη με τα νούφαρα», που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Αξιόλογες βέβαια είναι και οι πέτρινες βρύσες που υπάρχουν στο χωριό. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε να λείπουν διότι, όπως προαναφέρθηκε, το χωριό διαθέτει άφθονα τρεχούμενα νερά.
Μερικά ενδιαφέροντα σημεία στο Γρεβενίτι είναι τα εξής:
1) Δάση Ανατολικού Ζαγορίου.
2) Ακρόπολη Γρεβενιτίου (κοντά στη Μονή Βοτσάς).
3) Ναοί / Μοναστήρια:
  • α)Ι. Ν. Κοίμησης Θεοτόκου,
  • β)Ι. Μ. Κοίμησης Θεοτόκου Βοτσάς.
4) Γεφύρι Τσίπιανης του 1875.
5) Παραδοσιακές Βρύσες
6) Μνημείο Εκτελεσθέντων του Β΄ Παγκοσμίου Πoλέμου

 
*** Μονοδένδρι Ζαγορίου Ιωαννίνων
Το Μονοδένδρι, σε υψόμετρο 1100 μ., είναι ένα από τα πιο όμορφα και αντιπροσωπευτικά
Ζαγοροχώρια. Μαζί με τη γειτονική Βίτσα αποτελούν ένα απαράμιλλο οικιστικά σύνολο που εκφράζει χαρακτηριστικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Ζαγοριού και της Ηπείρου γενικότερα. Όλα άλλωστε τα Ζαγοροχώρια είναι πανέμορφα, με τις δικές του ιδιαιτερότητες το καθένα από αυτά.  Βρίσκεται στο δήμο Ζαγορίου του νομού Ιωαννίνων και γνώρισε μεγάλη εμπορική και οικονομική ανάπτυξη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Το Μονοδένδρι κτίστηκε γύρω στο 1360 μ.Χ. Μεταξύ Βίτσας και Μονοδενδρίου, δίπλα στο δημόσιο δρόμο, ανακαλύφθηκε το 1965 ο αρχαιότερος γνωστός οικισμός της Ηπείρου με δύο νεκροταφεία. 
Τα πλούσια ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Το Μονοδένδρι διαθέτει 7 εκκλησίες. Οι παλαιότερες απ αυτές είναι: το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής (1412 μ.Χ.), ο Άγιος Μηνάς (1625 μ.Χ.), το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, (1664 μ.Χ.) και ο κεντρικός ναός του Αγίου Αθανασίου (1801 μ.Χ.).
Το Μονοδένδρι είναι η ιδιαίτερη πατρίδα των μεγάλων εθνικών ευεργετών αδελφών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, οι οποίοι διέθεσαν την αμύθητη περιουσία τους, που απέκτησαν στη Ρωσία, για τη σύσταση ιδρύματος και μέσω αυτού τη δημιουργία, το 1844, της ομώνυμης ιστορικής Εκκλησιαστικής Σχολής στην Αθήνα, με τη μεγάλη μέχρι σήμερα προσφορά της στην Ορθοδοξία και την Παιδεία του Έθνους. Σήμερα το Ριζάρειο Ίδρυμα μεριμνά παράλληλα και για την ανάπτυξη της γενέτειρας των Αδελφών Ριζάρη και της ευρύτερης περιοχής του Ζαγοριού.
Από το Μονοδένδρι κατάγονταν επίσης α «πατέρας της ελληνικής γεωργίας» Σπύρος Χασιώτης, ο πρώτος δήμαρχος Αθηναίων Ιωάννης Κόνιαρης, ο θεμελιωτής της παιδιατρικής επιστήμης στη χώρα μας Αναστάσιος Ζίννης, ο μεγάλος ελληνιστής Δημήτριος Σεμιτέλος καθώς και άλλοι επιφανείς άνδρες.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ
Η χαράδρα του Βίκου
Η περίφημη χαράδρα του Βίκου εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως η βαθύτερη στον κόσμο (1.350 μ. το μέγιστο ύψος των βράχων από την κοίτη της).Τη διατρέχει ο Βοïδομάτης παραπόταμος του Αώου, σχηματίζοντας στη διαδρομή του απαράμιλλης ομορφιάς φυσικά τοπία.
Από το Μονοδένδρι μπορεί κανείς να απολαύσει μερικές από τις θεαματικότερες και συναρπαστικότερες απόψεις της, από τις παρακάτω τρεις ευρύτερες θέσεις (τοποθεσίες).
Μοναστήρι Αγίας Παρασκευής
Η διαδρομή ξεκινάει από την κεντρική πλατεία του Μονοδενδρίου, έχει μήκος 800 μ. και διασχίζεται από περίτεχνο καλντερίμι. Στην αριστερή πλευρά του Μοναστnριού «Τα σπιτάκια», κρησφύγετα των ντόπιων κατά τη διάρκεια των τουρκοαλβανικών επιδρομών των περασμένων αιώνων. Σημερινά κατάλοιπά τους: ίχνη ξύλινων γεφυριών, ερειπωμένα τείχη με πολεμίστρες και ένα ξωκλήσι, απ' όπου κατέβαιναν στη χαράδρα οι πιο τολμηροί για να μεταφέρουν νερό στα αποκλεισμένα στις σπηλιές γυναικόπαιδα.
Οξυά
Με την πιο εντυπωσιακή θέα της χαράδρας. Η διαδρομή ξεκινάει από την άνω πλατεία Μονοδενδρίου αποτελείται από 6 χιλιόμετρα σκυροστρωμένου δρόμου, ο οποίος περνάει μέσα από το μοναδικό στο είδος του Πετροδάσος (χάρτης θέση 7) με τους μυθικούς σχηματισμούς των γιγαντιαίων σχιστολιθικών βράχων.
Γκρούνια
Στην τοποθεσία αυτή φθάνει κανείς ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία Μονοδενδρίου, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Αυτή η διαδρομή, στο σημείο που συναντά το Υπαίθρια Αμφιθέατρο Μονοδενδρίου «Άγγελος Κίτσος», οδηγεί επίσης μέσα από καλντερίμι, στην κοίτη της χαράδρας του Βίκου (πορεία μιας ώρας περίπου). Η εντός της χαράδρας διαδρομή καταλήγει στα χωριά Βίκος και Πάπιγκο.
Σημειώνεται ότι άλλες εντυπωσιακές θεάσεις του Βίκου προσφέρουν και τα χωριά Βίκος, Βίτσα, Βραδέτο, Καπέσοβο, Κήποι, Κουκούλι, Πάπιγκο και Τσεπέλοβο.
πηγή :
~   http://ellinika-xwria.blogspot.gr/2015/09/blog-post_382.html?spref=fb  .- ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

*** Σφεντύλι Ν. Ηρακλείου Κρήτης
 Η εκκλησία «φάντασμα» που αναδύθηκε στην Κρήτη εντελώς απροσδόκητα.
Πριν από ένα χρόνο, οι κάτοικοι του χωριού αποκαθήλωσαν τις εικόνες με δάκρυα στα μάτια, πριν η εκκκλησία χαθεί στο νερό. Πριν από λίγες μέρες, αναδύθηκε απροσδόκητα.
Το Σφεντύλι Ν. Ηρακλείου Κρήτης , θα μπορούσε να είναι γνωστό και ως το «στοιχειωμένο» χωριό της Κρήτης, αφού εδώ και 14 χρόνια πλημμυρίζει και βουλιάζει σταδιακά κάτω από το νερό. Αιτία το φράγμα Αποσελέμη που κατασκευάστηκε στην περιοχή.
~ Ενα χρόνο πριν οι κάτοικοι αποχαιρετούσαν το χωριό
Τον Μάρτιο του 2015, οι κάτοικοι αποχαιρετούσαν το χωριό τους γράφοντας την τελευταία σελίδα της ιστορίας του, πριν βυθιστεί ολοκληρωτικά.
Με δάκρυα στα μάτια είχε γίνει η αποκαθήλωση των εικόνων και των ιερών της εκκλησίας του Αγίου Θεόδωρου, λίγο πριν χαθεί στον βυθό της λίμνης του φράγματος Αποσελέμη.
VIDEO : Άδειασε από τα νερά η εκκλησία και έκαναν λειτουργία στο Σφεντύλι...: https://youtu.be/3nChLGT1Crk  .- { Άδειασε από τα νερά ( λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού στην λίμνη), η εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου και τον γιόρτασαν κάνοντας λειτουργία στο Σφεντύλι...Με ανάμεικτα συναισθήματα οι πρώην κάτοικοι του χωριού Σφεντύλι που βούλιαξε μέσα στα νερά του φράγματος, γιόρτασαν τον Αγιο Θεόδωρο, πραγματοποιώντας κανονικά την λειτουργία στην εκκλησία που μέχρι πριν λίγες μερες ηταν μέσα στο νερο. ''Ηθελε ο Αγιος Θεόδωρος να τον γιορτάσουμε...'' ηταν τα λογια των ανθώνων που η βαθιά τους πιστη και η νοσταλγία, τους παρακίνησαν για να ξαναστήσουν την εκκλησία και να τελέσουν εκει την θεία λειτουργία ανήμερα της γιορτής του Αγίου Θεοδώρου. Χρόνια πολλά, και του χρόνου... }.-

~ ΑΠΟ ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016  :
~   Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  20 Φεβρουαρίου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-20-2016.html .- 
 Η Εφημερίδα μας ARFARTA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 21  Φεβρουαρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfarta-news-21-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-22-2016.html .-
Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Φεβρουαρίου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-23-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  24  Φεβρουαρίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-24-2016.html .-   
 ~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης ,  arfara news ,Τετάρτη  24 Φεβρουαρίου 2016  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-24-2016.html . -
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου  2016 , 11ο κεφάλαιο -μέρος  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/02/24-2016.html  .- 
~                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
~ Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων: 
 1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
, 2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
, 3. Stamos
Arfara Messinias Greece
, 4. ARFARA - KALAMATAS , 5. ASTERAS ARFARON
2011
, 6. Arfara-Messinias 2 , 7. stamos-dynami , 8. Arfara-Messinias , 9. Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
, 10. vlasios , 11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 
15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  ,
  
 ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  

1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4486 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =  Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2795 video.     σταμος σκουλικας ,  3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2819   video. -  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.097  βίντεο   .- 
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4801 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.561   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
~

~  10ο  Κεφάλαιο Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τρίτη  16 Φεβρουαρίου 2016 : 10ο κεφάλαιο

'Αγναντα  Άρτας
Κρεμαστή γέφυρα Τσακώνας  Ν. Μεσσηνίας
Ναύπακτος
Γαλαξίδι
Αγόριανη ή Επτάλοφος
Αράχωβα
Δελφοί
Χ.Κ. Παρνασσός
Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο  ..Χαρίλαου Τρικούπη
 Βίντεο , Τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου  :  https://youtu.be/LLo2tTLKogI .-


~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου  2016 , 11ο κεφάλαιο -μέρος , Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
Αχλαδιά Καρδίτσας .
Βαπτιστής Ιωαννίνων
Λίθινο Ιωαννίνων
Καστανώνας Ανατολικού Ζαγορίου Ιωαννίνων
Τσεπέλοβο Ζαγορίου Ιωαννίνων
Τρίστενο Ανατολικού Ζαγορίου Ιωαννίνων
Καπέσοβο Ζαγορίου Ιωαννίνων
Γρεβενίτι Ανατολικού Ζαγορίου Ιωαννίνων
Μονοδένδρι Ζαγορίου Ιωαννίνων
 Σφεντύλι Ν. Ηρακλείου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου