Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τετάρτη 11Ιουλίου 2012

Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα  Τετάρτη 11 Ιουλίου  2012 :
Μητρός τε και πατρός και άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον έστιν  η Πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και  παρ΄ ανθρώποις τοις ΝΟΥΝ ΕΧΟΥΣΙ ! (Σωκράτης). -
Ή  θα είστε ελεύθεροι , ή θα είστε ήσυχοι .  ... (Θουκιδίδης) .-
Το ποντικάκι  στην ενημέρωσή μας ! :
***   "Εφημερεύουμε με τον κίνδυνο να πάμε μέσα"
Image
Έκκληση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα περίθαλψης στην περιοχή μεταξύ Πεταλιδίου - Κορώνης απευθύνουν γιατροί που υπηρετούν στα γύρω περιφερειακά ιατρεία. Ως σοβαρότερο τονίζουν το θέμα της εφημέρευσής τους στο ιατρείο της Λογγάς (εκεί έχει στηθεί ένα είδος εφημερείου της περιοχής, όπου εφημερεύουν με βάρδιες οι γιατροί των γύρω περιφερειακών ιατρείων). Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, γενικός ιατρός, επιμελητής Β΄ στο Περιφερειακό Ιατρείο Πεταλιδίου, χαρακτηρίζει τον τρόπο εφημέρευσης στο ιατρείο της Λογγάς απελπιστικό.
* «Είναι ένας γιατρός μόνος του, χωρίς φύλαξη, χωρίς νοσηλεύτρια ιδίως, στη μέση του πουθενά. Σκεφτείτε μια αγροτική γιατρό, ένα κοριτσάκι 25 ετών, μόνη της. Έρχεται, π.χ., ένας μεθυσμένος, τη σφάζει και φεύγει. Ή έρχονται δύο περιστατικά την ίδια στιγμή και είναι ο γιατρός μόνος του, χωρίς νοσηλεύτρια. Ή ένα περιστατικό το οποίο πρέπει να διακομιστεί, αλλά δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο έρχεται από Καλαμάτα και εγώ δεν μπορώ να το διακομίσω, γιατί δε γίνεται να αφήσω το πόστο μου. Δηλαδή, ή θα με κυνηγάει αυτός που δεν τον διακόμισα ή αυτός που ήρθε στο ιατρείο και έλειπα στη διακομιδή» παρατηρεί ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος προσθέτει: «Εφημερεύουμε με τον κίνδυνο να πάμε μέσα».
Ο γιατρός κάνει λόγο ακόμη και για έλλειψη υλικών κατά καιρούς, αλλά και για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν: «Το ιατρείο της Λογγάς εφημερεύει σε συνθήκες επιεικώς απαράδεκτες. Πολλές φορές χωρίς υλικά, έρχονται οι άνθρωποι και δεν έχουμε τίποτα, ούτε επίδεσμο. Έχουμε μιλήσει και με το διοικητή και με το δήμαρχο Μεσσήνης, όλοι λένε ναι, εντάξει, αλλά στο τέλος δε γίνεται τίποτα. Συζητάμε συνέχεια το θέμα με τους συναδέλφους μου και προσπαθούμε να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Μάλιστα, είχαμε συναντηθεί όλοι οι γιατροί της περιφέρειας με το διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Μπέζο. Αφού μας απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, είπε να επαναφέρει την αρχική κατάσταση, δηλαδή να εφημερεύουν δύο γιατροί, όπως παλιά. Μετά, μας είπε ότι θα μας στείλει τουλάχιστον μια νοσηλεύτρια και ότι θα έχει “σταντ μπάι” ασθενοφόρο, το οποίο ουσιαστικά κάθεται στη Μεσσήνη, γιατί πρέπει, λέει, να έχει εντοπιότητα ο οδηγός. Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα, αλλά τώρα δεν έχουμε και υλικά πλέον. Ο εξοπλισμός, τα φάρμακα, όλα είναι σε ελλιπέστατη κατάσταση. Είναι επιεικώς απαράδεκτες οι συνθήκες και για το γιατρό που εφημερεύει και για τους ασθενείς που υποδέχεται αυτό το εφημερείο. Δεν έχει ούτε ένα κλιματιστικό. Οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές».
Ο κ. Παπαδόπουλος μιλά για κατάσταση η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει το γιατρό και σε ιατρικό λάθος: «Ένας γιατρός ο οποίος δουλεύει 24 ώρες, το βράδυ πρέπει να κοιμηθεί και να υπάρχει κάποιος να τον ξυπνήσει, αν συμβεί κάτι. Αν εγώ επί 20 ώρες δουλεύω και πέσω να κοιμηθώ το βράδυ, που αυτό εκ του νόμου επιτρέπεται, και δεν υπάρχει ένας νοσηλευτής σε βάρδια για να με ξυπνήσει, εγώ θα φταίω αν δεν ακούσω το κουδούνι που θα χτυπήσει όταν τύχει κάτι; Και αφήστε το γιατρό που ταλαιπωρείται. Ο ασθενής, ο οποίος θα έχει ανάγκη, τι θα φταίει;».
Της Μαρίας Νίκα

*** "Πράσινο" από το ΣτΕ        




ImageΓια συνέχιση του διαγωνισμού στερεών αποβλήτων
* Το πράσινο φως άναψε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνέχιση του δημόσιου διαγωνισμού που αφορά στο έργο της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφερειακής Πελοποννήσου» με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε «Ένωση Προσώπων» (σύμπραξη δύο Ανώνυμων Εταιρειών) και ζητούσε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων αναφορικά με την προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για την επιλογή φορέα σύμπραξης για τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, δυναμικότητας 40.000 τόνων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
*
Η επίμαχη Ένωση Προσώπων έχει αποκλειστεί κατά το στάδιο προεπιλογής υποψηφίων του επίμαχου διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αυτός περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών που θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων (βιοαέριο, ανακυκλώσιμα υλικά κ.λπ.).
Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 324/2012 απόφασή τους (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο πάρεδρος Ι. Παπαγιάννης) έκριναν ότι ο αποκλεισμός της εν λόγω Ένωσης Προσώπων από το διαγωνισμό που έγινε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι νόμιμος.
Κι αυτό, γιατί η γερμανική εταιρεία, η οποία θα εξασφάλιζε στην Ένωση Προσώπων τη λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων («δάνεια εμπειρία», όπως λέγεται), δεν εκπληρώνει τις ελάχιστες απαιτήσεις που προβλέπει η διακήρυξη του διαγωνισμού. Δηλαδή, η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία δεν εκπληρώνει τις απαιτήσεις της παροχής δικού της προσωπικού για τη λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για ένα τουλάχιστον έτος, όπως απαιτεί η διακήρυξη του διαγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι η Ένωση Προσώπων για τη συντήρηση και λειτουργία της ΜΕΑ στηριζόταν στην εμπειρία της επίμαχης γερμανικής εταιρείας, η οποία θα διέθετε για έξι μήνες έναν έμπειρο μηχανικό.
Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Ένωσης Προσώπων.
~* Δηλώσεις Π. Τατούλη
Στο μεταξύ, σημαντική για την Περιφέρεια Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά του διεθνούς διαγωνισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της Περιφέρειας χθες.
«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για αυτή την εξέλιξη», τόνισε ο περιφερειάρχης, «για δύο λόγους. Αφενός, γιατί πολύ σύντομα ολοκληρώσαμε επιτυχώς την πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού και μπαίνουμε στη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και, αφετέρου, γιατί η ελληνική δικαιοσύνη διεκπεραίωσε σε χρόνο ρεκόρ την υπόθεση».
Ο περιφερειάρχης απέδωσε τα εύσημα στις υπηρεσίες και στις δομές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφού με τον εξαιρετικό σχεδιασμό τους, τη διαφάνεια και τη διαύγεια των ενεργειών τους, όχι μόνο δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα, αλλά πέτυχε την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων.
Νεοφανή μεθοδολογία χαρακτήρισε τη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη χώρα, ο κ. Τατούλης, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται για τόσο μεγάλα και σημαντικά έργα. «Εκφράζω, επίσης, την πεποίθηση ότι σε χρόνο ρεκόρ θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, πολύ συντομότερα μάλιστα από τις προβλέψεις, και θα επιλεγεί ο τελικός ανάδοχος για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Μπορούμε να πετύχουμε αυτά που μέχρι χθες θεωρούνταν ακατόρθωτα, γιατί διαθέτουμε σχεδιασμό και εργατικότητα».
«Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», συνέχισε ο κ. Τατούλης, «έχει σταθεροποιηθεί το πλαίσιο των επενδύσεων για μεγάλα έργα, όταν οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας καρκινοβατούν και πασχίζουν να επιβιώσουν. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας με μονάδα ολικής διαχείρισης, κάτω μάλιστα από τις πιο αντίξοες συνθήκες».
*** Δάνεια πυρόπληκτων  




ImageΝέα παρέμβαση Πετράκου σε Μαυραγάνη
* Νέα επικοινωνία είχε προχθές Δευτέρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γεώργιο Μαυραγάνη, για τα δάνεια των πυροπλήκτων.
Στη νέα του αυτή παρέμβαση ο Θανάσης Πετράκος ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία επίλυσης του θέματος με βάση την επιστολή που είχαν αποστείλει στον πρωθυπουργό και στο υπουργείο Οικονομικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λαφαζάνης Παναγιώτης, Πετράκος Θανάσης, Γεωργοπούλου Έφη, Ζαχαριάς Κώστας, Κοδέλας Δημήτρης, Κανελοπούλου Μαρία, Χατζηλάμπρου Βασίλης, Αποστόλου Βαγγέλης, στις 4 Ιουλίου.
Ο κ. Μαυραγάνης επικοινώνησε στη συνέχεια με τον κ. Πετράκο και τον ενημέρωσε ότι το θέμα οδεύει προς λύση.
Χθες εκ νέου ο υφυπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τον κ. Πετράκο και τον ενημέρωσε ότι ανέλαβε ο ίδιος με εντολή του πρωθυπουργού την επίλυση του θέματος και τον διαβεβαίωσε πως σε δύο ημέρες θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στους δανειολήπτες των πυρόπληκτων νομών, καθώς και η επιστροφή των χρημάτων των δανειοληπτών στους λογαριασμούς τους, από τους οποίους οι τράπεζες παράνομα και καταχρηστικά είχαν παρακρατήσει τα ποσά.
*** Μεταφορά μαθητών        
ImageΔεκάδες κινδυνεύουν να διακόψουν τη φοίτησή τους στα σχολεία
* Τον κώδωνα του κινδύνου, πως υπάρχει το ενδεχόμενο δεκάδες μαθητές να διακόψουν τη φοίτησή τους από τα σχολεία και μεταξύ αυτών άτομα με ειδικές ανάγκες, λόγω του προβλήματος με τη μεταφορά τους, έκρουσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, σε επιστολή του προς το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσο Αποιστολόπουλο, σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών.
Κατά τον κ. Νίκα, μετά το μικρό ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από τους υποψηφίους για τη μεταφορά των μαθητών δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της επιδότησης της κάθε οικογένειας.

«Θα πάμε σε διαπραγμάτευση, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά δε νομίζω ότι θα υπάρξουν προσφορές», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν ακολουθηθεί η μέθοδος των επιδοτήσεων, μπορεί να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων κατά 60%, αλλά θα την “πληρώσει” ο κόσμος. Θα διακόψουν τα παιδιά το σχολείο και θα έχουμε πρόβλημα και με τους μαθητές που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι αρκετές δεκάδες εκείνοι που κινδυνεύουν να μείνουν αγράμματοι».
Η μόνη λύση, κατά τα λεγόμενά του, είναι η αλλαγή του μαθηματικού τύπου, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το ζήτημα των προσφορών.
Επίσης, γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή θα συγκληθεί σύσκεψη στην Τρίπολη για το συγκεκριμένο θέμα.
~* Επεμβάσεις στα σχολεία
Νωρίτερα, ο κ. Νίκας είχε αναφερθεί στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για θέματα που αφορούν στη σχολική στέγη.
Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε, έχει ήδη δημοπρατηθεί η κατασκευή του 10ου-26ου Δημοτικού κaι έχει επιλεγεί ο ανάδοχος.
Θα σταλεί μελέτη για την κατασκευή του 3ου Νηπιαγωγείου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να εγκριθεί, ενώ ετοιμάζεται και η απομάκρυνση του λυομένου βαρέως τύπου στο 8ο Δημοτικό.
Στον τομέα των επισκευών, ανέφερε πως δεν έχει διατεθεί για τη φετινή χρονιά ούτε ένα ευρώ και θα τις αναλάβει με δικούς του πόρους ο Δήμος. Έτσι, το παλιό Δημοτικό Σχολείο στον Κορδία θα διαμορφωθεί, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Νηπιαγωγείο, με 50.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει εργολαβία με προϋπολογισμό 70.000 ευρώ για στεγανοποιήσεις.
Όπως υπογράμμισε, πρώτη προτεραιότητα έχουν θέματα που αφορούν στην υγεία και την ασφάλεια των μαθητών. Παρατήρησε ακόμη πως θα γίνει έλεγχος στις εγκαταστάσεις υγιεινής και τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, για να ακολουθήσουν έλεγχοι στεγανότητας και των εγκαταστάσεων θέρμανσης.
Όσον αφορά στα υδραυλικά, ανέφερε πως καταγράφονται περίπου 800 βλάβες κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο αντικείμενο και πρόσθεσε πως όποιο σχολείο χρειάζεται βάψιμο, αν αγοράσει τα χρώματα, ο Δήμος θα διαθέσει το συνεργείο του.
Ανακοίνωσε δε ότι για κάθε σχολείο θα συγκροτηθεί αρχείο με την ταυτότητα του κτίσματος και τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει.
~* Σίτιση των μαθητών
Ωστόσο, ο δήμαρχος Καλαμάτας υπογράμμισε ότι «το μείζον θέμα δε βρίσκεται στις υποδομές, αλλά στο να υποστηριχθεί η σίτιση, καθώς, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να έχουν δεκατιανό. Αυτό είναι ένα θέμα που θα θέσουμε με έμφαση στο υπουργείο Παιδείας». Πηγή : εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας  2ο12 . 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
*** Τριφυλία
ImageΔιαμαρτυρίες συμβασιούχων επειδή είναι απλήρωτοι

Έντονες ήταν χθες το μεσημέρι οι διαμαρτυρίες απολυμένων συμβασιούχων του Δήμου Τριφυλίας, καθώς εδώ και ένα χρόνο είναι απλήρωτοι, παρά τη δικαίωσή τους από το Δικαστήριο.
Αντιπροσωπεία των συμβασιούχων συναντήθηκε χθες στο δημοτικό μέγαρο Κυπαρισσίας με το δήμαρχο Κώστα Κόλλια και τον αντιδήμαρχο Γιώργο Σαμπαζιώτη, στους οποίους εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες και τα παράπονά τους για τον εμπαιγμό διαρκείας, όπως οι ίδιοι τονίζουν, που υφίστανται από το Δήμο και το δήμαρχο. Ενώ τους είχε υποσχεθεί πως μόλις βγει η απόφαση θα πάρουν τα λεφτά που τους οφείλει, ακόμη παραμένουν απλήρωτοι.
* Θυμίζουμε πως στις αρχές Φεβρουαρίου δικάστηκε σε δημόσια συνεδρίαση του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας η εξ αναβολής αγωγή 44 μερικώς απασχολουμένων κατά του Δήμου Τριφυλίας, επειδή δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα δύο μηνών. Σημειώνουμε πως στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε επρόκειτο να δικαστεί η αγωγή, ο Δήμος Τριφυλίας είχε ζητήσει αναβολή, με τη δέσμευση πως μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα κατέβαλε τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων, χωρίς ωστόσο να την τηρήσει!
Με την αγωγή τους οι 44 μερικώς απασχολούμενοι, προσληφθέντες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους πρώην Δήμους Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών και μετέπειτα, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», στο Δήμο Τριφυλίας, απαίτησαν τις αποδοχές δύο μηνών (από 1η Μαΐου μέχρι και 24 Ιουνίου 2011), τις αποζημιώσεις των ημερών αδείας, την αναλογία του επιδόματος αδείας, καθώς και την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που δικαιούνται και, μάλιστα, νομιμοτόκως.
Το Δικαστήριο, με απόφασή του, δικαίωσε τους 44 μερικώς απασχολουμένους και υποχρέωσε το Δήμο να τους καταβάλει τις απαιτήσεις τους, όπως αυτές αναφέρονταν στην αγωγή! Ωστόσο, μέχρι και χθες δεν είχαν πάρει ούτε ένα ευρώ.
Ο δήμαρχος επικοινώνησε με το υπουργείο και, όπως ανέφερε, του είπαν (σ.σ. από το υπουργείο) πως τις επόμενες μέρες θα σταλούν χρήματα και τότε θα τους καταβάλει τα δεδουλευμένα.
Εκτός, πάντως, αυτών των 44, ακόμα 47 μερικώς απασχολούμενοι έχουν καταθέσει αγωγή κατά του Δήμου. Πρωτοδίκως, το Δικαστήριο τους δικαίωσε, αλλά ο Δήμος κατέθεσε έφεση και εκκρεμεί η δημοσίευση της απόφασης επ’ αυτής.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
*** "Δρόμοι της Ελιάς"
ImageΔιευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία επιλογής

Κύριε Μπάκα,
σε απάντηση της επιστολής σας με αρ. πρωτ. 403, σας γνωρίζουμε ότι:
1. Η διαδικασία επιλογής των ωφελουμένων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας πραγματοποιήθηκε βάσει μηχανογραφικού λογισμικού και αυστηρών κριτηρίων του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία ο δικαιούχος φορέας (Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς») ακολούθησε κατά γράμμα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπ’ αρ. 1.5131/οικ. 3.949/ΚΥΑ (ΦΕΚ 613 Β’/15-4-2011) και στην πρόσκληση με κωδικό 35, αρ. πρωτ. 1.7632/οικ 6.1393/1-6-2011 ΑΔΑ (4Α3ΠΛ-ΕΣ) της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» για υποβολή προτάσεων στην ανωτέρω αναφερόμενη Πράξη.
2. Οι εκπρόσωποι των συμπραττόντων φορέων δε νομιμοποιούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία κατάταξης των ωφελουμένων ούτε είναι μέλη της επιτροπής παρακολούθησης του έργου στο σύνολό του, αλλά ορίζονται από το φορέα τους «για τη λειτουργία συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του προορισθέντος υποέργου για το φορέα τους και μόνον», όπως άλλωστε αναφέρεται σαφώς στο σχετικό Μνημόνιο το οποίο έχετε υπογράψει. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των φορέων αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους από την έναρξη της Σύμβασης των ωφελουμένων μέχρι τη λήξη της (ημερομηνία έναρξης έχει οριστεί η Δευτέρα 16/7/2012).
3. Οι έντονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες υποψηφίων τις οποίες ισχυρίζεστε ότι δέχεστε για «περίεργες μεθοδεύσεις» κατά τη διαδικασία επιλογής, δεν μπορούν παρά να θεωρηθούν ανυπόστατες και συκοφαντικές για το φορέα μας, όσο αυτές παραμένουν ασαφείς, ανώνυμες και δε βασίζονται σε τεκμηριωμένες απαντήσεις του ΑΣΕΠ σε γραπτές ενστάσεις απορριφθέντων. Το γεγονός ότι είστε ο μόνος από τους εκπροσώπους των 11 συμπραττόντων φορέων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας με παρόμοια αντίδραση και, επίσης, ότι οι παραπάνω δημόσιες δηλώσεις σας και απειλές για αποχώρηση από το Πρόγραμμα καταγράφονται αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, μαρτυρούν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η διαδικασία επιλογής ωφελουμένων από το φορέα μας δεν έγινε με τη λογική του πελατειακού κράτους, η οποία μας βρίσκει καθέτως αντίθετους. Επιπροσθέτως, να παρατηρήσουμε ότι δεν επιδείξατε παρόμοια «ευαισθησία» ούτε προβήκατε σε οιαδήποτε διαμαρτυρία προς το αρμόδιο υπουργείο, όταν ο αρχικός αριθμός ωφελουμένων μειώθηκε με Υπουργική Απόφαση –λόγω περικοπών- από 1200 θέσεις εργασίας σε 630.
Κύριε Μπάκα,
άποψή μας είναι ότι οι άνεργοι έχουν ίσα δικαιώματα, τα οποία δεν ορίζονται με βάση τις γνωριμίες του καθενός, αλλά με αντικειμενικά κριτήρια σαφώς προσδιοριζόμενα από συγκεκριμένες διατάξεις, τις οποίες όλοι οι εκπρόσωποι φορέων ΟΦΕΙΛΟΥΝ να σέβονται και να τηρούν. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» απέδειξε στην πράξη την ευαισθησία του για τον άνεργο, καταρχήν αποδεχόμενος την ανάθεση υλοποίησης του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, ενός ιδιαίτερα απαιτητικού Προγράμματος με ελάχιστο οικονομικό όφελος για τον ίδιο και, κυρίως, κωφεύοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής ωφελουμένων σε όλες τις απόπειρες πελατειακής τακτικής, μιας νοοτροπίας η οποία έχει κοστίσει πολύ ακριβά στην Ελλάδα.
Γιώργος Καραμπάτος
Εκτελεστικός διευθυντής
*** Αποστάσεις Νίκα από Μπάκα
ImageΓια την κοινωφελή εργασία

Αποστάσεις από τις καταγγελίες του προέδρου του Συνδέσμου Ύδρευσης των Δήμων Καλαμάτας- Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, για μεθοδεύσεις στις αιτήσεις για την κοινωφελή εργασία, φάνηκε να κρατά ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας.
Όπως είπε, απαντώντας σε ερώτηση του «Θ», υπάρχει μεγάλη πίκρα από τον κόσμο που μαστίζεται από την ανεργία. Πρόσθεσε ότι όλη η διαδικασία έγινε με βάση τους νόμους της Πολιτείας, ενώ διαφώνησε με την ανάθεση υλοποίησης του προγράμματος από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σημειώνοντας πως θα έπρεπε να έχει αναληφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Παρατήρησε ακόμη πως «υπάρχει μοριοδότηση και ιεράρχηση κι όποιος θεωρεί ότι αδικήθηκε, μπορεί να πάει με τα στοιχεία που έχει στον εισαγγελέα. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, ό,τι έχει γίνει, καλώς έχει γίνει».
Πάντως, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι θα ζητήσει να καλυφθούν όλες οι θέσεις που έχει ζητήσει ο Δήμος Καλαμάτας (συνολικά 230), προβλέποντας πως θα υπάρξουν κενά που πρέπει να συμπληρωθούν, καθώς «υπάρχουν πολλοί που έχουν προσληφθεί σε άλλες υπηρεσίες». Γνωστοποίησε δε πως θα καλέσει τους διευθυντές των υπηρεσιών να περιβάλλουν όλους όσοι απασχοληθούν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με ζεστασιά και αγάπη, ενώ παρατήρησε πως υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν καταθέσει όλα τα προσόντα τους, οι οποίοι τα προσθέτουν με δήλωσή τους, ώστε να αξιοποιηθούν από το Δήμο.
Χ.Χ.
 ***Πριν 94 χρόνια
- ΤΗΝ πρωίαν της χθες ο Μέραρχος ενήργησεν επιθεώρησιν του Πυροβολικού. Αι μοίραι είχον παραταχθή από ενωρίς εις το Πεδίον του Άρεως. Ο Μέραρχος κατέφτασθεν εκεί την 7ην πρωινήν ώραν, αμέσως δε ήρχισεν η επιθεώρησις. Ο Μέραρχος περιήλθε την παράταξιν, αποτείνων διαφόρους ερωτήσεις προς τους εφέδρους κατά την επιθεώρησιν, μετά το τέλος της οποίας προσεφώνησε δι’ ωραίων λόγων τους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και άνδρας. Μετά το πέρας της προσφωνήσεως αι Μοίραι παρήλασαν προ του Μεράρχου, του οποίου εκίνησε τον θαυμασμόν το ωραίον παράστημα και το σταθερόν βάδισμα των ανδρών.
-Η χθεσινή τιμητική εσπερίς της Ρεζάν με το «Τρελοκόριτσο» συνεκέντρωσεν ασφυκτικόν ακροατήριον. Η Ρεζάν διέπλασε με εξαιρετικήν επιτυχίαν τον ρόλον της Κολέττας Οραντού δικαιώσασα πλήρως την φήμην της. Και οι λοιποί επίσης ηθοποιοί ήσαν αρκετά προπαρασκευασμένοι και έπαιξαν με μεγάλην φυσικότητα.
-ΑΠΟΨΕ η κατάλληλος και δια κυρίας ξεκαρδιστική κωμωδία «Όπως στρώσης πλαγιάζεις» με την Ρεζάν και όλον τον θίασον επί σκηνής.
*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ :
Στο 1ο φιλικό στην Αυστρία : Παναθηναϊκός - Α¨ντραχτ Μπραούνσβιγκ Γερμανίας  1-1 (0-0) .-
Τα γκόλ : Τσιαλούκα και Πετρόπουλος .-
Ο Αμερικανός 35χρονος φορ γουώρντ  ΑΝΤΙ ΠΑΝΚΟ είναι παίχτης του Παναθηναϊκού στο Μπάσκετ για ένα συν ένα χρόνια  .-
** Φυσιολατρία και κατανάλωση
Όλο και περισσότεροι Αθηναίοι, γενικά κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων, εξορμούν τελευταία στην ύπαιθρο για να ξεφύγουν από τη δύσκολη καθημερινότητα και την ασφυκτική πίεση του τυποποιημένου τρόπου ζωής.
Ιδίως τώρα το καλοκαίρι, κάθε Σαββατοκύριακο, τα μονοπάτια στα βουνά, τα φαράγγια και τα ποτάμια της Μεσσηνίας γεμίζουν από ανθρώπους που σπεύδουν να βρεθούν στη φύση, να αναπνεύσουν καθαρό αέρα, να ηρεμήσουν και να γυρίσουν πίσω στις πόλεις τους αναζωογονημένοι.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που, ακόμη και στο φυσικό περιβάλλον, δεν ξεχνούν τις συνήθειες της πόλης, με πρώτη αυτή του καταναλωτισμού.
Φίλος Καλαματιανός, ο οποίος συμμετέχει σε τέτοιες εξορμήσεις, μου περιέγραφε πρόσφατα τον εξοπλισμό που κουβαλάνε μαζί τους αρκετοί Αθηναίοι, όταν έρχονται στη Μεσσηνία για να πάρουν μέρος σε τέτοιες εκδρομές. «Λες και πάνε αποστολή στον Άρη!». Τι πανάκριβες στολές, τι πρωτοποριακά κράνη με ενσωματωμένα φώτα και φωτογραφικές μηχανές (!), τι ειδικά γιλέκα και τελευταίας τεχνολογίας φακούς… Μιλάμε για αντικείμενα κόστους εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων ευρώ. «Αφού τους κοιτάζω και αναρωτιέμαι, τι τα χρειάζονται όλα αυτά;» σχολίαζε.
Κι εγώ, επίσης, αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν κάποιος να είναι φυσιολάτρης, αλλά να καταναλώνει τόσο πολύ. Επιπλέον, χρειάζονται όλα τα παραπάνω για να απολαύσει κανείς τη φύση; Εντάξει, δεν είπαμε να μην πάρεις τα απαραίτητα για την ασφάλειά σου (ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, άνετα ρούχα, καπέλο, αντηλιακό κ.λπ.), αλλά τέτοιος μηχανοκίνητος εξοπλισμός και τόσο κόστος για μια απλή εκδρομή;
Ίσως, τελικά, η κατανάλωση να έχει περάσει τόσο βαθιά στο DNA των περισσότερων ανθρώπων, που δεν ξέρουν πια να ζουν αλλιώς. Όπως λέει και ο φίλος μου: «Αφού από τη στιγμή που γεννιόμαστε, ακόμη και η θερμοκοιτίδα στην οποία μας βάζουν έχει πάνω της τη διαφημιστική ετικέτα κάποιας εταιρείας…». Της Μαρίας Νίκα
***
~**  ANΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 :
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/06/h-17-2012.html , Hμέρα βουλευτικών Κυριακή 17 Ιουνίου 2012 .-
~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/18-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012.-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/06/19-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Τρίτη 19 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/20-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/21-2012.html  ., Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/22-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012 ,.-
*** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/23-2012.html . Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 23 Ιουνίου 2012.-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/06/24-2012.html, Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Κυριακή 24 Ιουνίου 2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/06/25-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/06/t-26-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Tρίτη 26 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/06/27-2012.html  ,     Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη  27 Ιουνίου 2012.-
~**  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/06/28062012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 28/06/2012 .-
 ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/06/28-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα
~**  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/06/29-2012_28.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 .-
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/06/t-29062012_29.html , TΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 29/06/2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/06/29062012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Παρασκευή 29/06/2012 .-
 ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/06/30-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Ιουνίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/06/30-2012.html  , Μας γράφουν και σας τα γράφουμε Σάββατο 30 Ιουνίου 2012 .-
                                 ΙΟΥΛΙΟΣ   2012 :
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/01-2012_01.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 01 Ιουλίου 2012.-
  ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/02-2012.html , Δευτέρα μιά άλλη μέρα στην ενημέρωση 02 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/02-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 02 Ιουλίου 2012 .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/03-2012.html , Μεσσηνιακά καί Άλλα Τρίτη 03 Ιουλίου 2012 .-   
~**   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/4-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 4 Ιοπυλίου 2012.-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/05-2012.html , Καθημερινή ενημέρωση Πέμπτη 05 Ιουλίου 2012 .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/05-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 05 Ιουλίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/06-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Παρασκευή 06 Ιουλίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 07 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/8-2012.html , Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 8 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/09-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09 Ιουλίου 2012 ‘-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/09-2012.html , Στο διάβα της Δευτέρας 09 Ιουλίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/t-10-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/11-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τετάρτη 11Ιουλίου 2012 .-
~**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου