Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  14 Μαρτίου  2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....
~*  Τη πάσα  ελπίδα  εις εσένα έχω μήτηρ του Θεού , φύλαξόν με υπό την σκέπη σου ...!!!!  
Ι.Μ. ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ
Δώστε στους φτωχούς. Εμείς είμαστε αχόρταγοι, ανόητοι , βλάσφημοι, λαίμαργοι.
Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα
 
Σαν σήμερα....
  1. 1489 μ.Χ.
    Η βασίλισσα της Κύπρου Κατερίνα Κορνάρο πουλάει το βασίλειό της στους Βενετούς. Αρχίζει η περίοδος της Βενετοκρατίας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 μ.Χ. με την κατάληψη της Μεγαλονήσου από τους Οθωμανούς.
14 Μαρτίου
Ευσχήμονος του ομολογητού, επισκόπου Λαμψάκου († θ΄αι.), Βενεδίκτου οσίου (1), αρχιμανδρίτου Ρώμης († 543). Μάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Πύδνη.
(1) O όσιος Βενέδικτος, γεννήθηκε στη Νουρσία της Ιταλίας και έζησε τον 6ο αι. Οι γονείς του ευγενείς και πλούσιοι τον ανέθρεψαν με αγάπη, ταπεινό φρόνημα και βαθιά ευσέβεια. Μόλις ενηλικιώθηκε, εγκατέλειψε τα πατρικό σπίτι και αποσύρθηκε σ` ένα φαράγγι στο Απέννινα όρη, όπου επιδόθηκε με θαυμαστό ζήλο στην προσευχή, την άσκηση και τη μελέτη. Γρήγορα η ασκητική και αγία ζωή του, έγινε γνωστή και απέκτησε μεγάλη φήμη. Σε διάστημα λιγότερο των είκοσι ετών ήλθαν κοντά του 170 περίπου μοναχοί, με αποτέλεσμα το έτος 540 να ιδρύσει μοναστήρι επάνω στο Όρος Κασσίνο. O όσιος Βενέδικτος, είναι ο ιδρυτής του μοναχικού τάγματος των Βενεδικτίνων, το οποίο υφίσταται μέχρι και σήμερα στη Δυτική Εκκλησία. O όσιος, προαισθάνθηκε το τέλος του και έδωσε εντολή να ανοιχθεί τάφος για τον ενταφιασμό του. Μετά από ολιγοήμερη ασθένεια και αφού μετάλαβε των αχράντων μυστηρίων εκοιμήθη ειρηνικά το έτος 543 σε ηλικία 62 ετών.  ~
Σήμερα 14/03/2017 εορτάζουν:
Όσιος Βενέδικτος ο εκ Νουρσίας, Άγιος Εύσχημος ή Ευσχήμων ο Ομολογητής επίσκοπος Λαμψάκου
~ Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
~ Τὴν φερώνυμον κλῆσιν ἀληθεύουσαν ἔδειξας, τοῖς ἀσκητικοῖς σου ἀγῶσι, θεοφόρε Βενέδικτε· υἱός γὰρ εὐλογίας τεθηλώς, ἀρχέτυπον ἐγένου καὶ κανών, τοῖς ἐκ πόθου μιμουμένοις τὴν σὴν ζωήν, καὶ ὁμοφώνως κράζουσι· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.
~* Απολυτίκιο Αγ. Βενεδίκτου - 14 ΜΑΡΤΙΟΥ :  https://youtu.be/Kc9orD_97jU  .-

~
Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφο....
 
Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας
 
Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρο....
 
Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
 
Άγιος Νικηφόρος

Άγιος Νικηφόρος
 
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανο....
 
Αγία Αγάθη

Αγία Αγάθη
 
Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)

Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)
 
Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα

Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προ....

~*Αλήθειες που δεν ακούγοντε  1/2017:
 https://youtu.be/NmD5bPq0Q6o .-
~*Αλήθειες που δεν σας λένε  2/ 2017:
https://youtu.be/CZQSDgz0HWU .-

***  Δημοσκόπηση «ΜΟΥΦΑ»!  ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΡΓΙΑΖΕΙ!  Πήραν μπρος οι μηχανές της ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

~  Μια νέα δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ έρχεται να συμβάλλει στην προπαγάνδα που έχει στηθεί για τον αποπροσανατολισμό των Ελλήνων πολιτών.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρόθεση ψήφου, καταγράφει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,5%, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ από 7,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,5, οι ΑΝΕΛ 2,5% η Ένωση Κεντρώων 2%, η Πλεύση Ελευθερίας 2%, το Ποτάμι 1,5% και η Λαϊκή Ενότητα 1%, ενώ, η πρόθεση ψήφου σε άλλο κόμμα συγκέντρωσε 6,5% και η απάντηση «ΔΕΝ ΞΕΡΩ-ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ» 15%.

Μια πρόσθεση των ποσοστών βγάζει το 100%, ωστόσο, η παγίδα κρύβεται αλλού.
Αν υπολογίσουμε το ποσοστό των ΔΞ/ΔΑ και αυτών που θα ρίξουν την ψήφο τους σε άλλο κόμμα εκτός των προαναφερθέντων, μας βγαίνει ένα 21,5, το οποίο, αν αφαιρεθεί από το 100%, έχουμε στα χέρια μας ένα 78,5, λίγο παραπάνω από το ¼.
Άρα, το 32,5% που παρουσιάζει «νικητή» τον Κυριακό Μητσοτάκη δεν είναι το ποσοστό επί του 100 αλλά επί του 78,5.
Το –σχεδόν- 22% των Ελλήνων που ερωτήθηκαν δεν είναι αμελητέα ποσότητα, είναι μεγάλο δείγμα του πληθυσμού που είτε η αναποφασιστικότητα τους είτε η επιλογή τους προς άλλο πολίτικο φορέα, έχει τη δύναμη να επηρεάσει τα τελικά ποσοστά και να αποκαλυφθεί μια νέα αλήθεια.
Ωστόσο, τα ΜΜΕ αποφεύγουν να προχωρήσουν στην παραπάνω διαπίστωση, καθώς δεν τους συμφέρει. Παρουσιάζουν και υπερτονίζουν την πρωτιά της ΝΔ, ασχέτως αν σας αποδείξαμε ότι το ποσοστό είναι αίολο- ώστε ο λαός να παρασυρθεί και να πάει με τον νικητή.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, σχολίασε αυτό που μόλις σας αποκαλύψαμε.


O κόσμος είναι απογοητευμένος και αυτό φαίνεται από το 61% των ερωτηθέντων που απάντησε πως ούτε η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κυβερνήσει επαρκώς.

 Όσον αφορά ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, νικητής για άλλη μια φορά βγαίνει ο «ΚΑΝΕΝΑΣ», συγκεντρώνοντας 42%.

Μπορείτε να δείτε όλη την δημοσκόπηση ΕΔΩ.

***  Σχολείο Τουρισμού: Γιατί, πέρα από τις υποδομές, μετρά το κατάλληλο προσωπικό… 
 
 
 
Για 6η φορά χτύπησε χθες το κουδούνι του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, ένα «σχολείο» που έχει καθιερωθεί, κάτι που αποδεικνύεται από την αποδοχή που γνωρίζει. Οι δε εγγραφές ξεπέρασαν τις 650, ενώ οι συμμετοχές είναι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πρωταγωνιστές σε αυτή την εκδήλωση μέχρι τώρα συνηθίζαμε να γράφουμε ότι είναι οι Ανδρέας Ζαγάκος και Κώστας Ανδριανόπουλος, όμως, όπως τονίστηκε χθες, πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι μαθητές. Βέβαια, χωρίς τους δύο πρώτους δε θα υπήρχε Σχολείο Τουρισμού, αφού ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε δειλά δειλά και έχει γίνει «ένα τεράστιο κεφάλαιο εκπαίδευσης» για τον τουρισμό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με τους κ.κ. Ζαγάκο και Ανδρανόπουλο, σκοπός του Σχολείου Τουρισμού είναι να προσφέρει στους επαγγελματίες κι εργαζομένους στο χώρο, όπως και στους σπουδαστές σχολών τουριστικής κατεύθυνσης, διαρκή επιμόρφωση και ενημέρωση, με στόχο να αποκτήσουν επικαιροποιημένες γνώσεις και να παρακολουθούν με συνέπεια και επαγγελματισμό τις νέες εξελίξεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.
Στη χθεσινή έναρξη το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας, οι αντιπεριφερειάρχες Περικλής Μαντάς και Ντίνα Νικολάκου, αντιδήμαρχοι της πόλης, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μεσσηνίας, καθώς και επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης.
Όσο για τα σημερινά μαθήματα, ξεκινούν με ομιλίες σχετικά με την καριέρα του κάθε εργαζομένου, ενώ ακολουθούν ενδιαφέροντα εργαστήρια ,όπως αυτό της οινολογίας και της δημιουργίας κοκτέιλ.
Να σημειωθεί εδώ ότι το Σχολείο Τουρισμού έχει φτάσει σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, που υπάρχει μέχρι και ειδίκευση για εργαζομένους που ασχολούνται με το χώρο του Spa σε έναν ξενοδοχειακό χώρο.
Η αυλαία θα πέσει αύριο Τετάρτη, που θα είναι αφιερωμένη στη γαστρονομία και οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν χρήσιμα πράγματα σχετικά με τη γεύση.  Π.Μπ.

***  Όλη η Ελλάδα ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ! Ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στον ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟ θα μιλήσει για ΟΛΑ...

~   Όχι μόνο δια ζώσης αλλά και δια τηλεόρασης ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ συνεχίζει την ενημέρωση των Ελλήνων.
Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 15/03/2017, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα φιλοξενηθεί στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου στο Kontra Channel, όπου θα συζητήσει για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ που προτείνει, ώστε να ΞΥΠΝΗΣΕΙ Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα αναπτύξει το πρόγραμμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα, την αύξηση του πλούτου, τα Εθνικά Θέματα, την απεμπλοκή από το άρμα της Δύσης, που δεν προσφέρει τα αναμενόμενα στην Ελλάδα. Τόνισε πως η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ πιστεύει ότι η μόνη διέξοδος για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι η «πραγματική παραγωγή». Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επιδιώκει τη δημιουργία μιας ισχυρής και οικονομικά εύρωστης Ελλάδας και πιστεύει ότι η βάση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι πρωτίστως η ενίσχυση της αγροτικής / κτηνοτροφικής παραγωγής και της αλιείας.  Για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, η στήριξη των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων είναι υποχρέωση και εθνικό καθήκον, γιατί αποτελούν τη βάση της εθνικής οικονομίας και κρατούν ζωντανή την ελληνική περιφέρεια.
Θα αναπτύξει επίσης την άποψη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ η οποία έχουσα ΠΛΗΡΗ επίγνωση της ΑΞΙΑΣ του Κοινοβουλευτισμού και της ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ της χρονικής περιόδου, προτείνει μέτρα που θα αναβαθμίσουν το θεσμό αυτό, αλλά και θα κάνουν τους Έλληνες να νιώθουν ότι, όλοι είναι ΙΣΟΙ απέναντι στο ΝΟΜΟ, δίχως ΚΑΜΙΑ Εξαίρεση.

*** Μια εκδρομή- εθισμός στο περιττό και ασήμαντο 
ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟ ΤΟ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΟ MALL 
  H Ερώτηση Δημοσιογράφου: Συχνά λέγεται ότι η Ελλάδα είναι «προβληματική», στην Ελλάδα «όλα γίνονται στον αέρα», «χωρίς προγραμματισμό», «χωρίς βάρος». Με τέτοιες διαπιστώσεις συμφωνούν πολλοί. Αλλά περιορίζονται συνήθως μόνο στις διαπιστώσεις. Ποια είναι η ερμηνεία σας για όσα συμβαίνουν; Γιατί συμβαίνουν έτσι τα πράγματα στην Ελλάδα; Ποιες οι βαθύτερες αιτίες;
  Καστοριάδης: Σύμφωνα με την παραδοσιακή «αριστερή» άποψη, όλα αυτά τα επέβαλαν η Δεξιά, οι κυρίαρχες τάξεις και η μαύρη αντίδραση. Μπορούμε όμως να πούμε ότι όλα αυτά τα επέβαλαν στον ελληνικό λαό ερήμην του ελληνικού λαού; Μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλάβαινε τι έκανε; Δεν ήξερε τι ήθελε, τι ψήφιζε, τι ανεχόταν;
Σε μιαν τέτοια περίπτωση αυτός ο λαός θα ήταν ένα νήπιο. Εάν όμως είναι νήπιο, τότε ας μη μιλάμε για δημοκρατία. Εάν ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, τότε, ας του ορίσουμε έναν κηδεμόνα. Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός -όπως και κάθε λαός- είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς, είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα.
  Δημοσιογράφος: Πώς την εννοείτε αυτή την ευθύνη;
  Καστοριάδης: Δεν δικάζουμε κανέναν. Αλλά, η ευθύνη, για την οποία μίλησα, εκφράζεται με την ανευθυνότητα της παροιμιώδους φράσης: «εγώ θα διορθώσω το ρωμέικο;». -Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέικο, στο χώρο και στον τομέα όπου βρίσκεσαι.
Αναρωτιέστε φυσικά γιατί όλη αυτή η εισαγωγή. έχω μπροστά μου το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής επίσκεψης της Γ' Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας με προορισμό το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" ΕΚΕΦΕ "Δ" στην Αθήνα, την προσεχή Πέμπτη.
Από τον κατάλογο του προγράμματος διαπιστώνουμε ότι στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας οι μαθητές θα παραμείνουν περίπου 2,5 ώρες. Άλλες τόσες ώρες, όμως θα μείνoυν και στον πολυχώρο (αυθαίρετο) "The Mall", Αθηνών για γεύμα, αναψυκτικό, ξεκούραση. Στην προηγούμενη εκδρομή είχαν παραμείνει στο ΙΚΕΑ. Αφελώς αναρωτιέμαι: Τι θα κερδίσουν τα παιδιά από την παραμονή τους στο.. ναό της κατανάλωσης;
Τι είναι ένα shopping mall; Σύγχρονο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο; Ιδιωτικός χώρος μαζικής χρήσης; Νέου τύπου ημι-δημόσιος χώρος; Σκηνή του σύγχρονου καταναλωτή;
Το shopping mall είναι όλα αυτά και κάτι παραπάνω. Είναι ένας μικρόκοσμος. Είναι τόπος που πραγματώνει την ουτοπία του εμπορευματικού πολιτισμού. Το mall προτείνει μια εμπειρία του κοινωνικού χώρου καθαρή, αποκλειστικά εμπορευματική και θεαματική. Ως μονωμένο, καθαρό περιβάλλον προτείνει την πόλη του εμπορευματικού πολιτισμού, όπως "θα έπρεπε να είναι". Καθαρή, αφηρημένη, μυστικοποιημένη, όπως το εμπόρευμα. Αυτή τη μορφή σχέσης προωθεί το mall όσον αφορά την εμπειρία της περιπλάνησης, την καταναλωτική πρακτική και εμπειρία, καθώς και την εργασία εντός του.
Σκέπτομαι τα παιδιά να πλημμυρίζουν τα ταχυφαγεία με την πλαστική τροφή που βρίσκονται σον χώρο του και να θεωρούν έτσι ότι διασκεδάζουν και ξεκουράζονται. Θα κοιτάζουν πολύχρωμες βιτρίνες με ακριβά- συνήθως- προϊόντα και θα ονειρεύονται πώς να τα αποκτήσουν.  Αυτό είναι, όμως, το σχολείο; Η σκουπιδοφαγία σε γρήγορο χρόνο;
Πού είναι η παιδευτική διαμεσολάβηση του σχολείου ώστε τα παιδιά να μάθουν να τρώνε υγιεινά, να αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι η ζωή δεν κρύβεται πίσω από ένα ακριβό κινητό τηλέφωνο; Γιατί αυτές τις 2,5 ώρες "ξεκούρασης" δεν τις ξόδευαν με κάτι που να έχει μέσα του πολιτισμό. Γιατί αντί τέτοιων χώρων να μην επιλέγεται ένα λιτό και υγιεινό γεύμα σ' ένα πάρκο, ένα δάσος;
 Το σχολείο θα έπρεπε να είναι ιδιαιτέρως στραμμένο στα κοινά. Στο σχολείο θα πρέπει να αναλύεται σε βάθος κάθε τι που αφορά τους μηχανισμούς που μας κάνουν ανελεύθερους. Θα έπρεπε να υπάρχουν μαθήματα πραγματικής ανατομίας της σύγχρονης κοινωνίας. Αλλά τι λέω τώρα…Εδώ τα σχολεία είναι ανίκανα να διδάξουν ακόμη και Ιστορία. Τα παιδιά βαριούνται στο μάθημα της Ιστορίας, ένα μάθημα που θα έπρεπε να είναι συναρπαστικό.
Ζητάμε πολλά. Αλλά ας όψεται η εκδρομή την προσεχή Πέμπτη…Καλή διασκέδαση στα παιδιά, αλλά κάποιος πρέπει να τους πει ότι αυτό που λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός…  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Τζιχάντ Ερντογάν! «Ο "Αλλάχ" έρχεται στην Τουρκία για να την οδηγήσει στην τελική μάχη»..

~ Τα πράγματα στην Τουρκία φαίνεται ότι έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Αυτή την φορά, πρωταγωνιστής στο Τουρκικό παραλήρημα (πολύ συχνό τον τελευταίο καιρό) ήταν βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν και δημοσιογράφος, ο οποίος σχεδόν αποκάλεσε «προφήτη» τον Τ. Ρ. Ερντογάν.
Ο Σεβκί Γιλμάζ, σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Τετάρτη, υποστήριξε ότι το «ΝΑΙ» θα κερδίσει σίγουρα στο δημοψήφιασμα της 16ης Απριλίου, και ότι κάποιος «προφήτης» του το είπε. 
 Αλλά το παραλήρημα δεν σταμάτησε εκεί. Συνέχισε λέγοντας ότι «Όλοι οι καταπιεσμένοι άνθρωποι στη γη χρειάζονται  την Τουρκία … Η Τουρκία έχει γίνει «το σπίτι του Αλλάχ», ενώ οι Τούρκοι θα πολεμούν με τους άπιστους “Ababeel”».
Συνέχισε λέγοντας ότι με το δημοψήφισμα θα εκπληρωθεί μια Χαντίθ του Μωάμεθ (Χαντίθ είναι παράδοση, θεμέλιο του Ισλάμ) και κατέληξε ότι ο Αλλάχ έχει αποφασίσει να είναι η Τουρκία μητέρα της ανθρωπότητος, και κανένας δεν μπορεί να το σταματήσει!
Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τον Γιλμάζ, ο Ερντογάν ήρθε για να εκπληρώσει την προφητεία και θα ηγηθεί στην «δωσμένη απ’ τον Θεό» κυριαρχία της Τουρκίας στον πλανήτη.
Αν όλα αυτά σας φαίνονται τόσο τρελά για να τα είπε όντως άνθρωπος, δείτε το παρακάτω βίντεο, και θα αλλάξετε άποψη:
Βίντεο :  Pro-Erdoğan columnist claims Prophet's saying indicates 'yes' camp will win referendum  , https://youtu.be/4NvJHxvojbo  .-

***  «Στον αέρα» ξανά η ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Πελοποννήσου 
  Στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, βρίσκεται η τύχη της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, ενός έργου αξίας 158 εκατ. ευρώ, με το οποίο η Πελοπόννησος θα σταματήσει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από τη δαπάνη των προστίμων για τη διατήρηση των παράνομων χωματερών και θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο λόγος είναι ότι για την υπογραφή της σύμβασης που αποτελεί τη μόνη εκκρεμότητα μετά την έγκριση του ΠΕΣΔΑ, τράπεζες και ανάδοχος αξιώνουν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.
Αιτία για το νέο γύρο καθυστερήσεων, προβάλλει παλαιότερη τροπολογία του κ. Γιάννη Τσιρώνη, με την οποία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, αφαιρούσε την διαχείριση των στερεών αποβλήτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και εκχωρούσε αυτό το δικαίωμα στο Φορέα Διαχείρισης (ΦΟΣΔΑ), σύμφωνα με ρεπορτάζ της  Μαριάννας Τζάννε στην ιστοσελίδα newmoney.gr.
Μόνο που η εξέλιξη αυτή διόλου ενθαρρυντική δεν προβάλλει για τις δανείστριες τράπεζες και την Τέρνα Ενεργειακή που είναι ο ανάδοχος. Ο λόγος είναι το υψηλό ρίσκο και η επισφάλεια που κρύβεται πίσω από τον ΦΟΣΔΑ, ένα υποστελεχωμένο φορέα, ο οποίος καλείται να εισπράττει μέρος των δημοτικών τελών για να πληρωθεί ο ανάδοχος για την λειτουργία των υποδομών.
Το υπουργείο εμφανίζεται αρνητικό στην τροποποίηση της νομοθεσίας και προτάσσει την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τους δήμους της περιοχής, την ώρα που κάποιοι εξ αυτών έχουν αντισταθεί στην υλοποίηση του έργου και εκ των πραγμάτων δεν αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια των πληρωμών.
Η Τέρνα φέρεται να μην είναι αρνητική στην υπογραφή της προγραμματικής, αρκεί αυτή να συνοδευτεί με νομοθετική ρύθμιση που να κατοχυρώνει την εταιρεία τουλάχιστον για την περίοδο κατασκευής που είναι τα δύο χρόνια.
Όπως αναφέρουν στελέχη της, το διάστημα αυτό μπορεί να θεωρηθεί επαρκές για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία του ΦΟΣΔΑ. Επισημαίνουν δε ότι είναι αναγκαία η εξασφάλιση αυτή καθώς η σύμβαση προβλέπει ότι ο ανάδοχος θα παραλαμβάνει απορρίμματα από το 10ο μήνα από την υπογραφή της συμφωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι από το διάστημα αυτό θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές προς τον ανάδοχο.
Το σχέδιο της ΣΔΙΤ προβλέπει πως θα κατασκευαστούν τρεις μονάδες επεξεργασίας συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων ετησίως, με δύο κεντρικούς σταθμούς μεταφόρτωσης. Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου πέρασε πριν λίγες εβδομάδες 

***  ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ! Θα δεχτούν οι Τούρκοι να...

~ «Δεν μπορώ να κρίνω τις εσωτερικές πολιτικές αποφάσεις άλλων χωρών, αλλά ο κανόνας στην Ευρώπη είναι να γίνονται τέτοιες συγκεντρώσεις. Το μόνο πρόβλημα που τίθεται είναι εκείνο της δημόσιας ασφάλειας»,είπε ο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος,ο οποίος συντάχθηκε με την άποψη της Τουρκίας,σχετικά με τις απαγορεύσεις τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων  σε Ολλανδία, Ελβετία και Γερμανία.Οι Ολλανδοί τάχθηκαν εξαρχής κατά των τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων κάτι που δείχνει την ακεραιότητα τους στο ζήτημα με την Τουρκία και την αδιαφορία τους για τις απειλές του Σουλτάνου.
 «Προσπαθούμε πάντοτε οι σχέσεις μας με την Τουρκία να είναι φιλικές, έχουν γίνει στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη» τόνισε.
Ο κ.Κατρούγκαλος ξεχνά μάλλον τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων,οι οποίες κάθε άλλο παρά το αίσθημα της ασφάλειας προκαλούν στη χώρα μας,εφόσον αυτό είναι το ζήτημα που τον απασχολεί.
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συγκεντρώσεις και στη χώρα μας, εν όψει του τουρκικού δημοψηφίσματος: «Δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσουμε την επικοινωνία μαζί τους, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και κανένας λόγος να τροφοδοτήσουμε μια ένταση, που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη και κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση μας».

***  Ο…κρατήρας στη Δημοσθένους 
Τα προβλήματα στους δρόμους της Καλαμάτας, τα φαγωμένα οδοστρώματα δηλαδή, εξακολουθούν να… φωνάζουν. Ένας ακόμα επικίνδυνος κρατήρας στην οδό Δημοσθένους. Αν κάποιο μηχανάκι ή αυτοκίνητο πέσουν μέσα, άγνωστο τι ζημιά θα υποστούν…  Α.Π.

***  Κοτζιάς - Τίλερσον!Tα ελληνοτουρκικά και η ασφάλεια στα γεωστρατηγικά...

~ “Μίλησα για την τουρκική νευρικότητα, νομίζω ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει την νευρικότητά της σε τρίτες χώρες” δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του. Δεν συζήτησαν για Κυπριακό και Σούδα (Vid
~  Στο ρόλο της Ελλάδας στα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας και στις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που γίνονται στην περιοχή μας εστιάστηκε η συζήτηση που είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον στην Ουάσιγκτον.
*  Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Τίλερσον «ήθελε την ανάλυσή μας για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιο τρόπο».
          Ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι αναφέρθηκε στην τουρκική νευρικότητα καθώς επίσης και ότι εξήγησε την ελληνική θέση, «ότι για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας κατ' επέκταση και τη σημασία που έχει για εμάς η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια». Επισήμανε ότι περιέγραψε επίσης στον Αμερικανό ομόλογό του όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια για τις τριμερείς συνεργασίες, το πνεύμα της Ρόδου κ.λπ. Σχετικά με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ανέφερε «τις ιδιαίτερα καλές και εντατικές συνεργασίες που έχουμε μαζί τους, κάτι το οποίο άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον ο κ. Τίλερσον».~  Οι δύο υπουργοί δεν μίλησαν για το Κυπριακό, θέμα το οποίο, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, θα το συζητήσει με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε στα Σκόπια, αλλά μίλησε γενικότερα «για την αστάθεια που υπάρχει στους βόρειους γείτονές μας και την προσπάθειά μας να τους σταθεροποιήσουμε».
Ο κ. Τίλερσον εστίασε το ενδιαφέρον του στο ποιες είναι οι δυνάμεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή κατά τη γνώμη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και άκουγε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις σκέψεις του ως προς το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε μία αναφορά επίσης στα ενεργειακά projects που υπάρχουν στην περιοχή από την ελληνική σκοπιά και τόνισε «τη σημασία που έχει για τους Έλληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διάφορων μορφών ενέργειας». Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλα projects, όπως η δημιουργία οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, δικτύων σταθερότητας στην περιοχή. Τα δίκτυα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, «είναι πριν από όλα, δίκτυα σταθερότητας και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών για εμάς».
Απαντώντας σχετικά με το ζήτημα της οικονομίας, είπε ότι αυτό δεν τέθηκε στη συζήτησή του με τον κ. Τίλερσον, επισημαίνοντας ότι αυτό που θέλει ο ίδιος να θέσει «είναι η ανάγκη να υπάρξουν οι επαφές και οι συναντήσεις ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς».
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τα όσα συμβαίνουν μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «αυτά συμβαίνουν γιατί η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει τη νευρικότητά της σε τρίτες χώρες».
Αναλυτικά ο διάλογος που είχε ο κ. Κοτζιάς με τους δημοσιογράφους:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, πως πήγε η συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό σας;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έκανα στον κ. Tillerson μία ενημέρωση με την παραδοσιακή έννοια. Περισσότερο ήθελε την ανάλυσή μας για την περιοχή, για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιον τρόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα…..;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, όχι, στο ρόλο της Ελλάδας, τα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, τις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που γίνονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς την Τουρκία;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αναφέρθηκα και σ’ αυτήν και εξήγησα και τον γνωστό μου όρο περί τουρκικής νευρικότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως αντέδρασε;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι άκουγε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έθεσε καθόλου ζήτημα για τη Σούδα….;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, δεν είχαμε τέτοια συζήτηση για επιμέρους ζητήματα ή επιμέρους ερωτήματα. Περισσότερο άκουσε. Κάτι το οποίο είναι και γνωστό: περισσότερο αυτή την περίοδο ακούει. Άκουσε τις δικές μας σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Επίσης, του εξήγησα τη θέση μας, ότι για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας κατ’ επέκταση και τη σημασία που έχει για μας η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επίσης, του περιέγραψα όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε προωθήσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, για τις τριμερείς συνεργασίες, το πνεύμα της Ρόδου, κ.ο.κ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για το Κυπριακό;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν με ρώτησε για το Κυπριακό και δεν κάναμε ανάλυση για το Κυπριακό. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα το συζητήσω περισσότερο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέθηκε κάτι για το ζήτημα της οικονομίας ή περιμένουν να το θέσετε αύριο;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, δεν τέθηκε το ζήτημα της οικονομίας. Αυτό που εγώ θέλω να θέσω είναι η ανάγκη να υπάρξουν οι επαφές και οι συναντήσεις ανάμεσα στους αρμόδιους Υπουργούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την ενέργεια έγινε κάποια συζήτηση;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εξήγησα τα ενεργειακά projects που υπάρχουν στην περιοχή. Νομίζω ότι τα γνωρίζει καλύτερα και από μένα, αλλά αναφέρθηκα στο πως τα βλέπουμε εμείς και στην σημασία που έχει για τους Έλληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διαφόρων μορφών ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρθηκα και σε άλλα projects, όπως η δημιουργία οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, δικτύων σταθερότητας στην περιοχή. Τα δίκτυα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, της συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, εξήγησα ότι είναι πριν από όλα, δίκτυα σταθερότητας και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών για εμάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αυτό που μας λέτε είναι ότι σε γενικές γραμμές άκουσαν αυτά που είχατε να πείτε.
ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Μου έθεσε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Έκανε και στο τέλος ένα ενδιαφέρον σχόλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για βαλκάνια μιλήσατε, για τα Σκόπια;
ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, για Σκόπια ειδικότερα όχι, αλλά όταν εξηγούσα τα ζητήματα σταθερότητας στην περιοχή, έκανα αναφορά στην αστάθεια που υπάρχει στους βόρειους γείτονές μας και στην προσπάθειά μας να τους σταθεροποιήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, αυτός σε τι εστίασε το ενδιαφέρον του;
ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτός εστίασε το ενδιαφέρον του στο ποιες είναι οι δυνάμεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή κατά την γνώμη μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποιες είναι;
ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτά είναι για εξετάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με Ισραήλ και Αίγυπτο;
ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Αναφερθήκαμε στις ιδιαίτερα καλές και εντατικές συνεργασίες που έχουμε μαζί τους και φαντάζομαι ότι αυτό το άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον. Πρέπει να σας πω ότι μετά από μας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας με τον οποίο είχα και μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση στο ενδιάμεσο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν άπτεται της συνάντησης, αλλά θέλετε να σχολιάσετε αυτά που γίνονται στην Ευρώπη με την Ολλανδία και την Τουρκία;
ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει την νευρικότητά της σε τρίτες χώρες. Σας ευχαριστώ πολύ.

*** ΤΡΑΓΙΚΟΣ (πάλι) ο ΖΟΥΡΑΡΙΣ ! Απλά...

~   Ο Κώστας Ζουράρις επέμεινε, παρά την δημόσια κατακραυγή, στην δήλωσή του ότι «μέχρι το 2019 ποιος ζει, ποιος πεθαίνει».
Μάλιστα δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «Επιμένω πλήρως. Είναι η μόνη δυνατή επιστημολογική πρακτική από την διδασκαλία της πράξεως στη συνύπαρξη των συστημάτων ισχύος που λέμε εμείς οι δάσκαλοι, είναι η μόνη ουσιαστικά συνταγή που μας έχει δώσει η πείρα, ότι όταν υπάρχει ασύμμετρη σύμπραξη μεταξύ συστημάτων ισχύος -Ελλάδα, δηλαδή και δανειστές- ο ασύμμετρος ανίσχυρος, εμείς, δηλαδή, η Ελλάς, πρέπει ακριβώς να προσπαθεί να χρονοτριβεί».
Σοκ όμως προκάλεσε και η δήλωσή του, στην ίδια δήλωση, για τις διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι πρέπει να... χρονοτριβούμε στις διαπραγματεύσεις.
Βέβαια, όποιον άνθρωπο της αγοράς και να ρωτήσεις θα σου πει ότι όσο αργεί η συμφωνία, τόσο βυθίζεται η αγορά; Άρα ο κύριος Ζουράρις είναι υπέρ της καταβυθίσεως της αγοράς; Προτιμούμε να πιστεύουμε ότι απλά δεν έχει συναίσθηση του τι λέει.
Ακούστε στο παρακάτω βίντεο, όλη την συνέντευξη του κυρίου Ζουράρη:
Βίντεο  :  ixitiko NEW , https://youtu.be/nUOHeZV8vc0  .-

***   Ο καιρός  σήμερα Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Τρίτη 14/3/2017 προβλέπεται αρχικά αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές έως και τις πρώτες βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ελάχιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Υπό κράτηση πλέον οι 56 από τους 82 μετανάστες 
Αποχώρησαν χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, οι φιλοξενούμενοι 56 παράνομοι μετανάστες από τη Δημοτική Κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου, οι οποίοι κατανεμήθηκαν στα κρατητήρια των Διευθύνσεων Αστυνομίας Πελοποννήσου προς κράτηση.
Προχθές, κλιμάκιο ιατρών επισκέφθηκε την κατασκήνωση για τον έλεγχο της υγείας τους, η οποία αποκαταστάθηκε. Στην κατασκήνωση θα παραμείνουν για μερικές ημέρες 26 άτομα (γυναικόπαιδα), κυρίως πρόσφυγες, οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι.
Στο διάστημα της φιλοξενίας τους στη Δημοτική Κατασκήνωση, ο Δήμος τούς παρείχε όλα τα μέσα για αξιοπρεπή και άνετη διαβίωση, με έλεγχο των εγκαταστάσεων, ζεστό νερό, αναλώσιμα και συνεχή παρουσία εκπροσώπου του.
Με την αποχώρηση όλων θα συνταχθεί έκθεση για το οικονομικό κόστος της φιλοξενίας και θα γίνει καταστροφή όλων των ειδών που χρησιμοποιήθηκαν (στρώματα, κουβέρτες κ.λπ.), λόγω ύπαρξης μολυσματικού νοσήματος, το οποίο αντιμετωπίσθηκε.

***  Κλειστή για 4 ημέρες η οδός Βιλλεαρδουίνου 
Κλειστή θα παραμείνει για τέσσερις ημέρες από σήμερα η οδός Βιλλεαρδουίνου, από την οδό Αλαγονίας έως και την οδό Μεσσηνιακής Γερουσίας, για την εκτέλεση του έργου «Ενίσχυση Δημοτικού Φωτισμού».
Σύμφωνα με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας, απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση όλων των οχημάτων στη συγκεκριμένη οδό, από σήμερα  14 Μαρτίου έως και τις 17 Μαρτίου, με εξαίρεση τα οχήματα άμεσης επέμβασης. Η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται από παράπλευρους δρόμους.

***  Από την Αμερική ξεκινά η «Η δική μας Μαρία Κάλλας»- Όλο το πρόγραμμα των προβολών  
Την Πέμπτη 16 Μαρτίου ξεκινά η πρώτη περιοδεία προβολών του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Η δική μας Μαρία Κάλλας στη Βόρεια Αμερική. Στην αποστολή συμμετέχουν εννέα άτομα. Αρχηγός της αποστολής ορίστηκε, ο πρόεδρος της  Ένωσης  Φίλων «Μαρία Κάλλας» Φίλλιπος  Μπάμης,  ο οποίος θα συνοδεύεται από το σκηνοθέτη της ταινίας Μπάμπη Τσόκα, από τον παραγωγό του Stoudio Kalamata Φώτη Κουτρουμπή , από τον Παναγιώτη  Μίντζια και την Κέλλυ Μακροπούλου που ενσαρκώνουν ρόλους στην ταινία, από τον Παναγιώτη Μπαζίγο, Γραμματέα της Αμφικτυονίας και τις κυρίες Ρούλα Μπάμη, Ευθυμία  Χριστοπούλου και Δήμητρα Δασκάλου-Χριστοπούλου.
Η πρώτη προβολή, πρεμιέρα, θα πραγματοποιηθεί στο «Σταθάκειο» Ίδρυμα της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 14:00 τοπική ώρα.
Την οργάνωση έχουν αναλάβει ο Μεσσηνιακός Σύλλογος «Ο Αριστομένης» με τον πρόεδρό του κ. Σταύρο Γιαννόπουλο και η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Νέας Υόρκης (FEDERATION OF HELLENIC SOCIETIES  OF GREATER NEW YORK).
Η δεύτερη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο SKOKIE THEATER του Σικάγου την Τετάρτη 22 Μαρτίου και τοπική ώρα 18:30. Την οργάνωση έχουν αναλάβει ο Μεσσηνιακός Σύλλογος Νέο Κύμα του Σικάγου (NEO KYMA MESSINIAS) με τον πρόεδρο του κ. Δημήτρη  Γιαννέτο και την Ελληνική Εταιρεία διοργάνωσης  Ελληνικών Φεστιβάλ Κινηματογράφου FILMHELLENES.
Η τρίτη και η τέταρτη προβολή θα πραγματοποιηθούν στο MALIOTIS CULTURAL CENTER της Βοστώνης την Κυριακή 26 και την Τρίτη 28 Μαρτίου και τοπική ώρα 16:00 και 19:00 αντίστοιχα. Την οργάνωση έχουν αναλάβει η Ομοσπονδία Ελληνο Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας  (Federation of Hellenic American Societies of New England) με τον πρόεδρο της  κ. Μιλτιάδη  Αθανασόπουλο και την αντιπρόεδρο κ. Βασιλική Ράμμου  μαζί  με το MALIOTIS CULTURAL CENTER με  πρόεδρο τον κ.  Philip Serafim .
 Η πέμπτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο THÉÄTRE RIALTO του Μοντρεάλ την Κυριακή 2 Απριλίου και τοπική ώρα 15:30. Την οργάνωση έχουν αναλάβει η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά (PANMESSENIAN FEDERATION USA-CANADA)  με συντονίστρια την κ. Κατερίνα Σάμπαλη, την Αδελφότητα Μεσσηνίων Καναδά (MESSINIAN BROTHERHOD OF CANADA) και την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ  (HELLENIC COMMUNITY OF GREATER MONTREAL). Η ταινία θα προβληθεί την τελευταία ημέρα του Ελληνικού Φεστιβάλ κινηματογράφου του Μοντρεάλ.
  H έκτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο «Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο» του Τορόντο,  τη Δευτέρα 3 Απριλίου και τοπική ώρα 19:30. Την οργάνωση έχουν αναλάβει η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά (PANMESSENIAN FEDERATION USA-CANADA)  με τον πρόεδρό της  κ. Θεόδωρο Τζαλαλή, το Ελληνικό Γενικό Προξενείο του Τορόντο με το Γενικό Πρόξενο κ. Αλέξανδρο Ιωαννίδη και την  Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο  (GREECE COMMOUNITY OF TORONTO).
Στα ενδιάμεσα των προβολών η αποστολή θα επισκεφτεί Ελληνικά Σχολεία και θα μιλήσει με τους μαθητές στο Σικάγο και στο Μόντρεαλ. Η αποστολή θα ολοκληρώσει το έργο της  και  θα επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη στις 5 Απριλίου.
Η Μυρτώ Καμβυσίδη μιλά στο «Θ» για «τη δική μας Κάλλας»

***  Σχόλιο για τις αναπλάσεις 
Οι Αστικές Αναπλάσεις στη χώρα μας (η Καλαμάτα δεν αποτελεί εξαίρεση) είναι συνυφασμένες συνήθως με τις πλακοστρώσεις των υπαρχόντων  κοινόχρηστων χώρων, κυρίως πλατειών και πεζοδρομίων, ή την επέκτασή τους πάλι με πλακοστρώσεις. Στην υπόλοιπη Ευρώπη η έννοια της Αστικής Ανάπλασης σε μία Βιώσιμη Πόλη προσλαμβάνει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς συνδυάζει τη χρηστικότητα με τη βελτίωση των τοπικών περιβαλλοντικών παραμέτρων.
Στην επισυναπτόμενη φωτογραφία φαίνεται η ανάπλαση μιας πλατείας στην περιοχή Hammarby Sjostad της Στοκχόλμης με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά (είναι εντυπωσιακή η ομοιότητα) της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας. Οι διαφορές ως προς τη φιλοσοφία της ανάπλασης είναι τεράστιες, παρά το γεγονός  ότι η Στοκχόλμη δεν έχει την ηλιοφάνεια της Καλαμάτας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάπλαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του Σχεδίου για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της περιοχής.     
Βασίλης Κοσμόπουλος
Πολιτικός μηχανικός, πρώην δημοτικός σύμβουλος 

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΑΣ Γιάννινα - Παναιτωλικός 0-0 
Πανιώνιος - ΑΕΛ 1-0
(33΄ Μπεν)
Ηρακλής - Παναθηναϊκός 1-1
(72΄αυτ. Τελάντερ - 37΄πεν. Μπεργκ)

ΚΥΡΙΑΚΗ
Κέρκυρα - Ξάνθη 1-0
(65' Ντιόγκο)
Ολυμπιακός - Ατρόμητος 2-0
(36΄ Ντα Κόστα, 62΄αυτ. Φυτανίδης)
Πλατανιάς - Βέροια 1-0
(30΄ Μουνάφο)
ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 3-0
(1', 85' Αραούχο, 90+1' Αραβίδης)

 Δευτέρα 13/03/2017  :

~** Λεβαδειακός-Αστέρας Τρίπολης  1-1  .- ^
Τα  γκολ : (58΄ Βασιλείου - 68΄ Μανιάς)

 *** Στις αναμετρήσεις της 21ης αγωνιστικής για την Α1 μπάσκετ των Ανδρών σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:

Ρέθυμνο-ΠΑΟΚ 73-70
Τα δεκάλεπτα: 25-15, 39-37, 58-57, 73-70.
Λαύριο-Κόροιβος Αμαλιάδας 93-63
Τα δεκάλεπτα: 22-13, 48-26, 80-49, 93-63.
Άρης-Δόξα Λευκάδας 78-70
Τα δεκάλεπτα: 19-26, 37-42, 65-52, 78-70.
Κύμη-Κολοσσός Ρόδου 74-64
Τα δεκάλεπτα: 23-23, 43-36, 52-54, 74-64.
Τρίκαλα-Προμηθέας Πατρών 62-67
Τα δεκάλεπτα: 10-26, 29-38, 47-53, 62-67.
Απόλλων Πατρών-Παναθηναϊκός  74-97  .- ^


Τα δεκάλεπτα: 17-22, 25-46, 56-73, 74-97.-
ΑΕΚ-Ολυμπιακός     63-70 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 19-16, 37-35, 47-52, 63-70

***  Για την 8άδα τυ Champions League

ΤΡΙΤΗ  14/03/2017 :
 Γιουβέντους (Ιταλία)-Πόρτο (Πορτογαλία)       (2-0)  
Λέστερ (Αγγλία)-Σεβίλλη (Ισπανία)         (1-2)

ΤΕΤΑΡΤΗ  15/03/2017 :
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)-Λεβερκούζεν(Γερμανία)     (4-2) 
Μονακό (Γαλλία)-Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)        (3-5)

Έχουν γίνει τα ματς:
Νάπολι (Ιταλία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 1-3 (1-3)
Άρσεναλ (Αγγλία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) 1-5 (1-5)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) 6-1 (0-4)           
Ντόρτμουντ (Γερμανία)-(Μπενφίκα (Πορτογαλία) 4-0 (0-1) 
    
***  Ορκίστηκε Έλληνας πολίτης ο Κάρλος Ζέκα
Έλληνας πολίτης είναι από σήμερα με κάθε επισημότητα ο Κάρλος Ζέκα. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού «σφράγισε» την τελευταία πράξη της ελληνοποίησης του με τη διαδικασία της ορκωμοσίας.
Από την περασμένη εβδομάδα είχε ουσιαστικά κλείσει η υπόθεση, όταν ο Πορτογάλος μέσος του «τριφυλλιού» παρέλαβε στα χέρια του ελληνικό διαβατήριο. Σήμερα το πρωί βρέθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Ανατολικής Αττικής, όπου ορκίστηκε.
Ο 29χρονος ήταν πολύ χαρούμενος που έκλεισε και τυπικά το θέμα κι αυτό που περιμένει, πλέον, με αγωνία είναι η κλήση από τον Μίχαελ Σκίμπε για να φορέσει την φανέλα της εθνικής ομάδας.
Αυτό εκτός απρόοπτου θα γίνει την Παρασκευή, οπότε ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός θα καλέσει τους παίκτες που υπολογίζει για το μεγάλο ντέρμπι των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 με το Βέλγιο (25/03).

*** ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ για σήμερα  :
FOX
NHL Philadelphia Flyers - Columbus Blue Jackets
01:00
EUROSPORT
Ποδηλασία Tirreno Adriatico, Ιταλία
15:15
EUROSPORT 2
Eurocup Λοκομοτίβ Κουμπάν - Ουνικάχα (Ημιτελικά)
19:00
NOVASPORTS 2
Κύπελλο Γερμανίας Σπόρτφροϊντε Λότε - Ντόρτμουντ
19:30
EUROSPORT 2
Eurocup Βαλένθια - Χαποέλ Ιερουσαλήμ (Ημιτελικά)
21:30
OTE Sport 4
NBA Μινεσότα Τίμπεργουλβς - Ουάσινγκτον Ουίζαρντς
02:00
OTE Sport 6
Τένις ATP Masters, Indian Wells
20:00
OTE Sport 7
Champions League Κνακ Ρούζελαρ - Ζενίτ Καζάν
21:30
OTE Sport 1
Champions League Λέστερ - Σεβίλλη
21:45
OTE Sport 2
Champions League Γιουβέντους - Πόρτο
21:45

*** ~ Από τελευταίες αναρτήσεις  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :
  ~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25  και  26 Φεβρουαρίου 2017  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/25-26-2017-super-league-25022017-3-0-1-0.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Κ. Δευτέρα 27  Φεβρουαρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας    :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/02/news.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  28  Φεβρουαρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .... :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-28-2017.html .-  
~**
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας RFAA NEWS Πέμπτη 02-03-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/rfaa-news-02-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-03-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  04  Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή της Ορθοδοξίας 05  Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-05-2017.html .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 04  και 05 Μαρτίου  2017  :Ανασκόπηση όλων των αθλητικών εβδομάδας που έφυγε  .... :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 06 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-06-2017.html .-
~*   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  06  Μαρτίου 2017  :   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07  Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/03/news-07-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08  Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .... :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-08-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES 2 - Τετάρτη  08 Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-nwes-2-08-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  09  Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής  μας ....  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-09-2017.html .-  
 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ..:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News  Σάββατο  11 Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ....   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή  12 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-12-2017.html  
 ~*
ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .-

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 13 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  ....   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-13-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  14 Μαρτίου  2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....     :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-14-2017.html    .-
~*
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5352   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3474   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3468 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.294  βίντεο   .-

 ~
~**  ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
Από τον Αποστόλη Χρ. Γιαννακούντζο
Από την ιστορία περιοχής ΑΡΦΑΡΩΝ - υπό συνεχή επεξεργασία
ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ:
6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1944
ΜΕΡΟΣ Α
–Περιγράφω και ξεκκινώ με την αφήγηση του Αρίστου Καμαρινού:
Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ
Στα τέλη του 1943 τα Γερμανικά φασιστικά στρατεύματα και οι συνεργάτες τους (τάγματα ασφαλείας ) που δρούσαν στην Μεσσηνία , είχαν υποχρεωθεί να περιοριστούν σε άμυνα .
- Από πανίσχυροι κατακτητές που είχαν κατατρομοκρατήσει τον πληθυσμό στην περίοδο 1941-1942 , αναγκάστηκαν έπειτα από την ασταμάτητη επιθετική δράση των ανταρτών του μόνιμου καθώς και του εφεδρικού ΕΛΑΣ και την ηρωική αντίσταση του Μεσσηνιακού λαού , να περιχαρακωθούν στις κυριότερες βάσεις τους .
- Είχαν χάσει την πρωτοβουλία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις , ενώ το 1ο και το 2ο τάγμα του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ περιέσφιγγαν όλο και πιο πολύ τον κλοιό που είχαν σχηματίσει γύρω από την κυριότερη βάση τους, την ΚΑΛΑΜΑΤΑ , προετοιμάζοντας μια αποφασιστική επίθεση κατά της βάσης αυτής .
9ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ
Συνταγματάρχης Ι. Σέρβος και Ι. Παναγιωτόπουλος
Το 9ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με δύναμη 850 μόνιμους μαχητές είχε τα παρακάτω τρία τάγματα ενώ επί πλέον είχε και τον Εφεδρικό ΕΛΑΣ με εκατοντάδες εκ περιτροπής βοηθητικούς μαχητές:
1ο ΤΑΓΜΑ
- Το 1ο Τάγμα (με 300 άνδρες , και διοίκηση : Ηλία Καραμούζη , και Δημήτρη Καλδή ) , του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ είχε καταλάβει τα υψώματα της Ανατολικής περιοχής της Καλαμάτας ( με σταθμό διοίκησης το Μοναστήρι της Παναγιάς της Δίμιοβας στο όρος Καλάθι του Ταϋγέτου ) με προωθημένα φυλάκια ως τη συνοικία Γιαννιτσάνικα της Καλαμάτας, και τον συνοικισμό Περιβόλια της Γιάννιτσας.
- 2ο ΤΑΓΜΑ - Ταγματάρχης ΑΡΙΣΤΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ (εξ Αρφαρών)
- Το 2ο Τάγμα του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ (από 300 άνδρες , διοίκηση : Α. Αναστασόπουλο και Αρίστο Καμαρινό ), κατείχε θέσεις στα βόρεια υψώματα της Καλαμάτας ( με σταθμό διοίκησης το Μοναστήρι της Βελανιδιάς ) με προωθημένα φυλάκια στις τοποθεσίες «Σπυρίδη», «Τούρλες» ,
και « Άγιοι Ανάργυροι » .
3ο ΤΑΓΜΑ - Ταγματάρχης Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος
- Το 3ο Τάγμα του 9ου Συντάγματος ( με διοίκηση: Ν. Παπαγιανόπουλο , και Δ. Πιρπιρή ), δρούσαν στην περιοχή Τριφυλλίας και Άνω Μεσσηνίας με προωθημένα Τμήματα του, ως την Τσακώνα και την περιοχή Ζευγολατιού Μεσσηνίας .
ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
- - Τα Γερμανικά στρατεύματα και οι συνεργάτες τους κατείχαν μόνιμα εκτός από την Καλαμάτα την Μεσσήνη το Μελιγαλά, τους Γαργαλιάνους, και την Κυπαρισσία, με ισχυρά τμήματα πεζικού.
Μια πυροβολαρχία ήταν εγκατεστημένη στο χωριό Ασπρόχωμα, μια πυροβολαρχία στη Βελίκα και άλλα τμήματα πυροβολικού στην παράκτια περιοχή από την Πύλο ως και την Κυπαρισσία) .
- - Η υπεροχή των εχθρικών δυνάμεων σε δύναμη πυρός ήταν συντριπτική, αλλά το ηθικό τους ήταν πολύ χαμηλό, μετά από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που είχαν δεχθεί από τα αντάρτικα τμήματα στην περίοδο του 1942-1943, τόσο κατά των βάσεών τους όσο και όταν επιχειρούσαν να διεισδύσουν στις ελεύθερες περιοχές, από τις οποίες είχαν εκδιωχθεί μετά από σκληρούς αγώνες ή όταν αποτολμούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά τις μετακινήσεις τους, τους αυτοκινητόδρομους Καλαμάτα – Τρίπολη, και Καλαμάτα – Πύργο, που ελέγχονταν σταθερά από τμήματα του ΕΛΑΣ.
( το σιδηροδρομικό δίκτυο είχε αχρηστευτεί από σαμποτέρ του ΕΛΑΣ ) .
- Η διάταξη των δύο ταγμάτων του ΕΛΑΣ γύρο από την Καλαμάτα
( επί δύο σχεδόν μήνες ) και οι συχνές συνεχείς νυχτερινές τους διεισδύσεις αποσπασμάτων τους στην πόλη της Καλαμάτας, ανησύχησαν τους κατακτητές Γερμαναράδες, και τους συνεργάτες τους Έλληνες προδότες .
- Για να αποτρέψουν την επίθεση κατά της βάσης τους στην πόλη έβαλαν σε εφαρμογή τις γνωστές φασιστικές μεθόδους των απειλών για αντίποινα κατά του αμάχου πληθυσμού και των πατριωτών κρατουμένων στις φυλακές …
Κάλεσαν τον τότε Μητροπολίτη Μεσσηνίας και του συνέστησαν να γράφει στις διοικήσεις των δύο ταγμάτων του ΕΛΑΣ, που πολιορκούσαν την πόλη, ιδιόχειρη επιστολή στην οποία θα διατυπωνόταν η τελεσιγραφική προειδοποίηση ότι θα βομβαρδίσουν τα δύο Μοναστήρια και θα ντουφεκίσουν τριάντα φυλακισμένους , αν τα τμήματα του ΕΛΑΣ δεν αποσύρονταν από τις θέσεις που κατείχαν μόνιμα γύρω από την Καλαμάτα .
- Η απάντηση στην επιστολή του Μητροπολίτη ήταν σαφής και κατηγορηματική :
- « Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ δεν συζητάνε με τους κατακτητές της χώρας τους και τους συνεργάτες τους .- Θα συνεχίσουν να τους πολεμούν έως ότου απελευθερωθεί η χώρα μας …» .
ΝΤΟΥΦΕΚΙΣΤΗΚΑΝ 30 ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ
- Μετά από τρείς ημέρες βομβαρδίστηκαν τα μοναστήρια και ντουφεκίστηκαν 30 πατριώτες που κρατούνταν στις φυλακές της Καλαμάτας .
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΕΚΚΙΝΟΥΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- Λίγο αργότερα τα στρατεύματα κατοχής ( Γερμανοί και οι συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες ) ενισχυμένα με δυνάμεις που στάλθηκαν από την Αθήνα, άρχισαν τις όπως τις ονόμασαν,
« Μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις » σ όλη τη Ν. Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα.
Με την έναρξη των επιχειρήσεων, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ καθήλωσαν τα τμήματα των γερμανών και των ταγματασφαλιτών στην περιοχή Σπυρίδη – Χανάκια – Καρβελιώτικο βουνό .
– Οι επιθέσεις του εχθρού αποκρούονταν από τους αντάρτες, παρά τα καταιγιστικά πυρά του εχθρικού πυροβολικού .
- Η μάχη αυτή, που με αγωνία την παρακολουθούσε ο λαός της Καλαμάτας κράτησε δύο 2 ημέρες, όσο χρειαζόταν για να συμπληρωθούν οι προετοιμασίες εκκένωσης της ελεύθερης περιοχής του Ταϋγέτου από τον πληθυσμό, την μετακίνηση του νοσοκομείου, της επιμελητείας και του προσωπικού των πολιτικών οργανώσεων, κλπ. …
Την Τρίτη ημέρα των επιχειρήσεων, μετά από σχετική διαταγή του 9ου Συντάγματος (Συνταγματάρχης Σέρβος και Ι. Παναγιωτόπουλος), τα τμήματα του μόνιμου ΕΛΑΣ εγκατέλειψαν την περιοχή Ταϋγέτου και πέρασαν στην περιοχή Ιθώμης και ορεινής Τριφυλλίας .
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ
- Στον Ταΰγετο παρέμειναν μικρά αποσπάσματα του ΕΛΑΣ για να παρενοχλούν τον εχθρό και να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό που είχε εγκαταλείψει τα χωριά της περιοχής.
- Ο εχθρός χτύπησε στο κενό.
- Η μόνη επιτυχία του ήταν τα «λάφυρα » που αποκόμισαν οι ταγματασφαλίτες έλληνες από τις λεηλασίες τους στα σπίτια των κατοίκων της Αλαγωνίας .
AΝΔΡΟΥΣΑ-ΜΕΣΣΗΝΗ-ΧΩΡΑ-ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
- Όταν μετά από λίγες ημέρες, ο εχθρός άρχισε να εγκαταλείπει την περιοχή Ταϋγέτου και να περιχαρακώνεται πάλι στις βάσεις του, τα τμήματα του ΕΛΑΣ άρχισαν την επίθεση ή μάλλον την επιθετική δράση τους ( μάχες Ανδρούσας, Μεσσήνης, Χώρας, κλπ. ) .
ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
- - Μια από τις επιχειρήσεις αυτές ήταν και η ενέδρα που έστησε τμήμα του 3ου Τάγματος του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στην περιοχή του Αγίου Φλώρου Αρφαρών Μεσσηνίας, δίπλα από την περιοχή «Μάτια» και στα μικρά υψώματα προστασίας περάσματος προς Καλαμάτα ….
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Ο ρόλος του Άρη Βελουχιώτη αποσιωπείται παρότι όλα γίνονταν υπό την καθοδήγησή του. Σημειωτέον για την ιστορία αναφέρω ότι ο Άρης Βελουχιώτης είχε επισκεφθεί δυό φορές το Αρφαρα. Η μιά επίσκεψη ήταν νυκτερινή. Στη δεύτερη επίσκεψη με τους Μαυροσκούφηδες έτυχε υποδοχής από αρχές και παράγοντες στην κεντρική πλατεία Αρφαρών και γευμάτισε στο σπίτι του Μένη Χριστόπουλου του οποίου ο πατέρας Γεώργιος Χριστόπουλος ήταν Πρόεδρος του Λαικού Ειρηνοδικείου-Δικαστηρίου Αρφαρών.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ
Τα παραπάνω δημοσιεύονται μετά από σχετικές αφηγήσεις του συμπατριώτη μας και σεβαστού θείου μου Αριστείδη Ιωάννου Καμαρινού, καταγωγής από Κρασοπούλα Βρομόβρυσης Αρφαρών μετά την επάνοδό του από τη Σοβιετική Ένωση και βεβαίως είχε προηγηθεί το πολύχρονο κρύψιμο του στο σπίτι του Ντίνου Καρμοίρη στην Καλαμάτα .-
ΜΕΡΟΣ Β
Στην συνέχεια αναφερόμαστε σε αφηγήσεις μελών της Διοικήσεως του ΕΛΑΣ που χτύπησαν τους κατακτητές Γερμανούς στον Άγιο Φλώρο και παρουσιάζονται από τα παρακάτω γραφόμενα στοιχεία .
ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ
ΑΚΡΙΒΗΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ
ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
(σημειωτέον ότι ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος ήταν δευτεροετής εύελπις της σχολής Ευελπίδων και πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο)
Κατά την επίσκεψή μου στο σπίτι του στην Αθήνα στους Αμπελοκήπους το 1980, ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος μου αφηγήθη τα παρακάτω που μεταφέρω ακριβώς:
Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
1.- Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η προϋπόθεση του να παρθούν περισσότερα πυρομαχικά από όσα θα ξοδεύονταν.
2.- Να γίνονται τα χτυπήματα μακριά από χωριά για να αποφεύγονται αντίποινα.
3.- Τα χτυπήματα ένα επί πλέον σκοπό είχαν να χρησιμοποιούν οι κατακτητές μεγάλες δυνάμεις για την μετακίνησή τους - να μην κινούνται ελεύθερα και με μικρές δυνάμεις …
- Έτσι αγκιστρώνονταν μεγάλες δυνάμεις στη Μεσσηνία, πολύτιμες για τους Γερμανούς στα μέτωπά τους, που την εποχή εκείνη κατέρρεαν .
4.- Οι απώλειες σε ανθρώπινο υλικό να είναι οι μικρότερες δυνατές .
Β. ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ο Νομός Μεσσηνίας, είναι ως επί το πλείστον πεδινή περιοχή με τα ποτάμια Μαυροζούμενα, ( Μαυρομάτι , Βαλύρα), Πάμισος (Άγιος Φλώρος), Άρης (Πήδημα) και Νέδα ..Νέδοντας και με πολλούς δρόμους που συνέδεαν τα πολλά χωριά και πόλεις, πυκνοκατοικημένη και με πολλές βάσεις των τότε Γερμανών κατακτητών .-
Γ. ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ (πηγές Παμίσου ποταμού ) :
Εκείνη την εποχή η κίνηση των Γερμανών από Καλαμάτα προς Αθήνα και αντίστροφα ήταν πολύ συχνή .
- Ύστερα από μια αναγνώριση εκρίθη πιο κατάλληλο μέρος για την ενέδρα από Τσακώνα μέχρι Καλαμάτα η θέση « Στροφές « « Μάτια» του Αγίου Φλώρου .-
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΔΥΝΑΜΗ :
Το χτύπημα στους κατακτητές έδωσε το 3ο Τάγμα του 9ου Συντάγματος με
--στρατιωτικό διοικητή τον Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλο μόνιμο Αξιωματικό από το Ψάρι
--πολιτικό υπεύθυνο τον Νικόλαο Μπουρίκα
--καπετάνιο Τάγματος τον Δημήτριο Πυρπιρή, έφεδρο ανθυπολοχαγό
--επιτελή τάγματος το μόνιμο αξιωματικό Σπύρο Νικολακόπουλο από την Εύα .
- Το 3ο Τάγμα αποτελείτο από δύο λόχους και από στοιχείο πολυβόλων .
1ος ΛΟΧΟΣ 3ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ
Του 1ου λόχου διοικητής ο μόνιμος αξιωματικός Νώντας Παπαδόπουλος, και πολιτικός υπεύθυνος ο Δημήτρης Κυριαζής από το Σιδηρόκαστρο .-
2ος ΛΟΧΟΣ 3ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ
Του 2ου λόχου διοικητής ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Δημήτριος Παπαλεξόπουλος από το Γιαννιτσοχώρι Ολυμπίας και πολιτικός υπεύθυνος ο Βασίλης Κορμάς από Σεμίζα .
ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝ 3ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ
- Επικεφαλής των πολυβόλων ήταν ο επιλοχίας Δημήτρης Γυφτόπουλος από το Χρυσοχώρι Τριφυλλίας και Ντρές Κωνσταντίνος από τα Φιλιατρά .
- Η δύναμη του τάγματος ήταν γύρω στους 250 μαχητές .
- - Ο οπλισμός αποτελείτο ως επί το πλείστον από Ιταλικά όπλα .-
ΕΦΕΔΡΙΚΟΣ ΕΛΑΣ
Οι παραπάνω δυνάμεις του 3ου Τάγματος ενισχύθηκαν με βοηθητικές υπηρεσίες από δεκάδες νεαρούς συμπατριώτες της περιοχής μας μέλη του Εφεδρικού ΕΛΑΣ.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΛΕΚΟΣ ΜΠΑΡΔΗΣ
Σε σύσκεψη της διοίκησης που έγινε μυστικά στο σπίτι του Αλέκου Μπάρδη στον Άγιο Φλώρο, εντοπίστηκαν τα παρακάτω μειονεκτήματα :
1.- Ήταν δύσκολη η σύμπτυξη προς τη Βρωμόβρυση λόγω του ότι το βουνό έχει κλίση και είναι ακάλυπτο .- Αυτό προϋποθέτει υποχρεωτικά νικηφόρα εξέλιξη της μάχης – τυχούσα υποχώρηση θα ήταν πολύ δύσκολη .-
2.- Βρισκόμαστε στο Δημόσιο δρόμο και αυτό προϋποθέτει λήψη αυστηρών μέτρων για το καμουφλάρισμα των τμημάτων .-
3.- Τρίτο στοιχείο το ότι ο ΕΛΑΣ βρισκόταν κοντά στα χωριά Άγιος Φλώρος – Χριστοφιλέϊκα και Σκάλα και ο κίνδυνος να γίνει το τμήμα αντιληπτό από τους κατοίκους που περιφέρονταν στα κτήματά τους ήταν μεγάλο.
ΑΛΕΚΟΣ ΜΠΑΡΔΗΣ
– Σ΄ αυτό το σημείο ο υπεύθυνος του Αγίου Φλώρου Αλέκος Μπάρδης , ο οποίος βοήθησε αποτελεσματικά στην όλη έκτέλεση της επιχείρησης, διαβεβαίωσε τη διοίκηση ότι θα εξασφαλίσει – από πλευράς κατοίκων – την πλήρη μυστικότητα .
- Καθώς επίσης από τη Σκάλα ο Στάθης Τσούνιας, ο Παν. Μαρινόπουλος και ο Γιώργος Κανελόπουλος .-
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ :
Μοναδικό πλεονέκτημα ήταν το ότι ο ΕΛΑΣ εκμεταλλεύτηκε την εφησύχαση των καταχτητών που δεν περίμεναν να δεχτούν χτυπήματα σε τοποθεσία που συγκεντρώνει τα πάρα πάνω μειονεκτήματα .-
ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ :
1.- Αποφασίστηκε να χτυπηθεί τμήμα τέτοιο ώστε τα αποτελέσματα να είναι οπωσδήποτε θετικά .-
2.- Έπρεπε να εξασφαλιστεί ο έλεγχος στο τμήμα του δρόμου από Τσακώνα μέχρι Άγιο Φλώρο και από Άγιο Φλώρο μέχρι Καλαμάτα
α) για να αποφασιστεί ποια από τις φάλαγγες που περνούσαν θα χτυπιόταν . (η φάλαγγα δεν θα έπρεπε να είναι ούτε πολύ μικρή ούτε πολυ μεγάλη)
– β) για να είναι γνωστό αν εκινείτο άλλη φάλαγγα από Τσακώνα ή από Καλαμάτα .-
Για να επιτευχθεί αυτός ο έλεγχος εγκαταστάθηκε στον ανεμόμυλο της Σκάλας παρατηρητήριο από σηματοδότες-σηματορούς που είχαν εκπαιδευτεί και είχε συγκροτηθεί ένα τμήμα με επικεφαλής τον Δημήτρη Ζέπο από την Πυλία .-
Το παρατηρητήριο αυτό στον ανεμόμυλο της Σκάλας που έλεγχε τις δύο κατευθύνσεις, ενημέρωνε συνέχεια το στρατιωτικό διοικητή του Τάγματος Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλο ( επειδή φυσικά δε μπορούσε να συνεδριάζει συνέχεια η διοίκηση ), που βρίσκονταν στο λόχο που θα έκανε την επίθεση .
- Μ΄αυτό τον τρόπο εξασφαλιζόταν πλήρης ενημέρωση για την κίνηση του καταχτητή .-
ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ 3ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ :
·Η διάταξη του 3ου Τάγματος καθορίστηκε ως εξής :
~ Στο υψωματάκι που θα εκαλύπτετο το τμήμα επίθεσης, υπήρχαν πεζούλες και πέτρες μεγάλες που πίσω από αυτές εκαλυπτόταν ο 1ος λόχος που θα έκανε την επίθεση.
- Ο 2ος λόχος θα εκάλυπτε το δεξιό και αριστερό μέρος του 1ου λόχου , που είχε την κύρια αποστολή.
- - Ένα τμήμα του 2ου λόχου θα έπιανε το υψωματάκι που είναι απέναντι από το χώρο των στροφών για να εμποδίσει διαφυγή των Γερμανών προς την πεδιάδα .
- - Τα πολυβόλα υπό τον επιλοχία Δημήτρη Γυφτόπουλο είχαν ταχθεί σε υψηλότερο μέρος της πλαγιάς του βουνού που οδηγεί προς την Βρωμόβρυση και είχαν αποστολή:
1) σε περίπτωση που κατά την ώρα της μάχης φτάναν γερμανικές ενισχύσεις, να εκτελέσει πυρά στο δεξιό και αριστερό μέρος της ενέδρας για την αναχαίτιση των δυνάμεων του εχθρού .
2) Σε περίπτωση ανάγκης σύμπτυξης του τμήματος της κυρίας κρούσης να εκτελέσει πυρά «υπεράνω φιλίων τμημάτων» για να διευκολύνει την απαγκίστρωση του τμήματος της κυρίας κρούσης .-
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ :
Περιγράφεται η μάχη με στοιχεία εκτός των αφηγήσεων στελεχών – μαχητών και κατοίκων από τον Δ΄ τόμο του έργου «Ο ΜΩΡΙΑΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ» του Ηλία Παπαστεριόπουλου και από το βιβλίο του Κανελλόπουλου (ιατρού) Ιστορία Ολυμπίας και Τριφυλίας .
- Την επιχείρηση διεύθυνε η διοίκηση του Τάγματος που βρίσκεται κοντά στη διοίκηση του λόχου που θα ενεργούσε το χτύπημα με διοικητή τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο .
- - Τη διαταγή για επίθεση θα την έδινε ο διοικητής του τάγματος Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος .
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ – συνέχεια της αφήγησής του
Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ
- - Από τις 3 Φλεβάρη 1944 οι μαχητές του ΕΛΑΣ συνέχεια βρίσκονται «κολλημένοι» στο χώμα παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (έβρεχε) .
- Πέρασε η πρώτη μέρα χωρίς να φανεί τίποτα.
Τη δεύτερη , την Τρίτη μέρα το ίδιο .-
- Την τέταρτη μέρα 6 Φλεβάρη 1944 οι σηματοδότες από τον ανεμόμυλο της Σκάλας , έδωσαν την πληροφορία ότι πέντε (5) Γερμανικά αυτοκίνητα βρίσκονταν στην Τσακώνα και κινούνται προς Καλαμάτα .
- - Ειδοποιήθηκαν όλοι να είναι έτοιμοι .
- - Τα αυτοκίνητα έφτασαν στα Χριστοφιλέϊκα, ειδοποιούν οι σηματωροί.- Καμιά άλλη κίνηση δεν παρατηρείται είπαν.
- Ο θόρυβος των μηχανών άρχισε να ταράζει τη νεκρική σιγή...
- Το πρώτο αυτοκίνητο έφτασε τώρα στο ύψος του πρώτου αντάρτη .- Προχωρεί μέσα στην ενέδρα, ακολουθούν το δεύτερο, το τρίτο και τα άλλα.
-Ένας πυροβολισμός από το Διοικητή του Τάγματος έδωσε το σύνθημα της επίθεσης .
- Όλοι ορμούν προς τα αυτοκίνητα πυροβολώντας και φωνάζοντας.
- Τα αυτοκίνητα σταμάτησαν και οι Γερμανοί πήδησαν και προσπάθησαν να πάρουν θέσεις μάχης.
- Οι αντάρτες είναι αποφασισμένοι να μην τους ξεφύγει κανένας Γερμανός.
- Ο ένας συναγωνίζεται τον άλλο σε παλληκαριά και αυτοθυσία
- Μερικοί Γερμανοί που προσπάθησαν να ξεφύγουν προς τον κάμπο χτυπήθηκαν από τα τμήμα του λόχου υπό τον και πιάστηκαν αιχμάλωτοι.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ :
ΘΥΜΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
- Σκοτώθηκαν 24 Γερμανοί και πιάστηκαν αιχμάλωτοι 26.- Και ήταν όλοι τους δήμιοι και βασανιστές της αποτρόπαιης Γκεστάπο.
ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ
- Από τους Ελασίτες σκοτώθηκε ένας, ο Γιάννης Χιώτης , ως εξής : ενώ έτρεξε να πάρει το όπλο και τις μπότες ενός Γερμανού αξιωματικού που χτύπησε, ο Γερμανός προσποιήθηκε το νεκρό και ενώ ο Γιάννης πλησίασε ο τραυματισμένος Γερμανός τον σκότωσε.
- - Εδώ αξίζει να αναφερθεί το εξής:
Το όπλο που έπαιρνε κάθε Ελασίτης από τον εχθρό εθεωρείτο προσωπικό του λάφυρο και συχνά παρατηρείτο ένας απλός μαχητής να έχει καλλίτερο όπλο από τον αξιωματικό του.
ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΛΑΦΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ
- - Τα λάφυρα ήταν τρία οπλοπολυβόλα πολλά αυτόματα, φαρμακευτικό, επιδεσμικό και χειρουργικό υλικό – πολυτιμότατα για το αντάρτικο - ιματισμός, άρβυλα κλπ.
- - Τα πέντε αυτοκίνητα κάηκαν.
ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
- - Την ίδια μέρα κατέφτασαν αρκετές Γερμανικές δυνάμεις και αφού πρώτα βομβάρδισαν με πυροβολικό τα υψώματα γύρω από τον Άγιο Φλώρο έκαψαν όλα σχεδόν τα σπίτια και πολλά σπίτια στα Χριστοφιλέϊκα και στην Σκάλα, που καιγόταν για δεύτερη φορά.
- Στη Σκάλα σκότωσαν και τους:
1) Δρακόπουλο Χαρίτο του Ιωάννη 51 χρονών ,τυφλό
2) Περικλή Χόνδρο 76 ετών
3) Χριστόφιλο Δημήτριο του Ανδρέα,
4) Χριστόφιλο Ευγένιο ετών 63, οι δύο τελευταίοι από Χριστοφιλέϊκα.
- - Πριν τη φωτιάι οι Γερμανοί λεηλάτησαν τα τρία χωριά και κουβαλούσαν πλιάτσικα μέχρι το βράδυ .-
ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ :
Στις 8-2-1944 από τους καταχτητές στο 9ο Σύνταγμα Καλαμάτας εκτελέστηκε μεγάλος αριθμός ελλήνων πατριωτών.- Tο κακούργημα αυτό αποκαλύφτηκε τυχαία μετά την Απελευθέρωση στα τέλη Μάη του 1945 , όταν στην ακρογιαλιά κοντά στα Δημοτικά Σφαγεία μερικά αδέσποτα σκυλιά οσφράνθηκαν σάρκες και αφού έσκαψαν με τα πόδια τους , ξεσκέπασαν ανθρώπινα μέλη .- Κατάπληξη , οργή και μίσος προκάλεσε αυτό το ομαδικό έγκλημα , γιατί οι πράκτορες και συνεργάτες των Γερμανών , οι ταγματασφαλίτες είχαν έντεχνα διαδώσει ότι οι εκτελεσθέντες είχαν δήθεν μεταφερθεί στην Γερμανία για να εργαστούν σε εργοστάσια .- Ο ακριβής αριθμός των πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 8-2-1944 σήμερα προσδιορίζεται στους 534..(σύγχρονα στοιχεία).
- Όλοι τους σχεδόν είχαν συλληφθεί με "επιλογή" από τα Τάγματα Ασφαλείας σε μπλόκα στην αγορά τότε της Καλαμάτας.
(ΔΙΠΛΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ
Με την ομαδική αυτή δολοφονία οι Γερμανοί κατακτητές υποθέτω πως "θυσίασαν" και τους 26 Γερμανούς που είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι από τον ΕΛΑΣ)
ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΡΦΑΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ
Μεταξύ των εκτελεσθέντων στο ομαδικό αυτό έγκλημα ήταν και οι από Αρφαρά συμπατριώτες μας:
Παπανικολάου Σωτήρης, έμπορος υποδημάτων, γεννήθηκε στο Αρφαρά, ηλικίας 32 ετών ,
και Λίβας Ιωάννης 23 ετών και
από το Πήδημα
Μηλίτσης Παναγιώτης του Μιχάλη 17 ετών
Τσίμπουρης Ηλίας του Γεωργίου 30 ετών
Φερέτος Χρήστος καραγωγέας ετών 35
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ – 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1944
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ
‘Έπειτα από 10 μέρες στήθηκε ενέδρα στο ίδιο μέρος με τη βεβαιότητα ότι οι Γερμανοί δεν θα το περίμεναν και έτσι θα αιφνιδιάζονταν
- Η ενέδρα στήθηκε στις 16 Φλεβάρη 1944.
- Αυτή τη φορά η κυρία επίθεση έγινε από το 2ο Λόχο υπό τον ανθυπολοχαγό Δημήτρη Παπαλεξόπουλου..
- Ύστερα από αναμονή τριών ημερών στις 19 Φεβρουαρίου1944 εξοντώθηκε μια Γερμανική φάλαγγα από 7 αυτοκίνητα.
ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗ 2η ΜΑΧΗ
- Σκοτώθηκαν όλοι οι Γερμανοί που επέβαιναν 35 τον αριθμό και δύο γερμανοτσολιάδες – προδότες –καταδότες.
- Τα λάφυρα ήταν δύο μυδράλια , 10 στάγερ , πολλά τουφέκια , και ένα αυτοκίνητο με αλεύρι κονσέρβες και άλλα τρόφιμα.
- Βρέθηκε μια κατάσταση με 200 περίπου ονόματα πατριωτών από την περιοχή Πυλίας, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν για να πάρουν τα μέτρα τους.
- Ο ΕΛΑΣ δεν είχε καμία απώλεια
2η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Ο ρόλος του Άρη Βελουχιώτη αποσιωπείται παρότι όλα γίνονταν υπό την καθοδήγησή του.
-
ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ *:
Μετά την πρώτη μάχη του Αγίου Φλώρου και το κάψιμο του Αγίου Φλώρου και της Σκάλας από τους Γερμανούς, οι αρχές του χωριού μου Αρφαρά, όπως έμαθα, έκαναν σύσκεψη με κατοίκους του χωριού στο προαύλιο της εκκλησίας με σκοπό να στείλουν μια επιτροπή στον Διοικητή του Τάγματος Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλο και να τον παρακαλέσουν να φύγει από την περιοχή μας.
- Διότι φοβήθηκαν μήπως κάψουν οι Γερμανοί και το Αρφαρά.
- Αλλά επενέβη ο μαχητής του ΕΛΑΣ Κώστας Γιαννακόπουλος και ο Τάσος Κάρτσωνας φοιτητής Οδοντιατρικής και στέλεχος του ΕΛΑΣ και έκαναν γνωστόν ότι ο ΕΛΑΣ δεν θα υποχωρούσε, και ότι θα συνέχιζε τον αγώνα κατά των κατακτητών, και επισήμαναν ότι η στάση των αρχών του χωριού θα έπρεπε να είναι μαχητική και όχι μοιρολατρική .
Παρών και ο Γεώργιος Χριστόπουλος, πρόεδρος του Λαικού Ειρηνοδικείου Αρφαρών.
- Κι έτσι ματαιώθηκε η αποστολή της επιτροπής στη διοίκηση του ΕΛΑΣ.
-Σχετικώς ειδοποιήθηκε και ο δοσίλογος γιατρός νομάρχης των Γερμανών Περωτής.
(παρατήρηση: O οδοντίατρος Τάσος Κάρτσωνας αργότερα σκοτώθηκε στο Γράμμο και είχε το βαθμό του λοχαγού)
ΜΑΧΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ :
Σπουδαίο ρόλο στην έκβαση των μαχών έπαιξαν και οι μαχητές του εφεδρικού ΕΛΑΣ καθώς και οι πολιτικές οργανώσεις .
Από το χωριό Αρφαρά έλαβαν μέρος οι :
Τάσος Κάρτσωνας γιατρός
Ντίνος Γεωργίου- ιερέα Μουτεβελής ,
Παναγιώτης Θεόδωρου Σταθάκης ,
τα αδέρφια Βασίλης, Κώστας και Γιάννης Θεόδωρου Φέστας ,
Γιάννης Αθανασίου Μπούρας ή Σουλιμάς
Ηλίας Δημητρίου Νιάρχος
Δημοσθένης Θεόδωρου Γεωργούτζος
Κώστας Μιχαήλ Τσίμπουρης
Ηλίας Αναστασίου Γιαννακόπουλος
Νικόλαος Γεωργίου Λαγόγιαννης
Ηλίας Παπανικολός
Γιάννης Αθανασίου Παπανικολάου
Λευτέρης Βασιλείου Νιάρχος
Γεώργιος Κωνσταντίνου Νιάρχος
Παναγιώτης Ιωάννου Καπράλος
Και ο Νίκος Φωτίου Πολυχρόνης και ο Ανδρέας Κ. Πολυχρόνης από τον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών.
Ο συμπατριώτης Ανδρέας Κ. Πολυχρόνης μου αφηγήθηκε τον ιδιαίτερο καθήκον που του ανάθεσε ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος.
Συμμετείχαν και πολλοί άλλοι συμπατριώτες.
Με την ΕΠΟΝ οι παρακάτω :
Κωνσταντίνος Γρηγορίου Βαλασόπουλος
Παναγιώτης Χριστόδουλου Μπούρας
Γιάννης Χρήστου Μπουγιουκλής
Χρήστος Αποστόλη Γιαννακούντζος
Παναγιώτης Καράγιαννης (αδελφός του κ. Τέλη)
Αλέκος Αθανασίου Κατσαμπάνης,
και πολλοί άλλοι νεαροί Αρφαρέοι.
Από τον Άγιο Φλώρο μετείχαν τότε :
Αλέκος , Γιάννης και Νίκος Μπάρδης,
Γιάννης, Πέτρος, Σωτήρης, Ηλίας και Θανάσης Παπαδολιόπουλος ,
Στάθης Αναστασόπουλος,
Παναγιώτης Μακρής
Μακρής Γυμνασιάρχης Αρφαρών
και πολλοί άλλοι από τα τριγύρω χωριά
από τα Χριστοφιλέϊκα Ηλίας και ο αδελφός του και αξιωματικός χωροφυλακής Σταύρος Χριστόφιλος.
.- Από τη Σκάλα ο Στάθης Τσούνιας, ο Παν. Μαρινόπουλος και ο Γιώργος Κανελόπουλος καθώς και πολλοί άλλοι που δε γνωρίζω.
--Από το Πλατύ ο γιατρός Μαντζής και Δημήτρης Λαμπράκης καθώς και άλλοι που δεν γνωρίζω.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ :
Θα πρέπει εδώ να υπογραμμισθεί η μεγάλη συμβολή του κόσμου στην επιτυχή έκβαση των μαχών .- Η τροφοδοσία των ανταρτών και η εχεμύθεια- εμπιστοσύνη υπήρξαν σοβαροί παράγοντες της νίκης. Εδώ στο μαρτυρικό χωριό του Αγίου Φλώρου ας θυμηθούμε την ιστορική απάντηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στον Ιμπραήμ κατακτητή : « Όχι τα κλαριά να μας κάψετε , όχι τα δένδρα , όχι τα σπίτια που μας έκαψες , αλλά πέτρα πάνω σε πέτρα να μη μείνει . πάντα θα πολεμάμε και ποτέ μας δεν θα προσκυνούμε κατακτητές που μας καταπατούνε … μόνο ένας Έλληνας να μείνει πάντα θα πολεμάμε και μην ελπίζεις πως την γή μας θα την κάνετε δική σας , βγάλτε το από το νού σας» .
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ"
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΦΑΡΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
- Αυτη την παραπάνω ιστορική περιγραφή των Μαχών του Αγίου Φλώρου είχα δημοσιεύσει στο υπ΄αρίθμ 89 Φύλλο Οκτώβριος 1981 της εφημερίδας ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρφαραίων Αθήνας "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ"
Πρόεδρος τότε στο σύλλογο ήταν ο καθηγητής Δημήτρης Γ. Κοτταρίδης, αντιπρόεδρος εγώ και μέλη στο Δ.Σ.
η Έλλη Νιάρχου,
Γιώργος Αθ. Μωραγιάννης,
Κυριάκος Δ. Σκούλικας,
Λάκης Ευγ. Παπανικολός και
Αποστόλης Ιω. Φέστας.
ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
- Ο εκλεκτός συμπατριώτης γιατρός Σταμάτης Σκούλικας αναδημοσίευσε πρόσφατα την δημοσίευσή μου. Σταμάτη σε ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ - ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ:
Για τις υπηρεσίες του στην Εθνική Αντίσταση ο αξιωματικός της Σχολής Ευελπίδων Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος τιμήθηκε προσωπικά από τον αρχηγό του Συμμαχικού Στρατηγείου τον Στρατάρχη Αλεξάντερ.
Tα όπλα που του είχαν στείλει οι Άγγλοι με τις πρώτες αεροπορικές ρίψεις στη Μεσσηνία είχαν αξιοποιηθεί κατά τον καλλίτερο τρόπο.
Την μνεία και το παράσημο του Στρατάρχη Αλεξάντερ προσκόμισε στο στρατοδικείο που δικάστηκε το 1946 και οι στρατοδίκες αναγκάστηκαν να μετατρέψουν τη θανατική ποινή σε ισόβια...
(από δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
O Nαπολέων Παπαγιαννόπουλος όταν του πήγα την ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ με την παρούσα δημοσίευση στο σπίτι του στους Αμπελοκήπους στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 1981, με συνεχάρη μεν αλλά όμως δυσανασχέτησε διότι δημοσίευσα αυτούσια την αφήγησή του, ενω μου είχε δώσει εντολή να κάνω διασκευή και επεξεργασία, και μάλιστα παραπονέθηκε στο θείο μου τον Αριστείδη Καμαρινό. Του απάντησα αργότερα ευγενικά ότι μου ήταν αδύνατο να επέμβω στην αφήγησή του, ήταν και το παράστημά του επιβλητικό.
Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ...
Σημειωτέον ότι ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος συνελήφθη μετά τη Βάρκιζα το 1946. Αμέσως με τη σύλληψή του δολοφονήθηκε ο πατέρας του που ήταν ιερέας (καθώς και ο γαμπρός του?).
Ο ίδιος τιμωρήθηκε με ισόβια φυλάκιση!!!!!!!
ΕΝΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ
Ο ΙΕΡΕΑΣ ΠΟΥ ΚΛΑΔΕΥΕ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΟΥ
Κατά την διενέργεια της στρατιωτικής αυτοψίας της περιοχής, μου είπε χαμογελώντας ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος πως είχε ντυθεί παπάς και προσποιόταν πως επιθεωρούσε το υποτιθέμενο αμπέλι του που ήταν επι του Εθνικού δρόμου. Είχε μια ψαλίδα κλαδέματος στο χέρι και στα ράσα το αυτόματο!
Και μάλιστα ευλογούσε με το σημείο του σταυρού όσα Γερμανικά αυτοκίνητα περνούσαν!!!
Όπως προανέφερα κι ο πατέρας του Ναπολέοντα Παπαγιανόπουλου ήταν ιερέας.
Πλησίαζε η εορτή του Αγίου Πολυκάρπου πολιούχου της Σμύρνης, 23 Φεβρουαρίου, που τότε πρέπει να έχουν κλαδευτεί τα αμπέλια για να έχουν πολύ καρπό όπως λέει η λαογραφία μας.
Ο ΝΕΑΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ
ΚΑΙ Η ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ένας συμπατριώτης, που δε θέλω να πω το όνομά του, μου είπε το εξής:
“Mετά τις Μάχες του Αγίου Φλώρου, οι Γερμανοί αιχμάλωτοι κατανεμήθηκαν σε διαφορετικές ομάδες προς διάφορα μέρη.
Εμεις αναλάβαμε ένα νεαρό Γερμανό να τον μεταφέρουμε στον Ταύγετο.
Στο δρόμο του έβγαλα τις μπότες και τον έβαλα να περπατάει ξυπόλυτος.
Ο Γερμανός φώναζε και διαμαρτυρόταν στα Γερμανικά. Εμεις δεν του δίναμε σημασία. Ξαφνικά ο Γερμανός σε πλήρη απόγνωση μη αντέχοντας τη λάσπη και τις πέτρες αποφάσισε να αυτοκτονήσει και σταματά το περπάτημα και άρχισε να ουρλιάζει με τεντωμένο το χέρι:
-Χάιλ Χίτλερ και Χάιλ Χίτλερ και συνέχεια Χάιλ Χίτλερ!!!
Εμεις αιφνιδιαστήκαμε με το θράσος του...
Έ ρε και τον αρχινάμε με τα αυτόματα....
Το άκουγα άναυδος...
ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Όπως έγραψα πιο πάνω, μετά την πρώτη μάχη του Αγίου Φλώρου και το κάψιμο του χωριού από τους Γερμανούς , οι αρχές του χωριού μου του Αρφαρά, έκαναν σύσκεψη με κατοίκους του χωριού στο προαύλιο της εκκλησίας με σκοπό να στείλουν μια επιτροπή στον Διοικητή του Τάγματος Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλο και να τον παρακαλέσουν να φύγει από την περιοχή μας .
Ύστερα από μεταγενέστερες συζητήσεις διαπίστωσα ότι η συγκέντωση ήταν εικονική για να πιστοποιηθεί στους Γερμανούς και στο Νομάρχη τον Περωτή πως δηθεν οι Αρφαρέοι δεν είχαν σχέση, να τους ρίξουν στάχτη στα μάτια δηλαδή.
Αυτό αποδεικνύεται από τρεις λόγους
--Είναι γνωστό ότι υπήρχε έμμεση συνεργασία παραγόντων των αρχών του χωριού με τις οργανώσεις του ΕΑΜ της περιοχής είτε εκούσια είτε από φόβο, είτε είχαν μυστική τροφοδοσία στους αντάρτες.
--Κανένας δεν κατέδωσε την παρουσία 250 ανδρών του ΕΛΑΣ κατά την προετοιμασία της ενέδρας πριν τις μάχες. Χωρίς να υπολογίζουμε τους τότε νεαρούς της περιοχής Αρφαρών που έλαβαν μέρος με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ.
--Δεξιές παραδοσιακές οικογένειες των Αρφαρών, όπως γνωρίζουμε, είχαν εμπορική συνεργασία με τους αντάρτες κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο και δημιούργησαν μεγάλες περιουσίες. (τακτικός νυκτερινός επισκέπτης στην οικία τάδε στο Αρφαρά ήταν ο Γ. Κονταλώνης κατά τον εμφύλιο)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝ ΖΩΗ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Σ.
Σύμφωνα με την αφήγηση του εν ζωή εκλεκτου συμπατριώτη μου κ. Παναγιώτη Σ.. μετά την πρώτη μάχη του Αγίου Φλώρου οι Γερμανοί γέμισαν δυό φορτηγά με κατοίκους Αρφαρών και Αγίου Φλώρου αδιακρίτως φρονημάτων. Μάλιστα στον Άγιο Φλώρο ενώ τα φορτηγά ήσαν γεμάτα ένα καθυστερημένο παιδί από τον Άγιο Φλώρο επέμενε στους Γερμανούς να ανέβει και αυτό στο αυτοκίνητο γιατί νόμιζε πως πάνε βόλτα αναψυχής. Όμως οι Γερμανοί το αγρίευαν και το κλώτσαγαν να απομακρυνθεί, αλλά αυτό επέμενε. Αφού είδαν και απόειδαν οι Γερμανοί το ανέβασαν κι αυτό στο αυτοκίνητο. Η φάλαγγα όδευε για την Τρίπολη. Ήδη είχε ενημερωθεί ο δοσίλογος νομάρχης των Γερμανών Περωτής από Αρφαραίους και με το Γερμανικό τζίπ πρόλαβε τη φάλαγγα στην Αλλαγή και απαίτησε την απελευθέρωση των συλληφθέντων όπως και έγινε.
Σημειωτέων ότι αυτή η φάλαγγα χτυπήθηκε από τον ΕΛΑΣ στις στροφές της Μεγαλόπολης.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΣΤΑΜΑΤΗΝΟΥ" - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΩΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Η αρχική μου δημοσίευση στην ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ αναδημοσιεύθηκε 15 χρόνια αργότερα στο περιοδικό "ΣΤΑΜΑΤΗΝΟΥ" από τον αείμνηστο ιστοριογράφο της περιοχής μας Παναγιώτη Μωραγιάννη.
(υπό επεξεργασία)

~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου