Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  29 Ιανουαρίου  2014  :
 
~* Κοπή πίτας  Συλλόγου  Γυναικών  Αρφαρών  2012 :   http://youtu.be/zLK9Jv9-ACY  ,
~* Σύλλογος  Κυριών - Γυναικών Αρφαρών  2012 κοπή πίτας   : http://youtu.be/sndDoDfZ7qU ,

 
~* Σύλλογος Γυναικών-Κυριών Αρφαρών 2012 κοπή πίτας : http://youtu.be/sndDoDfZ7qU  ,

*** ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
 
***  Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ Η εορτή των Τριών Ιεραρχών θεσπίσθηκε τον 11ο αιώνα, στην εποχή του Αλεξίου Κομνηνού, γιατί υπήρχαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των θεολόγων καί των λογίων για το ποιος από τους τρεις αγίους καί σοφούς Ιεράρχες ήταν ό σπουδαιότερος. 'Άλλοι υποστήριζαν ότι σπουδαιότερος ήταν ό Μ. Βασίλειος, άλλοι θεωρούσαν ανώτερο τον Γρηγόριο τον Θεολόγο η τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Για να συμφιλιώσει τις αντιθέσεις αυτές, ό λόγιος Μητροπολίτης Εύχαΐτων  της Μ. Ασίας  Ιωάννης  ο Μαυρόπους  ,πρότεινε  να  θεσπιστεί  κοινή εορτή  την 30  ην  Ιανουαρίου  . Η πρότασή του έγινε δεκτή από τον αυτοκράτορα , και  τότε θεσπίστηκε  η εορτή  αυτή ,η οποία  από τότε  εορτάζεται πάντοτε από την ορθόδοξη εκκλησία με λαμπρότητα .  Με μεγάλη επισημότητα καί ευλάβεια εορταζόταν ή εορτή των Τριών Ιεραρχών στην εποχή της Τουρκοκρατίας. "Οπως γράφει ό καθηγητής κ. Ν. Μπρατσιώτης, «ό υπόδουλος ελληνισμός... προσέδωσεν εις τον έκκλησιαστικόν έορτασμόν τους τον πανηγυρικόν χαρακτήρα της εορτής των Ελληνικών Γραμμάτων, ως της εθνικής εορτής του. Κατ' αυτήν το μαρτυρικόν έλληνικόν "Εθνος έπεβεβαίωνεν επισήμως την ένδοξον ταυτότητα του καί την βαθείαν συνείδησίν του, ότι αποτελεί άδιάσπαστον ίστορικήν συνέχειαν του Αρχαίου καί Βυζαντινού Ελληνισμού...».Με  μεγάλη  επισημότητα  και ευλάβεια εορταζόταν η εορτή των τριών Ιεραρχών την εποχή της Τουρκοκρατίας .-  Όπως  γράφει ο καθηγητής Νίκος Μπρατσιώτης  « ο υπόδουλος  .. ελληνισμός , ..προσέδωσε στον εκκλησιαστικό εορτασμό   τους τον πανηγυρικό  χαρακτήρα  της εορτής των Ελληνικών Γραμμάτων  ως της εθνικής εορτής του .- Κατ΄ αυτή το Ελληνικό μαρτυρικό έθνος , επιβεβαίωνε επισήμως την ένδοξον ταυτότητά  του και  την βαθείαν συνείδηση του  ότι αποτελεί αδιάστατον  ιστορικήν συνέχειαν του « Αρχαίου και  Βυζαντινού Ελληνισμού» .- Στις περιοχές  της Ηπείρου και της Μακεδονίας , που  άργησαν να απελευθερωθούν  , η εορτή  των Τριών Ιεραρχών εξακολουθούσε να έχει εθνικό χαρακτήρα  μέχρι το  1912 , που εντάχθηκαν στο  ελεύθερο  Ελληνικό κράτος .- Το  1841  , με διάταγμα  του Βασιλειά  Όθωνα , καθιερώθηκε η εορτή των Τριών Ιεραρχών  , ως εορτή  της Παιδείας και των Γραμμάτων .-Η πρόταση έγινε  από την σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών  , η οποία  με απόφασή της εόρτασε  για πρώτη φορά επίσημα την εορτήν των Τριών Ιεραρχών , ως εορτή των Γραμμάτων .- Και το 1856 με πανηγυρική τελετή , καθιερώθηκε το Λάβαρο του Πανεπιστημίου , το οποίο φέρει στην μία όψη την εικόνα των Τριών Ιεραρχών .- Αλλά  ήδη  από το 1838 , είχε καθιερωθεί επίσημα , ως Εθνική εορτή  η 25η  Μαρτίου  .- Και  από το 1821 , έπαψε πιά η εορτή των Τριών Ιεραρχών , να είναι εθνική εορτή , έμεινε όμως ως εορτή της Παιδείας και των Γραμμάτων .- Το  φιλολόγου Βασίλη Χαραλαμπόπουλου .-   http://proskynitis.blogspot.gr/2011/01/blog-post_29.html , .-
~** Τροχαίο στην διασταύρωση Πλατύ και παράδρομου νέας  Ε.Ο.  στον κόμβο Αγίου Κωνσταντίνου Αρφαρών :

~** Ατύχημα - τροχαίο  και ανάσυρση Ι Χ  από  το χαντάκι 29/01/2014 : http://youtu.be/ovXlKxVn0ag ,
~** Τροχαίο στον κόμβο   παράδρομου  Αρφαρών  29/01/2014 : http://youtu.be/RHPZpu0ekrc ,
 ~ Το  βράδυ και  περί  9,30  ώρα Ι.Χ  αυτοκίνητο παρέκκλινε  του  δρόμου  παλιάς  εθνικής  οδού Καλαμάτας-Τρίπολης  και  παρέπεσε στο  τσιμεντένιο χαντάκι στα  δεξιά  του  δρόμου  με πορεία  προς  την Τρίπολη , χωρίς τραυματισμού  , παρά μόνο με υλικές  ζημιές  στο  Ι.Χ. ,,,...

*** Νέα συνταγή για βλαστοκύτταρα είναι «μείζον επίτευγμα για την Ιατρική  , Ο απλός τρόπος
Κόμπε, Ιαπωνία
Σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται «επαναστατική» από ανεξάρτητους ειδικούς, ερευνητές στην Ιαπωνία αναφέρουν ότι εφηύραν μια νέα, δραστικά απλούστερη συνταγή για την παραγωγή πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων: απλώς εξέθεσαν ενήλικα κύτταρα σε στρες βουτώντας τα σε οξύ.
Η νέα μέθοδος γενετικού επαναπρογραμματισμού των κυττάρων δείχνει τώρα να φέρνει πιο κοντά το όνειρο της αναγεννητικής ιατρικής.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζονται σε δύο δημοσιεύσεις στο περιοδικό Nature, διαθέσιμες εδώ και εδώ.
Βλαστικά ονομάζονται τα κύτταρα που μπορούν να διαφοροποιηθούν και να δώσουν μια ποικιλία διαφορετικών ιστών. Τα πιο ευέλικτα από αυτά, τα λεγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, υπάρχουν στα έμβρυα και μπορούν θεωρητικά να δώσουν οποιονδήποτε ιστό.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο μόνος τρόπος να αποκτήσει κανείς πολυδύναμα βλαστοκύτταρα ήταν να τα απομονώσει από έμβρυα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης. Αυτό άλλαξε το 2006, όταν ιάπωνες ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν ενήλικα κύτταρα σε βλαστοκύτταρα εισάγοντάς τους επιπλέον γονίδια. Το επίτευγμα τιμήθηκε μάλιστα με το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας το 2012.
Η μέθοδος όμως προσφέρει μικρή αποτελεσματικότητα, μόλις 1%, και τα κύτταρα που προκύπτουν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στον άνθρωπο λόγω των δυνητικών κινδύνων που δημιουργεί η χημική επεξεργασία τους και η εισαγωγή των επιπλέον γονιδίων.
Η νέα συνταγή επαναπρογραμματισμού, την οποία επινόησε η Χαρούκο Ομποκάτα στο Κέντρο Αναπτυξιακής Βιολογίας RIKEN στο Κόμπε της Ιαπωνίας, ήταν τόσο απλή και αποτελεσματική ώστε εξέπληξε ακόμα και την ίδια την ερευνήτρια και άφησε δύσπιστους τους συναδέλφους της.
Η Ομποκάτα καλλιεργούσε ενήλικα κύτταρα ποντικού στο εργαστήριο και παρατήρησε ότι ορισμένα εμφάνιζαν χαρακτηριστικά των βλαστοκυττάρων όταν αναγκάζονταν να στριμωχτούν μέσα σε ένα τριχοειδές σωληνάριο. Αποφάσισε τότε να πειραματιστεί με διάφορους στρεσογόνους παράγοντες, όπως υψηλή θερμοκρασία ή έλλειψη θρεπτικών συστατικών, και αναγνώρισε δύο παράγοντες που αναγκάζουν τα κύτταρα ποντικού να γίνουν πολυδύναμα: όξινο περιβάλλον (δηλαδή χαμηλό pH) και άσκηση πίεσης στα κύτταρα.
Η νέα μέθοδος αυξάνει την απόδοση στο 30%, συγκριτικά με 1% στην προηγούμενη μέθοδο για τεχνητά βλαστοκύτταρα (iPSC).
«Είναι συναρπαστικό. Ποτέ δεν περίμενα ότι το εξωτερικό στρες θα είχε αυτά τα αποτελέσματα» σχολιάζει στο Nature.com ο Γιοσίσι Σάσαι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Επαναστατική» χαρακτήρισε στο BBC τη νέα μέθοδο ο Ντούσκο Ίλιτς, ειδικός του Kings College στο Λονδίνο. Εξίσου ενθουσιασμένος δήλωσε και ο Κρις Μέισον, καθηγητής Αναγεννητικής Ιατρικής στο University College London. Όπως εκτίμησε, αν τα ευρήματα στα ποντίκια ισχύουν και στον άνθρωπο, «η εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής θα έχει πια φτάσει».
Θα περάσουν πάντως χρόνια μέχρι να επιχειρήσουν οι ερευνητές την παραγωγή ιστών για μεταμόσχευση -πρώτα θα χρειαστούν μελέτες για την ασφάλεια των παραγόμενων κυττάρων.
Η Δρ Ομποκάτα, εξάλλου, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να πείσει τους συναδέλφους της ότι δεν επρόκειτο για λάθος.
Προκειμένου να αποδείξει ότι τα κύτταρα που δημιούργησε ήταν όντως πολυδύναμα, η Ομπακάτα εισήγαγε στα κύτταρα αυτά πράσινες φθορίζουσες χρωστικές και τα μεταταμόσχευσε σε έμβρυα ποντικού: αν τα κύτταρα ήταν πράγματι πολυδύναμα και αναπτύσσονταν σε διάφορες περιοχές του σώματος, ολόκληρο το έμβρυο θα έλαμπε με πράσινο χρώμα.
Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν μέτρια όταν η ερευνήτρια χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη για τα βλαστοκύτταρά της κύτταρα από ενήλικα πειραματόζωα. Όταν όμως χρησιμοποίησε κύτταρα από νεογέννητα ποντίκια, το έμβρυο έγινε καταπράσινο.
Παρόλο όμως που η μέθοδος δεν ήταν ιδιαίτερα αποδοτική στα ενήλικα κύτταρα, η επιτυχία της μελέτης ήταν εντυπωσιακή. Τόσο εντυπωσιακή ώστε το Nature απέρριψε το άρθρο της δύο φορές μέχρι τελικά να δεχθεί να το δημοσιεύσει.
Η Ομπακάτα έχει ήδη επαναπρογραμματίσει μια ποικιλία διαφοροποιημένων κυττάρων, όπως κύτταρα του εγκεφάλου, του ήπατος, του δέρματος και των πνευμόνων -ένδειξη ότι η συνταγή τους δουλεύει στους περισσότερους ιστούς αν όχι όλους.
Εκτός όμως του ότι δείχνει να ανοίγει το δρόμο για την καλλιέργεια οργάνων στο εργαστήριο, η τελευταία μελέτη φαίνεται να λύνει και ένα βιολογικό μυστήριο: διάφορες ερευνητικές ομάδες αναφέρουν περιστασιακά ότι εντοπίζουν πολυδύναμα κύτταρα σε ενήλικα θηλαστικά. Συχνά, όμως, τα ευρήματα δεν είναι δυνατό να αναπαραχθούν.
Η νέα μελέτη υποδεικνύει τώρα ότι ακόμα και οι ενήλικοι οργανισμοί μπορούν να παράγουν βλαστοκύτταρα όταν εκτεθούν σε στρες.
Όπως σχολιάζει η ερευνητική ομάδα, «η παραγωγή αυτών των κυττάρων είναι ο τρόπος με τον οποίο η φύση αντιδρά στους τραυματισμούς».
Και η φυσική αυτή αντίδραση θα μπορούσε ίσως να αξιοποιηθεί από τους γιατρούς του μέλλοντος.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης  Newsroom ΔΟΛ

*** Αρχαίο τζάκι είναι αρχαιότερο από τον Homo sapiens
Στο Ισραήλ πριν 300.000 χρόνια
Αρχαίο τζάκι είναι αρχαιότερο από τον Homo sapiens

H εστία φωτιάς που εντοπίστηκε στο σπήλαιο Qesem και γύρω από την οποία μαζεύονταν οι άνθρωποι πριν από 300 χιλιάδες έτη  

Τελ Αβίβ
Το αρχαιότερο εύρημα κοινωνικής συνάθροισης γύρω από μια φωτιά ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε μια σπηλιά στο Ισραήλ. Η εστία φωτιάς γύρω από την οποία κάθονταν οι μακρινοί μας πρόγονοι έχει ηλικία 300 χιλιάδων ετών και δημιουργεί νέα δεδομένα για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεσμών του ανθρώπου.
Η ανακάλυψη
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν την εστία διαμέτρου δύο μέτρων στη σπηλιά Qesem που βρίσκεται περίπου 20 χλμ ανατολικά του Τελ Αβίβ. Τα ευρήματα που εντοπίστηκαν κοντά στην εστία (εργαλεία) αλλά και τα διαφορετικά στρώματα στάχτης υποδεικνύουν ότι η σπηλιά χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο κυνηγών ή περιστασιακής διαμονής ανθρώπων και περνούσαν χρόνο γύρω από τη φωτιά.
«Τα ευρήματα μας ταξιδεύουν στην εποχή που ο άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί τη φωτιά τόσο για να μαγειρέψει αλλά και ως σημείο κοινωνικής συνάθροισης. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι πριν από 300 χιλιάδες χρόνια η γνωσιακή και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου ήταν σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα» αναφέρει η Ρουθ Σαχάκ-Γκρος, του Ινστιτούτου Επιστημών Weizman, επικεφαλής των ερευνητών. Σύμφωνα με τους ερευνητές η κατασκευή αυτής της εστίας απαιτούσε υψηλό επίπεδο νοημοσύνης. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Archaeological Science» και ανάμεσα στα άλλα εγείρει ζήτημα για την παρουσία του Homo sapiens από τον οποίο καταγόμαστε. Σύμφωνα με τη κρατούσα θεωρία έκανε την εμφάνιση του στην Αφρική πριν από 200 χιλιάδες έτη. Όμως η παρουσία ανθρώπων με υψηλή νοημοσύνη και κοινωνικότητα 100 χιλιάδες νωρίτερα και μάλιστα σε άλλη περιοχή δημιουργεί νέα δεδομένα που χρήζουν απαντήσεων από την επιστημονική κοινότητα.  Βήμα Science

***  Στο Ληξούρι τα περισσότερα προβλήματα από τον σεισμό στην Κεφαλονιά

Ζημιές στα περισσότερα κτήρια


Στο Ληξούρι τα περισσότερα προβλήματα από τον σεισμό στην Κεφαλονιά

  (Φωτογραφία:   Αθήνα
Στο Ληξούρι εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα από τον σεισμό των 5,8 βαθμών που σημειώθηκε την Κυριακή στην Κεφαλονιά.
Οι έλεγχοι των τεχνικών κλιμακίων έδειξαν ότι τουλάχιστον το 50% των κτηρίων έχει υποστεί ζημιές, που σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από τους μηχανικούς «αρκετά σοβαρές».
Όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, κλειστός παραμένει ο δρόμος Ληξουρίου-Αργοστολίου, ο οποίος θα ανοίξει αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και κριθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλής.
Λιγότερα είναι τα προβλήματα που παρατηρούνται στο Αργοστόλι, καθώς εκεί έχουν εντοπιστεί ζημιές στο 25% των κτηρίων που έχουν ελεγχθεί.
 
*** Οι εκκλησιαστικοί θησαυροί της Άρτας!

 
Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ηπείρου, είναι ένας τόπος προικισμένος απλόχερα από τη φύση. Τα περήφανα Τζουμέρκα, η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, ο Αμβρακικός κόλπος με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα γραφικά ορεινά τοπία, οι κατάφυτες από έλατα, καστανιές και πλατάνια περιοχές, τα ποτάμια, οι καταρράκτες και οι πηγές ενθουσιάζουν πραγματικά όσους επιλέγουν να επισκεφθούν την Άρτα, όλες τις εποχές του χρόνου.
Πέρα, όμως, από τις αναμφισβήτητες φυσικές ομορφιές της και το θρυλικό, περίτεχνο γεφύρι της, η Άρτα παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον ως τουριστικός προορισμός και για έναν ακόμη λόγο, άγνωστο μάλιστα στους περισσότερους: τα εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους και μεγάλης αισθητικής αξίας.
Στην πρωτεύουσα, την πόλη της Άρτας, ξεχωρίζουν η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Παρηγορήτισσας, οκταγωνικός σταυροειδής ναός του τέλους του 13ου αιώνα, αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας, πολιούχου, άλλοτε καθολικό μονής που ιδρύθηκε το 13ο αιώνα, και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βασιλείου της Γέφυρας, στη θέση "Τοπ Αλτί", σταυροειδής ναός με επιβλητικό τρούλο, χτισμένος πιθανώς γύρω στο 900.
  Πέριξ της πόλης της Άρτας, κοντά στο χωριό Πλησιοί βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Κατσούρη, σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο, χτισμένος γύρω στο 10ο αιώνα, στο χωριό Βλαχέρνα η εκκλησία της Παναγίας της Βλαχέρνας, ναός που ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου-αρχές του 12ου αιώνα και οφείλει την ονομασία του στην Παναγία των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης, και κοντά στο χωριό Νεοχωράκι η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας του Μπρυώνη, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, άλλοτε καθολικό σταυροπηγιακής μονής που ιδρύθηκε το 1238.  
Στο Βουργαρέλι, το όμορφο ορεινό κεφαλοχώρι που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 760, το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύουν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην πλακόστρωτη πλατεία, και (στο Παλαιοχώρι Βουργαρελίου, 5 χλμ Ν από το Βουργαρέλι) η βυζαντινή "Κόκκινη Εκκλησία", δικιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός του 1281, αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου.
Κοντά στα  Γουριανά (2 χλμ Β), χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ ΝΔ από τον Καταρράκτη, βρίσκεται η εκκλησία της Χρυσοσπηλιώτισσας, ναός του 17ου αιώνα, αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου, άλλοτε καθολικό μονής.
Στην Κορωνησία, το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό του Αμβρακικού κόλπου, που φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του, είναι χτισμένη η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κορωνησίας (Κορακονησίας), ναός αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου, που οικοδομήθηκε σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή περί τα τέλη του 10ου αιώνα ως καθολικό μεσοβυζαντινής μονής.
Σε απόσταση 5,5 χλμ Β από τις Πηγές, το όμορφο χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Κοκκινόλακκου, βρίσκεται η ιστορική μονή του Σέλτσου. Το καθολικό, στην κορυφή απόκρημνου βράχου, στη ρίζα του οποίου κυλά ο ποταμός Αχελώος, ιδρύθηκε το 1697 και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η μονή του Σέλτσου είναι άρρηκτα δεμένη με τη μακρά πολιορκία και την ηρωική έξοδο των Σουλιωτών το 1804.
Στην πλατεία της  Ροδαυγής, του γραφικού ορεινού χωριού με τη μαγευτική θέα στα Τζουμέρκα, την Πίνδο, τα Άγραφα και τη λίμνη Πουρναρίου, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, θολωτή βασιλική με τρούλο, πλακόστρωτη στέγη και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Σε απόσταση 6,5 χλμ ΒΔ από τη Ροδαυγή, στο χωριό Φανερωμένη, είναι χτισμένη η εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Φανερωμένης), ιστορημένη με αξιόλογες τοιχογραφίες του 1803.
Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα θρησκευτικά μνημεία και τα υπόλοιπα αξιοθέατα της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

***  Το αλκοόλ κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο στον καρκίνο
Κίνδυνος μελανώματος για τους πότες
Το αλκοόλ κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο στον καρκίνο
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ιταλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά αντιδράσεις στον οργανισμό που να καταστήσουν το δέρμα πιο ευάλωτο στον καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Dermatology.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Εύα Νέγκρι, από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, εξηγούν ότι η αιθανόλη μετατρέπεται σε ακεταλδεΰδη αμέσως μετά την κατάποση και το συστατικό αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Βέβαια, παραδέχονται ότι ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες να ευθύνονται για την εκδήλωση του καρκίνου του δέρματος, όπως για παράδειγμα, ότι οι πότες μπορεί να εκτίθενται στον ήλιο χωρίς επαρκή αντηλιακή προστασία.
Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 16 διαφορετικές έρευνες στις οποίες είχαν πάρει μέρος χιλιάδες άτομα, που κατανάλωναν ένα αλκοολούχο ποτό ή περισσότερα την ημέρα και διαπίστωσαν ότι η συνήθεια αυτή αύξανε κατά ένα πέμπτο τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος.
Ο κίνδυνος αυξανόταν όσο αυξανόταν και η ποσότητα αλκοόλ: όσοι έπιναν 50 γραμμάρια αιθανόλης την ημέρα είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μελάνωμα, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπιναν ή έπιναν περιστασιακά.
«Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να τροποποιήσει την ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να συντελέσει σε μεγαλύτερη κυτταρική βλάβη και άρα στον σχηματισμό καρκίνου του δέρματος. Στόχος μας ήταν να ποσοτικοποιήσουμε την έκταση του κινδύνου εκδήλωσης μελανώματος με την αυξημένη χρήση αλκοόλ, ελπίζοντας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευθούν περισσότερο», εξηγεί η Δρ Νέγκρι.  Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή   health.in.gr
 
***  Περιοχή του εγκεφάλου μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε
 Η διαφορά του ανθρώπου από τα ζώα
 Περιοχή του εγκεφάλου μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε 
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια περιοχή του εγκεφάλου που, όπως υποστηρίζουν, φαίνεται να είναι μοναδική στους ανθρώπους, διακρίνοντάς τους από τα άλλα ζώα. Η σφαιρική αυτή περιοχή του εγκεφαλικού ιστού, που έχει μέγεθος και σχήμα όπως ένα μικρό λαχανάκι Βρυξελλών, θεωρείται ζωτική για τη λήψη των αποφάσεων και κυρίως για την αναγνώριση των λαθών από τους ανθρώπους, ώστε στη συνέχεια να τα διορθώνουν.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Neuron, ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γνωσιακής Νευροεπιστήμης Μάθιου Ράσγουορθ, μελέτησαν με τη βοήθεια λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) και άλλων τεχνικών απεικόνισης τους εγκεφάλους 25 υγιών εθελοντών.
Οι επιστήμονες μελέτησαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ τη δομή και τις νευρωνικές συνδέσεις περιοχών του εγκεφάλου που είναι ζωτικές για τη γλώσσα, τον προγραμματισμό της δράσης και τη γνωσιακή ευελιξία.
Συγκρίνοντας αυτές τις περιοχές με τις αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου 25 μακάκων, εντόπισαν 11 που μοιάζουν πολύ με τις ανθρώπινες, αλλά και μία, στον πλαγιομετωπιαίο πόλο του προμετωπιαίου φλοιού, που είναι μοναδική στους ανθρώπους.
Η συγκεκριμένη περιοχή βοηθά τους ανθρώπους να έχουν ευέλικτη νόηση και να καταλαβαίνουν αν έχουν πάρει κάποια λανθασμένη απόφαση και, έτσι, να κάνουν διορθωτικές κινήσεις, κάτι που δεν φαίνεται να μπορούν τα ζώα.
Η εν λόγω εγκεφαλική περιοχή θέτει αδιάκοπα σε αμφισβήτηση την ορθότητα των επιλογών μας και φαίνεται να θέτει συνεχώς το ερώτημα: «τι άλλο, άραγε, θα μπορούσα να είχα κάνει, αντί γι' αυτό που έκανα;»
Μερικοί άνθρωποι, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καταφέρνουν καλύτερα να διορθώνουν τα προηγούμενα λάθη τους σε σχέση με άλλους, ακριβώς επειδή έχουν ισχυρότερο εγκεφαλικό «σήμα» από τη συγκεκριμένη περιοχή.
«Είναι εντυπωσιακό πόσες εγκεφαλικές ομοιότητες υπάρχουν μεταξύ ανθρώπων και μαϊμούδων, αλλά και πώς λίγες μόνο διαφορές μπορούν να απομακρύνουν τη συμπεριφορά μας τόσο πολύ από εκείνες», σχολιάζει ο Δρ Ράσγουορθ. Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή  , health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
***  8 τρόποι να... καταστρέψουμε τον ψυχισμό του παιδιού μας!
8 τρόποι να... καταστρέψουμε τον ψυχισμό του παιδιού μας!                    
Σίγουρα, το μόνο που θέλετε για τα παιδιά σας είναι να γίνουν ευτυχισμένα. Είστε όμως σίγουροι ότι η συμπεριφορά σας απέναντί τους είναι τέτοια που μπορεί να τα οδηγήσει στην ευτυχία; Τα παιδιά χρειάζονται να εισπράττουν από τους γονείς τους συγκεκριμένα πράγματα προκειμένου να γίνουν ώριμοι ενήλικες. Αντίθετα, όπως εξηγεί η ψυχολόγος Σέρι Κάμπελ, συμπεριφορές όπως αυτές που ακολουθούν θα τα οδηγήσουν με ακρίβεια σε προβλήματα στις σχέσεις τους, χαμηλή αυτό-εκτίμηση, θυμό και χρόνια συναισθηματικά προβλήματα. Ας φροντίσουμε λοιπόν από σήμερα να αποφύγουμε να: 
1. Αγνοούμε ή υποτιμάμε τα συναισθήματά του. Όταν το παιδί σας εκφράζει τη λύπη, το θυμό ή το φόβο του, μην το κοροϊδεύετε, μην το πειράζετε και μην φέρεστε σαν να είναι κάτι ασήμαντο. Είναι σαν να του λέτε ότι είναι λάθος να νιώθει έτσι. Κι εσείς χάνετε μια ευκαιρία να του δείξετε πόσο πολύ το αγαπάτε και το στηρίζετε.
2. Βάζουμε κανόνες που άλλοτε ισχύουν κι άλλοτε όχι. Τα παιδιά χρειάζονται τους κανόνες και τα όρια γιατί τα βοηθούν να αναγνωρίσουν ποια είναι και να διακρίνουν το σωστό από το λάθος. Χωρίς αυτά, ο κόσμος τους μοιάζει αβέβαιος και ασταθής και η αντίδρασή τους είναι να προσπαθούν να φτάσουν στα άκρα, προκειμένου να ανακαλύψουν πού υπάρχει το όριο, κάτι που θα τα οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και προβλήματα συμπεριφοράς.
3. Θεωρούμε ότι είμαστε φίλοι με το παιδί. Ποτέ δεν πρέπει να μοιράζεστε τις ανησυχίες, τις έγνοιες και τα προσωπικά σας προβλήματα με το παιδί ούτε να ζητάτε τη γνώμη του σε τέτοια θέματα. Τα παιδιά δεν μπορούν να δείξουν σεβασμό σε ένα γονιό που εμφανίζεται μπροστά τους αδύναμος και νικημένος –αντίθετα θα τον αντιμετωπίζουν σαν να είναι ίσος ή και κατώτερός τους. Στα παιδιά μας δείχνουμε ότι πάντα βρίσκουμε τρόπο να λύνουμε τα προβλήματα και να χειριζόμαστε τις προκλήσεις στη ζωή. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να είστε αληθινοί σε ό,τι αφορά τα αισθήματά σας αλλά χωρίς να γίνεστε βάρος για τα παιδιά σας.
4. Υποτιμάμε το/τη σύντροφό μας. Το πώς συμπεριφερόμαστε σαν ζευγάρι μπροστά στο παιδί θα συμβάλει σημαντικά στην εικόνα που αυτό θα σχηματίσει για το πώς είναι μια ερωτική σχέση. Εάν συνηθίζετε να μιλάτε υποτιμητικά και να περιφρονείτε ο ένας για τον άλλον, ή απειλείτε ότι θα φύγετε ή ότι θα πάρετε διαζύγιο, βάζετε το παιδί σας σε μια κατάσταση διαρκούς στρες. Εάν πάλι έχετε ήδη χωρίσει και εκφράζετε θυμό και πικρία ο ένας για τον άλλον, στέλνετε στο παιδί το μήνυμα ότι ο άλλος είναι ο «κακός» κι αυτό είναι πιθανό να το απομακρύνει από κοντά του.
5. Μαλώνουμε το παιδί μας επειδή γίνεται ανεξάρτητο. Όταν εκνευριζόμαστε με τα παιδιά μας επειδή μεγαλώνουν, τα κάνουμε να νιώθουν ενοχές που έχουν ανάγκες και επιθυμίες οι οποίες  προκύπτουν από το στάδιο της ανάπτυξής τους και τους δημιουργούμε ανασφάλεια και αντίδραση με αποτέλεσμα να τα απομακρύνουμε από κοντά μας, αφού δίπλα μας δεν μπορούν να νιώσουν σαν αυτόνομες προσωπικότητες.
6. Συμπεριφερόμαστε στο παιδί σαν να είναι προέκταση του εαυτού μας. Εάν συνδέουμε τη δική μας κοινωνική παρουσία και αξία με την εμφάνιση, τις επιδόσεις, τη συμπεριφορά ή την κοινωνικότητα του παιδιού μας, του στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν το αγαπάμε γι’ αυτό που είναι αλλά γι’ αυτό που κάνει ή φαίνεται. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να προσπαθεί σε όλη τη ζωή του να ευχαριστήσει τους άλλους και να αγχώνεται διαρκώς για το αν είναι αρκετά καλό ώστε να το αγαπούν.

7. Ανακατευόμαστε στις σχέσεις του. Μην προσπαθήσετε να «σκηνοθετήσετε» τη συμπεριφορά του παιδιού σας στις σχέσεις του –από τους φίλους μέχρι τους δασκάλους του- ώστε να του επιτρέψετε να ωριμάσει. Αν έχει μπελάδες στο σχολείο ή καυγαδίσει με κάποιο φίλο του μην ακολουθήσετε την παρόρμησή σας να επέμβετε προκειμένου να εξομαλύνετε την κατάσταση. Πρέπει να μάθει πώς να λύνει μόνο τα προβλήματα στις σχέσεις του.

8. Είμαστε υπερπροστατευτικοί. Όταν προστατεύουμε τα παιδιά μας από κάθε πιθανό και απίθανο κίνδυνο ή συναίσθημα, καλλιεργούμε μια αίσθηση υπερβολικής αυτοπεποίθησης που μπορεί να φτάσει στα όρια του ναρκισσισμού. Τα διδάσκουμε ότι η ζωή είναι πιο εύκολη από ό,τι είναι στ’ αλήθεια και τα καταδικάζουμε να νιώθουν καταπιεσμένα και μπερδεμένα όταν κάποια στιγμή δεν μπορούν να πάρουν ό,τι νομίζουν πως τους αξίζει. 
 
***
 
 
Πρόσκοποι από τα  παλιά  στο  Αρφαρά
Στη φωτογραφία : Κώστας Θ. Μπούρας , Νίκος Γ. Νιάρχος , Θεόδωρος Δ. Λαφαζάνος , Γ.Π.Φέστας , Σ.Ν.Σκούλικας

 ~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html , Κυριακάτικη  ενημέρωση  29  Δεκεμβρίου  2013 .-   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/12/30-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  30 Δεκεμβρίου  2013  .-
~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013-31-2013.html  ,  Τελευταία  μέρα  του  2013 στην ενημέρωση Τρίτη  31 Δεκεμβρίου  2013  
~   ANARTHSEIS  IANOYARIOY  2014   : ~   ANARTHSEIS  IANOYARIOY  2014   :
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/2014-01-2014.html ,
~  Πρώτη  μέρα  του  2014  στην  ενημέρωση  Τετάρτη  01  Ιανουαρίου  2014   : ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ !!!  ΓΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑ  , ΕΥΗΜΕΡΙΑ ! , ΕΛΠΙΔΑ  ! , ΑΓΑΠΗ  . ΕΙΡΗΝΗ ,  ΧΑΡΑ  ΚΑΙ  ΑΝΘΡΩΠΙΑ !!!  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/01-2014.html , Ενημέρωση  Τετάρτης  01  Ιανουαρίου  2014.-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/02-2014.html , Ενημέρωση  της  Πέμπτης  02  Ιανουαρίου  2014  .-
~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Ενημέρωση  της Παρασκευής  03  Ιανουαρίου  2014 .- 
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  03  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/04-2014.html?showComment=1388836276942#c3402382603892749924 ,   Ενημέρωση  του  Σαββάτου  04  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/4-5-6-2014.html ,   ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ Σάββατο Κυριακή Δευτέρα 4 , 5 και 6 Ιανουαρίου 2014  .-
~   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/05-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  05  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/06-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  06 Ιανουαρίου  2014   .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/07-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  07  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/08-2014.html , Ενημέρωση  της  Τετάρτης  08  Ιανουαρίου  2014.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/01/09-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  09 Ιανουαρίου  2014 .-~
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/10-2014.html  , Ενημέρωση  της  Παρασκευής 10  Ιανουαρίου  2014 ~
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/11-2014.html  , Ενημέρωση  του  Σαββάτου  11 Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/01/12-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  12  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/01/13-2014.html , Ενημέρωση της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2014.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/01/15-2014.html ; , Ενημέρωση Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 .-

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/01/16-2014.html , Ενημέρωση Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 .-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html ,   Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/01/18-2014.html , Ενημέρωση του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/01/19-2014.html , Ενημέρωση της Κυριακής 19 Ιανουαρίου 2014.-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/20-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα   20  Ιανουαρίου  2014
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/01/21-2014.html , Ενημέρωση της  Τρίτης  21  Ιανουαρίου  2014  ,.
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/22-2014.html   , Ενημέρωση Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/01/23-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 , .-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/24-2014.html , Ενημέρωση Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 .-
~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/25-26-2014.html ,   ,  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιανουαρίου 2014.-
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/25-2014.html  , Ενημέρωση του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/25-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/26-2014.html  ,  Ενημέρωση  της  Κυριακής  26  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/27-2014.html , Ενημέρωση  της  Δευτέρας  27  Ιανουαρίου  2014 .-
~  http:// http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/28-2014.htmlvlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/28-2014.html ,     , Ενημέρωση Τρίτη  28  Ιανουαρίου  2014 .- ~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/29-2014.html .- Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  29  Ιανουαρίου  2014 .-
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/29-2014.html , Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  29 Ιανουαρίου  2014 .-

~* https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -  351  φίλοι .-
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~ http://www.youtube.com/stamos01 ,       = 3061   video.-
~   http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1497 video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =     1481    video.-
                                               ** Σύνολον   :   6039   βίντεο αναρτημένα .-
~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home ,   2427 .-
~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  , 587  φίλοι .-

*** * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-
  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-         
 ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-

ΠΥΡ-ΓΥΝΗ-ΘΑΛΑΣΣΑ τα  τρία  καλά  κακά

1 σχόλιο:

  1. ~* Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι' αυτό που κάνουμε αλλά και γι' αυτό που δεν κάνουμε. Μολιέρος, 1622-1673, Γάλλος συγγραφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή