Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  28  Μαρτίου  2015 :   ARFARA NEWS


n1287488600_30146291_2178717.jpg"~ARFARA NEWS 
ARFARA NEWS  Παρασκευή  27  Μαρτίου  2015    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/arfara-news.html"


Προσοχή! Τα ξημερώματα της Κυριακής αλλάζει η ώρα!
Προσοχή! Τα ξημερώματα της Κυριακής αλλάζει η ώρα!Από το πρωί της ερχόμενης Κυριακής, 29 Μαρτίου 2015, εφαρμόζεται και στη χώρα μας το μέτρο της θερινής ώρας....
Στις 03:00, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλ. στις 04:00. Η επαναφορά της ώρας στην κανονική, θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (25/10/2015).


~** Χθές Παρασκευή 27/03/2015 :
~Ακολουθία Ε΄ Χαιρετισμοί  στο Αρφαρά Παρασκευή 27/03/2015 :Στο  ευρωμπάσκετ για πρόκριση στους 8   TOP 16 :
~ΓΑΛΑΤΣΑΡΑΪ-ΠΑΟ  84-86  27/03/2015:   http://youtu.be/-X8srhY0OeI ,
 
28 Μαρτίου
Ηρωδίωνος (1), αποστόλου καί μάρτυρος, επισκόπου νέων Πατρών. Οσίου Ιλαρίωνος του νέου, ηγουμένου μονής της Πελεκητής (†754).

(1) O άγιος Ηρωδίων, ανήκε στο κύκλο των εβδομήκοντα Αποστόλων του Κυρίου. Μετά την ανάληψη του Χριστού, ο άγιος αφοσιώθηκε στη διάδοση του Ευαγγελίου και υπήρξε συνεργάτης των 12 Αποστόλων και ιδιαίτερα του Απόστολου Πέτρου. Μετά το μαρτυρικό θάνατο του απόστολου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, στην εκκλησία της Πάτρας επίσκοπος έγινε ο Ηρωδίων. Από τη νέα του θέση έδειξε όλες τις αρετές που τον κοσμούσαν. Για τη χριστιανική του όμως δράση, συνελήφθη από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες. Αφού τον έδειραν άγρια και τον λιθοβόλησαν, στο τέλος τον έσφαξαν με τον πιο ωμό τρόπο. Έτσι με μαρτυρικό τρόπο επισφράγισε την πίστη του στο Σωτήρα και Λυτρωτή του Κύριο.
28/03Απολυτίκιο Αγ. Ιλαρίωνος - 28 ΜΑΡΤΙΟΥ: http://youtu.be/Rh9fICVhgRM ,
 


*** Τι θα κάνει η Δημοτική Αρχή για το δρόμο προς Ακρογιάλι και Κιτριές;
       
Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε και σχολιάζουμε την κακή κατάσταση του δρόμου προς Ακρογιάλι και Κιτριές. Όμως, οι κακές καιρικές συνθήκες έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα με τις πολλές λακκούβες. Το Πάσχα είναι προ των πυλών και οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται, καθώς έχει που έχει μειωθεί η κίνηση, αν μειωθεί περισσότερο αυτές τις γιορτινές ημέρες, θα τα φέρουν πέρα με μεγάλη δυσκολία. Τουλάχιστον ο Δήμος Δυτικής Μάνης ας πράξει τα δέοντα…
Χ.Χ.


*** Τουρισμό θέλουμε, αλλά δεν έχουμε δρόμους (φωτογραφίες)
       
  Δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του οδικού δικτύου της Μεσσηνίας έστειλε φίλος της εφημερίδας ηλεκτρονικά.
Οι φωτογραφίες δείχνουν δύο μόνο από τα αμαρτωλά σημεία της Ε.Ο. Πύλου- Μεθώνης, δρόμος που, αν ο νομός μας θέλει τουρισμό, πρέπει να αλλάξει, αφού και τα δύο αυτά μέρη αποτελούν «στολίδια», εκτός αν έχουμε καμιά πληροφορία ότι οι τουρίστες θα φτάσουν μέσω θαλάσσης ή αέρος.  Π.Μπ. 


*** Απευθείας ανάθεση και όχι μηνιαίες συμβάσεις για τα απορρίμματα της Δυτικής Μάνης
     
Στην απόφαση να ανατεθεί απευθείας ξανά στον ίδιο ανάδοχο η μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων, αντί των 22.600 ευρώ το μήνα, κατέληξε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, μετά τη γνωστοποίηση που έκανε ο δήμαρχος Ι. Μαραμπέας πως με τη μέχρι τώρα διαδικασία (μηνιαίες συμβάσεις) διαφώνησε ο Επίτροπος και ζήτησε να σταματήσουν οι συμβάσεις και να γίνει ανάθεση μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κ. Φωκέας, ο Δήμος δε διαθέτει χώρο απόθεσης των απορριμμάτων του, ενώ δεν έχει υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Παράλληλα, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη διενέργεια του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη μεταφόρτωση, μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων.
Σημείωσε πως στην περίπτωση που δοθεί λύση στο πλαίσιο υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου ή ο Δήμος  εξεύρει προσωρινή λύση μεταφοράς, επεξεργασίας ή διάθεσης των απορριμμάτων του, η ανάθεση θα λύεται αζημίως για το Δήμο.
Ενδιαφέροντα στοιχεία
Απαντώντας στην ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δ. Γιαννημάρα, για τη μη διενέργεια διαγωνισμού, ο δήμαρχος Ι. Μαραμπέας ανέφερε πως από το τέλος του 2013 όλοι οι Δήμοι γνώριζαν ότι από 01/03/2015, για τους διαγωνισμούς που αφορούν προμήθειες, μελέτες ή έργα, ο προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, θα ισχύσει το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων και γι’ αυτό κάποιοι υπάλληλοι έπρεπε να εκπαιδευτούν για να μπορούν να διαχειριστούν αυτό το σύστημα, χωρίς στο Δήμο Δυτικής Μάνης να έχει γίνει καμία τέτοια προσπάθεια εκπαίδευσης. Πρόσθεσε ότι είχε προγραμματιστεί η εκπαίδευση 2 ατόμων σε εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα ξεκινούσε στις 26/01/2015, αλλά λόγω των εκλογών δεν πραγματοποιήθηκε, και συνέχισε λέγοντας πως έχει προγραμματιστεί η εκπαίδευση και άλλων υπαλλήλων.
Γνωστοποίησε ότι με πρόσφατη τροπολογία μετατέθηκε η ημερομηνία έναρξης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων για την 1 Ιανουαρίου 2016.
Αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της σύσκεψης στο ΥΠΕΚΑ με τους δημάρχους, τη γ.γ. Νάντια Γιαννακοπούλου και τον ειδικό γραμματέα Δ. Καλογερόπουλο, όπου αποφασίστηκε τα απορρίμματα του Δήμου να μεταφέρονται στους χώρους που χρησιμοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, να παραχωρηθεί στο Δήμο πρες – κοντέινερ για τη μεταφορά των απορριμμάτων του στο χώρο όπου γίνεται η εναπόθεση και η επεξεργασία των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, χωρίς να γίνει κάτι τέτοιο και ο Δήμος, όπως και οι όμοροι Καλαμάτας και Ανατολικής Μάνης, έμειναν εκτός χρηματοδότησης του ΥΠΕΚΑ.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου


***  Ξαφνική υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch
      
Σε αιφνιδιαστική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος αξιολογήσεων Fitch. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος, υποβαθμίζεται το μακροπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας από την κατηγορία B στην κατηγορία CCC.
Η ανακοίνωση της υποβάθμισης δεν ήταν προγραμματισμένη από τον οίκο Fitch και έγινε νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία της δημοσίευσης των αξιολογήσεων, κάτι που φανερώνει την αίσθηση του επείγοντος.
«Η επόμενη ημερομηνία για την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι η 15η Μαΐου 2015, ωστόσο ο Fitch πιστεύει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα δικαιολογούν την απόκλιση από το πρόγραμμα», αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.
Ο οίκος επικαλείται στην ανακοίνωσή του μια σειρά από λόγους που οδήγησαν στην απόφαση του αυτή, όπως για παράδειγμα η «αδυναμία πρόσβασης στις αγορές για δανεισμό, οι αβέβαιες προοπτικές για μια έγκαιρη εκταμίευση της δόσης της χρηματοδοτικής βοήθειας από τους θεσμούς καθώς και οι στενές συνθήκες ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ενισχύουν τις ασφυκτικές πιέσεις στις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης».
Επιπλέον ο Fitch αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα σε 0,5% για φέτος, από 1,5% που είχε προβλέψει τον Ιανουάριο του 2015 και 2,5% τον Δεκέμβριο του 2014.
«Η βλάβη που προκλήθηκε στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, των καταναλωτών και των καταθετών ασφαλώς και εκτροχίασε την οικονομική ανάκαμψη που μόλις είχε αρχίσει. Αυτή η βλάβη θα πάρει χρόνο να επιδιορθωθεί, ακόμη κι αν οι προοπτικές για μια επιτυχή ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες» τονίζει χαρακτηριστικά ο οίκος Fitch.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στους εταίρους και αύριο Σάββατο αναμένεται να γίνουν διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group.
www.ethnos.gr  .-

*** Προβολή της Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη
Τελευταία Ενημέρωση: 28/03/2015 08:34
Αναχώρησε, από προχθές, η αποστολή του Δήμου Καλαμάτας για τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο προβολής της πόλης και της περιοχής μας, με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Χθες αναμένετο να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και ο δήμαρχος Παν. Νίκας.
Στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν, ο Π. Νίκας έχει προσκαλέσει το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, δημάρχους από τη Μακεδονία, όπως από την Έδεσσα, την Κατερίνη, τα Γιαννιτσά κ.ά. Επίσης, θα παρευρεθεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συνδέεται με το δήμαρχο με προσωπική φιλία.
Το σύνθημα των εκδηλώσεων προβολής είναι «Δήμος Καλαμάτας, τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών» και αυτές θα πραγματοποιηθούν στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης και στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», ενώ στην πλατεία Αριστοτέλους θα λειτουργήσει περίπτερο προβολής του Δήμου Καλαμάτας, στο πλαίσιο συνεργασίας των Δήμων Καλαμάτας και Θεσσαλονίκης.
Στις εκδηλώσεις θα παραστούν, επίσης, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καθώς και πάνω από 40 εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμάτας και των φορέων της περιοχής μας.
Θα υπάρξει, επίσης, κινητοποίηση των Μεσσηνίων της Βορείου Ελλάδος, ώστε οι εκδηλώσεις να έχουν επιτυχία και να προβληθεί ο τόπος μας, ο πολιτισμός του, τα μνημεία και οι ομορφιές του, αλλά και τα ποιοτικά προϊόντα του στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία μας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σήμερα θα υπάρχει έκθεση στο φουαγιέ του Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης από τις 11.00 έως τις 22.00. Επίσης, λειτουργία του δημοτικού περιπτέρου του Δήμου Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους, για την προβολή του Δήμου Καλαμάτας, από τις 10.00 έως τις 22.00.
Για αύριο είναι προγραμματισμένη η προβολή της ταινίας «Άγγιξα - Αγάπησα – Έσκαψα» του σκηνοθέτη  Μπάμπη Τσόκα για τη ζωή του Αρχαιολόγου Π. Θέμελη και το έργο του στην Αρχαία Μεσσήνη. Η προβολή θα γίνει στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», 11.00 -13.00, όπως και εκδήλωση στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους, 13.00-15.00.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί: Σε επιλεγμένα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης θα υπάρχει στο μενού παρουσίαση μεσσηνιακών πιάτων (27/03/2015 μέχρι 29/03/2015). Διανομή έντυπου υλικού για την προβολή της Καλαμάτας ως τουριστικού προορισμού σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Συμμετοχή των νέων σε workshop που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 3μέρου σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης (δράσεις που υπάγονται στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021).
*** Πολιτιστική επανάσταση σε 15 Ελληνικές πόλεις
     
Το 2021, έτος-ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς σηματοδοτεί 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, ο θεσμός των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστρέφει για μια ακόμα φορά, καθώς μια πόλη θα μοιραστεί το χρίσμα μαζί με μια πόλη της Ρουμανίας.
Με το που κοινοποιήθηκε η απόφαση αυτή, μεγάλος αριθμός Δήμων της ελληνικής περιφέρειας έδειξε σφοδρό ενδιαφέρον για τον τίτλο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021», μια όχι και τόσο εύκολη υπόθεση, που απαιτεί σοβαρή προετοιμασία ως την τελική επιλογή.
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από δεκαπέντε Δήμοι είναι έτοιμοι να κονταροχτυπηθούν, από την Κρήτη –ως δίκτυο των τριών μεγαλύτερων πόλεων (Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο)–, μέχρι τη Δράμα, την Καβάλα και την Ξάνθη στο Βορρά, αλλά και τους Δήμους Αμαρουσίου, Πειραιά-Σαλαμίνας, Ιωαννίνων, Βόλου, Ρόδου, Κω, Ναυπλίου, Σπάρτης, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Τρίπολης, Καλαμάτας, Σύρου-Κυκλάδων και Ελευσίνας.
Πέρα από τη χρηματοδότηση (1,5 εκατ. ευρώ θα λάβει ο Δήμος από την Ε.Ε.), η διεθνής προβολή, οι υποδομές και ο κύκλος εργασιών που θα δημιουργηθούν είναι μεγάλης σημασίας, τόσο για την πόλη όσο και για ολόκληρη την περιοχή γύρω από αυτή.
Βέβαια, μέχρι τις 23 Οκτωβρίου του 2015, που είναι η ημερομηνίας λήξης καταβολής του σχετικού φακέλου-αιτήματος, δεν ξέρουμε ποιοι και πόσοι απ’ όλους αυτούς θα είναι έτοιμοι να καταθέσουν την πρότασή τους, αλλά η ευκαιρία είναι πολύ δελεαστική για να αγνοηθεί.
Μέχρι στιγμής, μερικές πόλεις δείχνουν να έχουν πάρει πιο ζεστά την υποψηφιότητα, καθώς έχουν ξεκινήσει ήδη δυναμικά την προετοιμασία για την πρόταση που θα υποβάλουν.
Επιλέξαμε τρεις από αυτές, την Ελευσίνα, την Καλαμάτα και τη Σύρο-Κυκλάδες και μιλήσαμε με τους διοργανωτές, οι οποίοι μας εκμυστηρεύτηκαν τα πλεονεκτήματα και τους στόχους τους, εν όψει της διεκδίκησής τους.
  Καλαμάτα
Ξεκινώντας από την Καλαμάτα, που είναι ιστορική πόλη και μεγάλο λιμάνι, με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, και ευελπιστεί, αν και εφόσον αναλάβει τη διοργάνωση, να ωφελήσει ολόκληρη τη Μεσσηνία, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Γραφείου Υποψηφιότητας της πόλης και θεατρική συγγραφέας, Έλενα Πέγκα, μας είπε: «Η Καλαμάτα έχει το υπόβαθρο να υποστηρίξει ένα μεγάλο έργο και βρίσκεται σε τέτοια καμπή, που έχει την ανάγκη ενός αντίστοιχου θεσμού. Τόσο στην ίδια την Καλαμάτα όσο και σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, παρατηρείται τρομερή τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια –με το νέο αυτοκινητόδρομο και το διεθνές αεροδρόμιο–, πράγμα που σημαίνει ότι, αν γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα, θα προστατευτεί από τα αρνητικά συνεπακόλουθα του μαζικού τουρισμού.
Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 παρατηρήθηκε μια αναγέννηση που δεν ήταν μόνο αρχιτεκτονική αλλά και πολιτιστική, χάρη στον εμπνευσμένο και αφοσιωμένο δήμαρχο Σταύρο Μπένο, ο οποίος ίδρυσε πάρα πολλούς φορείς πολιτισμού, τρεις εκ των οποίων –η σχολή χορού, το ωδείο και η σχολή εικαστικών – εξακολουθούν να είναι δραστήριοι.
Μέσα από την ομάδα χορού ξεπετάχτηκε και το Φεστιβάλ Χορού που η Βίκυ Μαραγκοπούλου δημιούργησε και το οποίο η πόλη στηρίζει 20 χρόνια τώρα. Όσον αφορά στο επετειακό έτος 2021, ας μην ξεχνάμε ότι η Καλαμάτα έχει έναν ακόμα λόγο να διεκδικεί τον τίτλο, καθώς εκεί συντάχθηκε η προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τις ευρωπαϊκές αυλές, που αποτέλεσε και την ανακοίνωση της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα.
Δίπλα βρίσκεται και η Μάνη, η Αρχαία Μεσσήνη με τρία αρχαία θέατρα. Είναι καθαρή πόλη, έχει βραβευτεί για την ανακύκλωση, λειτουργεί εκτεταμένο δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης, ετοιμάζει πρόγραμμα για τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία, ένα πρόγραμμα ένταξης παιδιών Ρομά σε σχολεία είναι ήδη σε εφαρμογή, εκπονείται σχέδιο για μικρούς κήπους σε γειτονιές. Επίσης, δραστηριοποιούνται πολλές χορωδίες, πολιτιστικοί σύλλογοι για ενήλικες και παιδιά».
  Ελευσίνα
Η Ελευσίνα, αυτός ο αρχαίος τόπος με τη μακρόχρονη ιστορία, που τα τελευταία χρόνια έχει δείξει με τη διοργάνωση των Αισχυλείων τη δημιουργική της δεινότητα σε θέματα πολιτισμού, φιλοξενώντας διεθνώς σημαντικούς εικαστικούς αλλά και προσκαλώντας αξιόλογες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, ήταν η πρώτη πόλη που έδειξε σθεναρό ενδιαφέρον για τον θεσμό.
Επικοινωνήσαμε με την Κέλλυ Διαπούλη, θεατρολόγο και πολιτιστική διαχειρίστρια, μέλος της ομάδας που ετοιμάζει το φάκελο της υποψηφιότητας της Ελευσίνας, η οποία μας είπε: «Υπάρχει ένα μεγαλείο σε αυτή την πόλη που δεν έχει να κάνει με το ένδοξο παρελθόν, αλλά με την καθημερινότητα των ανθρώπων, τη βαθιά τους πίστη στην αξία της ομορφιάς και την καθημερινή, πολύ ήσυχη και αξιοπρεπή προσπάθειά τους να κάνουν τη ζωή τους πιο όμορφη. Ο θεσμός αυτός τους δίνει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να στείλουν αυτό το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.
Τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον, η Ελευσίνα έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια να ανακτήσει τους βιομηχανικούς χώρους, έχοντας δημιουργήσει τα Αισχύλεια, που δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ που προσκαλεί καλλιτέχνες, αλλά δίνει χώρο και χρόνο στον καλλιτέχνη να γνωρίσει και να ζυμωθεί με την πόλη, και μέσα από αυτήν τη συνάντηση να παραγάγει καινούργιο έργο. Σε αυτήν τη βάση, η Ελευσίνα τοποθετεί σήμερα το ζήτημα τι είναι πολιτισμός και τι είναι τέχνη.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολυπολιτισμική πόλη, η οποία για αιώνες είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη της, μέχρι που επανακατοικήθηκε αρχικά από τους Αρβανίτες, στη συνέχεια από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και, τέλος, από νησιώτες που ήρθαν να δουλέψουν στα εργοστάσιά της.  Εξ ου και το Λαογραφικό Φεστιβάλ του Ιουνίου που οργανώνουν οι εθνοτοπικοί σύλλογοι ως μια απόπειρα να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους οι διαφορετικοί πληθυσμοί».
  Σύρος- Κυκλάδες
Ένα νησί που έχει ό,τι χρειάζεται για να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα. Ο συντονιστής επικοινωνίας, Βασίλης Καραμητσάνης, προσφέρθηκε να μας μιλήσει για την υποψηφιότητα Σύρου-Κυκλάδων, ως μέλος της ομάδας εργασίας για τη συγκρότηση της πρότασης:
«Εμάς μας ενδιαφέρει η "νησιωτικότητα" και η δικτύωση, κάτι που στις Κυκλάδες υπήρχε ανέκαθεν ως έννοια. Συγκριτικά, οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν στοιχεία ταύτισης όλων των Ευρωπαίων πολιτών με το πολιτιστικό και πολιτισμικό στοιχείο. Σκεφτείτε ότι εκεί, και συγκεκριμένα στο δίπολο Σύρου-Κέρου, αναπτύχθηκε ο πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός, ενώ η Ερμούπολη από μόνη της είναι μια δικοινοτική πόλη –με στοιχεία ανατολικού και δυτικού πολιτισμού–, που χτίστηκε μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους αρχιτέκτονες που δημιούργησαν την αρχιτεκτονική ταυτότητα του νεοκλασικισμού.
Κατά το 19ο αιώνα υπήρξε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, φτάνοντας στη μεγάλη ακμή μεταξύ 1850 και 1870, ένα γεωπολιτικό και εμπορικό κέντρο μεγάλης σημασίας για όλη την ανατολική Μεσόγειο».
Δυναμικά έχουν, επίσης, μπει στον μαραθώνιο της διεκδίκησης του τίτλου ο Πειραιάς μαζί με τη Σαλαμίνα, που θα γιορτάζει τα 2.500 χρόνια από την ιστορική μάχη, η Τρίπολη, απ’ όπου ξεκίνησε η Επανάσταση και την οποία στηρίζουν μεγάλες προσωπικότητες του πολιτισμού, τα Γιάννενα. Ίσως κι άλλες, που ακόμα και αν δεν κερδίσουν τον τίτλο, είναι βέβαιο ότι, δίνοντας το επόμενο διάστημα στον πολιτισμό σε πρώτο ρόλο, μόνο κερδισμένες θα βγουν. Ραντεβού, λοιπόν, τον Οκτώβριο για την τελική επιλογή.  Πηγή: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, www.lifo.gr .-

*** Αναδιάρθρωση της Αστυνομίας με διάλογο προανήγγειλε ο Γ. Πανούσης (φωτογραφίες και βίντεο)
       
 
Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν διαλόγου όμως, προανήγγειλε χθες από την Καλαμάτα ο  αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος βρέθηκε στη Μεσσηνία ως ομιλητής σε ημερίδα για τη χρήση των αναβολικών από τη νεολαία.
Κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Καλαμάτα είχε υπηρεσιακές συσκέψεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας.
Σε δηλώσεις του, εκτός από την αναδιάρθρωση, αναφέρθηκε στον αστυνομικό της γειτονιάς και τις κινητές μονάδες της Αστυνομίας για την ύπαιθρο.
  Αναδιάρθρωση
Αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός, συνοδεύομενος από τον αρχηγό της Αστυνομίας κ. Τσακνάκη και το γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Πελοποννήσου, υποστράτηγο Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και είχε συνάντηση με τον αστυνομικό  διευθυντή Διαμαντή Μητρόπουλο, τους υποδιευθυντές και τους διοικητές των τμημάτων, ενώ συναντήθηκε και με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Ακολούθως, συμμετείχε στην ημερίδα στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για την Τρίπολη, όπου συνέχισε την περιοδεία του, επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, όπου είχε σύσκεψη για τη νέα αντιπυρική περίοδο και τις ανάγκες του Σώματος στη Μεσσηνία.
Σε δηλώσεις του, κι ερωτώμενος για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος είναι «κατά του να έρχεται ένας, έστω, καθηγητής Εγκληματολογίας, όπως είναι ο ίδιος, και να καπελώνει το σύστημα».
«Έχω απόψεις, έχω διαβάσει, έχω ταξιδέψει, αλλά δε γίνεται έτσι», πρόσθεσε και συνέχισε: «Θα πρέπει, στη λογική της ιεραρχίας πάντα, να πάρουμε από τη βάση τις προτάσεις όλων, του καθενός και όλων. Να τις συνθέσουμε και να βάλουμε αυτό που επιστημονικά θεωρώ ότι είναι αναγκαίο, γιατί πηγαίνουμε στον 22ο αιώνα, για το πώς ακριβώς θα εναρμονισθούμε και με άλλες κουλτούρες, άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Άρα δε βιαζόμαστε. Θα αρχίσουμε να μαζεύουμε τις απόψεις. Στόχος είναι προφανώς η καλύτερη λειτουργία της Αστυνομίας για την ασφάλεια του πολίτη. Αυτό θα εξυπηρετήσει, δε θα εξυπηρετήσει εσωτερικές ισορροπίες. Και είμαι σαφής σε αυτό. Θέλω να ελπίζω ότι αν στους επόμενους 6 μήνες με καλέσετε πάλι στην Καλαμάτα και έρθω, θα έχουμε να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα».
  Αστυνομικός της γειτονιάς
Έμφαση ο κ. Πανούσης έδωσε στο θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς, με στόχο να εφαρμοσθεί σε όλη την Ελλάδα: «Ο αστυνομικός της γειτονιάς πιστεύω ότι θα είναι ο φίλος της γειτονιάς. Μάλιστα, είπα κάποτε ότι οι αστυνομικοί πρέπει να χαμογελάνε κιόλας, γιατί πολλοί αστυνομικοί δεν το έχουν μάθει αυτό. Ήδη, με την πρώτη εφαρμογή στην Αθήνα, πολλοί Δήμοι λένε “γιατί όχι και σε εμάς”. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος θέλει αυτή την ψυχολογική ασφάλεια. Να ξέρει πού και πότε θα σε βρει. Να ξέρει ότι σε λένε “Νίκο”, ότι περνάς κάθε πρωί από εκεί και τον χαιρετάς. Είναι και λίγο κοινωνική λειτουργία αυτό. Το να ξέρει το όνομα της γιαγιάς και η γιαγιά το δικό του όνομα, δίνει μια ασφάλεια. Ο αστυνομικός της γειτονιάς δε θα κυνηγήσει βέβαια τους ανθρώπους με τα καλάσνικοφ, δεν είναι δουλειά δικιά του. Αυτό είναι δουλειά των άλλων υπηρεσιών της Αστυνομίας. Θα δώσει, όμως, την αίσθηση ότι κάποιος είναι γύρω και με προσέχει».
Για το Κέντρο λαθρομεταναστών στην Κόρινθο, σημείωσε ότι γίνονται συσκέψεις για να οριοθετηθούν αρμοδιότητες, ενώ διευκρίνισε ότι, εκτός από αυτούς που βγαίνουν διότι κρατούνταν παράνομα ή παράτυπα, υπάρχουν και νέοι που έρχονται. Γι’ αυτό το αν θα κλείσει το Κέντρο της Κορίνθου θα εξαρτηθεί από το πού θα πάνε οι καινούργιοι που έρχονται. Ωστόσο, ανακοίνωσε πως έχει σταλεί έγγραφο στο υπ. Εθνικής Άμυνας, ώστε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική της Κορίνθου να στεγαστούν εκεί.
Μία νέα αστυνομική μονάδα που σχεδιάζει το υπουργείο είναι η κινητή αστυνομία για την ύπαιθρο. Ο κ. Πανούσης εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα έχει δημιουργηθεί και θα γίνει κατανομή των αστυνομικών βαν ανά την Ελλάδα, ανάλογα με τις ανάγκες της υπαίθρου.
«Υπάρχει, όμως, ένα όριο στελέχωσης, γιατί ξέρετε σε τι δημοσιονομική φάση βρισκόμαστε. Θα κάνουμε την αναδιάρθρωση, θα βγάλουμε και κόσμο από τα γραφεία και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και στους ανθρώπους που ζουν στα χωριά με τις κινητές μονάδες αστυνομίας μια αίσθηση τουλάχιστον καλύτερη», τόνισε.
Τέλος, σε ερώτηση του «Θ» για τα κενά που υπάρχουν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, απάντησε ότι αυτό είναι υπηρεσιακό θέμα, ανήκει στην αρμοδιότητα του Αρχηγείου και δεν μπορεί να το λύσει ο ίδιος.
Της Βίκυς Βετουλάκη  Video : Δηλώσεις Γιάννη Πανούση στην Καλαμάτα  ,  https://youtu.be/lorFgv3JnE4  .-

***  Σήμερα η «Ώρα της Γης»
      
Τα φώτα για μία ώρα, από τις 8.30 μ.μ έως τις 9.30 μ.μ., καλούνται να σβήσουν σήμερα οι πολίτες, συμμετέχοντας στην «Ώρα της Γης», μία παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Η Ελλάδα συμμετέχει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στη συγκεκριμένη εκστρατεία που ξεκίνησε το 2007 στην Αυστραλία με πρωτοβουλία του WWF.
Φέτος, ο WWF καλεί τους ανθρώπους να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα WWF – Καλύτερη Ζωή, καθώς έξι στους δέκα πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από την ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως προκύπτει από έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς.
«Η Ώρα της Γης φέτος δίνει την αφορμή στους πολίτες να ανακαλύψουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής μέσα από τη συμμετοχή τους στη WWF – Καλύτερη Ζωή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φέρνει κοντά και προτρέπει τους ανθρώπους σε μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές τόσο για τους ίδιους όσο και για τον πλανήτη», τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.
Πολλοί είναι οι δήμοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν καλέσει τους δημότες τους να λάβουν μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία, ενώ για ακόμη μια χρονιά θα σβήσουν τα φώτα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Την παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF, «Ώρα της Γης», στηρίζουν οι Συγκοινωνίες Αθηνών, που μέσω ενός σύντομου ηχητικού μηνύματος που θα ακούγεται σε όλες τις αποβάθρες του μετρό και του τραμ, θα ενημερώνουν το επιβατικό κοινό για την «Ώρα της Γης», προσκαλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον.
Στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.
Πηγή: ΑΜΠΕ


*** Ιδρύεται εθελοντικός φορέας αλληλεγγύης στην Τριφυλία με πρώτο στόχο το Κοινωνικό Παντοπωλείο!
      
Απόφαση για την ίδρυση εθελοντικού φορέα αλληλεγγύης στην Τριφυλία πήραν σε συνάντηση που είχαν στις 18 Μαρτίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Μεγάρου Κυπαρισσίας, ενεργοί πολίτες της περιοχής. Στη συνάντηση, η οποία ήταν συνέχεια προηγούμενης πριν λίγες μέρες στο ίδιο χώρο, αντηλλάγησαν απόψεις, σκέψεις και προτάσεις, ενώ έγινε διεξοδική συζήτηση για την αναγκαιότητα ανακούφισης οικονομικά ασθενών πολιτών της περιοχής μέσα από την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και άλλες δράσεις. Συζητήθηκε το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την ίδρυση και λειτουργία του εθελοντικού φορέα και σύντομα, μάλιστα, θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο το Καταστατικό της ιδρύσεώς του στο οποίο θα αναφέρονται οι στόχοι και οι σκοποί του. Επίσης, συστάθηκαν ομάδες εργασίας για διάφορα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, για την αντιμετώπιση των αναγκών και προβλημάτων κατοίκων της περιοχής οι οποίοι έχουν πέσει θύματα της πολιτικής και οικονομικής – κοινωνικής λαίλαπας που τα προηγούμενα χρόνια σάρωσαν τα πάντα στη χώρα μας. Ο φορέας επιδιώκει τη συνεργασία με Αρχές, συλλόγους και φορείς της περιοχής ενώ θα απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες της Τριφυλίας να αγκαλιάσουν το εγχείρημα και να στηρίξουν την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και τις άλλες δράσεις που θα αναπτύξει!
Του Ηλία Γιαννόπουλου


*** ΣΑΛΟΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ : Ο ΠΑΠΑΣ ΠΛΑΚΩΣΕ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΤΗ ΠΑΠΑΔΙΑ Ο ιερέας αναζητείται.

ΣΑΛΟΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ : Ο ΠΑΠΑΣ ΠΛΑΚΩΣΕ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΤΗ ΠΑΠΑΔΙΑ Ο ιερέας αναζητείται.
Η παπαδιά κατέθεσε μήνυση για βιαιοπραγία εναντίον του ιερέα συζύγου της στην Α.Δ. Τρικάλων. Ο ιερέας αναζητείται.
Aπαράδεκτο σκηνικό έλαβε χώρα
 στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, όταν η παπαδιά πήγε και κατέθεσε μήνυση εναντίον του ιερέα συζύγου της για βιαιοπραγία!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο νεαρός ιερέας αναζητήθηκε από την αστυνομία με τη διαδικασία του αυτοφώρου, χωρίς όμως να εντοπιστεί.
Ο Τρικαλινός ιερέας που υπηρετεί σε γειτονική Μητρόπολη, φέρεται να χτύπησε βαριά τη γυναίκα του μετά από καβγά που προηγήθηκε μεταξύ τους.
Πάπας (λατινικά: papa, υποκοριστικό της λέξης πατέρας)[1] είναι ο τίτλος τιμής που φέρουν οι προκαθήμενοι των πρεσβυγενών Πατριαρχείων Ρώμης και Αλεξανδρείας. Στη σύγχρονη εκκλησιαστική ορολογία επικράτησε όμως να χαρακτηρίζει σχεδόν αποκλειστικά τον επίσκοπο Ρώμης ως Ποντίφηκα και Αρχηγό της Καθολικής Εκκλησίας.
Εκτός από τον τίτλο του Επισκόπου Ρώμης, ο Πάπας κατέχει και άλλα αξιώματα καθώς επίσης και την ανώτατη και καθολική ιερατική εξουσία: είναι Αρχιεπίσκοπος της Ρωμαϊκής επαρχίας, Αρχιεπίσκοπος Ιταλίας και των παρακείμενων νήσων, και μόνος Πατριάρχης της Δυτικής Εκκλησίας. Το δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ως προς τον Πάπα επικυρώθηκε στη Βατικάνεια Σύνοδο με τον κανόνα «Pastor Aeternus». Τα τέσσερα κεφάλαια του κανόνα ασχολούνται αντίστοιχα με το αξίωμα του Πάπα ως Επικεφαλής της Εκκλησίας, τη διαχρονικότητα αυτού του αξιώματος στο πρόσωπο του ρωμαίου Ποντίφικα, την αρμοδιότητα του Πάπα σχετικά με την πιστή, και την ανώτατη αυθεντία του που καθορίζει όλα τα θέματα πίστης και ηθικής.
Πέραν από αυτόν τον πνευματικό ρόλο, ο Πάπας είναι επίσης ο αρχηγός της πόλης – κράτους του Βατικανού. Πριν το 1870, η εδαφική κυριαρχία του Ποντίφικα επεκτείνονταν σε μια μεγάλη περιοχή της κεντρικής Ιταλίας, μια περιοχή γνωστότερη ως Παπικά Κράτη που αποκαλούνταν «Κλήρος του Αγίου Πέτρου». Εντούτοις το έγγραφο στο οποίο ήταν βασισμένα τα εδαφικά προνόμια — η αποκαλούμενη Κωνσταντίνεια Δωρεά — αποδείχθηκε το 15ο αιώνα μια ευφυής πλαστογραφία. Ο Επίσκοπος Ρώμης διατήρησε την κυριαρχία του στα παπικά κράτη μέχρι την ιταλική ενοποίηση το 1870, ωστόσο ο τελικός πολιτικός διακανονισμός μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και του Πάπα επήλθε με τις Συνθήκες του Λατερανού το 1929.*** Αθλητική  ενημέρωση :

*** Όλοι στις 7 μ.μ. στο Κλειστό στο πλευρό του Ακρίτα
     
ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΕ ΕΑ ΠΑΤΡΩΝ
 Κρίσιμο αγώνα δίνει σήμερα στις 7 μ.μ. στο Κλειστό της Παραλίας η ανδρική ομάδα βόλεϊ του Ακρίτα, αντιμετωπίζοντας την ΕΑ Πατρών, στον πρώτο τελικό των πλέι οφ του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής βόλεϊ των ανδρών. Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, οι υπεύθυνοι της καλαματιανής ομάδας περιμένουν ως …7ο παίκτη τους φιλάθλους να δώσουν την επιπλέον ψυχολογική ώθηση στους παίκτες του Κώστα Κουτράκη για την κατάκτηση της νίκης. Περιθώρια για άλλο αποτέλεσμα δεν υπάρχουν, καθώς οι Αχαιοί χρειάζονται μόλις μια νίκη στα τρία προγραμματισμένα παιχνίδι για να πανηγυρίσουν πρωτιά και άνοδο.
Αγωνιστικά όμως ο Ακρίτας είναι καλύτερος και αν όλα κριθούν αποκλειστικά στο φιλέ είναι ικανός να κάνει την ανατροπή του 3-2 στις νίκες (η ΕΑΠ έχει κερδίσει και τα δύο παιχνίδια της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος).

***


***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,  4108  video .- 4141.-    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   2417    video.-  2479.-            https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-  σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2 412   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        8937  βίντεο   .-
~* https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3614.-
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 376. -
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    914/ 1000. 
~   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   315 .-       https://twitter.com/  ,   
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .- 

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010  ,               ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12.-   https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ


 ~Αθλητικό Σαββατο-κύριακο 28  και  29  Μαρτίου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/03/28-29-2015.html .-
Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  28  Μαρτίου  2015 :   ARFARA NEWS  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/28-2015.html .-
Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος Σάββατο 28/03/2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/28032015.html .-  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου