Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

 Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 ,
~



28 Φεβρουαρίου
Οσίου Βασιλείου ομολογητού (1) (†750), ιερομάρτυρος Προτερίου, αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας (†457). Μαρτύρων Αβερκίου, Νέστορος. Οσιομάρτυρος Κυράννης της εκ Βυσσώκας Θεσ/νίκης (†1751). Οσίων Ευβούλου και Νυμφά, των «αποστόλων». Βάρσου - (Βαριησοϋ) επισκόπου Δαμασκού. Κυράς και Μαράννας, των οσίων και «ευγενών ασκητριών».
(1) Ο όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής, έζησε και έδρασε επί αυτοκρατορίας Λέοντα Γ` του Ισαύρου του εικονομάχου. Από μικρή ηλικία ο Βασίλειος εγκατέλειψε τη κοσμική ζωή για να αφιερωθεί στη διδασκαλία του Ευαγγελίου και την άσκηση. Αρχικά ζούσε σε κάποιο ερημητήριο τρέφοντας το πνεύμα του και την ψυχή του με τα δώρα της πίστεως και της αγάπης. Όταν όμως οι περιστάσεις τον κάλεσαν, ανταποκρίθηκε με θαυμαστή προθυμία και υπερασπίσθηκε την Ορθοδοξία με θάρρος και παρρησία. Διώχθηκε σκληρά για την άκαμπτη αντίστασή του και τη θαρραλέα συνηγορία υπέρ της ορθοδοξίας. Φυλακίστηκε και υπέστη πολλά βασανιστήρια. Όταν πέθανε ο τύραννος Λέων, ο Βασίλειος αφέθηκε ελεύθερος και επανήλθε στο ασκητήριό του για να συνεχίσει τους μοναχικούς τους αγώνες. Μέγας αγωνιστής της Εκκλησίας, στρατευόταν συνεχώς για την ενίσχυση της ορθόδοξης πίστης, για τη διαφώτιση των αιρετικών , για τη στερέωση των πιστών και τη μετάνοια των αμαρτωλών. Έτσι οσιακά αγωνιζόμενος εκοιμήθη εν ειρήνη.
~**  Βαθύ ρήγμα Εκκλησίας- Κυβέρνησης: Ο Γαβρόγλου κήρυξε «πόλεμο»
~ Εστία που προμηνύει νέο γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξυ κυβερνησης και εκκλησίας δημιουργεί η βουλευτική τροπολογια που έκανε αποδεκτή ο κ Κωστας Γαβρογλου και αλλάζει το καθεστώς του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, ώστε ο έλεγχος να ξαναπεράσει στο κράτος.
*Ο υπουργός Παιδείας λίγο πριν την ψήφιση και της επιμαχης διαταξης και εκφράζοντας όπως ειπε συνολικά την κυβερνηση απαντησε με οξύτατο τροπο στην Ιερα Σύνοδο και στην επίσης σκληρή επιστολη διαμαρτυρίας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνυμου επισημαινοντας μεταξυ αλλων πως «η Ιεραρχία θα πρεπει να ειναι πιο μετρημένη στα λόγια της».
«Έλαβα μια επιστολη απο τον τον Αρχιεπίσκοπο που αναλύει την αποφαση της Ιερας Συνόδου και μας βάζει σε σοβαρές σκέψεις στην κυβερνηση» ανέφερε αρχικά ο υπουργος Παιδείας για να συνεχίσει «Ενα στοιχείο της επιστολης ειναι η αναφορά που ευχαριστεί την Κομμουνιστική βάση της Τήνου η οποία εξέφρασε την διαφωνία της με την τροπολογια. Η τροπολογια -λέει η επιστολη – αποτελεί ωμή παραβίαση του αυτοδιοίκητου της εκκλησίας.Αποτελεί δημοκρατικό ατόπημα και αφαιρεί μονομερως την συνταγματική ανεξαρτησία της εκκλησιας. Με την τροπολογια – λέει η επιστολη- επιστρέφουμε σε παλαιες πραξικοπηματικές παρεμβάσεις του κράτους. Αλήθεια ; Το 2018; Ξεχνάμε το 1969; Θα πρεπει η Ιεραρχία να ειναι πιο μετρημένη στα λόγια της. Η δημοκρατία ειναι για όλους και οχι για ορισμενους.
Ειναι επιστολη που δεν ανήκει στις πιο λαμπρές στιγμές της και είδε πολλές στο παρελθόν».
Υπενθυμίζεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην επιστολή του υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «οι μονομερείς αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες επιστρέφουν την πολιτική και θρησκευτική ζωή της Πατρίδας σε παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Η τροπολογια υπογράφεται απο πέντε βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ τον κ Κωςτα Ζουραρι και τον κ Σπύρο Δανέλλη. Επισήμως οι Ανελ εχουν δηλώσει πως την καταψηφίζουν ωστόσο οι 145 βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ και πι 6 του Ποταμιου σχηματίζουν την απαραίτητη πλειοψηφία για την έγκρισή της.
Απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ Νίκος Ξυδάκης επισήμανε πως η ρύθμιση επαναφέρει το καθεστώς που ισχύει επι 200 χρονια το οποίο άλλαξε μόνο το 1969 κατα την περίοδο της δικτατορίας και το 2014. «Υποστηρίζουμε πως το 2014 μετεβλήθη ο καταστατικός χάρτης της εκκλησιας της Ελλάδας για να αλλάξει ο χαρακτήρας ο δημόσιος του ιδρύματος. Κανεις στο παρελθόν δεν το ειχε κανει εκτος απο τη δικτατορία των συνταγματαρχων» ειπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η επιστολή Ιερώνυμου έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Συνοδική Αποφάσει, ληφθείση εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 26ης μηνός Φεβρουαρίου ε.ε., γνωρίζομεν υμίν, ότι η Ιερά Συνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Αυτής, απεφάσισεν όπως αποστείλη την παρούσα επιστολή, καθ’ όσον ενημερωθήκαμε ότι στις 22.2.2018 κατατέθηκε η βουλευτική τροπολογία με γενικό αριθμό καταθέσεως 1488 και ειδικό αριθμό καταθέσεως 152, η οποία υπογράφεται από επτά (7) Βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Το Ποτάμι). Με την τροπολογία αυτή επιδιώκεται τόσο η τροποποίηση διατάξεως του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμου 590/1977) όσο και η κατάργηση διατάξεων του νόμου 4301/2014 (26 παρ. 1, 50, 51 παρ. 6), που όλες αφορούν στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος του Ναού Ευαγγελιστρίας Τήνου («Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου», Π.Ι.Ι.Ε.Τ. πρόκειται για το κρατικό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που διοικεί τον πανελλήνιας λατρευτικής σημασίας Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου και την περιουσία του).
Τα ζητήματα που θέτει η βουλευτική τροπολογία έχουν απαντηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος με προγενέστερη επιστολή (έτους 2015) προς τον τότε Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη και τους κκ. Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, την οποία σας κοινοποιούμε. Οι απόψεις της Ιεράς Συνόδου έγιναν τότε κατανοητές και αποσοβήθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία, που σήμερα επαναφέρεται από τους ανωτέρω κκ. βουλευτές.
Δυστυχώς ελάχιστοι τοπικοί παράγοντες της Τήνου συνεχίζουν να παραπληροφορούν, δεν εννοούν να καταλάβουν ότι αφ’ ενός το Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου είναι «Πανελλήνιο» και «Ιερό Ίδρυμα», επειδή διοικεί Ιερό Ναό με την περιουσία του, και όχι «δημοτική επιχείρηση», και ότι αφ’ ετέρου η περιουσία του συγκεντρώθηκε από την ευλάβεια του Ελληνικού Λαού στην Παναγία Θεοτόκο και τον Ιερό Ναό της. Αρνούνται ακόμη να αποδεχθούν το γεγονός ότι όσα ψευδώς καταμαρτυρούσαν το 2014 κατά του τότε νέου νόμου 4301/2014 περί δήθεν αυτοδίκαιης υπαγωγής του Ιδρύματος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Τήνου στην Εκκλησία της Ελλάδος, περί δήθεν καταργήσεως του «αυτοδιοικήτου χαρακτήρα» του Ιερού Ιδρύματος και περί δήθεν παύσεως της εποπτείας της Πολιτείας στο Ιερό Ίδρυμα, πανηγυρικώς κατερρίφθησαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (3631/2015). Τέλος, αρνούνται να αποδεχθούν το γεγονός ότι και μετά από τον νόμο 4301/2014 το Ίδρυμα συνεχίζει να εποπτεύεται από την Πολιτεία (Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων), όπως και πριν από τον νόμο 4301/2014, και ότι οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοικούσας Επιτροπής στις 10.12.1017 έγιναν με απολύτως ομαλό τρόπο κατά τον ν. 349/1976 και με συμμετοχή των νομίμων εκλεκτόρων, πολλοί από τους οποίους (μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου και όχι μόνον) απείχαν από τις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου 2014, επειδή είχαν πεισθεί από αβάσιμες κατηγορίες κατά του ν. 4301/2014.
Ανακύπτει επομένως η εύλογη απορία: πώς είναι δυνατόν βουλευτές, και μάλιστα από πολιτικούς χώρους, που τάσσονται υπέρ των «διακριτών ρόλων» η υπέρ του «χωρισμού Κράτους Εκκλησίας» και της απόλυτης «θρησκευτικής ουδετερότητας» του Κράτους, να εισηγούνται μεταβολές στην Καταστατική Νομοθεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος υποκαθιστώντας την Ιερά Σύνοδο Αυτής ή να εισηγούνται τροπολογίες για τη διοίκηση και διαχείριση Ιερών Ιδρυμάτων Ναών χωρίς γνώση της Εκκλησίας; Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να συγχαρούμε την Κομματική Οργάνωση Βάσης (Κ.Ο.Β.) Τήνου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (Κ.Κ.Ε.). για τη στάση ιδεολογικής συνέπειας, επειδή -αν και εκκινώντας από αντίθετη προς την Εκκλησία αφετηρία σε επίπεδο ορολογίας και ουσίας (του χωρισμού Κράτους Εκκλησίας)- είχε ανακοινώσει σε σχέση με το Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου: «Ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. και οι βουλευτές του τοποθετούνται πάντοτε με βάση τό πλαίσιο του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους, την πάγια δηλαδή θέση του κόμματος για τίς σχέσεις Κράτους Εκκλησίας. Θέση του ΚΚΕ είναι ότι ο έλεγχος του κράτους πρέπει να περιοριστεί στη διακρίβωση των τυπικών προϋποθέσεων, χωρίς να παρεμβαίνει στην εσωτερική οργάνωση των θρησκευτικών ενώσεων, των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων κ.λπ.».
~ Η συγκεκριμένη τροπολογία (1488/152/22.2.2018) βρίθει ψευδών και παραπλανητικών διαδόσεων στην αιτιολογική της έκθεση. Τολμά μάλιστα να επικαλείται υπέρ της ανάγκης καταργήσεως των άρθρων 26 παρ. 1, 50 και 51 παρ. 6 του ν. 4301/2014 την απορριπτική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) 3631/2015, η οποία απέρριψε (και μάλιστα ομοφώνως) την αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Τήνου κατά της συνταγματικότητας των ως άνω διατάξεων του νόμου 4301/2014. Επιπλέον η ανωτέρω δικαστική απόφαση απέρριψε τον ψευδή ισχυρισμό, τον οποίο αναπαράγει η τροπολογία, ότι, επειδή με τον νόμο 4301/2014 το Π.Ι.Ε.Ε.Τ. έπαυσε να εξαιρείται από τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος (ν. 590/1977), δήθεν υπήχθη αυτοδικαίως στην εποπτεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ότι μετατράπηκε σε «εκκλησιαστικό ίδρυμα» και ότι έπαυσε η εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επί του Ιδρύματος. Ειδικότερα, με τις διατάξεις της επίμαχης τροπολογίας:
α) Επιχειρείται να τροποποιηθεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος και να επαναφερθεί σε ισχύ το καταργηθέν (με το άρθρο 51 παρ. 6 του ν. 4301/2014) άρθρο 66 παρ. 1 του νόμου 590/1977 (το τελευταίο άρθρο που εξαιρούσε το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. από τον ν. 590/1977 είχε εισαχθεί στη Βουλή το 1977 με παρέμβαση τότε βουλευτών και χωρίς γνώση και συναίνεση της Ιεράς Συνόδου). Επιδιώκεται επομένως το Ιερό Ίδρυμα του Ναού της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Τήνου να εξαιρείται από τις διατάξεις του νόμου 590/1977. Προσπαθούν δηλαδή να παρέμβουν μονομερώς στον ισχύοντα Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος χωρίς γνώση και συναίνεση του διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Συνόδου. Πρόκειται για ωμή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και της αρχής της αυτοδιοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος (3 παρ. 1, 12, 13 παρ. 1 Συντάγματος, 9, 11 ΕΣΔΑ). Σημειώνεται πάντως ότι η ομόφωνη απόφαση του ΣτΕ (3631/2015) νομολόγησε ότι ουδεμία εξομοίωση του Ιερού Ιδρύματος με τα εκκλησιαστικά ιδρύματα συνέβη λόγω του νόμου 4301/2014, όπως αναληθώς αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας. Αντιθέτως, το άρθρο 51 παρ. 6 του νόμου 4301/2014 προβλέπει ρητώς τη διατήρηση του καθεστώτος λειτουργίας του Ιδρύματος (νόμος 349/1976) : «Η παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 590/1977 (Α 146) καταργείται. Το προηγούμενο εδάφιο δεν καταργεί τον ισχύοντα ν. 349/1976 (Α 149), όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».
β) Προτείνεται η κατάργηση της δυνατότητας ψηφοφορίας του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κατά την πρώτη συνεδρία της νεοεκλεγείσας Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (άρθρα 26 παρ. 1, 50 ν. 4301/2014). Ειδικότερα, μετά από την εκλογή των μελών της Δ.Ε. ανά τριετία και κατά την πρώτη συνεδρία της νέας Διοικούσας Επιτροπής, προβλέπεται ότι τα νέα μέλη της Δ.Ε. ψηφίζουν μεταξύ τους και επιλέγουν τον Αντιπρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής. Η επίμαχη τροπολογία απαγορεύει το δικαίωμα ψήφου κατά την συγκεκριμένη ψηφοφορία στον επιχώριο Μητροπολίτη Σύρου, Πρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος είναι και ο μοναδικός εκπρόσωπος της Εκκλησίας στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος. Αναρωτάται κανείς γιατί πρέπει να απαγορεύεται στον Πρόεδρο του Ιδρύματος να ψηφίσει στην συγκεκριμένη συνεδρίαση. Η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από τον Μητροπολίτη Πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος τον καθιστά διακοσμητικό στοιχείο, αφού του απαγορεύεται να παρίσταται σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση και να ψηφίζει, παρ’ ότι κατά την απόφαση 3631/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ «το Ίδρυμα έχει από ιδρύσεώς του προεχόντως θρησκευτικούς σκοπούς, οι οποίοι σχετίζονται με την διοίκηση και διαχείριση της περιουσίας του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ευαγγελιστρίας) Τήνου, που αποτελεί ιερό προσκύνημα» (σκέψη 15). Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας Τήνου έχει αποδοθεί εξ αρχής στη δημόσια λατρεία και δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση κανενός.
γ) Καθαιρείται πραξικοπηματικώς η εκλεγείσα στις 10.12.2017 Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος και ορίζεται ημερομηνία εκλογής νέας Διοικούσας Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η τελευταία εκλογή στις 10.12.2017 διενεργήθηκε με τις ίδιες διατάξεις του νόμου 349/1976, τον οποίον σέβεται απολύτως η Ιερά Σύνοδος, όπως και οι προγενέστερες εκλογές, καθώς οι διατάξεις του νόμου 349/1976 δεν έχουν τροποποιηθεί από τον νόμο 4301/2014, ως προς την εκλογή των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, και παραμένουν σε πλήρη ισχύ. Συνεπώς, η γενομένη εκλογή της Διοικούσας Επιτροπής στις 10.12.2017, η οποία αυθαιρέτως καταργείται με την τροπολογία, δεν έχει καμία συνάφεια και αιτιώδη σχέση με την εφαρμογή των άρθρων 26 παρ. 1 και 51 παρ. 6 νόμου 4301/2014, τα οποία η τροπολογία επίσης προτείνει να καταργηθούν. Αναρωτάται κανείς γιατί καθαιρείται η Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, αφού τα μέλη της δεν εξελέγησαν βάσει των διατάξεων του νόμου 4301/2014, ο οποίος δεν ρυθμίζει το ζήτημα αυτό. Η απάντηση είναι απλή: επειδή στις τελευταίες εκλογές (10.12.2017) δεν εξελέγησαν τα μέλη που μερικοί τοπικοί παράγοντες επιθυμούσαν να εκλεγούν. Και προσέτι διότι, μετά από την εκλογή τους, τα νέα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής δεν εξέλεξαν τον Αντιπρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα που οι ανωτέρω παράγοντες θα επιθυμούσαν. Επειδή λοιπόν κατόπιν μιας νόμιμης εκλογικής διαδικασίας εξελέγησαν μη αρεστά -σε ελάχιστους- μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, καθαιρείται δια νόμου η Επιτροπή. Είναι προφανές ότι νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αποβλέπουν στην ανατροπή νομίμως εκλεγμένων διοικήσεων σε Ιδρύματα και Ν.Π.Δ.Δ., δεν σέβονται τη δημοκρατική αρχή ούτε την αρχή της αυτοδιοικήσεώς τους, περί των οποίων υποτίθεται ότι περικήδονται.
Εν τέλει, επειδή η μεθοδολογία και η πολιτική θεολογία, οι οποίες προάγονται με την τροπολογία (με αρ. 1488/152/22.2.2018), αποτελούν δημοκρατικό ατόπημα και αναιρούν κατά συνταγματικώς απαράδεκτο τρόπο τις θρησκευτικές ελευθερίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, σας καλούμε να την καταψηφίσετε. Η προτεινόμενη τροπολογία αναμιγνύεται ανεπίτρεπτα στη διοίκηση Ιερού Ναού και της περιουσίας του, που η Πολιτεία κατέστησε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου για λόγους αυξημένης νομικής προστασίας του. Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία της Ελλάδος να μην γνωρίζει και να μην συναινεί σε τροποποίηση του Καταστατικού Της Χάρτη, η οποία προκαλείται από την τροποποίηση του καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος, που διοικεί Ιερό Ναό τεθειμένο σε δημόσια, και μάλιστα πανελλήνια, λατρεία, καθώς δεν πρόκειται για ιδιωτικό Ιερό Ναό. Οι μονομερείς αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες επιστρέφουν την πολιτική και θρησκευτική ζωή της Πατρίδας σε παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Επί δε τούτοις, ευελπιστούντες ότι θέλετε κατανοήσει την σημασία των ως άνω εκτεθέντων και ότι θα λάβετε υπ’ όψιν τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, επικαλούμεθα εφ’ υμάς πλουσία την Χάρη του Θεού και διατελούμε μετ’ ευχών και τιμής.

*** Επίθεση σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου- Καλαμάτας 
Ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα- Καλαμάτα, δέχθηκε χθες βράδυ επίθεση με πέτρες στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Καλαμάτα στο ύψος του Αγίου Φλώρου.
Το λεωφορείο ήταν γεμάτο επιβάτες, αλλά δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, μόνο υλικές ζημιές στο όχημα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διερχόμενο όχημα δέχεται επίθεση με πέτρες στο συγκεκριμένο σημείο. Φώτο αρχείου 

*** Μαχητικές συγκεντρώσεις σήμερα από διάφορους φορείς της Μεσσηνίας στην Τρίπολη 
Ο Aγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής, όλους τους συναδέλφους, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, των εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του κινήματος ενάντια στο περιφερειακό «αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης στην Τρίπολη, σήμερα Τρίτη, 27 Φλεβάρη, στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στις 6.00 μ.μ.
Βάζουμε φρένο στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς!
Καμία αυταπάτη δεν τρέφουμε ότι η ανάπτυξη που επαγγέλλονται θα μας φέρει καλύτερες μέρες. To “αναπτυξιακό συνέδριο” γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι τα δύσκολα πέρασαν, ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ότι με την ανάπτυξη που βαφτίζουν και “δίκαιη” θα σταματήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που μας έχουν γονατίσει.
Ανάλογα συνέδρια έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας και εντάσσονται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη λεγόμενη Εθνική Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
Η προπαγάνδα για τα ψίχουλα που διαφημίζει και τάζει η κυβέρνηση δεν ξεγελούν τη μικρομεσαία αγροτιά, που νιώθει στο «πετσί» της τις συνέπειες της ΚΑΠ, της Ε.Ε. και των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων που την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα.
Η δήθεν δίκαιη ανάπτυξη, που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν αφορά στη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά τους μεγαλοαγρότες, τους καπιταλιστές αγρότες και, βασικά, τους επιχειρηματίες και βιομήχανους, που τους τροφοδοτεί με τζάμπα πρώτη ύλη για επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία, για να τους εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη.
Μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα μπορούμε σήμερα να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε ανάσες και να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Καλούμε τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους που καταστρέφονται σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στην πολιτική που μας εξοντώνει.
Όλοι στον αγώνα με οδηγό την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ).
Ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης δρομολογεί λεωφορείο από το Δημαρχείο Μεσσήνης στις 4.00 μ.μ.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ
Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση στην Τρίπολη
Καλούμε τους εργαζομένους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, την κοινωνική πλειοψηφία της Πελοποννήσου, στη συγκέντρωση - διαδήλωση. Να δώσουμε ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, αντίστασης και ανατροπής της.
Όλοι και όλες στην κινητοποίηση αγωνιστικής «υποδοχής» του Τσίπρα σήμερα Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στις 6.00 μ.μ. στην Τρίπολη, στην πλατεία Πετρινού, και πορεία στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης
Δεν πρέπει να γίνουμε συναυτουργοί της πολιτικής των μνημονίων και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Αναχώρηση πούλμαν από την Καλαμάτα, στις 4.30 μ.μ. από τη Νέδοντος, πίσω από τον πρώην ΟΤΕ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2721090411, 8.30 π.μ. -1.30 μ.μ. Κινητά 6947071052, 6977683175, 6977601961.
 «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΟΡΙΑ»
Κάλεσμα σε  συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας  για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου 

Στις 26 και 27 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη, Kυβέρνηση και Περιφέρεια, θα πραγματοποιήσουν το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο.
 Η σχεδόν απόλυτη σύγκλιση των πολιτικών Kυβέρνησης – Περιφέρειας (π.χ. διαχείρηση σκουπιδιών – ΣΔΙΤ) αλλά και η πείρα από άλλα περιφερειακά συνέδρια, δείχνει ότι σχεδιάζεται μια φιέστα προπαγάνδας των αντιλαϊκών πολιτικών Κυβέρνησης και Περιφέρειας. Πολιτικών, που, όπως  το βαρύ τίμημα της κρίσης, το φόρτωσαν στα φτωχά στρώματα της κοινωνίας. Έτσι και την ανάπτυξή της θα τη στηρίξουν στην υπερεκμετάλευση του λαού και στην λεηλασία - υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ανάπτυξη για λίγους, σε όφελος του κεφαλαίου, στην πλάτη του λαού με χαμηλά μεροκάματα και ανύπαρκτα δικαιώματα.
Στο συνέδριο αυτό θα είναι παρόντες, μαζί με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς , τους βουλευτές, τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους και τους παρατρεχάμενούς τους, και  όλοι όσοι κερδίζουν από αυτές τις πολιτικές: μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλέμποροι, μεγαλοεργολάβοι αυτοκινητόδρομων, ανεμογεννητριών και σκουπιδιών, πυρηνελαιουργοί, , επενδυτές που θα αγοράσουν πάμφθηνα τη δημόσια περιουσία, αεριτζήδες, μεσάζοντες, διαπλεκόμενοι …
Εμείς θα είμαστε αλλού!!! 
Καλούμε τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, στο δικό τους αγωνιστικό συνέδριο. Σε αυτό το συνέδριο να γίνει η συνάντηση των φτωχών, των άνεργων, της νεολαίας, των εργαζόμενων που βλέπουν το εισόδημά τους να μην καλύπτει τις στοιχειώδης ανάγκες τους, της φτωχομεσαίας αγροτιάς και των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών που δεν μπορούν να επιβιώσουν με το ισχύον φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς, των συνταξιούχων, των δανειοληπτών που λόγω κρίσης και μείωσης των εισοδημάτων τους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και το χωράφι τους.
Να γίνει η αγωνιστική συνάντηση όλων αυτών που αντιδρούν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ΔΕΗ – λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης), με την παραχώρηση των πάντων στους ιδιώτες (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, νερά), την διαχείρηση των σκουπιδιών από μεγαλοεργολάβους με τεράστιο κόστος οικονομικό και περιβαλλοντικό.
 Καλούμε σε συγκέντρωση στην Τρίπολη, στην πλατεία Πέτρινου, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στις 6:00 μ.μ. και πορεία στο Πνευματικό Κέντρο
Λεωφορεία για τις κινητοποιήσεις στην Τρίπολη
Tα Σωματεία του ΠΑΜΕ της Μεσσηνίας θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στην Τρίπολη την προσεχή Τρίτη ενάντια στο αναπτυξιακό συνέδριο πού διοργανώνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγ. Βασιλείου στις 6 το απόγευμα. Από τα σωματεία έγινε η ενημέρωση ότι τα λεωφορεία για την συγκέντρωση της Τρίπολης, θα ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα της Τρίτης από την πλατεία της Υπαπαντής Καλαμάτας.
Παράλληλα, σε κάλεσμα για κινητοποιήσεις τις ημέρες διεξαγωγής του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Τρίπολη την ερχόμενη εβδομάδα, καλεί η Πελοποννησιακή Πρωτοβουλία Φορέων και Πολιτών.
 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 6:00 το απόγευμα στην Πλατεία Πετρινού και θα ακολουθήσει πορεία προς στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την περιφέρεια πως η ανάπτυξη που επικαλούνται και προωθούν έχει ως στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως είναι η λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και η φτωχοποίηση των εργαζομένων τους οποίους μαστίζει η ανεργία και οι μισθοί πείνας. Από την Καλαμάτα θα αναχωρήσει πούλμαν για τους διαδηλωτές την Τρίτη, 4.30 μ.μ. στην Νέδοντος, πίσω από τον πρώην ΟΤΕ.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Μαχητική συγκέντρωση σήμερα στην Τρίπολη
Καλούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Πυλίας να συμμετάσχουν μαζικά στη μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, 27 Φλεβάρη, ώρα 6.00 μ.μ., στην Τρίπολη, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού Τσίπρα στη φιέστα του αναπτυξιακού συνεδρίου, για να εξαγγείλει τα νέα ψέματα περί «ανάπτυξης» της Πελοποννήσου.
Ήδη, σε συνεννόηση με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους, πήραμε αποφάσεις συμμετοχής, ενώ κλιμάκια αγροτών κάνουν περιοδείες στα χωριά καλώντας σε μαζική συμμετοχή.
Ο πρωθυπουργός των φόρων δεν μπορεί να αποκρύψει την άγρια φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, τα κάθε είδους παλιά και νέα χαράτσια, που σημαίνει πάνω από 60% απώλεια του εισοδήματός μας.
Ο πρωθυπουργός του ψεύδους δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουν το μόχθο τους να μην έχει αντίκρισμα και το εισόδημά τους να μειώνεται σταθερά και δραματικά κάθε χρόνο, ότι οι εργαζόμενοι με τους μειωμένους μισθούς και τις ευέλικτες μορφές εργασίας ζουν στα όρια της φτώχειας, ότι οι αυτοαπασχολούμενοι κλείνουν ο ένας πίσω από τον άλλο τα μαγαζιά τους, ότι οι συνταξιούχοι ζουν με συντάξεις πείνας.
Χαράζουν το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Τα περισσότερα προϊόντα καρκινοβατούν, ενώ το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει και οι ζημιές στην παραγωγή είτε δεν καλύπτονται είτε αποζημιώνονται με ψίχουλα από τον αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα παλεύει να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική ανάπτυξη προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
Με τη συμμετοχή μας στέλνουμε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η "ανάπτυξή τους" δε χωράει στις ανάγκες μας, θα μας βρίσκει απέναντί της στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας την επιβίωσή μας με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

*** Την Παρασκευή συνεκδικάζονται οι δύο υποθέσεις των εργαζομένων για τη Μαραθόλακκα 
Τη συνεκδίκαση των δύο υποθέσεων την Παρασκευή αποφάσισε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, όπου οδηγήθηκε ο εργαζόμενος από τη Μαραθόλακκα ο οποίος το Σάββατο συνελήφθη για δεύτερη φορά, μετά τη νέα μήνυση που υποβλήθηκε, αυτή τη φορά από την αναπληρώτρια του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτα Ντίντα.
Ήδη είχε ορισθεί για την Παρασκευή η εκδίκαση της υπόθεσης από την πρώτη σύλληψη για διατάραξη υπηρεσίας και παράνομη βία. Μάλιστα, ορίσθηκε για την Παρασκευή προκειμένου να παραστούν και να καταθέσουν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ο υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Ηλίας Κατσάμπας. Και στη δεύτερη αυτή υπόθεση από την Έδρα ζητήθηκε να καταθέσει και πάλι ο δήμαρχος.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι που είχαν συλληφθεί το βράδυ της Παρασκευής κατέθεσαν νέα μήνυση για υποβάθμιση περιβάλλοντος, αυτή τη φορά προσωπικά στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και κατά παντός τρίτου υπευθύνου.
Στην εκδίκαση των υποθέσεων την Παρασκευή αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν και οδηγοί απορριμματοφόρων, προκειμένου να βεβαιώσουν αν παρεμποδίσθηκαν από εργαζομένους να μπουν στο χώρο της Μαραθόλακκας ή όχι. Β.Β.

*** Ουσιαστική ενημέρωση εργαζομένων και διανομέων (delivery) από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας 
Για τους κινδύνους που διατρέχουν και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν, χωρίς να τα αγνοούν ούτε δευτερόλεπτο, ενημέρωσαν την Κυριακή το πρωί ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, Παναγιώτης Πούπουζας και ο διοικητής Τροχαίας, Κωνσταντίνος Νικολιτσέας, εργαζομένους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, διανομείς φαγητού και καφέ (delivery).
Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και μπορεί η συμμετοχή να μην ήταν πάρα πολύ μεγάλη, αλλά η ενημέρωση ήταν ουσιαστική.
  Θάνατοι από τροχαία
Ο αστυνομικός διευθυντής επισήμανε στους εργαζομένους και τους επαγγελματίες που παρακολούθησαν την ενημέρωση ότι όποιος κι αν είναι ο φόρτος δουλειάς, πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια τους όσον αφορά στον τρόπο οδήγησης, αλλά και στην προστασία τους με το να λαμβάνουν όλα τα μέτρα (κράνη, στολές κ.λπ.).
Επίσης, ο κ. Πούπουζας σημείωσε ότι κατά τη φετινή θερινή περίοδο θα υπάρξει εντονότερη αστυνόμευση από την Τροχαία στην παραλιακή της Καλαμάτας, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί εργαζόμενοι (σερβιτόροι και διανομείς).
Από την πλευρά του, ο διοικητής Τροχαίας παρουσίασε θλιβερά στατιστικά της περιοχής μας, σημειώνοντας ότι το 2017 στην Καλαμάτα 11 άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα, με τα 7 θανατηφόρα να συμβαίνουν εντός του αστικού ιστού.
Κατά την ενημέρωση προβλήθηκαν και βίντεο με τροχαία ατυχήματα μοτοσικλετιστών, ενώ ο κ. Νικολιτσέας, πέρα από τις βασικές οδηγίες για χρήση κράνους, στολής κ.ά., έδωσε και ειδικές συμβουλές, όπως στους διανομείς να μην τοποθετούν το «κουτί» μεταφοράς των πραγμάτων  στο κάθισμα της μηχανής, αλλά στη σχάρα της. Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Εργαστήριο Αφήγησης Παραμυθιών στο Καλλιτεχνικό Στέκι 
Με θέμα τα αλληλοβόρα, ιστορίες συμβολικού, οικογενειακού κανιβαλισμού από την προφορική παράδοση, συνεχίζεται το Εργαστήριο Αφήγησης Παραμυθιών στο Καλλιτεχνικό Στέκι.
Το Σάββατο 3 (6.00-9.00 μ.μ.) και την Κυριακή 4 Μαρτίου (10.00-2.00 μ.μ.), όπως αναφέρεται σε σχετική πρόσκληση, «σας περιμένουμε να περιπλανηθούμε μαζί στα μονοπάτια της απομάκρυνσης από την οικογενειακή εστία, της αυτονομίας και της απελευθέρωσης από το μητρικό σύμπλεγμα. Μονοπάτια ενηλικίωσης και εσωτερικής ωρίμανσης που κάθε ήρωας ακολουθεί στην πορεία της ζωής.
Συντροφιά μας θα έχουμε “Το γελλούδι”, ένα λαϊκό παραμύθι, σε μια παραλλαγή από την όμορφη Κάρπαθο. Ένα παραμύθι που θα οδηγήσει τον ήρωα νικητή μέσα από τη μάχη του με το κανίβαλο θηλυκό στοιχείο και θα του χαρίσει την ολοκλήρωση και την πολυπόθητη εξωγαμία, αφού στο τέλος με την αγαπημένη του θα κάμουν γάμους και χαρές και… ξεφάντωσες καλές!
Με χαρά σάς περιμένουμε στη συντροφιά μας να παίξουμε, να παραμυθιαστούμε και να παρηγορηθούμε!
Είναι προτιμότερο να κλείσετε θέση μέσω email ή messenger. Καλά να είμαστε να ανταμώσουμε!
Επικοινωνία: email: dimizax@gmail.com, τηλ.: 6974810242».

*** Προτάσεις για πρόγραμμα το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» από το Δήμο Μεσσήνης 
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος Μεσσήνης πρόκειται να υποβάλει σχετικές προτάσεις, μελέτες και τεχνικά δελτία για ένταξη σε δύο άξονες προτεραιότητας.
Ειδικότερα, η πρώτη πρόταση αφορά στην ένταξη του Δήμου στον άξονα «Η τοπική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος», ύψους 250.000 ευρώ, για την «Προμήθεια μηχανημάτων ή και συνοδευτικού εξοπλισμού», με σκοπό την ενδυνάμωση των τεχνικών υποδομών και, κατ’ επέκταση, των υπηρεσιών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση αναγκών της καθημερινότητας των πολιτών.
Η δεύτερη πρόταση απευθύνεται στον άξονα «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των Δήμων» με το έργο «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτηρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις», ύψους 81.900 ευρώ, και στόχο έχει τη βελτίωση των κτηριακών συγκροτημάτων που στεγάζουν σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται πως η ανακοίνωση αυτή έρχεται δέκα μόλις μέρες μετά την ένταξη, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, της πρότασης του έργου «Τηλεμετρία, αυτοματισμός, εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος διαρροών των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Μεσσήνης» με 1,47 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα για την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης της χώρας.

*** Νίκος Παπαδημητρίου: «Όπλα των νέων της κρίσης οι γνώσεις, η εμπιστοσύνη στην αξία τους, η υπερηφάνεια και ο κοσμοπολιτισμός» 
Μια συνέντευξη για τέχνη, πολιτική, φιλοσοφία, Ελλάδα, Ευρώπη και ταξίδια με τον πολυσύνθετο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο οποίος έχει μεσσηνιακές ρίζες καταγωγής
 Ό,τι και να πει κανείς για τον Νίκο Παπαδημητρίου είναι λίγο. Το βιογραφικό του (που παρατίθεται στο τέλος της συνέντευξης) δίνει μια ιδέα που είναι όμως μονοδιάστατη. Προσωπικά αυτό που με εντυπωσίασε στην αρχή, εκτός φυσικά από τα ταξίδια του, είναι ότι άφησε πίσω του μια πολλά υποσχόμενη καριέρα δικηγόρου για να σπουδάσει μουσική κι αφού δίδαξε μουσική σε πανεπιστημιακό επίπεδο άλλαξε έδρανο και αντικείμενο επιλέγοντας να μιλάει στους φοιτητές του για την Ευρωπαϊκή Νεωτερικότητα –στο ίδιο Πανεπιστήμιο, το Ιόνιο, της Κέρκυρας. Ο ίδιος πάντως αυτοπροσδιορίζεται ως ταξιδιώτης, αλλά και ηθοποιός.
Εναλλακτικά θα μπορούσα να μιμηθώ τα 4’33’΄λεπτά σιωπής του Αμερικανού συνθέτη Τζων Κέιτζ που μας «σύστησε» ο κ. Παπαδημητρίου μέσα από το βιβλίο του «Ένα Μετανεωτερικό Requiem» (αν και αναφέρει το συγκεκριμένο, εντελώς κενό σε περιεχόμενο έργο, ως το συμβολικό τέλος της μουσικής ως υψηλής τέχνης). Έναν πρόλογο δηλαδή χωρίς (πολλά) λόγια, που θα δώσει χώρο και μεγαλύτερη ελευθερία στον αναγνώστη για τις δικές του σκέψεις πάνω στα όσα λέει ο, με μεσσηνιακές ρίζες καταγωγής, πολυδιάστατος καθηγητής –κάτι που έχει άλλωστε μεγαλύτερη αξία απ’ ό,τι ο ίδιος είναι.
Μέσα σε δύο ώρες τηλεφωνικής συνέντευξης (και πολλές σημαντικές γραπτές συμπληρώσεις) μιλήσαμε για Τέχνη, για Φιλοσοφία, για Πολιτική, για ταξίδια φυσικά και άλλοτε οδηγούσαν οι ερωτήσεις, αλλά συχνά οι απαντήσεις -που ίσως κάνουν κι εσάς, όπως τον παρότρυναν κάποτε, να ανοίξετε το μεγάλο πανί και να φύγετε, κάνοντας τις δικές σας υπερβάσεις…
 -Η φιλοσοφία και η τέχνη τι θέση έχουν στην ωφελιμιστική κοινωνία και εποχή μας;
«Η τεχνολογία μας αλλάζει εντελώς τη ζωή, όχι πλέον με γραμμικό, αλλά με τρόπο θυελλώδη. Ξαφνικά ανατρέπονται όλα και δεν μπορούμε να προβλέψουμε παρά μόνο ότι θα είναι ανατρεπτικό το μέλλον. Άρα ίσως έχουμε πολύ περισσότερο ανάγκη τώρα την φιλοσοφία, απ’ ότι την είχαμε πριν από μερικές δεκαετίες οπότε μιλούσαμε για τα λόγια της και όχι για την ουσία των λόγων της.
Μάλιστα σε μια πρόσφατη ομιλία του στην Κέρκυρα ο Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος», Γεώργιος Νούνεσης μας είχε πει το εξής καταπληκτικό, ότι τα μεγαλύτερα κεφάλια (και τα κεφάλαια) αυτή τη στιγμή, στα μεγάλα πανεπιστήμια, πηγαίνουν στην έδρα της φιλοσοφίας!
Η Φιλοσοφία ξαναβρίσκει την ουσία της ως ενοποιητική επιστήμη, όπως ήταν στην αρχαιότητα και παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Μερικές φορές χρειάζεται μια απλή ερώτηση που εμπεριέχει την απάντηση για να ενοποιήσουμε ό,τι νοιώθουμε, ό,τι βλέπουμε, ό,τι γνωρίζουμε από το παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.
Όσον αφορά στην τέχνη, υπήρχε μια επικοινωνία ανάμεσα σε προικισμένους ανθρώπους (τους καλλιτέχνες) και στο κοινό, οι οποίοι μεταφέρανε εικόνες, ήχους, οράματα, που ο κοινός άνθρωπος δεν έβλεπε. Έτσι του εμπλούτιζαν τη ζωή του.
Στη σημερινή εποχή με τα μέσα μαζικής δικτύωσης, με τη δυνατότητα για την αυτόματη ανάρτηση φωτογραφιών (π.χ. στο Facebook) γινόμαστε όλοι καλλιτέχνες και αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι ο καθένας μπορεί να φτιάξει το κινηματογραφικό έργο της ζωής του.
Η Τέχνη έχει αλλάξει πάρα πολύ. Είναι η δυνατότητα όλων μας να πούμε οτιδήποτε και από τη στιγμή που το λέμε και το θεωρούμε τέχνη –η θέαση έχει πολύ μεγάλη σημασία- γίνεται Τέχνη.
Όπως π.χ. ο Άντι Γουόρχολ με το Brillo Box. Παίρνεις ένα κουτί σπίρτα και λες αυτό είναι έργο τέχνης και γίνεται αυτόματα. Έχει αλλάξει τελείως η νοοτροπία κι αυτό είναι θετικό και, ναι, είναι και ελπιδοφόρο στην εποχή μας, γιατί  χωρίς ελπίδα δημιουργίας δεν μπορείς να ζήσεις ούτε μια ώρα. Είναι αδύνατον να βιώσεις τη ζωή σου έχοντας μπροστά σου ένα ρολόι που σου δείχνει ακριβώς το τέλος.
Μόνο με το παραμύθι μπορείς να το ξεγελάσεις αυτό και να κάνεις το ρολόι να είναι καλλιτεχνικό δημιούργημα και όχι καμπάνα του θανάτου σου».
  - Ο Θεός έχει θέση σε μια εποχή που κυριαρχεί η επιστήμη και η τεχνολογία;
«Τα υπαρξιακά προβλήματα ΔΕΝ  λύνονται από την επιστήμη... Το βασικό ερώτημα του ΓΙΑΤΙ δεν απαντάται με τις "ποσοτικές" απαντήσεις της επιστήμης, αλλά από την προσωπική μας ποιότητα... "Γιατί υπάρχουν όλα, ενώ θα μπορούσε να μην υπάρχει τίποτε;...", όπως είχε πει κάποτε ο πατέρας μου, εμπνευσμένος από τον Χάιντεγκερ.

  -Η πολιτική κυριαρχεί στο δεύτερο βιβλίο σας που έκανε μεγάλη αίσθηση με την έκδοσή του πριν από έναν χρόνο. Μπορεί η πολιτική να δώσει τελικά τις λύσεις που χρειάζεται η κοινωνία μας σήμερα;
«Όσο ο πολίτης παραμένει αυτιστικός ως άτομο (Facebook…) και καταναλωτής των πάντων, ελπίδα δεν υπάρχει… Επίσης, η κατάρρευση των ιδεολογιών, η γενικευμένη διαφθορά (όλοι ίδιοι είναι…) και η απαξίωση της κοινωνικής συμμετοχής (και τί να κάνω εγώ…) τον απενοχοποιούν και τον στέλνουν κατευθείαν προς αυτόν τον ήπιο, καθημερινό φασισμό της μικρο-αστικής διαμαρτυρίας δια του ανούσιου, απολιτικού θορύβου (μπαχαλάκηδες…)».
  -Στο εξωτερικό πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και ποια είναι η θέση μας στην Ευρώπη;
«Τα τελευταία χρόνια, όπου έχω ταξιδέψει στο εξωτερικό, αντιμετωπίζουν, πλέον, την Ελλάδα με συμπάθεια. Το γεγονός ότι περάσαμε όσα περάσαμε, αλλάξαμε 4 κυβερνήσεις, από τη σοσιαλιστική του Γιώργου Παπανδρέου στην ριζοσπαστικά αριστερή του Αλέξη Τσίπρα, περνώντας από συνεργασίες ανάμεσα σε όλα τα κόμματα, και σε κυβέρνηση της κεντροδεξιάς με τον Αντώνη Σαμαρά, και παραμείναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, δείχνει ωριμότητα, ήπια, πολιτισμένη αντίδραση (παρά τις, δικαιολογημένες, έντονες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις) και σταθερή απόφαση να ζήσουμε με τους αδελφούς ευρωπαϊκούς λαούς στη μεγαλύτερη ιστορικά, και μόνη αναίμακτη «ουτοπία», την υπέρ-κρατική Ευρώπη.
Είναι βέβαια πολλά τα σημερινά ευρωπαϊκά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα εκτός Ευρώπης και πέρα από τις ευρωπαϊκές αξίες της ισότητας, της ελευθερίας, της αδελφότητας, (έστω κι αν δυστυχώς παραβιάζονται), δεν υπάρχει κάτι άλλο.
Βεβαίως, θα πρέπει να την βελτιώσουμε, να την καταστήσουμε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο, πιο ανθρώπινη και ανεκτική στο εσωτερικό της.
Ως Ελλάδα πλέον δεν είμαστε «μέσα» ή «έξω» από την Ευρώπη, είμαστε η Ευρώπη! Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αποχωρήσουμε... από τον εαυτό μας!».
  -Τι πιστεύετε ότι μπορούμε να κάνουμε για να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο;
«Δε νομίζω ότι μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο. Οι ουτοπίες αποδεικνύονται πιο επικίνδυνες από την αποδοχή της πραγματικότητας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι σε δύο επίπεδα. Στο προσωπικό να προσπαθήσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι χωρίς να κάνουμε ζημιά στους άλλους.
Είναι πολύ σημαντικό να είσαι αυτάρκης, έχοντας κάνει αυτά που ήθελες να κάνεις. Να έχουμε ειρήνη με τον εαυτό μας. Από την άλλη μεριά όταν πετύχουμε μια τέτοια κατάσταση να σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και ένα χέρι βοήθειας ή λίγη αγάπη –η αγάπη δεν είναι λίγη, όταν υπάρχει αγάπη υπάρχει-  όχι μόνο θα τους κάνει κι αυτούς να νοιώσουν ζεστασιά, αλλά κι εμάς ότι κάτι κάνουμε στη ζωή μας.
Απλά πράγματα, ταυτόχρονα, όπως να μην πετάμε πλαστικά στη θάλασσα και στους δρόμους, να μην παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας εκεί όπου μαμάδες με παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν μπορούν να περπατήσουν, να μην αγνοούμε τους άλλους, να μην φανατιζόμαστε, αλλά και να μην γινόμαστε «δάσκαλοι» των άλλων «κάνε εκείνο» ή «κάνε το άλλο».
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον κόσμο; Θα έλεγα αντιστρέφοντας αυτό που λέμε παγκοσμιοποίηση, ώστε να το κάνουμε οικουμενικότητα. Όχι μια τεράστια αγορά προϊόντων, αλλά ιδεών και γιατί όχι ανταλλαγής απόψεων με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εμάς».
  -Αναφέρετε στο βιβλίο σας ότι το θέατρο είναι η κοινή ευρωπαϊκή γλώσσα. Πώς το εννοείτε αυτό;
«Η πιο πηγαία, βαθειά, αρχαιοελληνική και επομένως απολύτως ευρωπαϊκή γλώσσα είναι το θέατρο. Δηλαδή η ικανότητα του ευρωπαίου ανθρώπου να θεάται τον κόσμο, τον εαυτό του και τον άλλο και να χτίζει έτσι όλο του τον πολιτισμό, την οικουμενικότητά του μέσα από αυτή την τριπλή θέαση.
Για παράδειγμα ο Άμλετ μέσα στο έργο στήνει ένα θέατρο για να δείξει ποιος φόνευσε τον πατέρα του, δηλαδή πραγματοποιεί το θέατρο εν θεάτρω, αυτό είναι το καταπληκτικό. Δείχνει ακριβώς την πολλαπλότητα της θέασης.
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος τη δεκαετία του ’40 στον Μεγάλο Ανατολικό (με την τεχνική του εγκιβωτισμού) συναντά τον Ιούλιο Βερν και τον ωθεί να γράψει το μυθιστόρημα που έγραψε το 1867, αυτό είναι κλασικό ευρωπαϊκό χαρακτηριστικό και μόνο μια λέξη μπορεί να το δηλώσει: θέατρο, και προέρχεται φυσικά από αυτό το μικρό τόπο που λέγεται Ελλάδα και ειδικά την Αθήνα».
  -Οι νέοι στην Ελλάδα της κρίσης σε τι μπορούν να ελπίζουν και σε τι όπλα μπορούν να στηριχθούν;
«Τα όπλα ενός νέου, μιας νέας δεν μπορεί να είναι άλλα από τις γνώσεις (τεχνογνωσία, αλλά και γενική πραγματική παιδεία, καθώς και ξένες γλώσσες), από την εμπιστοσύνη στην αξία τους  (κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός), την υπερηφάνεια (όχι την αλαζονεία) και τον  καλώς εννοούμενο κοσμοπολιτισμό. Να είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν, να ανοιχτούν στον κόσμο και να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα –διαβατήριο για ένα καλύτερο αύριο.
Μπορούν να ελπίζουν εάν το προσπαθήσουν οι ίδιες/ίδιοι στη βελτίωση της χώρας μας, της Ελλάδας, στην οποία καλό είναι να επιστρέψουν εάν έφυγαν ή να τη βελτιώσουν άμεσα εάν έμειναν εδώ.
Η κατάσταση θα αλλάξει, γι’ αυτό είμαι βέβαιος! Η πιο σκοτεινή ώρα είναι πάντα αυτή πριν το ξημέρωμα…».
   -------
Βαθειά συναισθηματική σχέση με τη Μεσσηνία και όνειρο ένα τελευταίο ταξίδι στο διάστημα…


Μια σειρά από ερωτήσεις τέθηκαν στον κ. Παπαδημητρίου απ’ ευθείας σε προσωπικό επίπεδο. Ήταν απλώς η αφορμή για πολλά ακόμη ενδιαφέροντα τα οποία περιορίστηκαν στις πεπερασμένες δυνατότητες της έντυπης έκδοσης του «Θ» (η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2018)

-Πρώτα απ’ όλα ποια είναι η σχέση σας με τη Μεσσηνία;
«Η σχέση μου με τη Μεσσηνία είναι πολύ μικρή χρονικά, πολύ βαθειά όμως συναισθηματικά, καθώς μάλιστα στην Καλαμάτα διαμένει μόνιμα ο αδελφός μου.
Μεσσηνία, Καλαμάτα, Κυπαρισσία!… Ένα καλοκαίρι μακρινό στο Κτήμα της θείας μου, της Ελένης, μπροστά η θάλασσα... Πίσω το Κάστρο, όπου πάνω του αναπαύεται (μάλλον) ο πρώτος της Οικογένειάς μας, ο πρόγονος όλων των Λεβεντογιάννη, η Καλαμάτα… η φωτογραφία (καρτ-ποστάλ προς τη Μητέρα του "Καλάμαι, 1921"), του νεαρού τότε λοχαγού  Νίκου Λεβεντογιάννη, την παραμονή της αναχώρησής του για το Μέτωπο της Ιωνίας…
Ένας σχεδόν αιώνας μετά, στο παραλιακό ξενοδοχείο με τα παιδιά μου, επί 4-5 καλοκαίρια… αλλά και η Κορώνη πολύ παλιά, και το μοναδικό μας καλοκαίρι εκεί. Η Μεσσηνία των ευγενικών, ήπιων, χαμογελαστών ανθρώπων με την τραγουδιστή προφορά… Ναι, νοιώθω Μεσσήνιος, απόγονος όλων αυτών, αλλά και όλων των άλλων… Κυπαρισσία-Αλεξάνδρεια και Κάιρο, ταξιδιώτης-ταξιδιώτες όλοι μας στον Χώρο και στον Χρόνο...».
  -Η αγαπημένη σας μουσική;
 «Στην παιδική μου ηλικία ήταν κάποια τραγούδια του Θεοδωράκη. Αγαπημένος μου Έλληνας συνθέτης είναι ο Χατζηδάκης. Τα τραγούδια του έχουν μια ευαισθησία, μια καλλιέπεια, κι ένα διακριτικό βάθος.
Μου άρεσε πάρα πολύ ο Διονύσης Σαββόπουλος, με τον οποίο έχω συνεργαστεί κιόλας.
Από το ροκ της παιδικής μου ηλικίας οι Beatles, οι Doοrs, o Dylan ως ένας μέγας ποιητής -και καλά έκανε η Σουηδική Ακαδημία και του έδωσε το Νομπελ Λογοτεχνίας.
Μου αρέσει πάρα πολύ η τζαζ, που έχω παίξει κιόλας.
Και φυσικά η μουσική που σπούδασα, η κλασική μουσική. Όλοι οι μεγάλοι συνθέτες. Η κλασική μουσική είναι, για μένα, η μουσική που άκουγε ο πατέρας μου κλεισμένος στο γραφείο του, να καπνίζει την πίπα του και να γράφει… Μια μουσική που δεν έχει σχέση με τον “υλικό” κόσμο, αλλά με την υπέρβαση, το όνειρο, την “κατοικημένη” σιωπή. Αγαπώ τους μεγάλους συνθέτες, τον Μπετόβεν και τον Μπαχ, τον Μότσαρτ, τον Μάλερ… αλλά, προσωπικά, ένας συνθέτης με συγκινεί βαθύτατα, ο Γάλλος Κλωντ Ντεμπυσύ, ο “ζωγράφος” ηχητικών εικόνων, ο ποιητής του “μισοειπωμένου”, ο δημιουργός του μουσικού ιμπρεσιονισμού…».
  -Πάμε στη λογοτεχνία…
«Ο αγαπημένος μου συγγραφέας, όταν ήμουνα παιδί, ήταν ο Ιούλιος Βερν. Όταν άρχισα να διδάσκω γαλλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο, με έκπληξή μου ανακάλυψα πως ο Ιούλιος Βερν δεν είναι μόνο ένας παιδικός συγγραφέας, αλλά ένας μεγάλος οραματιστής, και όχι όπως τον λένε «είδε πράγματα στον κόσμο που θα ‘ρχόντουσαν, όπως τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια, οι πύραυλοι». Δεν είναι αυτό. Είναι η επιστημονική ουτοπία. Ο ρομαντισμός μέσα στον ορθολογισμό κι αυτή η διακριτική, αδιόρατη μελαγχολία των οραματιστών.
Από άλλους συγγραφείς -εδώ θα επέμβει ο πατέρας μου, ο οποίος θεωρούσε πως έπρεπε οπωσδήποτε να διαβάζουμε πολλά βιβλία- θα έλεγα ο Τολστόι. Ο Πόλεμος και Ειρήνη, ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα το οποίο ξεκινάει αλλιώς και καταλήγει αλλιώς. Η ρωσική λογοτεχνία με συγκινεί πάντα.
Η γαλλική είναι αυτή η οποία με συνάρπασε όταν ωρίμασα λίγο. Αλλά και η αγγλική λογοτεχνία, ο Σαίξπηρ μέγιστος, το θέατρο του Σαίξπηρ καταπληκτικό. Ο Μπόρχες –τι υπέροχος τύπος, τι συγγραφέας! Η φράση του, όταν λέει «Το σύμπαν που άλλοι το λένε βιβλιοθήκη»… Και έτσι σκέφτομαι τον πατέρα μου Κωνσταντίνο, στο σύμπαν του οποίου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Το σπίτι μας ήταν μια τεράστια βιβλιοθήκη…
Αλλά ας επιστρέψουμε στον πιο αγαπημένο μου συγγραφέα. Ας επιστρέψουμε στη Γαλλία. Για μένα δεν υπάρχουν άλλοι δίπλα του, είναι ο Προυστ του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο». Μουσικό μυθιστόρημα, καθεδρικό Ναό το λένε οι Γάλλοι. Πολλοί το θεωρούν δύσκολο ή βαρετό. Αρκεί να πω ότι όταν ζούσα στο Παρίσι είχα κάτι αναστατώσεις, αϋπνίες και τέτοια. Μου σύστησαν τον δρ Άντλερ, πήγα να τον δω, και η συνταγή του ήταν: Αναζητώντας το χαμένο χρόνο 20 λεπτά πριν κοιμηθείτε, αν προλάβετε. Μου έκανε κατάπληξη και δεν ξαναπήγα φυσικά.
Υπάρχει ένα κλειδί για να το διαβάσεις. Ο Προυστ δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ονειρική, χαλάρωσης και υπέρβασης, όπως το μισοΰπνι, ο χώρος του πουθενά, όπου κατοικούν τα όνειρα και οι σκιές των όσων ζήσαμε, διαβάσαμε, ελπίσαμε και ευχηθήκαμε να έχουμε ζήσει… Μπαίνεις μέσα στις σελίδες του και ταξιδεύεις, φεύγοντας σε άυλους κόσμους… Ο Προυστ και ο Ντεμπυσύ είναι οι καπετάνιοι του καραβιού της “Ουτοπίας”…
Ο Προυστ είναι ίσως –αν υπάρχουν 2-3 που ασχολήθηκαν με το χρόνο, ο Άγιος Αυγουστίνος π.χ., ο Καντ- ένας από αυτούς. Καλλιτέχνης όμως. Ο χρόνος έχει μια εκπληκτική διάσταση για τον άνθρωπο, αν υπάρχει βέβαια».
  -Φαίνεται ότι έχετε κάνει στη ζωή όσα θέλατε, υπάρχει κάτι άλλο που δεν το επιχειρήσατε; 
«Αυτό το οποίο δεν τόλμησα να κάνω, είναι το επάγγελμα του ηθοποιού. Με τα τόσα που έχω περάσει και τα τόσα που έχω κάνει αυτοπροσδιορίζομαι πλέον ως ο ταξιδιώτης, ο οποίος άλλαζε μορφές για να γνωρίσει κι άλλους τόπους κι άλλα πράγματα, ως ηθοποιός.
Και ο ηθοποιός είναι ένας ταξιδιώτης με μάσκα μπροστά σε ένα πλήθος που παρακολουθεί, τους θεατές και διηγείται ιστορίες που δεν είναι δικές του. Αυτό είναι ένα πραγματικό ταξίδι και ο ηθοποιός ένας ταξιδιώτης, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, που παίζει και διηγείται ταξίδια άλλων, αλλά φυσικά τα ζει κι αυτός».
  -Ποια διαχρονική προσωπικότητα της ιστορίας ή της τέχνης θα θέλατε να συναντήσετε;
«Νομίζω ότι προτιμώ να συναντώ τέτοια πρόσωπα μέσα από την φαντασία μου.
Ίσως θα ήθελα να συναντήσω τον πατέρα μου, για μια τελευταία, μοναδική φορά, για να του πω πόσα του οφείλω, και τη μητέρα μου για να της πω πόσο αρχόντισσα υπήρξε, πως τώρα το καταλαβαίνω. Τους οφείλω πολλά, όπως οφείλω πολλά και στην Κυρία Καίτη Κυριακοπούλου (σ.σ. την γνωστή «τρομερή κυρία της ελληνικής βιομηχανίας»), η οποία μου είχε πει: «Να κάνεις αυτό που θέλεις, αν το θέλεις πραγματικά. Πέταξε, κι εγώ θα σε βοηθήσω».
Μένω κατάπληκτος, καθώς όταν τους έχεις δίπλα σου βλέπεις μόνο την καθημερινότητά τους, αλλά 3-4 μαγικές φράσεις του πατέρα μου με έχουν βοηθήσει και έχουν βοηθήσει και τα παιδιά μου, όπως και η συμπεριφορά της μητέρας μας, η οποία υπήρξε μια πραγματική Αθηναία αρχόντισσα.
Το πρόβλημα με την ηλικία, το έχω κληρονομήσει από τη μητέρα μου, η οποία έλεγε: “Δεν μιλάμε για τρία πράγματα, τη μόρφωσή μας, το κοινωνικό μας επίπεδο και την ηλικία μας. Τα δύο πρώτα φαίνονται…”.
Ο πατέρας μου, όταν παραπονιόμουν πως είναι δύσκολα τα μαθήματα φιλοσοφίας, τότε που σπούδαζα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, μου είχε πει «Γιατί; μια απλή ερώτηση είναι: Γιατί να υπάρχουν όλα αυτά, ενώ θα μπορούσε να μην υπάρχει τίποτα».
Ή όταν μου επέβαλε να διαβάζω βιβλία, και του είχα πει μια φορά «μα είναι όλα ίδια» -γιατί ο πατέρας μου έδενε τα βιβλία του, και έτσι ήταν μια σειρά από καφέ, μια σειρά από μαύρα βιβλία, μια σειρά από κόκκινα- και τότε μου απάντησε: “είναι όπως τα εισιτήρια του ταξιδιού, τα εισιτήρια φαίνονται ίδια, τα ταξίδια είναι διαφορετικά, όμως”. Συγκλονιστική φράση…».
  -Πώς σκεφτήκατε και αποφασίσατε να κάνετε αυτές τις μεγάλες αλλαγές στην επαγγελματική σας κατεύθυνση και μάλιστα δύο φορές;
«Όταν ήμουν πολύ μικρός ήθελα να γίνω πυρηνικός φυσικός. Επειδή όμως η οικογένειά μου ήταν μια κλασική αστική οικογένεια και προσδοκούσαν συγκεκριμένα πράγματα, μου ετέθη το δίλημμα ή γιατρός ή δικηγόρος. Πανικοβλήθηκα με το γιατρός, με το που βλέπω ένεση λιποθυμάω, και είπα δικηγόρος. Ο αδελφός μου είπε γιατρός. Ήταν η αυτοματική απάντηση.
Τελικά με τη δικηγορία τελείωσα ένα πρωί, όταν (ύστερα από ξενύχτι, μουσική, πιάνο και περιπλανήσεις στην Αθήνα μέχρι τα ξημερώματα) βρισκόμουν στα δικαστήρια, ταλαιπωρημένος, άγρυπνος, για να καταθέσω ένα δικόγραφο… Εκείνη τη στιγμή ένοιωσα πως εγώ ήμουν εκεί, αλλά το νόημα της ζωής μου απ’ έξω… Δεν έκανα για δικηγόρος, θα πέθαινα από πλήξη, απελπισία και όνειδος για τον (δειλό) εαυτό μου!… Τότε ένοιωσα ελεύθερος και πήρα την απόφαση, να φύγω!
Με τη Μουσική, είναι διαφορετικό. Τη Μουσική την έχω πάντοτε, τους μουσικούς και τις μουσικές έχω αφήσει στο παρελθόν χωρίς νοσταλγία, όπως ακριβώς τις παλιές μου αγάπες. Διατηρώ τρυφερές αναμνήσεις και χαμογελάω όταν τις σκέφτομαι...».
  -Η σχέση σας με τον Θεό;
«Δεν είμαι θρησκευόμενος, να πηγαίνω στην εκκλησία κλπ. Διατηρώ όμως την παιδική μου σχέση με τον Θεό, προσεύχομαι ανελλιπώς πριν κοιμηθώ, κι αυτό θα κάνω μέχρι το τέλος».
  -Τι ψάχνατε, τι βρήκατε και τι αναζητείτε ακόμη στα ταξίδια σας;
«Στα πρώτα μου ταξίδια έψαχνα ό,τι δεν γνώριζα, αλλά ούτε φανταζόμουν πώς ακριβώς υπάρχει.
Το πρώτο μου μεγάλο ταξίδι στην Ρώμη, 48 ώρες περιπλάνησης στην Αιώνια Πόλη, χωρίς να μιλάω τη γλώσσα, μαγεμένος από τη μουσική άγνωστων λέξεων και τα χαμόγελα των ανθρώπων…
Ίσως το συνταρακτικότερο, 20 χρόνια μετά, 72 (!) ώρες σ’ ένα τραίνο, από Βαρσοβία, Βερολίνο, Μόσχα στο Ιρκούτς με τον Υπερσιβηρικό, πάλι χωρίς να μιλώ τη γλώσσα, όταν με βρήκε το πραξικόπημα του ’91 στα σύνορα με τη Μογγολία…
Tο ταξίδι στο Ιξτλάν με το παλιό λεωφορείο, διασχίζοντας ερήμους και βουνά, και πόλεις με μαγικά ονόματα: Πουέρτο Εσκοντίδο, Πουέρτο Άνχελ, Οαχάκα… μέχρι τη Γουατεμάλα και το Γιουκατάν…
Τα ταξίδια όπου έψαχνα να βρω αναμνήσεις άλλων, να τις κάνω δικές μου, να ζήσω, λίγο, στον δικό τους κόσμο.
Κάιρο, Αλεξάνδρεια (Ξενοδοχείο Cecil), πόλεις των μπαρμπάδων της μητέρας μας (η εκ Κυπαρισσίας Οικογένεια Λεβεντογιάννη), Λονδίνο (Abbey Road), Cheltenham (ο τάφος του Brian Jones), Παρίσι (τελευταίος σταθμός του Jim Morisson…)
Περιπλανήσεις στην Ελλάδα τα καλοκαίρια. Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησος, Χαλκιδική με τον φίλο μου Κ. Ν. τον αδελφό μου Φίλιππο (ταξίδι στη Χαλκίδα με το πρώτο του αυτοκίνητο, να ξαναβρούμε τα ίχνη των παιδικών, καλοκαιρινών μας διακοπών…)
Σαν Φραντσίσκο, Haight Ashbury και Golden Gate, το τραμ που περνά από την Union Square και πηγαίνει στο λιμάνι, το βιβλιοπωλείο City Lights Books, όπου έχω πάρει πολλά βιβλία των Μπήτνικς (Μπάροουζ, Κέρουακ, Γκίνσμπεργκ…)
Ταξίδια του τώρα, σε πόλεις που, όχι μόνον γνωρίζω καλά, αλλά είναι δικές μου πόλεις, τις έχω στη ψυχή μου και τις ξέρω καλύτερα από τους ανώνυμους, απρόσωπους κατοίκους των.
Αθήνα! Βόλτες στην Πλάκα όπου γεννήθηκα/γεννηθήκαμε με τον αδελφό μου Φίλιππο, βόλτες στην Ξενοφώντος... Κριεζώτου, Κυδαθηναίων, Φειδίου… Τόποι γνώριμοι, εστιατόρια και ταβέρνες όπου πήγαινα με τους γονείς μας, κτίρια όπου ήσαν τα γραφεία του πατέρα μας, του θείου μας του Γιάννη, το φροντιστήριο αγγλικών του Χαμπάκη στη Φιλελλήνων…
Παρίσι, πάντα, εκεί όπου έζησα χρόνια (και ζω) και που γνωρίζω την κάθε του γωνιά, και την ιστορία του!
Λονδίνο, η πόλη μου, όπου επιστρέφω κάθε Άνοιξη, κάθε Φθινόπωρο και Χειμώνα…
Αναζητώ (και βρίσκω πάντοτε) την αιτία να ξανα-ταξιδέψω. Κάποτε-κάποτε χάνω το εισιτήριο της επιστροφής (Κέρκυρα, καλοκαίρι του 1993…)»
 -Υπάρχει κάποια «τρέλα» για την οποία έχετε μετανοιώσει;
«Υπήρξα ένας άνθρωπος που, αν και άγγιξα πολλές φορές την τρέλα, και λόγω χαρακτήρα –δεν είμαι ακραίος- και λόγω αγωγής, δεν έχω κάνει κάποια τρέλα. Δεν έχω μετανοιώσει για τίποτα στη ζωή μου, δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε δυό φορές τη ζωή, δεν γίνεται. Αλλά με όσα έκανα είμαι ένας άνθρωπος πλήρης, ευτυχισμένος -όσο μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που είναι φθαρτός, και σε μερικά χρόνια θα είναι σκόνη.
Π.χ. δεν με ενδιέφερε το να γίνω σπουδαίος δικηγόρος των Αθηνών ή των Παρισίων με τεράστια περιουσία και μηδενικό ελεύθερο χρόνο ή να γίνω μεγάλος μαέστρος κι ενώ θα μπορούσα να το κάνω δεν το έκανα, ή ότι παντρεύτηκα και έκανα παιδιά -έχω δυό θαυμάσια παιδιά και η μητέρα τους είναι μια εξαιρετική  κυρία, γι' αυτά δεν μετανοιώνω με τίποτε.
Ίσως για κάποιες συμπεριφορές σε ανθρώπους που πλήγωσα, που με παιδικό τρόπο τις έκανα, από αφέλεια και απροσεξία, και ίσως να τις έχω ξεχάσει…».
  -Πόσο δύσκολο είναι να μοιράζεις τη ζωή σου ανάμεσα σε δύο χώρες, δεδομένου ότι διαμένετε μόνιμα στην Κέρκυρα και τα παιδιά με τη σύζυγό σας ζουν στο Παρίσι.
«Είναι δύσκολο για οποιονδήποτε άνθρωπο, αλλά –ίσως φανεί παράξενο- εμένα με διευκολύνει μάλλον. Περισσότερο λόγω του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μου, το γεγονός ότι μετακομίζω και πηγαίνω από εδώ και από εκεί με κάνει να νοιώθω αυτό που ίσως στο βάθος είμαι πραγματικά και δικαιολογείται και από την ιστορία της οικογένειάς μας: πολίτης του κόσμου…».
  -Υπάρχει κάποια εμπειρία που θα θέλατε να ζήσετε;
«Θα ‘θελα να δω τη γη από μακριά, να βρεθώ στο διάστημα, να γνωρίζω ότι δεν θα ξαναγυρίσω, βλέποντας τη γη να απομακρύνεται. Αυτό το έχω σκεφτεί κι άλλες φορές και με συγκινεί. Ό,τι έζησα έζησα και τώρα φεύγω… οριστικά…
Παρακολουθώντας τα πάντα να απομακρύνονται και βλέποντας την απογείωση… το ταξίδι στο διάστημα, ναι, αυτό θα ήθελα, ως τελική εμπειρία».
  Της Χριστίνας Ελευθεράκη
-----------
Το who is who του Νίκου Παπαδημητρίου

 Ο Νίκος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα, με απώτερη καταγωγή, από την μεριά της γιαγιάς του Αικατερίνης Λεβεντογιάννη, από την Κυπαρισσία. Σπούδασε νομικά, φιλοσοφία και μουσική στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στο Παρίσι (πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, του οποίου είναι και Διδάκτωρ). Αναπληρωτής Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο "Νεωτερικός Ευρωπαϊκός Πολιτισμός", διδάσκει στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 2002. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Ισταπαλάπα (Iztapalapa) και Νασιονάλ (Nacionΰl) της Πόλης του Μεξικού και στο Πανεπιστήμιο Εβρύ Βαλ Ντ’ Εσόν (Ιvry Val d'Essonne) της Γαλλίας. Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια, στην Ευρώπη και στην Αμερική, καθώς και συναυλίες, ως μουσικός και συνθέτης. Από το 2010 διδάσκει στα πανεπιστήμια του Στρασβούργου (ITIRI) και του Μονπελιέ (Paul Valιry), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας διδασκόντων Erasmus.
Κυκλοφορούν στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Gutenberg, τα βιβλία του "Νεωτερικός Ευρωπαϊκός Πολιτισμός - η ευρωπαϊκή ταυτότητα στον σύγχρονο κόσμο", Αθήνα 2013, και "Ένα μετανεωτερικό Requiem - Θέματα ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, τέχνης και πολιτικής στον 21ο αιώνα", Αθήνα 2017, καθώς και στα γαλλικά, από τις εκδόσεις Delatour-France το " Modernitι : l’identitι europιenne dans le monde contemporain ", η παρουσίαση του οποίου έγινε στις 22 Φεβρουαρίου στην διεθνή έκθεση βιβλίου στις Βρυξέλλες.

*** Την έπεισε να βάλει χρήματα και κοσμήματα στο πλυντήριο για να τα προστατεύσει 
Ως υπάλληλος της ΔΕΗ παρουσιάσθηκε σε μια 83χρονη την προηγούμενη Τετάρτη το πρωί, στο Μαυρομάτι Παμίσου, ένας επιτήδειος, καταφέρνοντας να της αφαιρέσει λεφτά και κοσμήματα.
Ο δράστης πήγε στο σπίτι της ηλικιωμένης πρωινές ώρες και αφού της συστήθηκε ως υπάλληλος της ΔΕΗ, της είπε ότι έχει πάει εσπευσμένα, διότι υπάρχει σοβαρή διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι. Μάλιστα, για να γίνει πιο πειστικός, έκανε ότι μιλά στο τηλέφωνο με τον προϊστάμενό του στη ΔΕΗ για τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Κατάφερε, δε, να πείσει την ηλικιωμένη πως ό,τι πολύτιμο έχει στο σπίτι, πρέπει να το βάλει στο… πλυντήριο για να το προστατεύσει, στην περίπτωση που συμβεί κάτι κακό.
Με τη μέθοδο αυτή κατάφερε ο δράστης να αποσπάσει από την 83χρονη 1.500 ευρώ, 1.000 δολάρια και κάποια χρυσαφικά, τα οποία επίσης η ηλικιωμένη έβαλε στο πλυντήριο για να τα… προστατέψει.
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης.
Β.Β.

***

***

~

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Ποιοι εκλέγονται στην νέα διοίκηση. Όλα τα ονόματα
~ Με μία διαδικασία που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τις 12 το βράδυ, προέκυψε νέα διοίκηση στην ΕΠΣ Μεσσηνίας.
Από την ομάδα των «20» οι εξής έξι παράγοντες:Ηλίας Αλεξανδρόπουλος, Αγγελος Γεωργόπουλος, Κώστας Μπούνας, Νίκος Ρούτσης, Βασίλης Σπηλιώτης και Παναγιώτης Καλκαβούρας. Και από την παράταξη Βασιλόπουλου οι Τάκης Βασιλόπουλος, Διονύσης Γεωργιόπουλος, Βασίλης Φωτεινάκης, Παναγιώτης Νινιός και Γιώργος Χουλιάρας.

*** ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές. Με 6-5 νικητής ο συνδυασμός Σπηλιώτη – Αλεξανδρόπουλου. Ένσταση από Βασιλόπουλο

Ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά η καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές της ΕΠΣ Μεσσηνίας.
Γίνεται ένας απόλυτος χαμός καθώς υπάρχει ένσταση από πλευράς Βασιλόπουλου για 9 άκυρα που υπήρξαν.
Η είδηση είναι ότι νικητής αναδεικνύεται μέχρι αυτή την στιγμή η πλευρά Σπηλιώτη – Αλεξανδρόπουλου με 6-5.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία 11η θέση όπου βγαίνει μέλος στην νέα ΕΠΣΜ ισοψήφισαν οι Καλκαβούρας από τον ένα συνδυασμό και οι Κάτρης, Ψυχογιάννης από τον άλλο συνδυασμό.
Πραγματοποιήθηκε κλήρωση και βγήκε ο κ. Καλκαβούρας όπου παίρνει την τελευταία θέση.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΨΗΦΟΙ:
Αλεξανδρόπουλος Ηλίας 32
Βασιλόπουλος Παναγιώτης 38
Γαϊτάνης Γεώργιος 26
Γεωργιόπουλος Διονύσιος 32
Γεωργόπουλος Άγγελος 29
Διονυσόπουλος Αλέξανδρος 26
Καλκαβούρας Παναγιώτης 28
Κάτρης Εμμανουήλ 28
Κορομηλάς Χρήστος 25
Λιόγας Δημήτριος 26
Mανωλόπουλος Γιάννης 27
Μπιστικέας Γεώργιος 16
Μπούνας Κωνσταντίνος 32
Νινιός Παναγιώτης 33
Ρούτσης Νικόλαος 31
Σπηλιώτης Βασίλειος 31
Φωτεινάκης Βασίλης 37
Φωτεινός Γεώργιος 27
Χουλιάρας Γεώργιος 32
Χριστόπουλος Γεώργιος 26
Ψαλλίδας Διονύσιος 26
Ψυχογιάννης Γεώργιος 28

 *** Διεθνές κύπελλο ρυθμικής- Elegant Cup: Στην ιστορία η εντυπωσιακή γιορτή της Καλαμάτας-έκλεψε τις καρδιές όλων η Ελλάδα και η Μυρτώ 
Κολοσσιαία ήταν η φετινή γιορτή γυμναστικής του Φιλογυμναστικού Ομίλου και της Καλαμάτας που πραγματοποιήθηκε 23-25 Φεβρουαρίου στο Κλειστό και την Τέντα, με τη συμμετοχή περίπου 400 αθλητριών από δεκάδες συλλόγους και 12 χώρες, στο πλαίσιο του 26ου διεθνούς κυπέλλου ρυθμικής και του αναπτυξιακού-διασυλλογικού 5ου Elegant Cup. Η αυλαία έπεσε αργά το απόγευμα της Κυριακής, με την ολοκλήρωση των τελικών, με το καθιερωμένο γκαλά και την τελετή λήξης και απονομές, παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Γυμναστικής Θανάση Βασιλειάδη, ο οποίος απένειμε δικαιολογημένα τα εύσημα στους διοργανωτές (τον ΦΟΚ, στήριξαν η Περιφέρεια Πελοποννησου, ο Δήμος Καλαμάτας, πολλοί χορηγοί και εθελοντές).
Ο κόσμος της Μεσσηνίας είχε την ευκαιρία να απολαύσει από κοντά 32 ώρες αγωνιστικής δράσης, με ρυθμό, χάρη και αρμονία, σε ένα από τα πιο όμορφα αθλήματα που υπάρχουν, από αθλήτριες πολύ μικρής ηλικίας έως και πρωταθλήτριες υψηλού επιπέδου.
Τις καρδιές όλων έκλεψε όμως η εθνική μας ομάδα γυναικών του ανσάμπλ, που έχει στις τάξεις της και ένα «δικό μας» παιδί.
Τα χειροκροτήματα των φιλάθλων, αλλά και η υπόσχεση ότι αυτή η ομάδα μπορεί να πετύχει μεγάλα πράγματα, παρά τα αναπόφευκτα λάθη της πρεμιέρας, χαρακτήρισαν τα φετινά «αποκαλυπτήρια» του ελληνικού ανσάμπλ στο 26ο «Κύπελλο Καλαμάτας».
Η ανανεωμένη Εθνική ομάδα με την Καλαματιανή πρωταθλήτρια του ΦΟΚ,  Μυρτώ Αθανασουλάκη και τις Μαριάννα Μανδέλλου, Ζωή Ντίτσιου, Ιωάννα Τζιατζιά, Διώνη Διώχνου, Κατερίνα Ποζίδου, παρουσίασε για πρώτη φορά τα ολοκαίνουργια προγράμματά της στην «Τέντα» της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, στις 24-25 Φεβρουαρίου, ξεκινώντας τη μακριά πορεία της για το 2018, η οποία θα κορυφωθεί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ιουνίου και στο παγκόσμιο του Σεπτεμβρίου.
Οι αθλήτριες της Ιρίνα Ιλίεβα παρουσίασαν το Σάββατο (24/02) το πρόγραμμά τους στα 5 στεφάνια, με μουσική επένδυση το “Code Name Vivaldi” των “The Piano Guys”, χωρίς να μπορέσουν να αποφύγουν κάποια σημαντικά λάθη, που όμως είθισται να υπάρχουν στην αρχή κάθε νέας προσπάθειας.
Την Κυριακή (25/02), στο πρόγραμμα με τις 3 μπάλες / 2 σχοινάκια, χορεύοντας «Πεντοζάλι» σε διασκευή από τους “Omega Vibes”, οι νεαρές Ελληνίδες πρωταθλήτριες εμφανίστηκαν βελτιωμένες, κατάφεραν να δείξουν μεγαλύτερο μέρος των τεράστιων δυνατοτήτων τους και κέρδισαν ακόμα πιο θερμό χειροκρότημα.
«Ήταν η πρώτη μας παρουσίαση και έγιναν κάποια λάθη, ειδικά στα 5 στεφάνια, αλλά βρισκόμαστε σε φάση που δουλεύουμε πολύ και θα έχουμε εμφανή βελτίωση μέχρι τον επόμενο αγώνα, στο ‘Aphrodite Cup’. Σε γενικές γραμμές κάναμε μία αξιοπρεπή εμφάνιση, κυρίως τη δεύτερη ημέρα. Ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο της Καλαμάτας για τη θερμή υποδοχή. Ειδικά στο ‘Πεντοζάλι’ οι φίλαθλοι μπήκαν στο ρυθμό και βοήθησαν τα κορίτσια να πάρουν αυτοπεποίθηση και να αποδώσουν καλύτερα», δήλωσε η ειδική συνεργάτιδα της Εθνικής ομάδας, Εύα Χριστοδούλου, για να συμπληρώσει:
«Δεχθήκαμε θετικά σχόλια για τα προγράμματά μας, όσον αφορά στην σύνθεση και στη μουσική επένδυσή τους. Ο κόσμος της ρυθμικής είδε ότι η ομάδα μας αφήνει μία ωραία εικόνα, είναι πλέον διαφορετική και η καλλιτεχνική αξία των προγραμμάτων της είναι αρκετά υψηλή. Αυτή η ομάδα χρειάζεται αγώνες και θα μπορέσει να δείξει πολύ όμορφα πράγματα».
Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού του ελληνικού ανσάμπλ θα δοθεί το τριήμερο 16-18 Μαρτίου στο 4ο διεθνές τουρνουά ρυθμικής “Aphrodite Cup”, στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου.

*** Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας: Στα …πέναλτι κέρδισαν οι «παλιοί» 
Με αυξημένο ενδιαφέρον και μεγάλη αγωνία πραγματοποιήθηκαν χθες η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας και οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» του Διοικητηρίου συνέρρευσαν δεκάδες αντιπρόσωποι και μέλη των τοπικών ομάδων.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Λεωνίδας Οικονομίδης, έχοντας στο πλευρό του τα μέλη του ΔΣ, Νίκο Ρούτση και Άγγελο Γεωργόπουλο, έκαναν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, με το δεύτερο κομμάτι να προκαλεί κάποιους προβληματισμούς, όσον αφορά ένα δάνειο από την ΕΠΟ ύψους 200.000 ευρώ από το 2004, για το οποίο δεν έχει γίνει κάποια κάλυψη. Ο κ. Οικονομίδης απάντησε ότι είχε ζητηθεί από την Ομοσπονδία να γίνεται παρακράτηση από τις χρηματοδοτήσεις, κάτι που δεν έχει γίνει, ενώ πέρυσι ζητήθηκε γραπτώς ενημέρωση, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια απάντηση.
Κάποιες μικρές εντάσεις δεν χάλασαν το θετικό κλίμα της συνέλευσης, η οποία έκλεισε με σύντομες παρεμβάσεις από υποψηφίους όπως ο Τάκης Βασιλόπουλος, ο Γιώργος Ψυχογιάννης, ο Μανώλης Κατρής, καθώς και του προέδρου του Χανδριναϊκού, Απόστολου Ζωντανού.
Ακολούθησαν οι εκλογές, παρουσία της δικαστικής αντιπροσώπου Μαρίας Κωνσταντοπούλου.
Οι χθεσινές εκλογές είναι οι πρώτες που ήταν χωρίς προγνωστικά, μετά από μια μακρά «μονοκρατορία» του Αριστείδη Σταθόπουλου στην προεδρεία, που έληξε άδοξα με την αναγκαστική παραίτησή του και την αντικατάστασή του από τον Λεωνίδα Οικονομίδη την τελευταία διετία.
Αποδείχθηκαν …σούπερ ντέρμπι, ξεπερνώντας και το πιο ευφάνταστο σενάριο, καθώς οι δύο πλευρές που διεκδικούσαν την ηγεσία, αναδείχθηκαν ισόπαλες εκλέγοντας από 5 προσκείμενους υποψηφίους η κάθε μια, ενώ στην 11η εκλόγιμη θέση αναδείχθηκε 3πλή ισοψηφία! Πιο συγκεκριμένα με 28 σταυρούς ισοψήφισαν οι Μανώλης Κατρής, Γιώργος Ψυχογιάννης-Ψυρογιάννης που πρόσκεινται στον Τάκη Βασιλόπουλο (ο οποίος και πλειοψήφησε με 38 προτιμήσεις) και ο Τάκης Καλκαβούρας που είναι με την ομάδα που αποτελείται κυρίως από μέλη του απερχόμενου ΔΣ. Παρ’ ότι στατιστικά η πλευρά Βασιλόπουλου είχε περισσότερες πιθανότητες η κλήρωση που ακολούθησε ανέδειξε τυχερό τον πρόεδρο του Τέλου Άγρα.
Από την ίδια «παράταξη» εκλέγονται οι Ηλίας Αλεξανδρόπουλος, Κώστας Μπούνας με 32 ψήφους, Βασίλης Σπηλιώτης και Νίκος Ρούτσης με 31 και Άγγελος Γεωργόπουλος με 29.
Από την άλλη πλευρά την 5άδα θα συμπληρώσουν οι Βασίλης Φωτεινάκης με 37, Παναγιώτης Νινιός 33, Σάκης Γεωργιόπουλος, Γιώργος Χουλιάρας 32 ψήφους.
Το θρίλερ ωστόσο συνεχίστηκε με την εξέταση των ενστάσεων που κατέθεσαν οι Κατρής και Ψυχογιάννης, οι οποίες πάντως απορρίφθηκαν με ψήφους 2-1, ουσιαστικά με αυτήν της δικαστικής αντιπροσώπου κας Κωνσταντοπούλου, καθώς οι άλλοι δύο ήταν εκπρόσωποι των δύο πλευρών.    Ωστόσο, η «παράταξη» Βασιλόπουλου θα εξαντλήσει τα νόμιμα μέσα σε μια προσπάθεια να δικαιωθεί.
Οι υπόλοιπο ψήφοι για τακτικό ΔΣ κατανεμήθηκαν ως εξής: Ι. Μανωλόπουλος 27, Ν. Λιόγας 26, Γ. Χριστόπουλος 26, Ψαλλίδας 26-Β. Φωτεινάκης 37, Π.  Νινιός 33  Κορομηλάς 26, Γαϊτάνης 26, Α. Διονυσόπουλος 26, Μπιστικέας 16. 

Τα σημερινά μας βίντεο :
~* Επιθεώρηση Υγείας  2018 :
 https://youtu.be/YQx9blYWmCk  .-
~*Γ Γ Ένωσης Δικαστών 2018:
https://youtu.be/agqhxEr9Uss  .-
~*Κυπριακή ΑΟΖ  2018 :
https://youtu.be/jUqClRKSrNw  .-
~*Μαρέβα Γκαμπόφσκι 2018:
https://youtu.be/-7_VAVFYe3o  .-
~*Πιάστικαν στα χέρια 2018: 
https://youtu.be/ZSaFjAtka-A  .-
~*Υπερόπλο Σουλτάνου 2018:
https://youtu.be/YfexqwScFLg  .-
~*ΤΣΙΠΡΑΣ  ΜΕΡΚΕΛ  2018:
https://youtu.be/1g5vE_P8oWw  .-
~*Μετανάστες και προνόμια Ε Ε   2018:
https://youtu.be/z_MyzaWkY7Q   .-
~*ΤΣΙΠΡΑΣ  και  MOODY'S  2018 :
https://youtu.be/Xi2NeAsVYBM  .-
~*Στέλιος Κούλογλου Ευρωβουλευτής 2018:
https://youtu.be/nCpcsFQV3vw  .-
~*ΣΚΟΠΙΑ ενέργειες  2018:
https://youtu.be/su6AnPwJwQM  .-
~* Σκληρή αντιπαράθεση στη  Βουλή  2018:
https://youtu.be/Ypw1GtxAs2g  .-
~*Πόρισμα  έκθεση ΜΕΛΙΝΑΣ  2018:
https://youtu.be/cAFvPZ1pEBU   .-
~
~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .- 
 ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-       
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-

~**   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03  και  04  Φεβρουαρίου 2018 .Μια  αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/03-04-2018.html .- 
 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  07 Φεβρουαρίου  2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 

 ~*** 
 
 Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 . ~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 09  Φεβρουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/news-09-2018-08-02-2018-11.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο  10  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-10-2018-10-1-202.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-  
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11  Φεβρουαρίου 2018 , Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/10-11-2018-11-02-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσηςΔευτέρα 12 Φεβρουαρίου  2018 .- http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-12-2018.html .-
~** ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2918
 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-16-2918-16-307-1.html .- 

~**  H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της εφημερίδα μας ,
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/h-arfara-news-17-2018-17-1-307.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 18 Φεβρουαρίου  2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κ. Δευτέρα  19 Φεβρουαρίου  2018 ,
~
ΚΑΛΗ  ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ  !  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news_19.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  20 Φεβρουαρίου 2018
; http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-20-2018.html  .-
~**
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 17  και  18  Φεβρουαρίου 2018 ,Αθλητική επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/17-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018
 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~**
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 23  Φεβρουαρίου 2018 .
  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Σάββατο 24  Φεβρουαρίου 2018  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/news-24-2018.html .- ~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή Ορθοδοξίας 25 Φεβρουαρίου 2018
 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-25-2018.html .- 
~**
    Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .- 
~** *ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018
  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post_26.html .- 
~** 
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 24  και 25  Φεβρουαρίου 2018 .Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/24-25-2018.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018
  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/news-27-2018-28-1-750-457.html .- 
~**

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6106   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3911   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3912  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 929   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-   
   
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου